hirdetés

Brother F001 kés teszt

Korrekt, körítés nélkül

teszt
Brother F001 kés teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-10-03

Most, hogy vége a nyárnak, egyre többen tervezünk különféle szabadtéri programokat, túrákat, kirándulásokat, mert a szúnyogok sem fognak felzabálni minket, és a hőguta esélye is egyre kisebb. Ha pedig kimerészkedünk a négy fal közül, netán tervezünk egy kis sütögetést, farigcsálást, vagy hasonló dolgot az erdőben, nem árt, ha van nálunk valamilyen vágószerszám, például egy Brother F001. Noha egy átlagos kiruccanásra bőven elegendő egy bicska, most azoknak szeretnék ajánlani valamit, akik egy kicsit keményebb fába vágnák a késüket, de nem akarnak sokat kiadni érte. A 8200 Ft-os vágószerszám pont ilyennek ígérkezik.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 9
  • design és anyagminőség: 8
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 8
  • ár/érték arány: 7

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A kontúrozott, micarta panelekkel szerelt markolat azonban jól sikerült. A micarta alapvetően egy műgyantával kitöltött vászon anyag, amely szerintem elég látványos a faszerű mintázatával, másrészt a fizikai tulajdonságai is megfelelőek. A formája is korrekt: viszonylag semleges, lágy íveivel a legtöbb kézben kényelmes lesz, ugyanakkor kellően stabil fogást biztosít. A markolat végére elhelyeztek egy zsinórfuratot is. Én ezt nem használtam, ránézésre azonban kissé szűkösnek tűnik.

Ami a kidolgozást illeti, meglehetősen jó munkát végeztek vele. Néhány illesztési hibát, illetve csiszolásnyomot fedeztem fel a saját példányomon, de ezek a használhatóságot nem befolyásolják.

Brother F001 – Munka közben

Az efféle tesztek elején mindig sietek leszögezni, hogy nem vagyok képzett túlélő, bushcrafter, túravezető vagy nomád harcos. Afféle fotelrambóként aposztrofálom magam, aki időnként kimegy a közeli erdőbe, hogy a fixpengés késeivel is szórakozhasson. Így történt most a Brother F001 esetébenl is, kisebb gyalogtúrára vittem magammal, és közben próbálgattam egy picit a kést is.

 

Ahogy a bevezetőben már említettem, azt gondolom, hogy egyszerű túrázóként, kirándulóként elsősorban az étkezés körül fognak forogni azok a feladatok, amelyeket meg szeretnénk oldani. Bár a Brother F001 nem egy nagy kés, ha egy kisebb tábortűzhöz szeretnétek gyújtóst készíteni vele, minden további nélkül megtehetitek. A tollaság faragás nem okozott neki gondot, illetve kisebb, vékonyabb fák ütőfázásával is elboldogult. Itt a szűk keresztmetszet a penge hossza lesz; attól nem kell tartanunk, hogy kárt teszünk a késünkben. A full tang kialakítás – azaz a penge anyaga végigfut a késen, és erre rögzítik a paneleket – megfelelően erőssé teszi az eszközt kicsit durvább munkák elviselésére is. A kés méreteiből és tömegéből fakadóan csapkodásra kevésbé alkalmas, bár a markolatvég madárfej-kialakítása ezt is lehetővé tenné.

Ha a tűzifával megvagytok, nyársat is faraghattok vele. A markolat többféle fogásnemben is kényelmes, nekem hosszabb idő után sem bántotta a kezemet. Az egyetlen gyenge pont ebből a szempontból a pengeháton kialakított ujjtámasz. Ez sajnos túl durvára sikerült, és bár stabil támasztékot nyújt, kissé kényelmetlen már rövid idő után is.

Miután a tűz is elkészült, jöhet az ételfeldolgozás. Itt bevallom, csaltam egy kicsit, csak otthon próbálgattam a kést a konyhában. Ha a 99 mm-es pengehossz elegendő, az egyenes leélezésü, nem túl vastag penge jól működik a legtöbb élelmiszernél is, szerintem kolbásszal, szalonnával, és a hozzájuk való zöldségekkel nem lesz problémátok.

Ami a hosszabb távú felhasználást illeti, a a 440C acél, bár nem tartozik a csúcskategóriába, alkalmi felhasználásra bőven elegendő lehet. A tesztek végeztével reszelősen vitte a fénymásolópapírt, de a Spyderco Sharpmakerrel könnyen újjávarázsolhattam az élét.

Hordhatóság

Már a kicsomagolásnál éreztem, hogy valami nem stimmel: a kés lötyögött a kydex tokban. Sajnos ez nem sikerült kifejezetten jól, sem oldalirányban, sem függőlegesen nem tartja megfelelően a tok az eszközt. Ha markolattal felfelé, övön hordjuk a kést, ez nem fog problémát jelenteni, egyéb hordmódoknál azonban érdemes figyelnetek, hogy ne hagyjátok el a kést. A felfogatása egyébként egy Tek-Lok-szerű bújtatóval történik, ami többféle hordmódot is lehetővé tenne, de én a saját példányomnál az imént említett okok miatt ezzel nem is kísérleteztem.

A jó hír viszont az, hogy a weboldal tanúsága szerint idén áprilistól már egy javított tokkal rendelhető a Brother F001, így elméletileg ezzel a hibával már nem kell megküzdenetek.

Összegzés

A Brother F001 szerintem egy jól sikerült kés. Nem vállal sokat, de azt maradéktalanul teljesíti. Ha egy egyszerű, mégis relatív erős túratársat kerestek magatoknak, akkor érdemes lehet fontolóra venni a beszerzését, főleg, ha valóban a javított tokkal készült verziót választjátok. Az ára bőven tízezer forint alatt van a cikk írásának pillanatában, a 8200 Ft korrekt árazás a tudásának tükrében.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

Pro

  • masszív felépítés
  • korrekt anyaghasználat

Kontra

  • hitványabb tok
  • kicsit lehetne olcsóbb

hirdetés