hirdetés

Meross okosotthon termékek tesztje

Az automatizáció kezdete

teszt
Meross okosotthon termékek tesztje 1

Forrás: Meross

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-10-02

A Meross többek között egy okosotthon termékeket gyártó vállalat, amelynek három szettjét kaptuk meg. Leteszteltük a hőmérséklet, 2 darab okoskonnektorukat és páratartalom mérőjüket és a nyitásérzékelő szenzorukat is, és remekül vizsgáztak. Bár a termékek önmagukban is működnek, igazán akkor hatékonyak, ha egy komplett forgatókönyv köré fűzitek fel őket, vagyis ha egy teljes okosotthon részeként üzemelnek. Szerencsére a legtöbb kütyü támogatja a Matter protokollt, ami egy fajta cross-platform használatot is lehetővé tesz.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Szerencsére a Meross honlapján mindig van többféle kiszerelés,

ezért ha valami hiányozna, azt csomagban megvehetitek. Arra is figyeltek, hogy a különböző konnektorok mindenféle dugószabványnak megfeleljenek, itthon az „EU dugósat” használjuk, hivatalos néven ez az „F” szabvány.

A Meross termékeiről általánosan elmondható, hogy integrálhatók az alábbi okosotthon rendszerekbe: Apple HomeKit, Google Assistant, Amazon Alexa és SmartThings (Samsung), illetve nemcsak a Meross alkalmazással működnek. Vagyis, meglehetősen sokrétű eszközökről van szó, egy dolgot viszont nem találnak ki helyettetek, hogy mire akarjátok majd őket használni. Mindenkinek javaslom, hogy előre gondolja végig, hogy miből hány darabra van szüksége, illetve, hogy mi az, ami önállóan képes működni, illetve mihez kell a kiegészítő hub, mert ezekkel sok bosszúságtól megkímélitek magatokat.

Szintén érdemes kiemelni a Matter protokoll támogatást.

A Matter lényege az, hogy képes összefogni a különböző okosotthon ökoszisztémákhoz tartozó eszközöket – pl. Google, Apple, Amazon, Samsung és még kb. 500 másik – és egy platform alá integrálni. Nyilván ennek a kipróbálása túlmutat tesztünk terjedelmét, de annyit mindenképpen érdemes tudnotok, hogy a Meross eszközei támogatják ezt a megoldást is. Még egy gondolat: a Meross weboldala meglehetősen informatív, illetve remek sajtóanyagokat tesznek közzé, amiből viszonylag könnyedén megérthetők a funkciók, ezeket érdemes átlapozni – minden termékszekció végére betettem a linkjüket -, ha el akartok a témában merülni.

hirdetés

Meross okosotthon termékek tesztje 13

Forrás: Meross

Hőmérséklet és páratartalom érzékelő (MS100FHKK)

A hőmérséklet és páratartalom érzékelő valójában egy többelemű szett. A dobozában van egy micro USB kábel és egy USB-s töltő, ez adja a tápot a smart hubnak (MSH300). Ez tulajdonképpen egy WiFi gateway-ként funkcionál, vagyis a nem WiFi képes eszközöket lehet a Meross appal hozzákapcsolni a vezetéknélküli hálózathoz. Ez egy viszonylag flottul működő folyamat, next-next-finish jellegű nyomkodásból áll.

Az utolsó elem maga a hőmérséklet és páratartalom-mérő szenzor, amire elsőre azt gondoltam, hogy szimplán csak elemes, de igazából a tetején lévő napelemből is képes energiát nyerni.

A dolog úgy működik, hogy az alaplapján van egy CR2477-es gombelem, ez adja az energiát akkor, ha fényszegény környezetben kell működnie – pl. borospince, hűtő stb. -, míg ha fénygazdag – ez 350 Luxot jelent – helyre tesztitek, például az ablakok közé, akkor a napelemes panel tartja életben. A Meross azt állítja, hogyha így használjátok, akkor ez gyakorlatilag az élettartamáig ellátja energiával az MS100FHKK-t, egyébként pedig nagyjából 2 évente kell cserélni benne a gombelemet. Az elektronika állítólag svájci, jelentsen ez bármit.

Mint mindenhol, itt is az app alapú funkciók a lényegesek.

