hirdetés

Zanflare F2 zseblámpa teszt

Minimálban nyomja

teszt
Zanflare F2 zseblámpa teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-01-12

Mennyiért lehet legolcsóbban elemlámpát rendelni, ami már elfogadható minőségű? Az Aliexpressen 8 dollár körül érhető el a Zanflare F2 „túrasegéd”, ami AA elemmel megy, nem is 18650-es akkuval, vagyis még ez sem fog többletköltséget okozni. Hoztam neki egy ellenfelet is, a Convoy S2+ lámpát, amit korábban már teszteltem, de azóta is használom. Nézzük, 2400 Ft mire elég ebben a témában.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 7
  • design és anyagminőség: 9
  • felszereltség, funkciók: 5
  • ergonómia: 8
  • ár/érték arány: 10

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ebből az igaz, hogy használnak a repülésben is alumíniumot, de nem hinném, hogy a Boeingek abból az anyagból készülnének, mint a Zanflare F2. Ettől még kellemes fogni, és a hossza is pont jó, kellemesen rá is lehet markolni, de azért az érezhető, hogy nem egy 20 000 Ft-os Nitecore lámpát tartok a kezemben. A többállású nyomógombot a „szabványhivatali raktárból” bugázták el, gyakorlatilag megegyezik a két eszközön. Reverse clicky módon működik, vagyis elengedésre kapcsolja a funkciót. Az elemlámpákról már jól ismert lehetőségeket váltogathatjátok vele:

3 lépcsőben fényerőt állíthattok, illetve stroboszkóp módba kapcsolhattok rövid nyomásra.

Hosszabbra pedig üzemelésre bírhatjátok a szerkezetet. Mellékelek nektek egy „fancy” kis táblázatot, amiből kiderül, mekkora fényerővel világít egyes módokban a lámpa, illetve ehhez milyen üzemidő társul:

GyengeKözepesErősStroboszkóp
Fényerő (LM)1550200200
Üzemidő (Óra)3280,63

Azért az a 0,63 órás – cirka 38 perces – üzemidő nem annyira szívderítő, és itt utalnék vissza a különböző áramforrások használatára, a Zanflare F2 ugyanis 2 db AA elemmel üzemel, míg a Convoy S2+ 1 db 18650-es telepet kér. Gondolom, nagyon nem kell magyarázni, melyik bírja tovább, ráadásul a sorosan kapcsolt elemek 3 V-ja sem a világ teteje. Érdemes itt is akkumulátoros megoldásra váltani, különben a Zanflare F2 gyorsan elemzabáló szörnyeteggé válik, és akkor nem a világítótest ára lesz a legnagyobb gondunk, hanem a sok AA telep finanszírozása. Ez egyébként a legnagyobb gyengesége a „túrázók legjobb barátjának”, a másik pedig a vetített kép.

Ehhez a legjobb támasz, ha megnézzük a teljes nevet, ami így hangzik: Zanflare F2 Cree XP-G2. Ha ezt elemeire bontjuk, megkapjuk a termék nevét, a LED típusát, sőt, a korrektebb gyártók jelöléseinél – pl. a Convoy S2+ Cree XM-L2 U2 – 1B 7135×8 ilyen –  a vezérlőre és esetleg a színhőmérsékletre is fény derül a megnevezésből. Mivel ezt lespórolta a gyártó, ezért inkább egy újabb táblázatba foglalva mutatom meg a részleteket:

NévLEDSzínhőmérsékletFényerőVezérlő
Zanflare F2Cree XP-G24500-5000K200?
Convoy S2+Cree XM-L26500-7000K (U2)9607135×8

Még mindig nem jutottam el a teljes igazsághoz, de azért már egész sok információt megtudtam. Alapvetően a LED típusa határozza meg a fényerőt, ehhez itt egy elég jól oldal, amin lehet ellenőrizni a fényerő értékeket. A Zanflare vezérlőjének típusát viszont nem találtam meg, így maradjunk annyiban, hogy a megadott paraméterek nem tűnnek kamunak. A színhőmérséklet viszont eltérő, így az összehasonlítás már nem lehet teljes.

A kibocsájtott sugár a Zanflare F2 esetében egészen jól terül, de a gőzölt fém felület az elejében nem teljesen egyenletesen veri vissza a fényt, így a sugár közepén van egy vastagabb folt. Cserébe elég csíkszerű, hosszabb, mint ellenlábasánál, amely sokkal nagyobb rádiuszban szór. Ha a Convoy S2+ fénypászmáját rátettem a Zanflare F2-re, akkor ez utóbbié gyakorlatilag eltűnt, ennyivel erősebb az S2 által kibocsájtott csóva. A bevilágítható távolságot sajnos nem adja meg a gyártó, de 70-100 méter simán van, a nádasba hulló kacsát pedig nem egy ilyen „low budget” elemlámpával fogjátok keresgélni.

Az F2 természetesen IP68 szabvány szerint vízálló, felfogatható nadrágzsebre, illetve ellenáll a leejtésnek másfél méterig.

Összegzés

A Zanflare F2 az abszolút minimum, amit elemlámpában el tudtok képzelni. Nem különösebben erős, nem is igazán világít messzire, a Convoy S2+ agyonverte fényerőben, de a legnagyobb baja az, hogy AA elemekkel működik.

Ezek azonban mind tolerálhatóak a 2400 Ft-os árért cserébe, és nem kell mellé vennetek 18650-es telepet, ami további plusz költség lenne. 3600 Ft-ért viszont ott a Convoy S2+ is, és ha van már otthon bele való akkumulátorotok, inkább erre menjetek rá. Azért komolyabb tevékenységhez inkább a Nitecore termékeit nézegessétek vagy olvassátok el a többi elemlámpa tesztünket, ahol számtalan típust kipróbáltunk.

Pro

  • Olcsó
  • Nagyon egyszerű használni, nincsenek többletköltségek

Kontra

  • Kevés funkció
  • Csak 200 LM

hirdetés