hirdetés

Roidmi EVA 2023 önürítős porszívó teszt

Néha megdöccenő csúcstechnológia

teszt
Roidmi EVA 2023 önürítős porszívó teszt 1

Forrás: Geekbuying

írta: Don Kartács
2024-01-12

Végre megkaparintottam a Roidmi EVA 2023 önürítős porszívóját, abból is a fejlesztett, 2023 végi verziót, ami a korábbi modell gyengeségeinek nagy részét kijavította. Ez egy igazi felmosásra kihegyezett csúcsmegoldás, pariban van a Roborock megoldásaival. Vagyis szinte mindent, amit ma az élvonalban lévő gyártók csúcstermékei, ehhez képest viszonylag jutányos áron kelleti magát. Ez jelen esetben 204 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot jelent az NNNRBPN kóddal, a szállítás ingyenes, a takarítóállomás EU raktárból érkezik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Forrás: Geekbuying

Mint látható, külön-külön nem túl nagy, de összességében még is jelentős változásokról van szó, így értelemszerűen nem érdemes megvenni a korábbi verziót a Roidmi EVA 2023 helyett.

Ami a dizájnt és az anyaghasználatot illeti, az kiváló, pofás a masina,

ez a letisztult fehér alap tipikusan a Xiaomi jegyeit hordozza magán. Semmi csicsa-micsa, integráns egész, könnyű beilleszteni a lakásdizájnba, azt leszámítva, hogy a Roidmi EVA 2023 hatalmas. Nem nagyon emlékszem arra, hogy a Roborock S7 Max Ultra, szintén önürítős robotporszívót leszámítva találkoztam volna-e ekkora hodállyal, ami most hátrányként hangzik, de a testességnek jó oka van: nemcsak a port, hanem a vizet is üríti a Roidmi EVA 2023.

Ez pedig azt jelenti, hogy ténylegesen automatizálható 60 napra a szerkezet,

amit nagyjából sikerült is tesztelnem, hiszen még karácsony előtt érkezett a Roidmi EVA 2023, de az ünnepi őrület miatt nem volt időm megírni a cikket. Őkelme viszont rendületlenül takarított, automatizálva járt-kelt a lakásban, heteken át. Vagyis csak járt volna, ha az tiszta víz tartály nem fogyott volna ki, ebből viszont az következik, hogy a 2 hónapos önállóság csak minimális vízfelhasználás mellett érvényes. Nem mintha 2-3 hetente egyszer ne férne bele az üres tartály felöltése, de azért ezt jó tudni, hogy a dolog egy kicsit olyan, mint autóknál a WLTP szabvány: „kizsírozott szakadékban, szabadesésben, hátszélben” fogyaszt a kocsi annyit, amennyit.

A Roidmi EVA 2023 műszaki paraméterei többnyire impozánsak,

mondjuk a 3200 Pa-s, egyébként mindenre elegendő szívóerő már csak a kategória átlagát hozza, de felesleges is belemenni a „ki tud nagyobbat mondani” játékba. Mivel ez egy felmosásra (is) kihegyezett önürítő robotporszívó, nem oldalkefével, hanem nedvesíthető felmosókorongokkal dolgozik, amiket 12 N erővel – vagy ha úgy tetszik nagyjából 1,2 kilogrammal – nyom a padlóra. Ez nyilván nagyobb erő, mintha csak egy rongyot huzigálna és rezgetne – Roborocknál ez a VibraRise technológia – a feneke alatt, és ezt igazolta a gyakorlat is. Ha pedig valamilyen kellékanyag elhasználódna, dögivel van utánpótlás is.

A Roidmi EVA 2023 is tudja a „resume and recharge” funkciót, vagyis ha lemerülne, automatikusan visszatér, bedokkol, feltölt, majd visszasétál oda, ahol a takarítást abbahagyta. Annyiban több a Roidmi EVA 2023 megoldása a konkurensekénél, hogy azt is érzékeli, ha koszosak a tappancsai, és visszatér az állomásra letakarítani saját magát, sőt a felmosást is egy kis nedvesítéssel kezdi. Mondjuk, hogy honnan tudja, hogy koszosak a korongjai, azt nem tudom, gyanítom, hogy munkaidő vagy feltakarított terület alapján, mert koszérzékelőről nem szól a fáma, vagyis a sajtóanyag. Viszont decensen végzi a dolgát, tényleg vissza-visszajárkál az állomásra, szóval ebbe belekötni nem lehet.

