hirdetés

Ninebot bukósisak teszt

Ha eredeti, akkor jobb?

teszt
Ninebot bukósisak teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-22

A Segway Ninebot név sokaknak ismerős lehet, számtalan elektromos járművet gyártanak. Ha már volt egy eredeti sisak, gondoltam, kipróbálom, hogy lenyom-e egy Decathlonos variánst vagy sem. Főleg azért, mert kegyetlenül drága, 17 000 Ft-ba kerül, nézzük, hogy a látszólag túlárazott termék rendelkezik-e valamilyen extrával, ami megéri a felárat.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 8
  • design és anyagminőség: 7
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 7
  • ár/érték arány: 3

6.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Fontos! A tesztelt védőfelszerelés nem rendelkezik tanúsítvánnyal, emiatt nagysebességű és komolyabb járművekhez (motor, robogó, nagyteljesítményű elektromos járművek) semmiképp sem ajánlott. Kis sebességű járműveken (roller, egykerekű stb.) alapvető védelmet nyújt, mindenki ennek megfelelően használja.

Mivel a közlekedésben az egyik legfontosabb dolog, hogy a többiek észrevegyenek, a fekete – esetleg sötétszürkés kék – Segway sisak ilyen szempontból nem a legjobb választás. A következő általában a szerkezeti felépítés, jellemzően három rétegből állnak a sisakok, egy puha bélésből – ami a Btwin esetében már foszlik -, egy keményebb EPS habból, ami elnyeli az ütési energia nagy részét, illetve valamilyen polikarbonát külsőből. Ezt a szerkezetet követi mindkét sisak, de a Segway puha felületei egyértelműen jobbak, a két további héjból az EPS viszont a B’Twin esetében a vastagabb.

Ez egyébként egy biciklis sisak, mind szerkezetileg, mind kialakításra ehhez áll legközelebb. Az viszont a mai napig nem tisztázott, hogy elektromos járműre pontosan milyen védőfelszerelést kellene viselni, a lassabb és kisebb teljesítményűekre általában bringás bukót, a nagyobb teljesítményűekhez inkább full face MTB vagy motoros bukósisakot választanak a tulajdonosok.

Ami szerintem nagyon fontos, az a hátsó beállítópánt. Ez a Segway esetében egy kicsit magasra esik, és kézzel kellett lehúznom a megfelelő helyre, ráadásul az anyaga sem különösebben masszív. El nem fog szakadni, de azért lehetne vastagabb. Nagyobb bajom az, hogy még minimum állásban sem tart eléggé, így le kell feszítenem a tarkómra, hogy stabil legyen. Ezt a problémát feloldaná, ha nem egy méretben árulnák a terméket. Szerencsére az állpánt sokkal jobb, kellőképpen tart.

A Segway sisakot hosszabb távon is kényelmes viselni, ha jól beállítjátok, nem mozog. Órákat unicikliztem benne, egész jól szellőzik is, bár 15 fokban nyilván más tapasztalatokat szereztem, mintha 35 fok lett volna. Nem is különösebben nehéz, tehát ez sem igazán befolyásoló tényező, de semmi extrát nem tud, itt a nevet kell megfizetni.

Szeretnék még egy tévhitet eloszlatni, hiszen a Banggoodon azt írják, hogy síeléshez is jó, legalábbis a nevében ott van. Több, min 25 éve csúszkálok különböző hegyeken és volt már pár sisakom, de hogy a tesztelt Segway teljesen alkalmatlan síelésre, az teljesen biztos. Egyrészt nincs fülvédője, másrészt semmilyen bélése, harmadrészt erre normálisan síszemüveget nem lehet feltenni, és most csak a legalapvetőbb dolgok jutottak eszembe, szóval senki meg ne vegye ilyen célra.

Összegzés

A Segway bringás sisakja semmi extrát nem nyújt egy bármilyen átlagos, olcsó sisakhoz képest, cserébe iszonyatosan drága. Ötezerért kéne, 17 000 Ft-ért viszont nagyon túlárazott. Vegyetek helyette valami mást a számtalan sisak közül, szerintem a titkos esélyes a Smart4U SH50 LED-es tarkóvilágításos darabja, amennyiben kerákpárhoz kerestek fejfedőt.

Pro

  • Sisaknak önmagában nem rossz
  • Kellemes állvédő

Kontra

  • Iszonyatosan drága
  • Nehéz jól beállítani a hátsó pántot
  • Semmi extrát nem nyújt

hirdetés