hirdetés

RSH-SWS001 okosotthonba illeszthető időjárás-állomás teszt

Duplán hiánypótló

teszt
RSH-SWS001 okosotthonba illeszthető időjárás-állomás teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-10-08

Az RSH-SWS001 név hallatán mindenki azt gondolhatja, hogy ez valami 2000 forintos dzsunka időjárás-állomás, de nagy meglepetésemre egyáltalán nem ilyen. A BG95ef4c  kóddal 15 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerülő, okosotthonba illeszthető, WiFi-s, 3 szenzort kezelni képes termék, remek kijelzővel rendelkezik és néhány hiánypótló funkciót is magáénak tudhat. Hogy mik ezek? A tesztből megtudhatod.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

6.4

 • megbízhatóság:7
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:3
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:4
Véleményt írok

Ez utóbbiból is van kétféle, gombelemes és lítium-polimer akkus, ez utóbbi járt nálam.

A nyomozásom végére szépen össze is állt a fejemben a dolog, hogy itt bizony egy komolyan vehető termékről van szó, nem pedig unalmas múltidézésbe fogunk fulladni. Első dolog, hogy kétféle csomagban árulják, az egyszenzoros kerül annyiba, amennyit a bevezetőben írtam, de van egy háromszenzoros pakk is, ezért némileg többet kell fizetni. A dobozban a központi egységen túl nálam 3 szenzor kapott helyet, ami mellé jár 3 kis „csuklópánt”, amivel fel lehet akasztani őket szinte bárhová. Sajnos minden micro USB-vel operál, így bekerült egy ilyen végződésű kábel és egy töltő is. A leírást érdemes forgatni, mert elég brutális, mi mindent tud a termék, plusz a párosítási logikát is innen nézhetitek ki.

A központi időjárás-állomás elképesztően sok mindent meg tud jeleníteni színes paneljén. Hogy miket? Köszönöm, hogy kérdezitek, ezt mind:

 • mutatja az UV sugárzás mértékét
 • a szélerősséget
 • a légnyomást (fejfájósaknak ez egy kulcsadat, a mostani melegfrontnál 1005 hPa-t mutatott)
 • a hőmérsékletet és a páratartalmat (ahogyan ezt a szenzorok kapcsán is kijelzi)
 • a hőérzetet
 • az időjárást piktogrammal
 • a dátumot és az időt
 • a WiFi kapcsolat meglétét

Kiemelnék néhány dolgot, az egyik a barométer, más néven légnyomásmérő, ami kifejezetten ritka funkció az időjárás-állomások között. A barátnőm és én is fejfájósak vagyunk, és általában a légnyomásból lehet arra következtetni, hogy hideg- vagy melegfront lesz-e, illetve hogy beüt-e a migrén. Nem egy olyan embert ismerek, akinek annyira szokott a feje fájni, hogy akár hány is tőle, szóval akinek nincs ilyen gondja, az örüljön, akinek meg van, az nézzen rá az RSH-SWS001-re. A másik, hogy ez egy okosotthon képes eszköz, megy a Smart Life appal és valószínűleg a BlitzWolf okosotthon alkalmazásával is, ami tulajdonképpen egy átdizájnolt Smart Life app, szűkített eszközlistával.

 

A színes központi panel kifejezetten szép képet ad,

felül tapizva a fényerőt állíthatjátok 4 lépcsőben, illetve mivel ez egy okoseszköz, ezt a Tuya appból is időzítve szabályozhatjátok. A hátoldalán van egy sync/pair gomb, ami a szenzorokhoz csatlakozást illetve az adatok letöltését valósítja meg, illetve egy WiFi gomb, amivel resetelni lehet a kapcsolatot. Van továbbá 3 darab USB csati, ebből 1 darab egy USB-A kimenet, amivel tovább lehet adni 5 W-nyi energiát, a másik kettő pedig két micro USB bemenet. Miért van kettő? Mert az időjárás-állomás falra is felakasztható, ilyenkor pedig takarná a hátlapon lévő bemenetet, így alulra is tettek egyet.

hirdetés

RSH-SWS001 okosotthonba illeszthető időjárás-állomás teszt – Okos és tovább okosítható

Az SRH-SWS001 lelke a szoftver, vagyis a Smart Life app. Innentől kezdve okosotthonba integrálható, vagyis, ha ügyesek vagytok, használhatjátok az adatait más eszközök vezérléséhez. Ezt most külön nem teszteltem eszközhiány és terjedelmi okok miatt, de szerencsére az időjárás-állomásról is van mit elmondani. Behúzni az appba nagyon egyszerű volt, pár perc alatt felépült a kapcsolat, utána pedig dőltek be az adatok.

