hirdetés

BIKIGHT XHP50 elem- és Ztto fejlámpa teszt

Zsebbe, vagy fejre

teszt
BIKIGHT XHP50 elem- és Ztto fejlámpa teszt 1

Forrás: Banggood

írta: Don Kartács
2022-06-01

Két különböző világítótestet is kipróbáltam egymás után, így úgy ítéltem meg, hogy egy tesztben jobban néznének ki együtt. A BIKIGHT egy 1800 lumenes elemlámpa, ami 18650-es akkuról megy és elvilágít vagy 200 méterre, míg a Ztto egy multifunkciós fejlámpa, ami sima lámpaként és fényhídként is megállja a helyét. Előbbiért a BGHU2141 kuponkóddal 4900 Ft-ot kérnek szállítással együtt, utóbbiért pedig 5000 Ft-ot a BGHU2142 kód begépelése után, de vajon melyik állja meg jobban a helyét a gyakorlatban?

BIKIGHT XHP50 elemlámpa

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Ztto fejlámpa

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első
BIKIGHT XHP50 elem- és Ztto fejlámpa teszt 2

Forrás: Banggood

BIKIGHT XHP50 – Beszédes név

A BIKIGHT lámpájáról mindent elmond, hogy ugyanez Xanes néven is elérhető, vagyis ez egy white label darab, gyakorlatilag egy márkanév és egy késztermék összeházasításával bárkinek legyártják a kínaiak. Nem is szerepel sem a BIKIGHT sem a Xanes név a dobozon, de még a lámpán sem, de hát ettől kerül annyiba, amennyibe. A test itt is “repülőgépipari” alumínium, ezt a kifejezést imádják a lámpagyártók minden termékük sajtóanyagába beleírni.

Számotokra viszont nem ez a lényeges, hanem az olyan extra funkciók, mint az USB-s tölthetőség, az állítható fókusz, és hogy az árban benne van a 18650-es telep is. Ha ennek az értékét – 2500-3000 Ft – kivonom az árból, akkor tulajdonképpen a lámpa értéke az ár fele, ami eléggé olcsónak tűnik így első blikkre. A minőség rendben van, kellemes megfogni a recés testet, a végén ott van a csuklópánt is, és nem is lett túl nehéz, így hosszabb távon sem kényelmetlen tartani. A leírás fájdalmasan egyszerű, de nem egy tokamak reaktort kell beüzemelni, tehát boldogulni fogtok vele. A vízállósági szabvány ugyan nem derül ki, de a töltőport zárható egy szilikon fedővel, és a gyártó szerint ‘life waterproof’, ami annyit takar, hogy az esőtől nem fog meghalni, de wc-be azért nem érdemes dobálni.

A BIKIGHT lámpája nemcsak 18650-es áramforrásról, hanem 3 db AAA elemről is üzemeltethető,

ehhez átalakítót is adnak, de nem hiszem, hogy bárki ezzel szívatná magát. A vezérlése egyszerűbb mint egy vasgolyót használni: egy gomb van rajta, azt kell nyomkodni, ilyenkor körkörösen lépked a funkciók között, hosszú nyomásra pedig ki- és bekapcsol, memória funkciója nincsen. Összesen 5 módot ismer, 100/50/25%-os fényerőre kapcsolható, van villogó módja – flash – és SOS, ami az ismert vészjelzést adja le, maximum teljesítményen 3,5 órát képes üzemelni. A fényereje maximum teljesítményen 1800 lumen, ami bitang sok, ezt a nevében is szereplő XHP50-es LED állítja elő. Elvileg van ennek egy erősebb verziója is XHP70-es LED-del, de ezt nem találtam meg a Banggoodon. Akit konkrétan érdekelnek LED-ek maximális lumenértékei, az az Extremelights oldalán nézelődhet.

Ami a lámpa által kibocsájtott fénysugár képét illeti, őszintén szóval nem túl szép.

Tipikusan az olcsó LED-ek és vezérlők sajátja, hogy sötétebb körökkel szakítják meg a csóvát, emiatt alakul ki a fényes, homályos körgyűrűs állapot. Mivel a BIKIGHT képes fókuszállításra, a fénycsóvát annyira be lehet szűkíteni, hogy gyakorlatilag csak a világító LED látszik a végén, illetve remekül szét is lehet teríteni. A hatótávja nem tudom mennyi lehet, de teljesen fókuszálva brutálisan sok, biztosan többszáz méter, városon belül nem is nagyon volt akkora terület, amit a pászma ne ért volna át. Mivel a csúsztatható fókuszállító résznek köszönhetően fokozatmentesen variálható a fény terítése, ezért nagyon jól használható a zseblámpa a gyakorlatban.

Még néhány érdekesség, amit a cucc tud: kijelzi a töltöttségét egy négy elemű LED soron, illetve használható az eleje ablakbetörő “kalapácsként” is, szóval egész sok mindenre jó egy elemlámpához képest. Simán megvenném magamnak is – és nem csak nekem tetszik, 677 értékelés van róla a Banggoodon -, ha olcsó elemlámpát keresnék. A BGHU2141 kuponkóddal az érte kért 4900 Ft is reális, az áfát a webshop fizeti a termék után, de szerintem a Ztto egy izgalmasabb darab, bár az egy fejlámpa, tehát kicsit más liga.

