hirdetés

FunWater SUPFW09C SUP teszt

Tengeri teknős kezdőknek és haladóknak

teszt
FunWater SUPFW09C SUP teszt 1

Forrás: Banggood

Raven96
írta: Raven96
2024-06-17

A SUP egy igazán fiatal sportág, ami még csak néhány éve van a köztudatban, de a gyökerei sok száz évre nyúlnak vissza. Lehetőségünk adódott letesztelni a FunWater SUPFW09C típusú deszkát, ami a Sea Turtle fantázianevet kapta és kezdőknek, illetve haladóknak egyaránt jó választás. 320 centiméter hosszú és közel 160 kilogrammal terhelhető. Egyedi, RendKinai679  kuponkódunkkal 70 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért megrendelhető a Banggood oldaláról, ingyenes szállítással és minden szükséges kiegészítővel együtt.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Talán elsőre nem így tűnik, de a SUP egy abszolút sokoldalúan használható, vízi sporteszköz. Állva, térdelve vagy akár törökülésben is evezhetsz rajta, egyedül, a pároddal vagy a kutyáddal, de itt még nem érnek véget a lehetőségek. Nem is muszáj evezned, szimplán csak napozhatsz rajta, lebeghetsz a vízen vagy jógázhatsz, hiszen távol a parttól, a víz közepén olyan nyugalom vesz körbe, amit a mai, rohanó világban nem sok esetben tapasztalhatsz, így ezt megéri kihasználni. Ezeken felül horgászhatsz is róla.

Könnyed evezéstől kezdve a vadvízi túrázásig mindenhol megállja a helyét, tavon, folyón és tengeren egyaránt.

Ezek a vízi deszkák az állva evezésről kapták a nevüket, hiszen a SUP a „Stand Up Paddle” rövidítése. A használatát elég hamar meg lehet tanulni, ha a deszkád és az eveződ már megvan. Ezeken felül némi egyensúlyérzékre lesz szükséged és egy csepp bátorságra, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen fontos a megfelelő deszka kiválasztása. Ehhez rengeteg kérdést kell magadnak feltenned, de az egyik fontos dolog, amit szem előtt kell tartanod, az a SUP terhelhetősége, de nemcsak a saját tömeged szempontjából, hanem máséból is, ha például a gyerekeddel együtt szeretnél ráállni vagy ráülni. A másik fontos szempont a deszka hossza, hiszen az átlagosnál nagyobb SUP-okkal könnyebben bánnak a kezdők, mint kisebb társaikkal és evezni is kényelmesebb rajtuk, illetve a szélesség is fontos, hiszen ennek növelésével általában egyre stabilabb deszkát kapsz.

A FunWater SUPFW09C típusú deszkája a Sea Turtle fantázianevet kapta, ami már az első ránézésnél sejthető, hogy honnan jött. Egy-két fehér részt leszámítva a SUP a zöld és a kék színek különböző árnyalataiban pompázik. Méreteit tekintve 320 centiméter hosszú, 84 centiméter széles és 15 centiméter vastag, súlyhatára pedig alulról karcolja a 160 kilogrammot, miközben a deszka önmagában körülbelül 7 kilogramm tömegű. Nagyon hasonlít egy másik modellhez, méghozzá a Manta Ray-hez, ami „csak” 305 centiméter hosszú és körülbelül 10 kilogrammal kevesebbel terhelhető. Számos kiegészítővel érkezik és a csomagban mindent megtalálsz, amire szükséged lehet, nézzük is meg, mit kapni ennyi pénzért cserébe!

hirdetés

FunWater SUPFW09C SUP teszt – Utánozhatatlan élmény

A FunWater SUP-jához egy akkora szállítótáska jár, amibe minden, deszkához szükséges kiegészítő kényelmesen belefér, ennél már csak a görgős, húzható változat lenne könnyebb. Ezeknek a deszkáknak pont ez a nagy előnye, hogy akár 3 méternél hosszabbra is felfújhatók, mégis kis helyen elférnek. Nyilván nem kényelmes vele több kilométert gyalogolni a tűző napon, de arra pont jó, hogy autó hiányában, tömegközlekedéssel szintén eljuss a vízhez, majd hazamenj.

