hirdetés

Oclean Air2 elektromos fogkefe és Oclean S1 sterilizáló teszt

Kiegészítik egymást

teszt
Oclean Air2 elektromos fogkefe és Oclean S1 sterilizáló teszt 1
írta: Don Kartács
2021-08-04

Az Air 2 talán az egyetlen fogkefe az Oclean kínálatában, amit még nem teszteltünk. Pedig a rendkívüli csendességéről, az indukciós tölthetőségről és a szuper alacsony súlyáról ismerszik meg a fogápolásra használatos eszköz. És ha már Oclean, akkor mellécsaptuk az Oclean S1 UV fényű sterilizálót is, ami a bacik kiirtásáért felel. A tartót és a 3 db fejet is magában foglaló fogkefe csomagért az OCLEANAIR2  kóddal 12 200 Ft-ot, míg a sterilizálóért az OCS1 kóddal 6800 Ft-ot kérnek. A cég saját állítása szerint áfa- és vámmentes szállítással küldi a termékeit.

A doboz kibontása után feltűnt, hogy mennyire filigrán és könnyű eszközről van szó.

Elképesztően vékony a markolat, de valahogy nem annyira felnőttes a kinézet, mint amit a komolyabb Oclean eszközöknél megszoktam. És az is furcsa érzést kelt, ahogyan a fej elhelyezkedik a nyélen, kicsit az autók sufni tuningjához tudnám hasonlítani a zöld nyélen a fekete szárat. Nem csúnya, de valahogy összeszedetlen érzést kelt az IPX7 szabványt is teljesítő fogápoló. Az alján ott vannak a töltéshez használt körök, rá kell állítani a töltőlapra és máris tölt, nagyjából 2,5 óra a teljes folyamat, cserébe 30 napig gondtalanul használhatjátok.

A használata nagyon egyszerű, egyetlen gomb van rajta, rövid nyomásra lehet ki- és bekapcsolni, hosszúra pedig módot vált, és itt jött az első probléma, ami nem igazán tetszett. Összesen két fokozata van, a szenzitív az érzékenyebb fogúaknak, míg a normál mindenki másnak. A gomb körül van egy LED csík, ami mutatja, éppen melyik fokozatban van, de sajna nem jegyzi meg, melyikben hagyjátok, mindig a gyengébben indul el. A lényeg viszont az, hogy nekem a gyengébb mód is csak éppen elviselhető volt. Lehet hozzászoktam már ahhoz, hogy a komolyabb fogkefék sokkal szélesebb skálán állíthatók, jóval több lépcsőben, de szerintem az Air 2 túl nagy vehemenciával dolgozik. A 40 000 rezgés percenként önmagában nem indokolja a túlzott nyomást, amit a fogkefe kifejt.

Cserébe viszont tényleg nagyon csendes, kevesebb, mint 45 decibellel dolgozik.

Meg is mértem, és ha már volt több fogkefém, gyorsan azokon is elvégeztem a mérést. Az Air 2 45 dB alatt maradt, a szintén szónikus Lenovo Lemei simán 50 fölé kúszott, míg az oldalmozgást végző, régebbi körkefés Oral B pedig ennél is hangosabb, és a másik két eszköz mellett olyan hangja volt, mint egy traktornak. Szóval ebben a tekintetben elég jó cucc az Air 2, de azért a fent említett hibákkal együtt kell élnetek.

Oclean Air 2

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 8

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Összegzés

Az Oclean Air 2 nem egy rossz fogkefe, de azért nem is egy funkciógazdag valami. A tartót és a 3 db fejet is magában foglaló csomagért az OCLEANAIR2  kóddal 12 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, és ha nem lenne a rakat kiegészítő, akkor bizony sokallanám a 12 rugót. Ha viszont a plusz fejeket és hordtokot is kivonom az árból, kb. 6000 Ft esik az Air 2-re, ami egyáltalán nem egy rossz ár. Az viszont másnak is lehet probléma, hogy nekem még a szenzitív fokozat is túl erős volt, de ez persze egyénfüggő. Ezzel szemben áll az extra halk működés, a hosszú üzemidő és a jó minőség, viszont a rendkívül zsúfolt fogkefe piacot tekintve ez nem biztos, hogy elég lesz az üdvösséghez. Ettől függetlenül az Oclean kiváló minőségű termékeket gyárt, de a palettáról sokkal inkább az Oclean Z1-et vagy az X Pro Elite típust érdemes választanotok. A cég állítása szerint mindent terméküket áfa- és vámmentes szállítással küldik.

