hirdetés

Xiaomi Yijie YE-01 elektromos seprű teszt

Telekre kell nekem eme szerkezet

teszt
Xiaomi Yijie YE-01 elektromos seprű teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-12

A „Xiaomi cooperative brand” termékekkel Dunát lehetne rekeszteni, és itt az újabb, a Yijie elektromos seprű. A BGYJSM kóddal elérhető 12 200 Ft-ért kaptok egy automatikusan söprögető, elektromotoros alkalmatosságot, ami szépen felszedi a koszt, Type-C porton keresztül tölthető, és külalakra echte Xiaomi. Vajon szüleink gépesített takarítóeszköze 2019-ben is megállja a helyét? Nézzük.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Emlékszem, hogy nagyszüleimnek volt egy olyan egybeépített seprű+szemeteslapát kombinációja, amit úgy használtak, hogy bal kézben tolták a koszt a partvissal, jobb kézben pedig kavartak a lapáttal, begyűjtve a nem kívánatos dolgokat, majd egy mechanikával lecsukták a tetejét. Ezt tipikusan olyan helyen tették meg, ahol egyszerű volt takarítani, a konyhában, a linóleumon vagy a kövezett verandán. Ilyet a mai napig gyártanak Vileda Professional néven, nagyjából 9 000 Ft-ért, ehhez képest a Yijie YE-01 motorizált változat 12 000 fronyó, ez nem hangzik olyan rosszul, igaz?

Minőségre bőven hozza a Vileda szintjét, fehér műanyag a felhasznált anyagok nagyobb része, amelyet a nyélen helyenként alumínium szakít meg. A kefék valamilyen elasztikus plasztikból készülnek, mert a szegélyléchez nyomva sem törnek meg, csak elhajlanak. A nagy fehérségnek azért van egy jelentős hátránya: nagyon jól néz ki, amíg nem kezditek el használni, utána viszont irdatlan retkes tud lenni, a kosz világít a világos felületen. Összesen két gombot találtok majd rajta, a felső nagyot lábbal is taposhatjátok, ami kifejezetten kényelmes. A hátsó kicsi egy mechanikus kapcsoló, ez nyitja ki a portartályt.

Xiaomi Yijie YE-01 – Működik, de azért nem robotporszívó

Sok esetben egy eszköz egyszerűségében rejlik annak nagyszerűsége, de szerintem a RendeljKínait olvasói már elszoktak a régimódi kütyüktől, főleg úgy, hogy mindenki 100 000 Ft-os Xiaomi Roborock S50 robotporszívókkal nyomul. Ehhez képest a Yijie YE-01 igazi kőbalta, nyomjátok meg a gombot, elkezdi forgatni a két oldalsó és a középső keféjét és szépen bepuszilja a koszt. Mivel nincs motor, ami szívóteljesítményt generálna, csak a sörték által keltett mechanikai erő viszi be a porcicákat.

Ez persze a legtöbb dologra elég, viszont például a mélyedések – tipikusan ilyen a kifugázott konyhakő – tudnak neki gondot okozni. Ilyenkor meg kell dönteni a szerkezetet, és benyúlni a résbe, így viszont nagyon nem mindegy, hogy az milyen mély és hogy 8 vagy 15 centiméteres kövekkel pakoltad-e tele a szobát, hiszen minél több a csempe, annál nagyobb a szívás. Nagyjából egyébként ezt az egyetlen hibáját találtam a terméknek, teljesen jól lehet vele takarítani sík felületeken, szépen felszedi a koszt, és mivel a seprűi oldalra kilógnak a téglatestből, oda is be tudtam vele nyúlni, ahová a butább robotporszívók nem érnek el.

Szőnyegen már nem ilyen hatékony, főleg száliránnyal szemben. Nem arról van szó, hogy nem tudja felszedni a koszt, hanem arról, hogy nehéz tolni rajta, így néha arra kényszerültem, hogy egy irányba húzzam vagy oldalról menjek rá a felületre. Ez inkább csak macera, mint igazi probléma és már vezetéknélküli állóporszívóknál – például Jimmy széria – is tapasztaltam ilyesmit, amikor a forgókefét használtam. Drapérián egyébként a hasra felszerelhető tisztítópárna nem sokat ront vagy javít a helyzeten, ellenben laminált padlón, parkettán extra koszt szed össze, ami hasznos.

Van viszont egy hátránya, ha nélküle használjátok, a tépőzárba belemegy a haj és onnan gyakorlatilag lehetetlen kiszedni, tehát mindenki tegye fel a tisztítókendőt, különben hosszú perceket fogtok basszamázással eltölteni. 2000 mAh-s akkumulátorral 2 órán át tologathatjátok, de nekem ennél mindig sokkal gyorsabban sikerült vele kitakarítanom, szerintem ez nagyon sok – tippre 200+ – négyzetméterre elég. A tartály 350 ml-es, ezt viszont sűrűbben kell nyitogatnotok, igaz ez egy mozdulat, nem különösebben nagy teher.

Összegzés

„Régi idők új mozija” a Xiaomi Yijie YE-01 elektromos seprűje, tipikusan az a termék, amit a telekre érdemes megvenni, így alacsony költséggel egy gyorsan előkapható, kis súlyú takarítóeszközt vehettek majd elő a szekrényből. A koszt szépen felszedi, de a plüss szőnyeggel azért meg fogtok küzdeni, mert szálirányba elég nehéz tolni rajta. Van még egy „típushibája”, ha nem teszitek fel a takarítópárnát, akkor az alatta meghúzódó tépőzár begyűjti a hajszálakat és kínszenvedés utána kiszedni belőle.

Ezek azonban egy kis odafigyeléssel teljes mértékben elkerülhetőek, vagyis a BGYJSM kóddal elérhető 12 000 Ft-os árért egy motoros seprűt kaptok, ami a Viledák manuális megoldásához képest, ami 9000 Ft-ba kerül, ez egy teljesen okés vétel. Természetesen a Yijie is kérhető áfa- és vámmentes EU Priority Line szállítással.

Pro

 • Hosszú üzemidő
 • Egyszerűen használható
 • Szépen felszedi a koszt
 • Pont annyit dolgozik helyettünk, amennyit kell

Kontra

 • Mélyebb fugákkal meg kell szenvedni
 • Plüss padlószőnyegen nehéz tolni

hirdetés