hirdetés

Ganzo FH41 kés teszt

Javuló tendencia, alacsony ár

teszt
Ganzo FH41 kés teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-18

Nagy utat járt be a Ganzo azóta, hogy ismertté vált a relatív jó minőségű, nagyon olcsó utánérzésekről. A kínai gyártó egy ideje saját dizájnokkal is jelentkezik, ráadásul az anyaghasználatban is tetten érhető némi fejlődés. Ennek megfelelően az árcédula sem maradt a régi, de szerencsére nem kell nagyon féltenetek a pénztárcátokat sem. A kérdés, hogy megéri-e többet költeni az új bicskákra? Ebben az írásban erre keresem a választ a Ganzo Firebird FH41-es modelljén keresztül, amit 9300 Ft-ért vihettek haza.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 7
  • design és anyagminőség: 8
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 9
  • ár/érték arány: 9

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Belbecs

A régebbi modelleken megszokott FRN műanyagot G10 panelekre, a 440C pengeanyagot pedig D2-re cserélte a gyártó. Hogy az utóbbi ténylegesen előrelépés-e, arról megoszlanak a vélemények, a D2 ugyanis szerszámacél, amely bár nagyobb kopásállósággal rendelkezik, a korrozióállósága gyengébb, illetve egy picit nehezebb karban tartani a 440C-nál.

Ami azonban még szembetűnőbb lehet, hogy a flipperes nyitás miatt a kés golyóscsapágyas tengelyt kapott, ami hihetetlenül finoman működik: sok drágább modellel simán versenyben van. A penge egyébként nyitott állapotban épp csak egy leheletnyit moccan oldalirányban, csukott helyzetben pedig szépen középre zár.

A liner lock biztonságosan rögzíti a nyitott pengét, a kezelése pedig kényelmes, a markolaton kialakított bemélyedésnek köszönhetően könnyen használható. A flipper nálam szintén jól működött, akár nyomógomb-, akár villanykapcsolószerűen használtam.

Ganzo FH41 – Munka közben

A 101 mm hosszú, 3,5 mm vastag penge és a robusztus, süllyesztett acél linerekkel megerősített G10 markolat azt sugallta, hogy az FH41 nem ijed meg egy kis munkától. Elvittem hát magammal a munkahelyemre, hogy megnézzem, hogy birkózik meg a számomra mindennapos feladatokkal.

Ahogy az már lenni szokott, kartonpapír darabolással kezdtem, és pántolószalag vágással folytattam. A kés gyárilag kellőképpen élesnek bizonyult, szerencsére nem élezéssel kellett kezdenem a tesztüzemet. E két szerepkörben jól dolgozott a magasan felköszörült, egyenes leélezésű penge, akár kisebb vágásoknál, akár úgy, hogy a vágandó anyagon át kellett tolnom a pengét.

Némi farigcsálással folytattam. Itt sem volt problémám, a kés jól működött, és a markolat sem vált kényelmetlenné a kissé nehezebb munkák közben is. Egyedül a klip végét éreztem néhány fogásnál, de ez sem volt vészes. A markolat semleges formája egyébként beváltotta a hozzá fűzött reményeimet: a legtöbb fogásnemben kényelmes volt, és az enyhe textúra is jól működött. A flipperes késeknek egyébként előnye, hogy nyitott állapotban a flipper egyfajta ujjvédőként is funkcionál, így még biztonságosabban dolgozhattok.

Noha a munkahelyi próbálgatást követően a kés jól tartotta az élét, a konyhai próbaüzem előtt egy picit megfentem a Spyderco Sharpmakerrel. Így aztán sem a kolbász, sem a hagyma, sem a paradicsom nem volt ellenfél az FH41 számára. Noha a 88 mm-es pengehossz nem ideális konyhakésnek, túrázáskor, egyéb kinti tevékenységekkor célszerszám híján azért boldogulni fogunk ezzel a bicskával is.

Ami a hordhatóságot illeti, a mélyen ülő zsebklipnek köszönhetően elég diszkréten tehetjük el a kést. Sajnos ezt csak jobb oldalon, heggyel fefele pozícióban működik, a gyártó nem ad lehetőséget a klip áthelyezésére. Ezzel elsősorban jobbkezes felhasználók számára lehet igazán jó választás az FH41.

Két dologra szeretnék még kitérni a zárszó előtt. Az egyik az emlegetett D2 penganyag. A használat alatt rozsdásodást nem tapasztaltam, egyedül a pengeháton, ahol a hüvelykujjammal megtámaszkodik, vettem észre némi elszíneződést. Véleményem szerint ha odafigyelünk a késre, és használat után eltöröljük, illetve néha parafinolajjal vagy egyéb kenőanyaggal kezeljük, nem lesz problémánk.

A másik dolog, hogy a rendkívül finom nyitást részben az elégtelen detentnek is köszönhetjük. Ez azt takarja, hogy csukott állapotban a liner nem tartja elég erősen a pengét, így egy erősebb ütéstől az ki is nyílhat. Normál esetben erre nem fog sor kerülni, de érdemes azért figyelni rá. Nekem már nyílt ki bicska a zsebemben – és nem átvitt értelemben -, amikor leugrottam egy teherautó platójáról.

Összegzés

Azt gondolom, ár-érték arányban kiváló választás a Ganzo Firebird FH41-es modellje. Az anyaghasználat korrekt, az összeszerelés kitűnő, a 9300 Ft-os árcédula pedig még mindig barátságos. Hátrány lehet, hogy a 88 mm-es penge miatt edc szerepkörbe nem igazán javasolható, de munkához, esetleg kiránduláshoz nyugodtan zsebre tehetjük.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

 

Pro

  • Saját dizájn
  • Korrekt anyagok
  • Jó kivitelezés
  • Kedvező ár

Kontra

  • Nem legális pengeméret

hirdetés