hirdetés

Annke NightChroma NCA500 otthoni kamerarendszer teszt

Élet az IP kamerákon túl

teszt
Annke NightChroma NCA500 otthoni kamerarendszer teszt 1

Forrás: Annke.com

Norbi
írta: Norbi
2022-05-17

Amikor az Annke felajánlotta, hogy küld egyet a képrögzítői közül tesztelésre, akkor azt gondoltam, hogy egy újabb IP alapú kameráról lesz szó, amiből már sokat be is mutattunk nektek. Megérkezésekor hamar kiderült, hogy ezúttal másfajta terméket vehetünk górcső alá. Már a dobozok száma, illetve nagysága is gyanús volt, de kibontva körvonalazódott, hogy itt egy teljes otthoni kamerarendszer érkezett meg a futárral. Adtak a 5 MP-es képfelvevőhöz egy beltéri egységet, egy 1 terás vinyót és rengeteg kábelt.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 7

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Mivel az Annke NCA500 teljesíti az IP67-es szabvány követelményeit – ahogyan azt egy kültéri kamrának kell -,

ezért gyakorlatilag időjárásálló a fémházas készülék. A gyártó +60 és -40 Celsius fokot ad meg működési tartománynak, így olyan nagyon nem kell aggódni, hogy a hazai időjárás kifog rajta. A falra szerelés után következhetett a kábelek csatlakoztatása, ebből a videójel kábele a trükkösebb, mert azt ugye a házon belül található DVR-ig kellett elvezetni. Ha már a ház építésénél vagy felújításánál gondoltam volna erre, az nagyban megkönnyítette volna a dolgot, de így utólag azért okozott némi fejtörést.

Az IP kameráknál ez némileg egyszerűbb, hiszen a kamera vezeték nélkül csatlakozik vagy a saját vevőjéhez, vagy közvetlenül a routerünkhöz, ott nincsen gond a kábelek elvezetésével. Itt ez trükkösebb volt, de persze korántsem megoldhatatlan, viszont cserébe a kapcsolat mindig atomstabil lesz, főleg mert a csatlakozók is bajonettzáras kialakításúak, így biztosan nem fog csak úgy kicsúszni. A kamerának ezenkívül szüksége van áramellátásra is, amihez szintén kapunk egy sima 230-as dugóban végződő, kb. 1,5 méternyi vezetéket. Ha nincs konnektor a közelben, akkor kis villanyszerelési érzékkel fixre is tudjuk kötni, ami a szabotázs ellen is jól jön. Ha nincs ilyen affinitásunk, akkor érdemesebb szakember segítségét kérni.

Miután minden össze lett kötve mindennel, már csak az DVR bekapcsolása maradt hátra. On gomb furcsa módon nincs rajta, így amint bedugjuk a konnektorba, indul is a rendszer. Mikor ezt először tesszük meg, akkor végig kell menni egy telepítési folyamaton, ahol többek között meg kell adni az email címünket és egy jelszót, valamint a mobiltelefonoknál megismert jelkódot is. Ezt viszonylag sűrűn kell majd megadnunk, kikapcsolni sem lehet a védelmet, szóval érdemes egy egyszerűbbet megadni. A menükben található navigációra egy egeret mellékel a gyártó, amit a hátulján található USB csatlakozó segítségével tudunk összekötni az egységgel, ebből egyébként kettő található rajta, szóval billentyűzet is köthető rá. AZ USB csatikon kívül találunk még egy LAN, 1 VGA, 1 HDMI, illetve 4 video, 2 audio csatlakozót is az DVR hátulján. 

A kalibrálás rövid folyamata után a négyfelé osztott kezdőképernyő fogad, aminek a bal felső sarkában meg is jelenik a csatlakoztatott kamera képe.

