hirdetés

Baseus Adaman power bank teszt

Gyúrás folyamatban

teszt
Baseus Adaman power bank teszt 1

Forrás: Banggood.com

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-07-28

A Baseus Adaman egy kijelzővel ellátott, sok portos, 20 000 mAh kapacitású, 30 W-ot magából kipumpáló power bank. Ezzel persze még nem mondtam el túl sokat, hiszen ahhoz, hogy megéri-e megvenni, le is kell ám tesztelni. Vajon ér a BGHU2350  kuponnal 15 600 Ft-ot a cucc? Írásomból ez kiderül. A szállítás francia raktárból ingyenes, a Banggood pedig fizeti a termékei után az áfát.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 10
  • design és anyagminőség: 10
  • felszereltség, funkciók: 9
  • ergonómia: 10
  • ár/érték arány: 8

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az egyik poszteradat a 30 W, ez a teljesítmény a PD porton jön ki a telepből,

a fent látható 20 V/1,5 A kombinációval. Szóval itt elég sok feltételnek kell teljesülnie, hogy ezeket ténylegesen ki is tudjátok venni az Adamanból, de ez a 30 watt már azért nem rossz. Azt azért hozzátenném, hogy ha mindhárom portot használjátok, leesik az összteljesítmény 15 W-ra, amit ma már egy modern alsó-közepes mobil is kinevet. Feltölteni a PD porton keresztül durván 3 óra, ami meglehetősen gyors.

Ami a gyorstöltési szabványokat illeti, elég sok mindent ismer,

PD 3.0, QC 3.0, AFC és hasonlók, tehát minden Xiaomi, Apple, Samsung és Huawei telefont fog tudni tölteni. Amivel viszont nem voltam kibékülve, azok a Lenovo eszközei, néha valamiért magától leállt a töltés a Tab 4-em esetében, máskor pedig simán ment, szerintem itt valami protokoll inkompatibilitási kínok lehettek. Ehhez képest a Xiaomi telefonjaimat simán feltöltötte.

Egy kicsit visszatérek a kapacitásra, mert fontos, hogy ezt együtt bogozzuk ki,

különben nem fogjátok érteni, miért azt adják ki az értékek amit. Amikor megadják a 20 000 mAh-s kapacitást, akkor ezt 3,7 V-ra értik, ez a 18650-es telepek középfeszültsége. Csakhogy, mindenféle USB-s eszközt 5 V-on kell tölteni és még hőveszteség is van, na ebből lesz a rated power, amit a cég 12 000 mAh-ban ad meg. Csakhogy, amikor ti megméritek majd a kapacitást egy teszterrel, akkor a merítési/feltöltési feszültség nem 5 V lesz, hanem 6, 9, 12 vagy akár 20 V, ezen feszültségek mellett pedig nyilvánvalóan kevesebb „mAh értéket” fogtok kapni. A megoldás tehát az, hogy az egészet átszámoljuk az elvégzett munkára, wattórára. P=U*I, vagyis megszorozzátok a fesztültséget az áramerősséggel, ekkor 74 Wh-t kaptok. A mért eredményeim így 6842 és 6093 mAh lettek, tesztertől függően, ezt átlagoltam, az 6468 mAh, ezt szoroztam meg 12 V-tal, ami 77 Wh. Szóval egy picit többet is tudott az Adaman, mint a gyári értékek, ez remek.

Jöhettek a tesztek. Az egyből feltűnt, milyen gyorsan fel lehet tölteni az Adamant – kb. 3 óra –, ez egy remek funkció. A leoldási küszöb 3 A helyett 3,5 A körül alakult, tehát többet tud mint a gyári érték, de nagyon lerántotta a terhelőellenállás a feszültséget – ilyen 4,2 V-ig -, szóval én feljebb vittem volna a leoldási küszöböt a cég helyében. Melegedni nem melegedett, de ez egy elég nagy telep, annyira meg nem sok neki ez a 15-18 W-os terhelés. A PD porton teszterrel ki tudtam provokálni a 20 V-ot, de nem volt itthon PD képes eszközöm, ami fel tudott volna venni 30 W-ot. Maximum 12 V-on tudtam feltölteni, ahol meg tud 2,5 A-t, szóval ez meg sem kottyant neki, így mindennapi használatra egyáltalán nem kevés ez a teljesítmény, bárhonnan nézem.

Forrás: Banggood.com

Szinte már „iparági sztenderd”, hogy ezek a power bankek mindenféle védelemmel rendelkeznek.

Próbáltam ezeket provokálni, túlmelegedésre nem tudtam rávenni, terhelésre kicsit langyos lett, de semmi többet nem értem el, szóval a hőelvezetése jó. A túláram elleni védelmet már említettem, az tökéletesen működött, de még ezeken kívül is rendelkezik túlfeszültség, rövidzár, elektromágneses mező – ez mi lehet? – és túlzott teljesítmény felvétel elleni védelemmel is. Van még a misztikus „restore protection”, amiről semmit nem találtam, de az összesen 9 különböző védelem azért megnyugtató. Nyilván a szándékos szabotázs ellen ez sem véd, ezért sem tettem rövidzárba, meg nem merítettem mondjuk folyadékba, de mivel egy rakat szabványt és EU direktívát teljesít az eszköz, ezért én nem aggódnám ezen szét magamat.

Összegzés

Tetszetős darab a Baseus Adaman, azt hiszem megvenném magamnak. Az még mindig nagy szívfájdalmam, hogy 45-60 W-ot nem tudnak a modern power bankek sem leadni a PD portjukon, pedig az már elég lenne mindenféle Type-C-s notebookokhoz is. Azért az Adaman 30 W-os teljesítménye már nem rossz, az akku minősége és anyaghasználata is remek, hasznos a kijelzője, működtek a védelmei, szóval sok rosszat nem tudok rá mondani.

15 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a BGHU2350  kóddal, a szállítás francia raktárból ingyenes. A Banggood fizeti a termék után az áfát, ezzel nem kell foglalkoznotok.

Pro

  • Jó anyaghasználat
  • Hasznos a kijelzője
  • 30 W-os töltés PD porton keresztül
  • Hozta az ígért paramétereket, egy picit még többet is

Kontra

  • Tudhatna nagyobb teljesítményű PD-s töltést

hirdetés