Mint ahogy a 4 L-es tartályokra sem lehet azt mondani, hogy kicsik – majdnem 3 db 1,5 PET palackról van szó -, szóval van nafta a munkához.

A takarítási szeánsz végén pedig nemcsak újabb pucolás, hanem önszárítás is következik, így nem büdösödik be a vizes felület. Tényleg nem, még a tartálynak sem volt szaga kb. 1 hónap után. Ami a zajszintet illeti, meglepően csendes legkisebb fokozaton, és nincs olyan vernyákoló alapzaja, mint az olcsóbb konkurenseknek. Van továbbá egy informatív panel a Roidmi EVA 2023 dokkolóján, ami mutatja, hogy éppen milyen folyamat zajlik – takarítás, öntisztítás, szárítás, töltés stb. -, de ha nem akarjátok nézegetni, akkor több nyelven is ki tudja mondani, hogy éppen mi a „stájsz”.

Szóval elég tökéletes masináról van szó és ezt mindaddig így is gondoltam, amíg az appot meg nem nyitottam – a takarítás a Roidmi EVA 2023 tetején található három gombbal is vezérelhető -, mert ugye minden modern robotporszívónak ez a lelke.

hirdetés

Roidmi EVA 2023 önürítős porszívó teszt – Ha tökéletesebb lenne, idegesítene

Nem meglepő módon a Roidmi nevű alkalmazást kell a telefonotokra leszednetek. Érdemes körbeküldeni a robotot, hogy képben legyen, mit hol talál a lakásban, utána lesz aktív minden funkció. Ha valami kínja van, az alsó sávba feldob egy teljesen egyértelmű hibaüzenetet, de hanggal is jelzi a nem tetszését, például elakadások esetén.

Nagy ritkán a Roidmi EVA 2023 produkál is ilyet, például a Roidmi EVE CC-hez hasonlóan nem túl nagy barátja a cipőtálcának,

de szerencsére a belépőkategóriás terméknél sokkal okosabb, és jobban kommandózik a küszöbökön is, annak ellenére, hogy két bazi nagy felmosókorong van az alján. A por felszívása mellett elég hatékonyan fel is mos, ezt egyébként szintén mutatja az appban, ahogyan mindenféle kis animációkat arról is kitesz, hogy éppen saját magát takarítja. Máshol ezt eddig nem láttam, jópofa.

Az alkalmazás kezelőfelülete remek.

Jó a térkép, lehet forgatni is, ha alapból nem jó irányba állna, illetve a takarítás is ismételhető, amennyiben a robot éppen nem munkálkodik. Mondjuk nem értem, közben miért nem lehet például egy kör takarításról kettőre váltani, de ha nem, hát nem. Gondoljátok végig a folyamat elindítása előtt, mit szeretnétek a Roidmi EVA 2023 porszívótól kérni.

Főleg azért, mert kismillió funkció áll rendelkezésre, szinte már túl sok is:

 • teljes térkép alapú takarítás, feldarabolt terület, szoba vagy pont takarítása (alapból nem túl pontosan vagdalja a térképet, érdemes újravágni helyette)
 • önürítő állomáson való kiürítés
 • visszaküldés feltöltésre
 • takarítási módok (porszívózás, felmosás, kettő egyben)
 • szívóerő és folyadékmennyiség állítása
 • virtuális falak, no-go és no-mop zónák kitétele
 • alapterület feldarabolása szobákra
 • térképek és szintek kezelése
 • időzítés (végre nem egy tárcsát forgatva kell beírni az időt, hanem simán be lehet pötyögni percre pontosan egy egzakt időpontot), amit lehet kijelölt területre is meghatározni, így akár naponként eltérhet a takarítás helye
 • takarítási előzmények
 • állapotváltozások és hibaüzenetek korábbi listája
 • általános beállítások: szőnyegfigyelés, szőnyegen teljesítmény megemelése, radar priorizálása (ez a tárgyelkerülés), ne zavarj időszak stb.
 • önürítő kalibrálása (ez egy komplett menü, mindenféle lehetőséggel, például milyen sűrűn ürítsen, mosson, meddig szárítson stb.)
 • hang és nyelvbeállítások (még nemek között is választhattok)
 • fogyóeszközök kijelzése
 • virtuális távirányító, firmware frissítés, eszközinformációk

