hirdetés

Xiaomi Oclean Z1 fogkefe teszt

Egy funkció, amiért fizetnék

teszt
Xiaomi Oclean Z1 fogkefe teszt 1

Forrás: Oclean.com

írta: Don Kartács
2019-11-08

Neked még nincs okosfogkeféd? Akkor most lesz, ha ezt a tesztet elolvasod, mert az Oclean Z1 beletalált a céltábla közepébe. A Z1 applikációjában követheted fogmosási szokásaidat, mindenféle paramétert – nyomás erőssége, mosás ideje, iránya, mozgás típusa – statisztikáz, havonta egyszer kell feltöltened, és még a fogzománcot is védi a túlzott kopástól. A CAREZ1  kuponkóddal elérhető 11 600 Ft pedig sokkal kevesebb pénz, mint amit a fogorvosodnál akár egy tömésért otthagynál. A termék ingyenes szállítással kerül ennyibe, az Oclean pedig intézi az áfafizetést.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.8

Népítélet

9.6

 • megbízhatóság:9
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:9
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

A szónikus fogkefe állatul néz ki, és a kedvenc funkciómat, a sötétben világító, mesh mintájú gombot is implementálták. Ez nemcsak látványos, hanem hasznos dolog is, hiszen attól függően, milyen módban működik az Oclean Z1, változik meg a kirajzolt minta. Nem kell többé agyalni azon, hogy erős, közepes vagy szenzitív módban van-e, hiszen látszik a nyélen. A töltést is itt követhetitek nyomon, ilyenkor pirosra váltanak a LED-ek.

A felhasznált anyagok nagyon kellemesek, sok különbséget nem vettem észre az Oclean X-hez képest, pedig az vagy 40%-kal drágább. A fehér egyen felületet helyenként apró finomságok szakítják meg, például vették a fáradságot, és feljelölték, milyen pozícióban kell a fejet felhelyezni, ha erre valaki esetleg nem jönne rá.

A sörtéje természetesen a Dupont által gyártott műanyagból van, de ezt nagyjából minden modern fogkefe elmondhatja magáról. IPX7 védelem szerint áll ellen a víznek, illetve 30 napig bírja egyetlen feltöltéssel. Ez persze egy átlagos szám, az apróbetűs rész tartalmazza, hogy jellemzően napi 2 db, kétperces fogmosással számolva jön ki bla bla bla. Tapasztalataim szerint azonban mindegyik tovább bírja, mint a megadott érték, a Lenovo Lemei a rekorder a maga 3 hónapjával, ami alatt azt is el szoktam felejteni, hova raktam a töltőkábelt. A delejező megoldás mágneses, és 2 óra alatt telenyomja a 800 mAh-s telepet.

Xiaomi Oclean Z1 – Ez tényleg okos

Általában az okosfogkeféket úgy szoktam elkezdeni tesztelni, hogy nem nyúlok az applikációhoz, csak szokom magát az eszközt. Ezt egyébként mindenkinek javaslom, ugyanis a szátokban percenként 40 000-et rezgő valamivel kell megbarátkoznotok. Egyből állítsátok szenzitívre, és kezdjétek el használni addig, amíg meg nem szokjátok az érzést. Ez különösen igaz azokra, akik hajlamosak ínyvérzésre, szóval csak ésszel.

Azok számára, akik hagyományos, vagy nem szónikus fogkefét használnak, összefoglalom röviden a lényeget: a rendkívül gyorsan mozgó fej miatt sokkal jobban tisztít, leginkább olyan körbetapogatni nyelvvel mosás után a fogaitokat, mint amikor a fogorvostól jöttök ki. Sokkal kevesebb lepedék, kevésbé érdes felület, kellemes tisztaságérzet, és azt is érdemes megnéznetek, amit a sörte kihoz, bizony több az ételmaradék, mint egy sima fogkefe esetében.

Forrás: RendeljKínait

Már az első használat alatt felfedeztem azt a funkciót, ami miatt én ezt a terméket megvenném. Az történt ugyanis, hogy amikor egy kicsit erősebben nyomtam oda a sörtét, a Z1 megállt, megvárta, míg felemelem, majd újra folytatta a tisztítást. Gyorsan ellenőriztem a leírást, és a Xiaomi „AI lower-frequency tooth protecion mode”-nak hívja ezt a funkciót, lefordítva magyarra: kíméli a fogzománcot. Ez egy nagyon lényeges dolog, ugyanis senkit nem ismerek, aki képes lenne magának új fogat növeszteni, és a fogdoki is maximum fúr és farag, azt is igen drágán. Amennyiben ez hosszabb távon tényleg kíméli a protkót, akkor nem lehet az Oclean Z1-et elég drágán adni.

A működési erősségről a LED-es indikátor kapcsán már szóltam, de aki szeretné átparaméterezni, az könnyedén megteheti az applikációban, a 32 erősség és három működési mód szerintem mindenkit ki fog elégíteni. A modern szónikus fogkefék ugyanis jellemzően valamilyen szoftverre támaszkodnak, amiben az alapbeállítások átparaméterezhetőek. Ez itt is igaz, elég sok mindent beállítgathattok, de a szoftver is ajánl fel előredefiniált profilokat, attól függően, milyen a fogazatotok, fogyasztotok-e teát vagy kávét, dohányoztok-e, stb. Természetesen manuálisan is mindent átállíthattok, ha arra van igényetek, én csináltam egy 3 perces, nagyon enyhe fogmosásra kalibrált egyedi profilt, „szenzitív” néven.

Ami a programban érdekes, az a visszaadott statisztika. Lefedett terület, hatékonyság, mióta használjátok a terméket, és így tovább. A paraméterek adottak a fejlődésre, aki pedig szeretné, hogy pesztrálja a program, az bekapcsolhatja a „blind zone detection” funkciót, ami megmutatja, melyek azok a területek, amiket kihagytok a fogmosási rutin során. Még a Lenovo Lemei kapcsán megtanultam, hogy tényleg tudok ebben a tekintetben is fejlődni, azóta rendre magasabb pontszámokat érek el az újabb és újabb teszt fogkeféknél, szóval van ennek értelme, ha komolyan veszitek.

Összegzés

Minden bizonnyal a legjobb Oclean fogkefét teszteltem a Z1 személyében. Az árához képest reális tudással rendelkező eszköz nagyjából azt nyújtja, amit nagyobb testvérei, de viszonylag hibamentesen. Van egy két zseniális – LED-es módvisszajelzés az eszköz nyelén, intelligens fogfelület kímélés – és elég sok kényelmi funkciója, utóbbiakat az applikációban találhatjátok meg.

Eléggé sokféleképpen személyre lehet szabni – például 32 erősség és 3 működési mód -, nem igazán találtam olyat, amibe bele lehetnék kötni, leszámítva a kiegészítőket. Csak egy fejet adnak az alapdoboz részeként és nincs utazótok sem, de ezeket Aliról pár dollárért beszerezhetitek. A 11 600 Ft ezért a középkategóriás fogkeféért egyáltalán nem sok, főleg a prémium fícsörjei miatt, amit a CAREZ1  kuponkóddal érhettek el. A szállítás ingyenes, az Oclean pedig intézi az áfafizetést.

Pro

 • Számtalan működési mód
 • Védi a fogzománcot
 • Hosszú üzemidő
 • Látványos és hasznos állapotkijelzés

Kontra

 • Csak egy fej az alapcsomagban és az utazótok is hiányzik

hirdetés