hirdetés

Xiaomi Beebest A208 walkie-talkie teszt

Vége, vége

teszt
Xiaomi Beebest A208 walkie-talkie teszt 1
írta: Don Kartács
2019-12-16

A Xiaominak mindenben benne van a keze, így nem meglepő, hogy walkie-talkie is van a kínálatukban, amit most éppen a Beebest gyárt. 1-5 km-es hatótáv, 16 választható csatornahely, csíptető a hátoldalon, micro USB-s töltés és viszonylag alacsony, 8000 Ft/db-os ár a BGBeeBest kuponkóddal, de azt ne felejtsétek el, hogy természetesen kettő darabot kell rendelnetek a termékből. A darabára viszont vámhatár alá esik, így gyakorlatilag bármilyen szállítással megrendelhetitek. Aki biztosra akar menni, válassza az EU Prioity Line-t.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Mielőtt belefogtok a rendelésbe, ellenőrizzétek le, melyik variánst kéritek, a kettő között csak akkumulátorkapacitásban van különbség, a kisebbik 2000 – ez a fehér -, míg a nagyobbik 3500 mAh-s – ez a sötétkék -, ez természetesen hatással van az üzemidőre is. A doboz kinyitásával a lényegi kérdések eldőlnek, a walkie-talkie-n kívül egy micro USB kábel és egy többnyelvű – angol is – leírás található, más nem. Maga a termék kellemesen összerakott darab, viszonylag jó anyaghasználat jellemzi, a kezelőszervek funkciói pedig magától értetődőek.

Azért fussunk végig rajta, hiszen csak néhány kapcsolóról van szó. Szemből nézve bal oldalon a kisebbik gomb hosszabb nyomása ki- és bekapcsolja a szerkezetet, a rövidebb pedig az aktuális csatorna számát mondja ki kínaiul. Alatta a hangerő-szabályozó helyezkedik el, aminek van nulla állása, ilyenkor nem ad ki hangot, de felül a LED jelzi a kommunikációt. Fölötte pedig az adásért felelős gomb, ennek a nyomásával tudtok a túloldallal beszélgetni, már amennyiben felengeditek a gombot. Amennyiben mondjátok, hogy „vége”, jó eséllyel választ is kaptok rá, remélhetőleg nem Family Guy stílusban. A tetején van egy „értesítési LED”, ami jelzi az adást és a vételt, illetve ha bedugjátok a micro USB kábelt, akkor a töltést.

Felül az antenna mellett egy tekerőkapcsoló található, ezzel válthattok csatornát, amiket szintén kínaiul kimond a Beebest A208. Szerencsére lehet szoftveresen angol nyelvet tölteni rá, sőt maga a walkie-talkie is programozható, így nyílik lehetőség arra is, hogy egy kicsit „modderkedjetek”, de ehhez külön kábelt kell vennetek, ami nem is olyan olcsó mulatság.

A jobb oldali takarólemez alatt pedig a micro USB portot és a jack kimenetet pillanthatjátok meg, ugyanis fejhallgatóval is használhatóak a készülékek. Feltöltés után 5 nap a standby, ami 8 óra beszélgetést tesz lehetővé a kisebbik, illetve 7 napot és 12 órát a nagyobb akkumulátorral szerelt variáns esetében. Az alján három érzékelőt láthattok, ezek valószínűleg a dokkolótöltő érintkezői, ezt külön kell megvenni, nem az alapcsomag része.

Nézzük, mekkora hatótávot volt képes átvinni 2 db Beebest A208. A gyári hatótáv eléggé nagyvonalúan fogalmaz, 1000-5000 méter között lehet bármi, de szerintem ezt inkább 0-5000-re kellene módosítani. Nem arról van szó, hogy a 4 W-os adóteljesítmény kicsi lenne – főleg, hogy itthon a megengedett teljesítmény 500 mW -, hanem sokkal inkább az a probléma, hogy milyen tárgyakon kell áthatolnia az UHF 400-470 Mhz közé eső hullámoknak.  Ezt nagyban befolyásolják az épületek, a domborzat, a tárgyak anyaga, szóval nagyjából bármi, amivel az utcán találkozhattok. Néhány érzékletes példa arra, mennyire szór a hatótáv:

 • Gellért Hegy, Citadella – Alsóhegy utca, szabadtéren: 800 méter
 • Gellért Hegy, Citadella – Sánc utca, autóban: 300-400 méter
 • Batthyány tér – Margit híd mögött, szabadban, árnyékolva: ~500 méter
 • Margit sziget, szabadban ~700 méter

Mint látható, a szórás jelentős, nagyon függ attól, hogy milyen árnyékoló tényezők hatnak a két távbeszélőre. Mi nem tudtuk az ígért hatótávot produkálni lakott területen, de még az 1000 métert sem, valószínű ezeket az értékeket „labor” körülmények között hozza csak. Az is elképzelhető, hogy az eszközök nem maximum teljesítményen adtak, de ezt programozó kábel hiányában nem tudtuk kipróbálni. Az épületen belüli penetráció lehet még érdekes, 4 szintet gond nélkül átvitt, a pincéből simán tudtam beszélgetni a tetőn álló kollégámmal.

Kinek lehet jó egy ilyen berendezés? Nagyjából mindenkinek. Biztonsági őröknek, raktárba, mezőgazdasági munkákhoz, építkezésre, mesterembereknek, alpinistáknak, no és ha elrugaszkodtok a munka világától, simán lehet említeni a túrázókat, kirándulókat is. Egy dolog viszont fontos, itthon a PMR sáv – personal mobile radio, vagyis személyi mobil rádió – 446 000 – 446 100 Mhz közé esik, adóteljesítménye maximum 500 mW lehet, az ilyen eszközök itthon engedély és vizsga nélkül használhatóak, bővebben erről itt olvashattok.

Összegzés

Korrekt termék a Xiaomi Beebest, jó minőségű, elég nagy a hatótávja, viszonylag sok mindent tud, programozható, de pont ez utóbbi az, ami egy picit macerásra sikeredett. Először is kell hozzá egy programozókábel, ami további durván 5000 Ft-os költséggel jár, másrészt ahhoz, hogy jogszabálykövetőek legyetek, vissza kell venni 500 mW-re a teljesítményt, és a megfelelő sávra kell állni. Természetesen ettől függetlenül is teljesértékűen használható a készülék, de az alapbeállítások nem a magyar jogszabályoknak megfelelőek.

Aki szeret egy picit molyolni műszaki eszközökkel, annak a Beebest is tetszeni fog, és ahhoz sem kell túl nagy kreativitás, hogy sokrétűen használhassátok. Darabjáért 8000 Ft-ot kérnek a BGBeeBest kuponkóddal, értelemszerűen kettőt kell beszereznetek, hogy egymással tudjatok csevegni. Nem vámköteles termék, hiszen 37 euró alá esik az ára, de aki biztosra akar menni, az használja az EU Priority Line szállítást.

Pro

 • Jó minőség, tetszetős dizájn
 • Ruhára csíptethető
 • Programozható
 • Fülhallgató kimenet

Kontra

 • Drága programozó kábel
 • A magyar jogszabályokhoz át kell programozni
 • Nem hozta az ígért hatótávot

hirdetés