Ami nem volt egyértelmű, hogy az akkus szenzorokat meddig kell töltenem ahhoz, hogy fullon legyenek, és a leírás sem nyilatkozik erről.

Sajnos nem tudom, mennyi időt bírnak ki egy feltöltéssel, de mivel szükségem volt az adataikra, egy órányi töltögetés után párosítottam őket a központi egységhez, így az appban a nyitóképernyőn egyszerre láthattam 4 különböző hőmérséklet és páratartalom értéket.

Ezek nemcsak passzív számkijelzések, hanem meg is lehet nyomni a „fejlécet”, itt gyakorlatilag ugyanazt végre tudjátok hajtani, amit a manuális gombokkal is lehet a központi állomáson, plusz még néhány dolgot. Például levehetitek a nektek nem tetsző információkat a képről, ennek ugyan semmi értelme, mert ott fix helyük vannak, és így furán néz ki az üres kijelző, de a lehetőségetek megvan rá. Lehet időzíteni az alábbiakat: éjszakai mód csökkentett fényerővel, ébresztő hang és vizuális alapon – villog a képernyő -, illetve variálhatjátok a mértékegységeket is az adott értékek mellett.

Ha a szenzorokra nyomtok, akkor itt is ki lehet adni riasztásokat hőmérsékletre és páratartalomra.

Érdemes elnevezgetni is az érzékelőket, mert 4 darab esetében azért bele lehet zavarodni abba, hová melyiket tettétek. Végezetül pedig az érdemes tudni, hogy mivel a Smart Life applikáció egy okosotthon vezérlő alkalmazás, az SRH-SWS001 időjárás-állomás szenzorait kívülről is meg lehet szólítani. Ez azt jelenti, hogyha a hőmérséklet, a páratartalom, az időjárás, a szélsebesség, a nyomásérték stb. változik, akkor ez akciókat válthat ki vagy futtathat le. Ezeket a „When device status changes” menüpont alatt éritek el a Smart Life appban, ez kilistázza az összes eszközből kinyerhető paramétert, amire akciót és reakciót lehet beállítani.

Van továbbá a „Tap to run” opció, amikor az appban lévő gomb megérintésére az eszközön valamilyen paraméter módosítás történik.

Csináltam két nagyon egyszerűt, a fényerő levételét és a felerősítését, ez nyilván az alvás miatt fontos. Ezeket lehet variálni is, időzíteni, összekötni más eszközökkel, ha vannak ilyenek, de ez már erőteljesen okosotthon építési témakör, a lényeg az, hogy erre is remek alap az SRH-SWS001 időjárás-állomás.

Forrás: Banggood

Végezetül egy gondolat: érdekelt a szenzorok pontossága, így fogtam és odaraktam az összeset egy helyre, a központi állomás köré. És most jön az érdekes rész:

 • központi állomás: 22,6 Celsius fok, 64%-os páratartalom
 • szenzor 1: 23,1 Celsius fok, 60%-os páratartalom
 • szenzor 2: 23,4 Celsius fok, 60%-os páratartalom
 • szenzor 3: 23,3 Celsius fok, 60%-os páratartalom

A három szenzor koppra ugyanazt mérte páratartalomban, a hőmérsékleti adatokban viszont volt egy kis szórás,

míg a központi állomás mindkét esetben mást mért, de viszonylag kis eltéréssel. Ez szerintem rendben van, és bár itt csak egyetlen pillanat adatai szerepelnek, a valóságban többször ránéztem több napszakban a szenzorokra – ezek a galériában látszanak – és mindig volt valamekkora eltérés. De vajon melyik a pontosabb? A központi állomásé vagy a szenzoroké?

Összegzés

Az RSH-SWS001 időjárás-állomás egy remek termék, nagyon sok mindent tud, tonnányi szenzor van benne, nemcsak a szokásos paramétereket jelzi ki, hanem az UV sugárzás mértékét és a légnyomást is, amit a fejfájósok minden bizonnyal értékelni fognak. Ezen felül okosotthonba is integrálható, tényleg egy rossz szavam nem lehet rá, csak egy kívánalmam: a következő verzió Type-C csatlakozós legyen, mert eléggé múltidézők ezek a micro USB portok.

A BG95ef4c  kóddal 15 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül az 1 darab szenzort tartalmazó szett, a háromszenzoros meg 18 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., a szállítás pedig ingyenes.

Pro

 • Szép kijelző
 • Rengeteg szenzoradat
 • Okosotthonba illeszthető
 • Akkus és nem elemes külső szenzorok

Kontra

 • Micro USB portok, ne már?
 • Ugyanez a modell más néven is kapható és ott a szenzorok mágnesesek, itt nem

hirdetés