Pumpa értelemszerűen csak a felfújható deszkákhoz, vagyis iSUP-okhoz jár, ez a SUPFW09C esetében sincs másképpen. Az ajánlott légnyomás 12-15 psi közöttire van megadva, ami átszámolva 0,83-1,03 bar. Beletelt néhány fárasztó percbe, míg sikerült felfújnom a SUP-ot és az elején azon gondolkodtam, hogy egy autós kompresszorral mennyivel egyszerűbb lenne, viszont ettől a leírás óva int, hiszen pillanatok alatt túlfújhatod vele a deszkát, ezzel sérüléseket, vagyis nemkívánatos puklikat okozva rajta. Vannak olyan modellek a prémium kategóriában, amiket ennél keményebbre kell fújni, azokat direkt így tervezik, viszont ilyenkor súlyos tízezrekkel lesz magasabb az ára.

A maximális légnyomás elérése után a 3 uszonyt – vagyis fin-t – kell a deszkára rögzítened, amik a határozott egyenesfutásban lesznek segítségedre, vagyis csökkentik az oldalsodródást. Sok típushoz csak 2 darab való, viszont minél több van, annál jobban irányban marad a SUP.

Legfontosabb tartozék az evező, ami tesztalanyunk esetében háromféleképpen is összerakható,

attól függően, hogy állva vagy ülve szeretnél rajta evezni. Utóbbi esetében ajánlott a két evezőlapátot egymásba illeszteni a toldócső nélkül, így olyan lesz, mint egy kajakhoz vagy kenuhoz való evező. Ha előre tudod, hogy végig állva fogsz haladni, akkor elég csak egy evezőtollat rögzítened és a használati útmutatóban szépen részletezik, hogyan kell ennek a hosszát beállítanod. A spirálos, biztonsági kötelet – vagy más néven a leash-t – minden esetben ajánlott rögzíteni, hogy ne sodródj el a deszkádtól. Valójában persze ez nem egy ajánlás, hanem egy törvényi kötelezettség, mert a SUP-ozást ugyanis az 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről nevű jogszabály koordinálja. A biztonsági bokapánt úszássegítő mellénnyel kiváltható, illetve bizonyos körülmények között – gyors sodrású folyón, ahol be tud valamibe akadni -, nem is ajánlott a viselése. A telefonod védelmére a vízálló telefontok szolgál, amit megkockáztattam és tényleg vízhatlan. Az okostelefonom mellett a javítókészlet is épphogy belefért, amit nem árt magaddal vinni. A legérdekesebb tartozékot, az ülést a végére hagytam.

Ezt a D-gyűrűkbe kell beakasztani és arra jó, hogy a kajakhoz hasonlóan ülve evezhess, miközben megtartja a hátadat.

A sok kiegészítő után még mindig nem ér véget a sztori, hiszen számos extrát találsz a FunWater deszkáján. Ilyen például a kamera rögzítőhely, amit nem kell megmagyarázni, viszont a bungiee-t már annál inkább. Ez a SUP deszkák csomagtartója, ami lényegében egy elasztikus gumikötél és cuccoláshoz kiváló. Akár az egész napot a vízben töltheted úgy, hogy nem kell a holmidért aggódnod, de azért óvatosan, mert borulásnál így is bármi elsüllyedhet.

A deszkán található fogók és kapaszkodók inkább már az alapokhoz tartoznak, de minél több, annál jobb, mert az előbbit megmarkolva kényelmesen szállítható a deszka, az utóbbi pedig a felszállásban segít. A felpumpálható SUP deszkák PVC-ből készülnek, így tesztalanyunk is, tetején a klasszikus, csúszásgátló EVA réteg található, ami abban segít, hogy felállj a deszkán, mert mégiscsak vizes felületről van szó. Az alábbi videóban ugyan nem teljesen a deszka áll a középpontban, de az jól látható, hogy mennyire egyszerű az irányítása. Mielőtt azonban túlmagasztalnánk a dolgokat, azt meg kell említenem, hogy ez egy kezdő deszka, vagyis olyan speciális eljárásokra, mint a többrétegű test, a woven stich, a hegesztett illesztések vagy a dupla légkamra – ezekről bővebben a SUP-os fejtágítónkban olvashatsz a cikk végén -, ne számíts.

Azért a gyártó megtette, ami ebbe az ársávba belefért,

és például a szegélyeket dupla élzárással látta el, hiszen ez az a rész, ahol a legtöbb SUP sérül, mert például nekiverődik valaminek. Arra viszont a FunWater Sea Turtle is tökéletes, hogy kezdőként megvedd, rommá használd, majd néhány nyár után vegyél egy komolyabb utódot. Mi egyébként egy jobb, könnyebb evezővel kezdenénk a fejlesztéseket, mert azt tovább tudjátok vinni a következő modellre is.