Pro

 • Jó minőség
 • Kicsi és könnyű
 • Nagyon csendes

Kontra

 • Drága, ha mindent megvesztek hozzá, ami kell
 • Túl agresszívan rezeg
 • Az árához képest keveset tud
Oclean Air2 elektromos fogkefe és Oclean S1 sterilizáló teszt 10

Oclean S1 sterilizáló – Hasznos, ha hiszel benne

Nem is tudom, eddig miért nem teszteltünk ilyen kütyüt a fogkefék mellett, hiszen annyira adja magát egy szájhigiéniás eszköz esetében az, hogy a sörtéket néha sterilizálni kell. Jellemzően ugyanis az történik, hogy a fogkefe fejét elmossátok, majd 3-6 hónap után – már amennyiben nem felejtitek el, hiszen semmi nem jelöli, mikor került a nyélre – vagy ha durván leamortizálódott, akkor kicserélitek. Én az elfelejtős halmazba tartozom, és ha belegondolok, hogy fél év alatt mennyi helyre elhurcoltam magammal, és hogy sosem fertőtlenítettem, hát, az annyira nem szívderítő.

Szóval, szerintem igenis van létjogosultsága egy sterilizálónak, főleg, ha ilyen pofonegyszerűen szerkezetről van szó. A S1 ugyanis nem más, mint egy műanyag fogkefetartó, amibe egy UVC LED-et helyeztek el. A dobozban van még egy 3M ragasztóval felvértezett platni, ezt kell a csempére ragasztanotok, és erre rápattintani a sterilizálót. Összesen 5 hely van a tartón, a két szélső csak tárolásra való, a középső hármon történik egy sterilizálás, vagyis egy 3 főnél nagyobb családnál vagy cserélgetik a tagok a középső helyeken a keféket, vagy pedig vesznek még egy tartót.

Az energiát egy beépített akkumulátor biztosítja, amit Type-C porton keresztül tölthettek,

ilyenkor értelemszerűen le kell venni a falról, ezért is van hozzá egy külön platni, ami felragasztható, így a S1 erről lepattintható. A sterilizálás a kilógó zsinóros kapcsolóval indítható két lépésben. Aktív állapotban az eszköz 6 óránként automatikusan sterilizál, illetve újabb meghúzásra egyből el is indítja a folyamatot. Van rajta egy kicsi indikátor LED, ami mutatja a töltöttséget, ha piros, akkor kell Type-C portos áramforrásra rádugni. Próbaképpen beletettem régebbi elektromos fogkeféket, és azok is tökéletesen elférnek benne, akkor is, ha forgókefések.

Egy dolgot viszont nem tudok ellenőrizni, hogy a dolog valóban működik-e.

Az UVC fény ugyanis szabad szemmel nem látható, csak az indikátor lila fénye az, az meg pláne nem látszik, hogy a sterilizálás hatására elpusztulnak-e a baktériumok. Viszont az UV lámpák hatása köztudott, az összes neves gyártónak van ilyen termékcsaládja, szóval fogadjuk el ezt, mint tényt. Így pedig tényleg van értelme az Oclean S1-nek. Egy dologra viszont érdemes figyelni a használat során, az aktiváló zsinórt nem különösebben nehéz kitépni a szerkezetből, szóval csak finoman húzni érdemes, megrántani nem.

Oclean S1 sterilizáló

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Összegzés

Azt hiszem, az olyan termékekre, mint az Oclean S1 mondják azt, hogy hiánypótló, különösen most, amikor a köztudatba durván beágyazódott, hogy mindent fertőtleníteni kell a járvány miatt. Majdnem hibátlan a termék, két dolgot tudok felhozni ellene, az egyik, hogy az 5 pozícióból csak 3-ban sterilizál, a másik 2-nek csak tartó szerepe van. A másik pedig, hogy a zsinórt tartó műanyag elég könnyen eltörik, szóval nagy erővel nem szabad tépni. Ezt leszámítva viszont egy jópofa eszköz, és a funkciója is hasznos, és az OCS1 kóddal érte kért 6800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). nem tűnik soknak. A cég állítása szerint minden terméküket, vagyis az S1-et is, áfa- és vámmentes szállítással küldi.

Pro

 • Egyszerűen használható
 • 5 fogkefét tud tárolni
 • USB-ről tölthető

Kontra

 • 5 helyből csak 3-ban sterilizál
 • A madzagot viszonylag könnyű belőle kitépni

hirdetés