A szenzor adatai alapján mutatja a hőmérsékletet és a páratartalmat, és kijelzi az értékváltozás tendenciáját is, 2 évre visszamenőleg. Természetesen az értékekhez riasztásokat is lehet rendelni, ilyenkor push üzenet formájában értesítést is kaptok. Mint minden okosotthon érzékelőhöz, ehhez is lehet rendelni eseményeket, ebben az esetben a páratartalom és a hőmérséklet értékek szolgálnak bemenetül más eszközök számára.

Elég tipikus forgatókönyv az, hogy a magas páratartalom értékre bekapcsol a párátlanító, vagy egy adott hőmérsékletre a ventilátor vagy a klíma.

De a Meross ad még néhány ötletet, például a hálószoba és a borospince hőmérséklet szabályzása vagy éppen az élelmiszerbiztonság, vagyis a hűtőtök paramétereinek a figyelése. Ehhez persze megfelelő eszközökre – például okoshűtőre és hasonlókra – is szükségetek van. Ami az okosotthon platformot illeti, a Meross eszközei képesek együttműködni Apple HomeKit, Google Assistant, Amazon Alexa és SmartThings rendszereivel. Vagyis nagyjából bárhonnan és bármikor tudjátok majd vezérelni az otthonotok elemeit. A termék mindenre kiterjedő leírását itt találjátok.

A hőmérséklet és páratartalommérőért a rendeljkinait10  kuponkóddal 11 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, a szállítás ingyenes.

 

Meross okosotthon termékek tesztje 33

Forrás: Meross

WiFi-s okoskonnektor (MSS315)

A Meross WiFi-s okoskonnektorának a nevében benne van a lényeg, hogy WiFi-sek, vagyis nem igénylik a hub meglétét. Mint minden okos konnektornak, ennek a lényege is az, hogy méri a rajta átfolyó fogyasztást, amit wattórában meg is jelenít.

Az eszközt felkészítették napelemek kezelésére is, vagyis nemcsak fogyasztásra, hanem a megtermelt áramra is képes statisztikákat megjeleníteni, pillanatnyi, heti/havi/éves bontásban. Ezeket „history”-ként exportálni is tudja, tehát összerakhattok egy saját „villanyszámlát”, ha akartok.

Természetesen, mivel ez egy okoskapcsoló, ezért távolról ki- és bekapcsolni is lehet, és nyilvánvalóan a mögöttes eszközöket is lehet így vezérelni.

Mivel párban érkeznek, érdemes őket elnevezni, különben összekeverhetők, és ez nekem eleinte többször sikerült is. A másik gyakorlati tapasztalat, hogy érdemes felvenni úgynevezett „scene”-eket, illetve „routine”-okat. Az előbbivel egyszerű utasításokat hajthattatok végre, például eszközöket kapcsolhattok ki és be, utóbbival pedig időzíteni lehet a funkciókat, akár minden napra.

Természetesen itt is az a lényeg, hogy a lánc elején álló eszközzel a többit tudjátok vezérelni, szóval a konnektort egy fajta „alapnak” tekinthető az okosotthonozáshoz, plusz azt sem árt tudni, mi mennyit fogyaszt. Két dolgot ne kövessetek el: soha ne tegyetek mögé hub-ot, mert akkor véletlenül más, nem WiFi képes eszközöket is kilőhettek. A másik, ha az indikátor lámpája már egyszer villogó zöldbe kapcsolt, akkor ne próbáljátok meg felvenni a Meross appba. Helyette reseteljétek ki – 5 másodpercig kell nyomni a bekapcsoló gombot -, ilyenkor visszatér párosító módba – zöld-narancs villogás – és gond nélkül megjelenik az alkalmazásban. Ezt azért írtam le, mert belefutottam abba, hogy egy QR kódot kell beolvasni a párosításhoz, és emiatt olyan szögbe forgattam a terméket, hogy már nem láttam az indikátor LED-et, így azt sem, milyen színnel villog. A termék mindenre kiterjedő leírását itt találjátok.

A 2 darabos okoskonnektor szettért a rendeljkinait10  kuponkóddal 13 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, a szállítás ingyenes.

 

Meross okosotthon termékek tesztje 44

Forrás: Meross

Nyitásérzékelő szenzorszett (MS200HHK)

A nyitásérzékelő szenzor egy páros szenzorszett, van a központi darab, és egy kisebb mágneses ellendarab. Ezek nem csinálnak mást, mint a kettő közötti távolságot érzékelik. Ha ez kellően nagyra nyílik – 24 mm-nél nagyobbra -, akkor a szenzor beriaszt, míg ha visszacsökken, akkor jelzi a záródást. Mivel ez egy végtelenül egyszerű eszköz, ezt is hubhoz kell csatlakoztatni.