Nem vagyok SUP-guru, a hátam mögött több évnyi tapasztalattal, de azt már az első alkalom után le tudtam szűrni, hogy egy ilyen deszka használata semmilyen más sporttal sem hasonlítható össze. Itt alapvetően nem a sebesség a lényeg, pedig lehet vele tempósan haladni, leginkább egy folyón, de tavon is érdemes figyelni az áramlatot, mert befolyásoló tényező, főleg kezdőként. A sebesség hatására keletkező adrenalin löketet

mérhetetlen nyugalom váltja fel, amit sehol máshol, csak a nyílt víz közepén tapasztalhatsz,

annak a hatására, hogy nemcsak a parttól, hanem az emberektől és minden mástól távol vagy. Ha nem is hajtod túl magad, akkor is rendesen el lehet benne fáradni, tehát testedzésnek sem utolsó.

A FunWater Sea Turtle SUP még kezdőként is szuper választás, hiszen a 320 centiméteres hosszából adódóan határozottan siklik a vízen, ehhez a 3 szkeg szintén hozzátesz. Meglepő volt számomra, hogy egyszer sem borultam fel vele, ami nem lenne lehetetlen, de még úgy is nehéz, ha direkt beringatod. Embere válogatja, de számomra az nyújtotta a legnagyobb biztonságérzetet, ha térdelve eveztem rajta, persze ülve sokkal kényelmesebb volt. A súlyhatára közel 160 kilogramm, amit ugyan nem ajánlott kimaxolni, de szigorúan a teszt kedvéért (majdnem) megtettem és a párom társaságában ültem a deszkára. Gond nélkül elbírt minket és nem is merült drasztikusan a víz alá, stabil maradt. Volt szerencsém olyat is látni, ahol az egész család rajtaült: anyuka, apuka és a kisfiuk, de arra nem számítottam, hogy olyannal is találkozom majd, aki a kutyája társaságában chillezik rajta. Ebben a sportban tényleg az a szép, hogy mindenki úgy csinálja, ahogy neki jól esik és a deszkaválasztásnál fontos szempontokon túl nincsenek kőbevésett szabályok.

Összegzés

Többféle SUP típus létezik, szörftől kezdve a túrán át egészen a versenyig, de a FunWater Sea Turtle akkor jó választás, ha egy „mindenes” modellt keresel, mert ez mindenhol megállja a helyét. Nem céleszközről van szó, de a kínai gyártók kínálata óriási ebben az árkategóriában, így mindenki kedvére válogathat. Ez egy tipikus kezdő deszka, állóvízre, pancsoláshoz és hasonlók, de attól függetlenül, hogy nem a sebességre gyúrsz már az első pillanattól kezdve, hosszabb távon is használhatod. Később, ha már tapasztaltabb leszel, akkor is kényelmes választás lesz, nem kell azonnal lecserélned. A méretét és a sok kiegészítőt tekintve abszolút olcsó deszka, rövid távon gyakorlatilag semmi másra sem kell beruháznod, eltekintve az esetleges strandbelépőtől, ha olyan helyre mész vagy egy fürdőruhától, ha nem akarod szárazon megúszni a dolgokat. Pár év múlva pedig úgyis tudni fogod, mit szeretnél, akkor lehet a komolyabb cuccok után nézelődni, igaz, sokkal több pénzért.

Most az egyedi, RendKinai679  kuponkódunk felhasználásával érdemes megrendelni a Banggood oldaláról, hiszen a végösszeg így 70 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ra lefaragható, ingyenes szállítással. Ajánlott szétnézni SUP fesztiválunk kínálatában, hiszen rengeteg modell elérhető, nagyon jutányos áron, ezek partnereink legjobb ajánlatai.

Pro

 • Hosszított, „mindenes” modell, nagy teherbírással
 • Csomagban érkezik, rengeteg kiegészítővel
 • Ár/érték arányát tekintve megérős választás
 • Akár kezdőknek is kiváló
 • Egy szülőt és egy gyereket is elbír, ha kell

Kontra

 • Az evezője lehetne könnyebb, mégis masszívabb, például karbonból

hirdetés