hirdetés

Wosave térd- és könyökvédő teszt

Nem hiszem el, ha nem látom

teszt
Wosave térd- és könyökvédő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-12-22

Újabb védelmi felszerelést teszteltünk le, meglepő eredménnyel. Azért, hogy cikkünkben legyen egy referencia termék is, egy Fox Raptor replikát is mellékeltünk. Az eredmények eléggé meghökkentőek lettek, az egyik tesztelt termék igazi iskolapéldája annak, mi az, amit nem szabad venni. Na de melyik? A cikk erre is fény derít.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 1
 • design és anyagminőség: 4
 • felszereltség, funkciók: 5
 • ergonómia: 1
 • ár/érték arány: 5

3.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Fontos! A tesztelt védőfelszerelés nem rendelkezik tanúsítvánnyal, emiatt nagysebességű és komolyabb járművekhez (motor, robogó, nagyteljesítményű elektromos járművek) semmiképp sem ajánlott. Kis sebességű járműveken (roller, egykerekű stb.) alapvető védelmet nyújt, mindenki ennek megfelelően használja.

Természetesen ezeket a szabvány-besorolásokat a kínai termékek esetében nem fogjátok megtalálni, ami nem azt jelenti, hogy nem bírnák ki ugyanezt a terhelést, hanem azt, hogy nem tesztelték őket. Persze jobb, ha ott van a besorolás, ezt mindig előnyként kell értékelnetek.

 

Wosave – Béna név, béna protektor?

A Wosave – Sulaite márka alatt is elérhető – nem az a név, amit európaiként könnyű lenne megjegyezni. Ráadásul egy kicsit bazári is a „wow-ra” hajazó szótöredékkel, pedig ámulatra igazán nem ad okot. Bár már sok tesztben említettem, hogy a képek csalókák, a Wosave térd- és könyökvédője nagyon komolynak néz ki, a fém betétek pedig a látszólagos védelem illúziójával ruházzák fel a gyanútlan nézelődőt. És egy protektornak tényleg ez a dolga, el kell vezetnie vagy nyelnie az energiát.

A gond csak az, hogy a Wosave kivitelezése nem éppen olyan, mint amilyennek lennie kellene. Maga a műbőr anyag nem rossz, de egyrészt nem jó helyen hajlik, könnyen gyűrődik – ha megnéztek egy komolyabb térd- vagy könyökprotektor, akkor általában a „rákozott” rész teljesen fedi az ízületet -, másrészt kifejezetten furán áll az ember lábán. Mind a térd- mind a könyökvérten a felső pánt túl hosszú, az alsó meg rövid, ezért vagy szorítja a végtagot vagy lóg rajta a felszerelés. Így viszont el tud mozdulni, ami olyan, mintha nem is lenne semmi rajtatok. Ráadásul még nehéz is őket befűzni, ami macerássá teszi a beöltözést.

A szegecsek, vajon milyen célt szolgálnak? Ezzel akarták feldobni a dizájnt? Pedig csak egy dolgot értek el, hogy veszélyeztetik a használóját, és ehhez nem kell elesni sem, egyszerűen elég volt letérdelnem vele a parkettára, máris nyomni kezdte a lábamat. A fém betétek valószínűleg alumíniumból vannak – furcsa, kongó hangot adnak -, kifejezetten vékonyak, akár kézzel – vagy a padló masszív térdelgetésével – is be lehet őket horpasztani. Alatta viszont egészen jól kipárnázták a Wosave elemeit, a gond az, hogy az elgörbülő fém betétek bizony nyomják a lábat, sőt kifejezetten veszélyesnek gondolom a sérült védőfelszerelés használatát.

Persze a mechanikai kopás ellen így is védenek, egy esés közben ezek gátolják meg, hogy a beton leradírozza csontig a húsotokat. Az ütéselnyelés tesztelésére egy baseball ütőt használtunk, Molcsa kollégám „nagylelkűen” bevállalta, hogy egy kicsit megcsapkodjuk a lábát. A sípcsontvédő egészen jó, viszonylag jól elnyeli az ütéseket, ez a része tulajdonképpen rendben van a terméknek.

Azért, hogy a tesztben legyen valami, amivel össze lehet hasonlítani a Wosave-et, a saját Fox Raptor replikámat is mellékeltem, ami majdnem ugyanaz, mint a nagynevű gyártó terméke, csak nincs rajta a Róka, és harmadannyiba kerül. Ezen a sokkal gondosabb tervezés nyomai látszanak, például a térd előtt műanyag ízületek mind párnázottak, sőt egy kicsit el is tartanak, hogy az ütést ne közvetlenül a térd kapja. Itt három, beakasztós, nem pedig befűzős szíj van, de ennek is az a baja, hogy lábmérettől függően vagy szorít, vagy lecsúszik, ha mászkáltok benne, akkor meg pláne.

Ebben az elmúlt 8 hónap alatt már kétszer is estem, mindkétszer megvédett, egyszer egy ház falának mentem neki, másodszor pedig 15-20 körül kifordult alólam az unicikli. Szerencsére elnyelte az ütéseket, nem lett semmi bajom, és a protektor is kibírta a terhelést. Egy nálam nehezebb barátom is esett egy ugyanilyenben, őt is megvédte a térdvédő, viszont nála eltört az oldalsó tartószegecs, ebből látszik, hogy eléggé sebesség- és súlyfüggő, hogy mekkora ütés tesz be neki. A saját tapasztalatomból kiindulva elektromos járművekhez kellő védelmet nyújt a Fox Raptor replika, és mégiscsak egy neves gyártó jelöletlen terméke, százszor inkább megbíznék benne, mint a Wosave cuccában, ami inkább tűnik önveszélyesnek, mint jónak.

Összegzés

A Wosave az protektor, amit soha nem vennék meg, és nektek sem javaslom, még akkor sem, ha csak 8000 Ft-ba kerül. Ergonómiailag súlyos hibákat fedeztem fel rajta, sokszor egyszerűen elmozdult a helyéről, de vannak rajta veszélyes elemek is, amik nemhogy védenek, hanem inkább kárt okoznak. Az általam használt Fox replika egy sokkal jobb eszköz, ráadásul jelöletlenül vagy átnevezve számtalan variánsban találhatjátok meg a neten – de itthon is árulják, ha valakinek kell róla hazai számla -, de a teljesség igénye nélkül én is felsoroltam párat. 5000 Ft-ba kerül, Magyarországon ezért az összegért maximum a „legalja” görkoris Firefly cuccokat lehet beszerezni.

Pro

 • A sípcsont tájékon elég jól véd
 • Olcsó

Kontra

 • Önveszélyes szegecsek
 • Az elhajló fém balesetveszélyes
 • Felül szorít, alul lóg
 • Nem jól védi a térdet
 • El tud mozdulni a helyéről

hirdetés