hirdetés

Somoreal SM-OLT2 napelemes kültéri lámpa teszt

A vezérlés maga egy találós kérdés

teszt
Somoreal SM-OLT2 napelemes kültéri lámpa teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-08-11

Egy érdekes tesztcuccot fújt asztalunkra a szél, a Somoreal SM-OLT2 kültéri napelemes lámpája valójában 5 darab világítótest egybeműtve, amit flexibilisen állítgathattok és elvileg soha nem kell feltöltenetek külső energiaforrással. 9 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihetitek haza a BGa08342  kuponkóddal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 8

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Egy helyre nem lehet őket forgatni, felfele, hiszen itt van a napelem, amiből az energiát nyeri a berendezés, ezt tárolja el a 2400 mAh-s akkumulátorába. Más feltöltési megoldás nincs is, szóval vagy süt a nap és tölt, vagy nem. A négy oldalsó kisebb mellett középen van egy nagyobb panel, közepén egy PIR szenzorral, ami nem más mint egy infravörös mozgásérzékelő, ez kapcsolja majd a lámpát, ha…dobpergés… mozgást érzékel. Összesen 214 darab LED van a paneleken, amik 1400 lumen fénymennyiséget képesek kibocsájtani.

A funkciók tárháza egészen széles,

alapból képes háromféle színhőmérséklettel világítani, amit úgy hoznak össze, hogy van 106 darab hideg-fehér és 108 darab meleg-fehér LED, tulajdonképpen ezeknek a fényét kevergeti a Somoreal SM-OLT2. Így lehet 3000/4000/6500 kelvin is, attól függően, melyik módban van a lámpa. A módok esetében tulajdonképpen hasonló dolog történik, mint a színhőmérsékletnél, az első esetben – „normally on”- a két szélső, a másodikban – „weak light induction” – a középső full erőn és a szélsők visszafogva, míg a harmadikban – „induction” – a szélsők kikapcsolt állapota mellett a középső világít.

Ami az üzemidőt illeti, azt objektíven nem tudtam kipróbálni, így hagyatkoztam a gyári értékekre.

20 órát ír a leírás, de nyilván ennyit maximum télen kell, hogy világítson, és persze induction módban 15 másodpercig működik csak, szerintem így jön ki a 20 óra. Ha normál, bekapcsolt módban van, akkor 4 órán át képes folyamatosan világítani, de igazából ezeket a lámpákat nem folyamatos működésre tervezték. Ami számomra kicsit csalódás, az az 5 méteres éjszakai mozgásérzékelés távolsága, azért egy udvar simán tud ennél nagyobb lenni, és így el lehet sunnyogni a lámpa mellett, anélkül, hogy felkapcsolna.

Ejtenék a távirányítóról néhány szót, ami egy viszonylag egyszerű, CR2025-ös elemmel működtetett cucc. Van rajta egy ki- és bekapcsoló gomb, egy „induction” felirattal ellátott módváltó, ami már a feljebb taglalt lehetőségek között váltogat. A „normally on” kapcsoló állítja a fényerőt, míg az „induction dim” időzíti a lámpát.

A gombfeliratok totálisan illogikusak, a legtöbb infót a sajtóanyagból lehet kibogarászni, ami véletlenül sem egyezik azzal, ami a kézikönyvben van.

A legegyszerűbben talán úgy tudom elmagyarázni az egészet, ha balról jobbra haladva elmondom, melyik fura nevű gomb mit csinál. Az első az „induction”, ahol a termék 3 állása között váltogathattok, ezért 3 működési eset képzelhető el:

 1.  eset, amikor maximum fényerőn a lámpa összes LED-je világít, 15 másodperc után elsötétül, majd mozgásérzékelésre újra maximum fényerőre vált
 2.  eset, amikor a lámpa közepes fényerőn világít, és nincs mozgásérzékelés
 3. eset, amikor a lámpa minimális fényerőn világít, mozgásérzékelésre pedig maximum fényerőre vált

A fentieket kombinálhatjátok a „normally on” gomb három színhőmérsékletével, ez a korábban emlegetett, eltérő színhőmérsékletű LED-ek ki- és bekapcsolásával, illetve a kettő keverésével jár. Végezetül az „induction dim” 4 órára időzíti a lámpát, utána lekapcsolja a Somoreal SM-OLT2-t. Enyhén szólva is zavarosak és logikátlanok a feliratok, azokból nem következik semmi, mindenképpen ajánlott hozzánézni a sajtóanyag képeit és elolvasni a leírást, amik némileg egyértelműbbé teszik a működést.

Forrás: Banggood

Volt még egy olyan teóriánk, hogy a lámpa automatikusan vált működési módot, miután besötétedett,

de ezt a gyakorlat nem teljesen igazolta. A sajtóanyagban van egy erre utaló mondat, hogyha feltöltött a napelem, akkor átkerül a termék „set” módba, ami sok mindent jelenthet, csak sajna nem egyértelmű, mit. A tesztek alapján nappal le-, szürkületben pedig bekapcsol, így működik sok konkurense is. Ezzel szemben a Somoreal terméke néha nappal is bekapcsolt, aminek nem túl sok értelme van, hiszen úgysem igazán látszik, hogy világít, mikor süt a nap is. Sötétben viszont jól tette a dolgát, és ez a lényeg, mint lámpa funkcionál, de valahogy a bele vetett hitem csorbult a használat során.

Összegzés

A Somoreal SM-OLT2 egy érdekes termék, de nem azért, mert a minőségétől le fog esni az állatok. Ez egy olcsó, és egyszerű eszköz, aminek a legfájóbb pontja a kicsi éjszakai mozgásérzékelési táv, az 5 méter egyszerűen kevés. Persze erre simán megoldás lehet, ha kettőt szereltek fel a falra, mert ezt alacsony költséggel meg lehet tenni. Az viszont zavaró, hogy olyan csavaros logikával rakták össze a vezérlést, hogy csak na, és ebben a távirányító sem partner, mert a gombok felirataiból nem lehet kitalálni, mi mit csinál, ebben legalább segít a sajtóanyag. Meg kell tanulni, ami picit pepecs dolog, de összességében jól működik a lámpa, csak szerintem lehetett volna ezt okosabban is kivitelezni.

Mondjuk lehet pont ezért kerül csak 9 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba a BGa08342  kuponkóddal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Olcsó
 • Szinte bármilyen szögben beállítható
 • Adnak hozzá távirányítót

Kontra

 • A minősége hagy némi kívánnivalót maga után
 • Csak napelemmel tölthető fel
 • A vezérlése eléggé logikátlan

hirdetés