hirdetés

Xiaomi Smartmi hősugárzó teszt

Horst Fuchs ajánlásával

teszt
Xiaomi Smartmi hősugárzó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-03-06

Nagyon ritka, hogy olyan cuccokat tesztelek, mint a Smartmi hősugárzója, ami pásztázva ontja a 2000 W-nyi meleget a lakásban. Pedig igazi telekre, pincébe való cucc, ha gyorsan meleget kell csinálni, akkor pont ilyesmire van szükségetek, ráadásul az oldalraforgás miatt sokkal jobban elosztja a hőt, mint a statikus megoldások. A 33 000 Ft-os ára nem kevés, még akkor sem ha, német raktárból küldik ingyenes szállítás mellett. Lássuk, mit kaptok a pénzetekért.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 9
  • design és anyagminőség: 8
  • felszereltség, funkciók: 9
  • ergonómia: 6
  • ár/érték arány: 6

7.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A teteje alatt a hátlapon van egy üreg, ide nyúlhattok be, ha arrébb akarjátok helyezni a Smartmi fűtőtornyot, illetve a hátlapja levehető, de igazából nem jöttem rá, miért. Az alsó részen van egy bekapcsológomb, ami életre kelti a szerkezetet. Ettől persze még nem fog dőlni a meleg, hiszen el is kell indítani a berendezést, de mielőtt ezt megteszitek, nagyon ajánlom, hogy egy normális átalakítóra ruházzatok be – mint a Bull GN, én is ezzel használtam -, mivel a Smartmi hőtornya kínai dugós. 2000 W-ot pedig ne tereljetek át mindenféle olcsó adapteren, kivéve ha indokolatlanul vonzódtok a lakástüzekhez. A lényeg: ilyesmin ne spóroljatok.

A vezérlés nagyon egyszerű, bár szerintem egy kicsit túlbuzgó volt a cég, hiszen lehet magáról a termék paneljéről, a távirányítóról és az appból is állítgatni, amit egy kicsit túlzásnak érzek, azért ez nem egy bonyolult roborporszívó. A funkcionalitás majdnem mindenhol megegyezik, ki- és bekapcsolás, időzítés 1/2/4/8 órás lépésekben, pásztázás, gyerekzár – hosszú nyomásra -, illetve lehet fixálni egy adott szögben is a berendezést. Az alkalmazásban van még egy-két extra funkció is, kétlépcsőben lehet állítani az intenzitást, valamiért 3/6/9/12 órára lehet időzíteni, sőt, konkrét időpontot is be lehet állítani. Plusz „fícsör”, hogy ki lehet kapcsolni a fény- és hangjelzéseket is, ami éjszaka jön jól.

Mielőtt valaki nagyon belelkesedne,

hogy app alapon is lehet vezérelni a cuccot – amit az extra funkcionalitás miatt érdemes átnézni -, ezt sajnos sokkal inkább múlt időben kell érteni. Ugyanis kb. fél éve van egy hiba a Mi Home-ban, ami ugyan engedi felvenni az eszközt, még a ki- és bekapcsolás is megy, csak utána kompatibilitási hibára hivatkozva eldobja a Smartmi Heater felületét. Lehet próbálkozni a Mi Home 5.8.7-es verziójával, ott még használható, vagy a VEVS’A blogján található ruszki mókolással is, meg fórumot olvasgatni. Én az előbbit választottam, és ez tényleg megoldja a problémát, de kötve hiszem, hogy ti felhasználók lelkesen „downngradeltek” majd egy fél évvel ezelőtti szoftververzióra.

A gyerekzárra érdemes még kitérni,

ezt a zár gomb hosszú nyomásával lehet aktiválni, és amíg ugyanígy ki nem kapcsoljátok, hosszan sípol minden egyéb gomb megnyomására a Smartmi Heater, illetve nem hajtja végre a parancsokat. Sajnos akkor is sípol, ha azt előtte kikapcsoltátok az appban, mivel a két funkció üti egymást, és hát mindenképpen tiltakoznia kell valahogy az abúzus ellen.

Ami a hőkibocsájtását illeti, 1-1,5 méterről használva elég durva meleget csinál,

nem úgy, mint a teleshopos „super heaterek”, amiknél azt ígérik, hogy 500 W-ból az egész házat be lehet fűteni. Ezt a Smartmi cucca sem tudja, de a 2000 W azért mégiscsak négyszer akkora teljesítmény, egy kisebb szoba levegőjét – én kb. 10 négyzetméteren próbáltam – simán felmelegíti. A fizikát viszont nem lehet megerőszakolni, pont négyszer annyira pörgeti meg a villanyórát, mint az 500 W-os szerencsétlenségek, vagyis ha 40 Ft egy kilowatt ára, akkor óránként 80, naponta 960, havonta 28 800 Ft-ért állítja elő a meleget, aminél gyanítom, hogy egy klíma sokkal hatékonyabban teszi a dolgát.

Vagyis csodák nincsenek, a Smartmi fűtőberendezése alapvetően kiegészítő fűtésre jó, olyan helyekre, ahol nincsen alternatíva – pl. nem vezették be a gázt, nincs klíma, stb. -, de azért ott sem két fillér a használata. Nyilván, télvíz idején a normális fűtés és a megfelelő szigetelés ér valamit, nem pedig az ilyen cuccok, de a telekre, a szőlődombon álló kis házba vagy a balatoni nyaralóba ez is tökéletes.

Összegzés

Nagy csoda nem történt, a Smartmi hősugárzó képes 2000 W-nyi áramot meleggé alakítani, illetve 3 helyről is vezérelhetitek, magáról a berendezésről, a távirányítóról, de még az appból is. Már amennyiben akartok azzal szívni, hogy letörlitek a legújabb Mi Home-ot és felraktok egy régebbi verziót, ahol minden működik is. Más hibája nincs a cuccnak, de azért a túlzott használata rendesen meg tudja pörgetni a villanyórát.

A YDmdC4Mq kuponkóddal 33 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte német raktárból, ami azért már okot ad némi szemöldökfelvonásra. Ha fix hősugárzóra gondolok, a Somogyi jut eszembe, az jóval olcsóbb, ha álló megoldásokra – ezzel illik összehasonlítani -, akkor azok hasonló áron érhetők el. Igaz, azok nem Xiaomi termékek, és nem is okosak.

Pro

  • Tényleg jó meleget csinál egy kisebb helyiségben
  • Sokrétűen vezérelhető

Kontra

  • Az új Mi Home appal nem működik
  • Drága
  • Nem olcsó hosszabb távon üzemeltetni

hirdetés