hirdetés

Xiaomi Yeelight YLXD42YL okoslámpa teszt

Nem csak szép, okos is

teszt
Xiaomi Yeelight YLXD42YL okoslámpa teszt 1
írta: molcsa
2019-10-25

A Xiaomi Yeelight YLXD42YL nem az első okoslámpa a szériából, ami nálam jár, de ugyanolyan kellemes élményeket okozott. Az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a Yeelight mennyezeti lámpákkal nem lehet melléfogni, stabilan hozzák a magas minőséget. Tesztalanyunkról is szinte csak jókat mondhatok, magas fényerővel, kellemes fénnyel világít, és egy rakás okos funkciója van, amikkel megkönnyíthetjük az életünket. A csillagos búrával is kapható lámpáért 29 000 Ft-ot kérnek most a Gearbesten a YEE480NEW kuponkóddal, és az EU Priority Line szállítással áfamentes érkezik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 7

8.2

Népítélet

1.6

 • megbízhatóság:1
 • design és anyagminőség:2
 • felszereltség, funkciók:2
 • ergonómia:2
 • ár/érték arány:1
Véleményt írok
Xiaomi Yeelight YLXD42YL okoslámpa teszt 11

A távirányító szintén műanyagból készült, kellemes a fogása és a formája is. Gombelemmel működik, amit mellékeltek is a dobozban, a lámpához Bluetooth-on keresztül csatlakozik. Ennek előnye, hogy nem szükséges a világítótestre irányítani, hogy az vegye a jelet. Elég nagy szabadságot kapunk a gyártótól ilyen téren: egy lámpához több távirányítót is kapcsolhatunk, és egy távirányítóval akár több lámpát is irányíthatunk.

A ki- és bekapcsolás mellett a fényerőt és a színhőmérsékletet tudjuk vele állítani, valamint bekapcsolhatjuk a Moonlight módot, ami a derengő holdfényt utánozza nagyon élethűen, mozizáshoz például tökéletes. Ebben a módban is tudjuk állítani a fényerőt az alig láthatótól a kellemes erejű hangulatfényig, a színhőmérséklet viszont fixen melegfehér.

Xiaomi Yeelight YLXD42YL okoslámpa teszt 12

Ismét megnyugvással tapasztaltam, hogy nagyon kellemes fényt áraszt a lámpa,  nem vibrál, nem foltos, nem fárasztja a szemet. Egyenletesen teríti a fényt a szoba minden szegletébe, és mivel az oldala sem zárt, a mennyezetre is. A színvisszaadást az ún. CRI index mutatja, és 100 a maximum értéke. 80 feletti lámpákra már azt mondják, hogy valósághűen adják vissza a színeket, tesztalanyunk pedig 95-ös, így nyugodtan lehet használni olyan helyeken is, ahol fontos a színhűség (pl. nyomda, múzeum, kórház, manikűrös stb.).

Gyári adatai szerint 32 W-os, és kb. 25 nm-t világít be kényelmesen. Ennek megfelelően a 12 nm-es hálószobámmal röhögve elbánik, végre olyan fényár van, amiben kómásan se keverem össze a zoknikat, ha reggel öltözködök.

 

A színhőmérséklet narancssárgától a kékes hidegfényig (2700-6500 K-ig) állítható, távirányítóról 4 lépésben, appból pedig csúszkákkal. Hálószobába szerintem melegfehér fény való, ezért főleg ebben a módban használom, sokkal otthonosabbá tette a szobát, mint a régi, gyenge lámpám. Kedvenc extrám az elalvás érzékelés, ami kikapcsolja a lámpát, ha a hozzákapcsolt Mi Band úgy ítéli meg, hogy már alszunk. Így derengő holdfény módban lazulhatok elalvás előtt, és nincs gondom a villanyszámlára az égve felejtett lámpa miatt. Ezt a funkciót rendszeresen használtam a tesztidőszak alatt, valóban jól működik.

Milyen eszköz lehet Bluetooth gateway?

BT gateway-ként azok a Xiaomi eszközök funkcionálhatnak, amikben WiFi és Bluetooth is van, és amik megkapják ezt a funkciót a firmware-ben. A Yeelight mennyezeti lámpák szinte mind tudják ezt, ezen kívül még pl. a Mijia éjjeli lámpa és az 1080p-s IP kamera is, de a lista folyamatosan bővül. Korábban Zigbee alapon mentek a Mi okosotthon eszközök egy központi gateway segítségével, az új irányvonal viszont a Bluetooth alapú eszközöké, amikben nincs WiFi, tehát egy Yeelighthoz hasonló központi egységre szükségünk lesz, hogy kijuttassuk ezeket az eszközöket a hálózatra. A lámpáknál persze csak akkor működik a dolog, ha áram alatt vannak, ha a fali kapcsolóval áramtalanítjuk őket, akkor ugrott a gateway és egyéb okos otthon funkció.

