hirdetés

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 okosmérleg teszt

A hatóság tudni fogja, te voltál

teszt
Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 okosmérleg teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-12-01

Újabb Xiaomi mérleg, most MBCS 2 néven, ami minden eddiginél szebb, okosabb, 13 testadatot mér, de még az egyensúlyodat is teszteli. Ráadásul a Mi Fit appal működik együtt, így nem kell újabb alkalmazást feltelepíteni, a jól megszokott rendszert használhatjátok. A beszerzési forrás is hazai, a Xiaomishopnál 9900 Ft-ért érhetitek el, magyar garival, számlával, ügyfélszolgálattal és olyan gyors szállítással, amivel akkor is megkapjátok a csomagot, ha a „kariaji” vadászatot decemberre halasztjátok.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 7
  • design és anyagminőség: 9
  • felszereltség, funkciók: 9
  • ergonómia: 8
  • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Kibontva egy elég brutális méretű mérőeszközt pillantottam meg, a Yunmai Mini 2-m nagyjából 30%-kal kisebb, szóval a „nagy lábon élőknek” sem lesz vele gondja, 100 grammtól 150 kilogrammig mindent megmér. Az összhatás nagyon szép, de rá fogtok jönni, hogy az ujjlenyomatokat a lábon is le lehet venni, és ezt egyből meg is teszi a fényes felület. Törölgetni egy mérleget eléggé macera, viszont így meg csúnyán néz ki, szóval a szépségért meg fogtok szenvedni. Az okoskütyü 4 db AA elemmel működik, ezek hónapokig ki fognak tartani még napi mérések mellett is.

A lábak ruganyosak és oldalra is tudnak dőlni, így kiegyenlítik a talaj egyenetlenségeit, ahogyan a Blitzwolf BW-SC1 is tette. A kijelző a kinézet szempontjából előnyös rejtett megoldás, amikor terhelést érzékel, akkor villantja fel a LED megjelenítőt az eszköz, alatta a kis csíkok a mérési folyamat lefutását jelzik.

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 – okosabb, mint a konkurencia

A Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a Mi Fit applikációval képes kommunikálni és oda adatokat rögzíteni. Aki esetleg nem ismerné a szoftvert, ezt használja a Mi Band széria is, képes mindenfélét monitorozni, és az okosmérleg is ide integrálja az adatait. Ez azért is jó, mert így visszanézhetitek az előzményeket, vagyis látszik a progresszió, ami súlyvesztésnél, illetve a különböző testadatoknál szerintem a legfontosabb motiváló tényező.

Na de mit is mér – vagy inkább helyenként tippel – a mérleg pontosan? Kijelzi a súlyt, a BMI indexet, a testzsírszázalékot, az izomtömeget, a víz- és a proteintartalmat, a zsigeri zsír mértékét, az alap metabolizmushoz tartozó pontszámot, csonttömeget, fizikai állapotokat korra vetítve, az IBW értéket – mennyi kalóriára van szükségetek -, a testtípust és az egészségetek skálázott értékét. Mint látható, van néhány nehezen értelmezhető, illetve származtatott adat, mint a BMI, amit akár ti is ki tudtok számolni, ha nagyon akartok. Minden ilyet helyén kell kezelni, ráadásul a visszaadott számok is nehezen ellenőrizhetőek.

Egy dologra viszont jók – és én is így használom a saját Yumai Mini 2 okosmérlegemet -, látjátok az eltérést az előző naphoz vagy héthez képest, ami nagyon motiváló tud lenni. Különösen akkor, ha használtok valamilyen sportapplikációt – Strava, Runtastic, Google Fit -, amivel fejben összeköthetitek a mért értékeket a fejlődésetekkel. Engem ezek arra késztetnek, hogy ne eresszek le, és újabb célokat tűzzek ki magam elé, de elhiszem, hogy sok embert nem mozgatnak. Ők lesznek azok, akik bekommentelik a cikk alá, hogy #ezsemjosemmirenemlaborbanmertek, szóval alapvetően ez az egész elsődlegesen fejben dől el.

A mérleg tud még néhány dolgot, amit érdemes megemlíteni, az egyik ilyen az automatikus felhasználó felismerés. Összesen 16 különböző személyt képes megkülönböztetni súly alapján, ha esetlegesen a mért értékek közel esnének egymáshoz, akkor több embert is felkínál és kézzel kiválaszthatjátok, kivel társítsa a mérés eredményét. Tapasztalataim szerint viszonylag pontos az okosmérleg, fél kiló különbséggel követte a Yunmai Mini 2-t. Van egy úgynevezett „visitor mode”, ami egyszeri mérésre ad lehetőséget, és az adatokat nem menti el. Képes továbbá az egyensúlyotokat is mérni a kütyü, de ennek én különösebb jelentőséget nem tulajdonítanék.

Találtam viszont néhány hibát, amit mindenképpen figyelembe kell vennetek vásárlás előtt. Egyik a már említett mérési szórás, amit úgy tudtam előidézni, hogy két méterrel arrébb raktam az okosmérleget a padlón. Ez durván két kilót jelentett, de ha te ezért a súlykülönbségért keccsölsz egy hónapja, akkor bizony ez elég demotiváló tud lenni. Ráadásul a Yunmai Mini 2-vel sem mindig egyezett, és sokszor ez utóbbi tűnt pontosabbnak.

A másik a Mi Fit app viszonylagos átláthatatlansága. Mivel a program alvásmonitorozásra, sportra és hasonlókra van kihegyezve, ezért csak úgy odahányták az egyik almenü alá a mért testadatokat, amit először nagyon nehezen találtam meg. Itt kell keresnetek: workout/view more/body score és alatta az adatok. És itt felfedeztem egy újabb problémát, még pedig azt, hogy az egyes értékekből levonható tanulságokat a program jelentősen túl- vagy alulbecsüli. Például az életkoromnál 4 évvel fiatalabb „body age-et” állapított meg, míg kollégámnak 5 évvel idősebbet, vagyis a szórás kemény 9 év, ami eléggé jelentős.

Összegzés

A Xiaomi Mi Body Composit 2 mérleg nagyjából azt hozta, amit vártam. Nagyon minőségi az anyaghasználat, viszont gyűjti a „lábnyomatokat”. Viszonylag nagy a felülete, így a nagyra nőtteknek is kiváló választás. A program a már jól ismert Mi Fit, amivel egy kicsit körülményes használni, látszik, hogy nem a mérleghez találták ki az alkalmazást.

Rengeteg testadatot megmér, de azért ezeket nem kell nagyon komolyan venni, motivációs célokra viszont tökéletes, én is használok ilyesmit egy ideje. Ráadásul olcsóbb, mint a konkurencia, 9900 Ft-ot kóstál, magyarországi garanciával, ügyfélszolgálati elérhetőséggel és gyors szállítással, de természetesen kintről is elérhető.

Van egy másik Xiaomi alternatíva is, ami kisebb, egy ezressel olcsóbb, de butább, viszont aki csak egy mérleget szeretne az vessen erre is egy pillantást.

Pro

  • Remek anyagminőség
  • Sok adatot ad vissza az app
  • Olcsó

Kontra

  • Gyűjti a láblenyomatokat
  • Az adatok csak tájékoztató jellegűek

hirdetés