 

BIKIGHT XHP50 elem- és Ztto fejlámpa teszt 12

Forrás: Banggood

Ztto 350 ml – Sok mindenre jó is, meg nem is

A Ztto fejlámpája tulajdonképpen egy futólámpa, ám olyan sok mindent tud, hogy hívhatnám fényhídnak, vagy éppen „féklámpának” is. A tesztet egy 15 kilométeres Gellért-hegy-Margit sziget körön végeztem éjszaka, és eléggé tanulságos volt a próba. A Ztto egy olyan XPE LED-del szerelt fejlámpa, aminek a gumis-szilikonos pántjában egy második COB LED-et rejtettek el, ami többféle színben képes világítani.

Megfordítva akár hátsólámpaként is használhatjátok biciklin,

hiszen pirosan is tud égni illetve villogni, ráadásul a felület nagy része fényvisszaverő, tehát ha nem kapcsoljátok be, akkor is felhívja rátok a figyelmet. Ez is USB-ről tölthető, de a Type-C portja eléggé mélyen ül, így viszonylag nehéz hozzáférni az 1200 mAh-s akkumulátort ellátó bemenethez. A vezérlése nagyon egyszerű, két gomb van rajta, az elsővel körkörösen lehet léptetni a Ztto lámpáját, az alábbiak szerint: fényhíd maximum teljesítményen, fehér fényhíd 40%-on, piros fényhíd, piros fényhíd villogó módban, illetve az oldallámpa 100 és 40%-os fényerőn. Érdekesség, hogy színhőmérséklet eltérést is tapasztaltam, de erről a dobozon lévő leírás egy szót sem említ. A maximális fényereje 350 lumen, ami kegyetlen sok futáshoz. Ezt néhány futó a „[email protected], ez vakít” felkiáltással erősítette meg, tehát mindenkinek azt javaslom, vegye vissza a 150 lumenes módba a fejpántot.

Gyakorlati tapasztalat, hogy kényelmes a pánt, de érdemes nem a fejeteken hanem kézben beállítani, különben mindig szétcsúszik a szorítógyűrű.

Alapvetően kényelmes, de a viszonylag vastag szilikonpánt miatt eléggé izzasztó a viselete, rendesen folyt az izzadtság az arcomon, de mondjuk 15 kili után ez azért érthető. A sima fejlámpás fénypászma képe eléggé ótvar, a fénye középen nagyon markáns, majd jön egy vastag sötét gyűrű, majd megint egy világosabb, ahogyan a BIKIGHT esetében is. Mivel én eléggé lóbálom a fejemet mozgás közben, ezért ez annyira nem volt jól használható, mint a fényhíd, ami viszont remek.

A kedvenc funkcióm viszont nem ez volt, hanem a második gombbal aktiválható gesztusvezérlés.

Intésre az adott lámpafunkciót le- illetve felkapcsolja, vagyis, ha egy futó vagy egy járókelő jön szembe, akkor egy pillanatra kikapcsoljátok amíg elhalad, majd utána vissza. Nagyon kulturált és egyszerű módja ez annak, hogy megfelelően együtt tudjatok élni másokkal.

Az üzemideje 2,5 és 8 óra között szór, attól függően, melyik módban használjátok.

Azt vettem észre, hogy a passzív fényvisszaverő felületekhez képest az aktív lámpa egy nagyságrenddel nagyobb biztonságot ad. Fényhíd módban akár 30-40 méterről is visszaverődik a fény a tükröződő feletekről, engem is mindenki látott és én is mindenkit sokkal jobban láttam. Nagyon meglepődtem, mennyi ember visel olyan ruhát vagy táskát, amin van fényvisszaverő matrica vagy éppen csak egy cipőfűző, így a látni és látszani elvét követve mindenkire oda tudtam figyelni, akivel találkoztam. A másik felhasználási módja az, hogyha megfordítjátok a cájgot a fejeteken, és pirosra kapcsoljátok, ezt bringázásnál lehet használni hátsó lámpa helyett, és ez is tökéletesen teszi a dolgát.

Összességében ez egy sokkal jobb cucc, mint amit ennyiért vártam, már magáért a fényhíd és a gesztusvezérlés funkcióért is megérné megvenni, de ott vannak az egyéb módjai is, szóval ez talán még többet is ér, mint amennyit kérnek érte. 5000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül a BGHU2142 kóddal szállítással együtt, az áfát pedig a Banggod fizeti a termék után.

Összegzés

Igazi old school kínai cuccokat túrtunk ki a futottak még kategóriából, olcsók és teljesen jók is ahhoz képest, hogy mennyit kérnek értük. Nyilván az ilyen lámpák vetített képe nem túl szép, de a gyakorlatban ez olyan nagyon nem befolyásolja a használatot. Mindkettő USB-ről tölthető, a fényerejük jól szabályozható, a Ztto ráadásul gesztusvezérléssel is kapcsolgatható.

A BKIGHT-ért a BGHU2141 kuponkóddal 4900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot, a Ztto lámpájáért a BGHU2142 kóddal 5000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kének, az áfát pedig a Banggood intézi a termékek után.

Pro

 • BIKIGHT elemlámpa: olcsó, egyszerűen használható, brutális hatótáv, akku az árban, USB-ről tölthető
 • Ztto fejlámpa: olcsó, egyszerűen használható, futáshoz remek, gesztusvezérlés, piros színre is átváltható, akku az árban, USB-ről tölthető

Kontra

 • BIKIGHT elemlámpa: csúnya a lámpa vetített képe, helyenként kicsit gagyin van megcsinálva
 • Ztto fejlámpa: mélyen van a Type-C port, nehéz hozzáférni, a fő lámpa vetített képe nem túl szép

hirdetés