A lámpa a Mi Home és a Yeelight alkalmazásokkal irányítható (akár mindkettővel egyszerre), és számos okos asszisztenssel is együttműködik. WiFi-n kommunikál a külvilággal, de Bluetooth is van benne, így gateway-ként is funkcionál a többi, BT alapú Xiaomi okosotthon eszköz számára (pl. páratartalom mérőnövényfigyelő).  Nekem mindkét eszköz megvan otthon, így távolról is látom, hogy milyen meleg van otthon, vagy mikor kell meglocsolni a virágokat.

A Mi Home app az automatizálásban és a többi okos eszközzel való kapcsolatban erős, a Yeelight pedig részletesebb funkciókat kínál a lámpák beállítására, így szerintem érdemes mindkettőt használni. A Yeelightban előre beállított jeleneteket aktiválhatunk – például gyertyafény, amikor változó fényerővel imitálja a lángot; vagy naplemente, amikor egyre melegebbre veszi a színhőmérsékletet -, de sajátot is létrehozhatunk. A fényerő és a színhőmérséklet is csúszkákkal állítható, ha pedig több lámpánk van, helyiségek szerint csoportba foglalhatjuk, és egyszerre vezérelhetjük őket. A beállításokat elmenthetjük kedvencként, beállíthatunk időzítőket, az alapértelmezett állapotot, frissíthetjük a firmware-t stb.

A Mi Home-ban a Yeelight app egy lebutított verziója tölt be, ha megnyitjuk a lámpát. A legtöbb dolgot itt is elérjük, viszont itt bekapcsolható a Bluetooth gateway funkció is, továbbá bevonhatjuk a lámpákat a többi okoseszközünkkel együtt automatizált folyamatokba. Például, hogy sötétedés után kapcsolja fel a fényt, ha kinyitjuk a bejárati ajtót. Beállítható az is, hogy milyen módban világítson, miután “visszajön az áram”, azaz felkapcsoljuk a kapcsolót (utolsó állapot megjegyzése, előre beállított szín és fényerő használata).

A fali kapcsoló, távirányító és a két alkalmazás mellett okos asszisztensekkel – név szerint Alexa, Google Asszisztens, Siri (Apple Home Kit) – is tudjuk irányítani, ami elég sci-fi hangulatú tud lenni. Én Android TV-vel parancsolgattam neki, és a szabadosan megfogalmazott utasításokat is ügyesen végrehajtotta. Ezen kívül IFTTT és Samsung SmartThings hálózatokkal is együtt tud működni, így kis túlzással tényleg mindenféle meglévő rendszerbe beintegrálható.

Alapvetően elégedett vagyok az irányítási  módok megbízhatóságával, a távirányítónak ugyan néha kell egy kis felébredési idő az első gombnyomásoknál, de utána már szépen érzékeli a lámpa az utasításokat. A Mi Home és a Yeelight app meg elég sokat tud gondolkodni a műveletek között, de ez szintén megszokott dolog, a távoli szerverekkel időbe telik beszélgetni. Legtöbbször úgyis kapcsolóval használtam, vagy a gugli asszisztenst kértem meg, hogy kapcsolgassa, ezek meg gyorsan és stabilan működnek.

Összegzés

A korábbi tapasztalataimnak megfelelően a YLXD42YL kódnevű Yeelight lámpa is minőségi darab. A dizájn minimalista és modern, az anyaghasználat nem rossz, de nem is prémium, viszont nagyon kellemes és erős a fénye. A színhőmérséklet és a fényerő ízlés szerint változtatható, jeleneteket állíthatunk be, összekapcsolhatjuk a Mi Band okoskarkötővel, így lekapcsol, ha elaludtunk. A legjobb pedig, hogy számtalan okosotthon rendszerrel és asszisztenssel kompatibilis: Amazon Alexa, Google, Siri (Apple Home Kit), IFTTT, Samsung SmartThings. Ezen kívül BT gateway-ként is működik a többi Xiaomi eszközzel, beilleszthetjük a Mi Home automatizációkba, és természetesen irányítható a Yeelight alkalmazással is. A csillagos és a sima búrájú verzióért egyaránt 29 000 Ft-ot kérnek most a Gearbesten a YEE480NEW kuponkóddal, és ha az EU Priority Line szállítást választjuk, áfamentesen érkezik. Nem egy kifejezetten olcsó világítás a Yeelight YLXD42YL, de ha kihasználjuk az okos funkciókat, akkor simán megéri, bár „csak lámpának” sem utolsó választás.

Pro

 • Letisztult, modern design
 • Erős és kellemes fény
 • Állítható színhőmérséklet és fényerő
 • Sokféle irányítási lehetőség
 • Okos funkciók

Kontra

 • Irányítás néha kicsit nehézkes
 • Kissé drága
 • Nem prémium anyagminőség

hirdetés