Ha mind a 4 kamerát megrendeljük és csatlakoztatjuk is hozzá, akkor értelemszerűen mind a 4 kép megjelenik. Ezeket követhetjük egyszerre, illetve a kívánt kamera képére bal egérgombbal kattintva kitehetjük azt teljes képernyőre. A kamera képéről beállíthatunk 24 órás rögzítést, illetve csak eseményrögzítést, ami azt jelenti, hogyha a kamera mozgást észlel, akkor indítja el a felvételt. A 24 órás rögzítés sem ördögtől való, ráadásul az 1 TB-ra jó pár napnyi képanyag ráfér, köszönhetően a H. 265+-os tömörítésnek. Nagyjából 2 napnyi folyamatos felvétellel sem tudtam a felét se megtölteni. A képminőség több mint megfelelő, amiről egy 5 MP-es, 3,6 mm lencsével szerelt szenzor gondoskodik. Videó rögzítésére maximum 2560×1944-as felbontásban van lehetőség 20-as FPS mellett. Így még a ráközelítéseknél sem lett pixeles a kép, csak már extrém zoom esetén. A látószöge lehetne szélesebb, egészen pontosan 80 fok. A felvételek visszanézésére külön felület áll rendelkezésünkre, itt egy időcsúszka segítségével tudunk keresgélni a múltbeli események között, valamint egészen 128-szorosra is felgyorsíthatjuk, illetve 1/64-edre lelassíthatjuk a dolgokat. Érdekes volt így megnézni pl. a napfelkeltét, jól begyorsítva. Apropó napfelkelte, az éjjeli felvételek is szépek, élesek voltak, ha bármi történt volna, akkor a felvételek használhatók lettek volna azonosításra. De hála Istennek, ilyesmi nem történt.

Távoli elérés funkció is van,

ugyan a rendszer remekül használható offline állapotban is, de adhatunk neki internetet, amit a LAN csatlakozón keresztül, tehát vezetékesen tudjuk megtenni. Ha ez megvolt, akkor tudjuk használni a cég saját fejlesztésű alkalmazását, azon keresztül is tudjuk követni az élőképet, ugyanúgy vissza tudjuk nézni a rögzített felvételeket. Ezenkívül azt is beállíthatjuk, hogy push üzenetben értesítsen minket, ha a kamera bármilyen mozgást tapasztal. Ennek ott lehet létjogosultsága, ahol normál esetben nincs mozgás, ha esetleg van, arról érdemes értesülni. Nálam, mivel kilátott az utcára, így minden elmenő autóról, gyalogosról, kiskutyáról értesítést küldött, ami egy idő után picit zavaró volt. Ha lenne benne emberfelismerő technológia, akkor ezek közül az autósokat esetleg ki tudtam volna szűrni, de a többiről ugyanúgy megkaptam volna a riasztásokat.

Összegzés

Az Annke eszközeivel rendkívül elégedett voltam, ha mostanában lenne esedékes egy felújítás, vagy új ház építése, akkor biztos ezt a szettet, vagy a cég másik termékét szerezném be. Így, hogy utólag kellene kialakítani, akár 4 kamera kábelezését, már jobban elgondolkodtató a dolog. Ezt leszámítva egy nagyon jól működő és felhasználóbarát rendszerrel volt dolgom, ami abszolút hoz mindent, amire egy otthoni megfigyelőrendszertől elvárható. Elérhető távolról is, tehát a világ bármely pontján rá tudunk nézni a házunkra, hogy minden rendben van-e. Árban ugyan léteznek ennél olcsóbb termékek is, de ezért a magasabb összegért megbízható minőséget kapunk, ami nem utolsó szempont, ráadásul egy olyan cég termékéről van szó, ami már lassan 10 éve a piacon van. A kamera ára magában 24 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). és a DVR-ért 1 terabájtos vinyóval 40 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek. Egy 4 kamerás rendszer ára 136 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., míg az ebből mindjárt 8 darabot tartalmazó, már 8 csatornát kezelő DVR-ral érkeztő szettért 221 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kell fizetnünk. Ezek az árak a RENDELJKINAIT  kuponkód használatával érhetőek el egészen május 22-ig. A fenti összegekben már a szállítás és az áfa is benne van, a terméket európai raktárból küldik, így a szállítás is gyors lesz.

Pro

 • Minőségi kialakítás
 • Sok kiegészítő a csomagban
 • Saját, jól műkődö mobil app
 • Megbízható működés

Kontra

 • A versenytársakéhoz képest magasabb ár
 • Utólagos kiépítése tud macerás lenni a kábelezés miatt

hirdetés