A Meross ötféle kitet is kínál, ebből 4-ben van hub és egy töltő is, csak a csatlakozójukban – amerikai, angol, EU-s és ausztrál – térnek el egymástól. Az ötödik kiszerelés pedig csak az ajtónyitó szenzort tartalmazza.

Mivel egy fullos, EU dugós csomagot használtam, a hubot a dobozában hagytam, hiszen már a páratartalom érzékelő mellett is volt egy, így ehhez csatlakoztattam az ajtó/ablaknyitót. Egy dologra kell vigyázni: a nyitási/csukási tesztet érdemes úgy elvégezni egy asztalon, hogy a ragasztót fedő fólia még fent van a szenzorokon. Mert ha egyszer a cucc megtapad egy felületen, akkor ahogyan a Ponyvaregényben is mondták: ha egyszer megtapadt, az meg van tapadva.

A lejátszható forgatókönyvek viszonylag egyszerűek, például lekapcsoltattam a lámpát az ajtó kinyitására az okoskonnektorral, így nem kellett kézzel ugyanezt megtennem.

Az erkélyajtó esetében pont a fordítottját csináltam, naplemente után ajtónyitásra felkapcsolt a villany. Egy idegesítő dologba futottam bele, hogy a szenzor almenüjében külön be kell kapcsolni az „automation” fül alatt az automatizációt, ami nem ott található, ahol a már említett „scenes” és „routine” parancsok vannak.

Ez 4 darab eszköznél – amennyit a teszt tartalmazott – nem probléma. Egy okosháznál viszont már az, ahol van 15 db ablak, 4 ajtó, 20 okoskonnektor, okoshűtő, okosklima, meg még ezer más dolog. Eléggé macera kibogarászni eszközönként, hogy hol mi lett beállítva. Az MS200HHK ráadásul nem támogatja a Google asszisztenst, sem a Matter protokollt, csak az Apple HomeKit, a Siri, az Amazon Alexa és a Samsung féle SmartThings-et.

Még mindig ez az okosotthon rendszerek legnagyobb rákfenéje: a kompatibilitási agyrém, ami rengeteg próbálkozással, ötleteléssel és szívással jár, és ezt az utat nem biztos, hogy mindenki végig akarja majd járni. A termék mindenre kiterjedő leírását itt találjátok.

A nyitásérzékelő szenzorért a rendeljkinait10  kuponkóddal 11 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, ha csak a szenzorra van szükségetek a hub nélkül, akkor 7300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kell fizetnetek, a szállítás ingyenes.

Összegzés

A Meross termékei alapvetően azért nagyon jók, mert rengeteg okosotthon rendszert támogatnak. Egyes kütyüik Matter protokoll kompatibilisek, vagyis cross-platform eszközöket is össze lehet kötni, elméletileg. Jogos gondolatként merülhet fel, hogy ki fogja ezt otthon végigtesztelni, illetve kinek áll rendelkezésére ennyi eszköz, de az okosotthon építésben pont ez kín és az élvezet is egyben: ez egy DIY téma, amivel sokan szeretnek pepecselni. Ami a szenzorokat illeti, azokkal különösebb gondom nem volt, mindegyik megfelelően működött, de nyilván egy komoly okosházba illesztés túlmutat ennek a tesztnek a keretein.

Az árak még egyszer, mindegyik a rendeljkinait10  kuponkóddal értendő:

 • Hőmérséklet és páratartalom érzékelő11 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).
 • WiFi-s okoskonnektor13 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).
 • Ajtónyitás-érzékelő szenzor11 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).

Pro

 • Hőmérséklet és páratartalom érzékelő: napelemes, ami örök élet meg egy nap, viszonylag pontos
 • WiFi-s okoskonnektor: nem kell hozzá hub, jó statisztikai adatokat ad vissza
 • Nyitásérzékelő szenzor: elég gyorsan riaszt

Kontra

 • Hőmérséklet és páratartalom érzékelő: kell hozzá hub
 • WiFi-s okoskonnektor: nevezzétek el őket egyedileg, különben könnyen összekeverhetők
 • Nyitásérzékelő szenzor: kell hozzá hub, nem támogatja a Matter protokollt

hirdetés