Konkrétan elfáradtam mire a Roidmi EVA 2023 összes funkcióját leírtam. Ráadásul, ha bementek egy menübe, általában még lehet kettőt lapozni jobbra, ahol az ikonokra nyomva egy újabb menü jön be, döbbenet. Ennek ellenére adja magát az egész, mégsem érződik bonyolultnak, csak egy kicsit „too much”. Az ember egyszer beállítja, aztán nem nyúl hozzá hetekig, és pont ez benne a jó. Nem kell babrálni, intézi a Roidmi EVA 2023 magától a dolgokat. Egyetlen idegesítő dolog volt, a tappancs lemosása, amit olyan vehemenciával tesz, mintha egy húsdarálót rejtettek volna el az önürítő állomásban. De mivel ennek az ismétlési gyakorisága is állítható – mármint a mosásnak, nem a húsdarálásnak -, ezért mérsékelhetitek a zajterhelést.

Ami a takarítási képességeket illeti, a Roidmi EVA 2023 igen alapos.

Mivel egyből fel is mos, így nem igazán lehet belekötni a munkájába, ha maradna is por, az egyből rátapad a vizes felmosókorongokra. Egyik esős napon direkt összemászkáltam sáros cipőben az előszobát, és szépen eltüntette a nyomaimat, igaz nem vártam meg, míg odaszárad. Egy dolog bosszantott, a cipőtálcás elakadás – a küszöböket meg az asztallábakat például simán lekezeli 20 mm magasságig -, de mivel ez a probléma mostanában több eszköznél előjött, lehet, hogy túlzók az elvárásaim. Főleg, hogy egy idő után már nem jött elő a probléma, lehet hogy megtanulta, hogy ezzel nem érdemes hadakoznia, inkább kerülje el? Ha így van, jár érte a piros pont. Persze onnan is lehet nézni a dolgot, hogy a Dreame D9 Max-om meg egy kis viaskodással ezt is megoldja, és az csak 65 000 forintos porszívó volt annak idején.

Összegzés

A Roidmi EVA 2023 egy remek csúcsporszívó, apróbb hibákkal, amik elnézhetők neki. Az IKEA cipőtálcára felakadás bosszantó, de nem csinálta mindig, lehet, ez a tanulási folyamatának a része. A felmosókorongok tisztítása picit hangos, de másba nem tudtam belekötni, pedig a magasabb árazású termékeknél általában nagyítóval keresem a hibákat. Felmosási szempontból a Roidmi EVA 2023 a legjobb önürítő porszívó, amit eddig láttam, szépen is takarít, kismillió szoftveres funkciója van, nem sok minden jut eszembe, amit a konkurencia tud, ez pedig nem.

Mivel a Roidmi EVA 2023 a király kategóriában játszik, ezért a 204 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os árat, amit az NNNRBPN kóddal lehet elérni, leginkább a Roborock S7 Max Ultra 340 000 Ft-os árcímkéjével lehet összevetni. Ez 68%-os felár, ami szerintem erőteljesen túlzó, így ezen a szinten a Roidmi EVA 2023 olcsónak számít. Bár a Roborock S8-ból még nem láttam a Max Ultrát, a sima nem ürítős variáns is 192 000 forint, vagyis erre már csak 12 000 fronyót kell rádobni, hogy legyen egy Roidmi EVA 2023 porszívótok. Így nem kérdés, hogy ez utóbbit vinném haza, főleg hogy a szállítás is ingyenes és EU raktárból érkezik.

Pro

 • Kiválóan mos fel
 • Remek dizájn és minőség
 • A képességeihez és a Roborock hasonszőrű termékéhez képest nem drága
 • Jópofa app, rengeteg lehetőséggel
 • 60 napra ütemezhető takarítás
 • Öntisztítás és szárítás

Kontra

 • Nagy ritkán beakad dolgokba
 • Kicsit hangosan nedvesíti a felmosókorongokat

hirdetés