hirdetés

Xiaomi Doorbell 2 okoscsengő teszt

Állatorvosi ló, felboncolva

teszt
Xiaomi Doorbell 2 okoscsengő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-01-20

A Xiaomi Doorbell 2 egy olyan okoscsengő, amely képes felvételeket készíteni az ajtó előtt álló személyekről, képes a hangotokat megváltoztatni, jó minőségű, és app alapú is, így távolról is megnézhetitek, ki keres titeket. Képes előredefiniált üzeneteket is kimondani, rögzíteni a beszélő képét, és még sok minden mást is. 20 000 Ft-ot kérnek érte szállítással együtt, a Banggod pedig fizeti az áfát a termékeik után.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 1
  • design és anyagminőség: 8
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 3
  • ár/érték arány: 7

5.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A másik, amit nagyon nem komáltam, hogy 6 db AA elemmel megy a szerkezet,

ezzel elvileg 4,5 hónapot húz ki. Egy évre számolva 18 db AA elemet jelent, ami nettó pazarlás, felesleges költség és jelentős környezetszennyezés is. Egy nyamvadt akkumulátort, amit USB-n keresztül lehet tölteni, igazán be lehetett volna építeni a szerkezetbe. Az elemek a hátsó panel mögött bújnak meg, amit egy oldalcsavar kitekerésével lehet levenni, ehhez adnak egy kis csavarhúzót is. Elvileg van lopásgátló funkciója is, amit ugyan kipróbálni nem tudtam, de úgy működik, hogy beriaszt, ha valaki ki akarja tekerni a csavart. Csakhogy pont így lehet kivenni az elemeket is, vagyis hiába sípol 3 másodpercig, ha utána egyből megszakítják az áramforrást, ami nekem totális tervezési hibának tűnik.

Szintén a hátoldalon bújik meg egy reset gomb, ezzel lehet párosítani a Mi Home apphoz. Mivel túl sok minden mást nem lehet kezdeni a szerkezettel az alkalmazás nélkül, ezért töltsétek is le, és csatlakoztassátok hozzá a Xiaomi Doorbell 2-t. Mivel a termék „chinese mainland” régióval működik csak, ezért az várható volt, hogy csak kínaiul beszél. Ez azért gond, mert a párosítást is kínai utasítások alapján lehet elvégezni, szerencsére a WiFi kapcsolat felépítéséhez egy QR kódot kell beolvastatnotok a kamerával. Közben folyamatosan karattyol mandarinul, de ezzel egyelőre nem kell foglalkoznotok.

Ha sikerül eljutnotok a szoftver kezelőfelületére, akkor jönnek a problémák, az egyik gond az, hogy minden funkció, ami hangalapú, kínaiul kerül kimondásra. Vagyis a válaszadás, az előre felvett hang funkció is kínai, de egy dolog használható, a hangtorzítás. Ennek lényege, hogy az eredeti hangotokat képes mély férfira és bohóchangra is eltorzítani, ami vicces, illetve, ha egy hölgyemény áll az ajtó mögött, akkor nem baj, ha egy kis plusz tekintélyt tud kölcsönözni magának. A Doorbell 2 intercomként is működik, vagyis lehet kétirányú kommunikációt folytatni a csengő és egy telefon segítségével.

Amitől viszont elgurult nálam a gyógyszer, az egy olyan hibaüzenet, amivel nem lehet kezdeni semmit.

A Xiaomi Doorbell 2 ugyanis az üzemidőt megpróbálja abból kalkulálni, hogy milyen elem került bele, ennek típusát egy popup menüből kell kiválasztanotok. Viszont hiába nyomtok „OK” vagy „cancel” gombot a felugró ablakra, soha nem tűnik el, bármit is böködtök. Kaptok egy másik hibaüzenetet, majd újra felugrik a panel, gyakorlatilag elnyomhatatlanul rögzülve a képernyőn. Néha, ha eleget nyomogattam össze-vissza, sikerült átverekednem magamat rajta, ilyenkor eljutottam a beállításokig vagy a rögzítési képernyőre, ahol elvileg képet és videót is készíthettek az ajtó előtt állóról. Az egy másik kérdés, hogy ez milyen jogi problémákat vet fel, illetve, hogy itthon a köztéri felvételkészítés az alanyok tudta nélkül nem legális, és minimum fel kell tüntetni, hogy ilyesmi történik.

A kamera 1080p felbontás – 2 MP-es szenzor van benne – mellett képes felvételeket készíteni, akár éjszaka is,

amit infravörös érzékelők segítségével valósít meg. Elvileg képes Xiaomi Cloudba rögzíteni, ami azonban csak 3 napig ingyenes, utána fizetni kell érte, lokális rögzítés pedig nincsen, annak ellenére, hogy a telefon például adná magát, mint tároló, viszont a felvételeket kézzel letöltögethetitek. A kamera újabb hiper idegesítő tulajdonsága, hogy nem mindig aktív a kép, hanem át kell váltania Real-Time módba, ami miatt jelentős a késés. Ha pedig valamit lementett, akkor is a kínai időt mutatja, vagyis át kell számolnotok azt közép-európai időre, így első ránézésre fogalmatok sem lesz, mikor történt a rögzítés. Azt szinte már meg sem kell említenem, hogy a WiFi jel vétele iszonyatosan gyenge, 5 méterre a routertől 34% volt, ami semmi, kb. az ajtóig nem tudnám elvinni úgy, hogy maradjon is valami a jelerősségből.

Összegzés

Totális „fail”, ezzel a két szóval tudnám jellemezni a Xiaomi Doorbell 2-t. Ráfoghatnám ezt arra, hogy ez egy kínai piacra szánt termék, de ez nem ad magyarázatot arra, hogy egy csengő esetében miért kell minden felületet extrém ujjlenyomatgyűjtő fényezéssel ellátni. Az app hibáira sincs mentség, főleg, hogy gyakorlatilag teljesen megbénítja a használatot, a végére már annyira felidegesített a használata, hogy azon gondolkodtam, hogy az egyik kínai fúrógépet a Doorbell 2-n fogom letesztelni.

A felhőszolgáltatás fizetős, tehát ha 20 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért nem lenne elég drága, akkor erre még rá kell számolni a rögzítés költségét is. Összefoglalva, ezt a terméket senkinek sem ajánlom, messzire kerüljétek el.

Pro

  • Működhetne jól, de ahhoz EU piacra szánt terméknek kellene lennie, és ez sem ad sok hibára magyarázatot

Kontra

  • Bugos app, gyakorlatilag megbénítja a használatot
  • Iszonyatosan gyűjti az ujjlenyomatokat
  • Csak kínai nyelven kommunikál
  • A cloud szolgáltatás fizetős

hirdetés