hirdetés

Lofans YD-012V vezeték nélküli vasaló teszt

Láttalak már valahol

teszt
Lofans YD-012V vezeték nélküli vasaló teszt 1
írta: Don Kartács
2020-10-05

Az egyik új őrület a vasalásban a vezeték nélküli vasaló használata, és hát honnan máshonnan lehetne ilyesmit olcsón beszerezni, mint Kínából? Ráadásul a Xiaomi Youpin áruházából érhető el a Lofans terméke, amit pedig oda beengednek, az olyan nagyon rossz nem lehet. Az EU raktárból elérhető gőzölős szerkezetért a BG9LFYD012  kuponnal 10 800 Ft-ot kérnek, ami már vállalható árnak tűnik az extra kényelmi szolgáltatást is figyelembe véve.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 7

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Egy dologra külön felhívnám a figyelmet: a terméken nem EU dugó van, és a hozzáadott adaptert nem is szabad használni, hiszen a 2000 W-os teljesítmény átvitelére egyszerűen alkalmatlanok ezek az olcsó átalakítók. Helyette a Bull GN termékét javaslom, ami nagyon jó minőségű, és kellően terhelhető, viszont drága. Természetesen át is lehet szerelni a villamossági boltban kapható hazai végződésre az eszközt.

A kábel a jobb vasalókhoz hasonlóan itt is 360 fokban forgatható, de természetesen ennek a terméknek nem ez a lényege, hanem, hogy a „dokkolóállomásról” eltávolítható, így ideiglenesen vezeték nélkül is használható. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a bedokkoláskor felmelegszik a platni, majd mikor leveszitek, akkor kellően lassan hűl le ahhoz, hogy vasalni lehessen vele, de azért néha vissza kell tenni a helyére. A talapzat a csavarbehajtók irányváltó gombjához hasonlóan zárható is, tehát hagyományos, fix kábeles megoldásként is használható.

Az eltávolíthatóság két okból is hasznos, egyrészt azért, mert sokkal könnyebben elértek vele a vasalódeszka végéig, másrészt meg nem fogjátok lerántani a rövid zsinór miatt. Ez utóbbi jelenséghez sajnos nekem is volt szerencsém, és nem volt őszinte a mosolyom, amikor a jégtörő hajó orrkiképzésére kísértetiesen hasonlító vasaló fém hegye a laminált padlóba állva nyomot hagyott. Pont emiatt látom létjogosultságát a Lofans termékének, aminek egyébként csak annyi köze van a Xiaomihoz, hogy a Youpin nevű webáruházban kapható, de nem a kínai Apple gyártja, a dobozon nem is szerepel a Xiaomi felirat vagy a logó.

Mivel a tesztalanyra mindent kínaiul írtak rá, ezért fussuk át, mi mit csinál, szerencsére ebben a Philips terméke is segít. Az elején egy oldalra húzható kapcsolóval szabályozható a gőz, balról jobbra nő a felhasznált mennyiség. Fölötte egy dupla gomb vezérli a spricnit, a bal felével a vasaló elején lévő fúvókával vizezhettek, míg a jobb oldalival a a kerámia lap lyukain áramlik ki a gőz. Vicces volt, hogy mikor a dobozból kivettem és megnyomtam, némi vizet sprickolt ki magából, ezek szerint tesztelték a gyárban a terméket, ennek ellenére nem vártam, hogy hagynak is benne némi folyadékot.

A vasalótest közepén található tekerőkapcsoló szabályozza a hőfokot, a pöttyök az emelkedő hőmérsékletet jelölik. És itt jön az első probléma, hogy mivel a szöveg kínai, ezért elég necces beazonosítani, hogy melyik mód melyik anyaghoz tartozik, pedig a Lofans termékével elméletben vasalhatóak nylon, selyem, gyapjú, pamut, len és rost anyagok is. A gyakorlatban viszont fogalmam sem volt, hogy vajon melyik piktogram melyiket jelöli, és a kamera alapú Google Translate appal sem ment a fordítás.

 

Lofans YD-012V – Használható, de…

Használat előtt érdemes a mellékelt töltőedénnyel feltölteni a 280 ml-es tartályt. A működési hőmérséklet elérését a fogantyún elhelyezett lámpa mutatja, ha kialszik, használatba vehető az eszköz. A hőmérsékletszabályzás automatikus, és elég gyorsan felfűti a kerámia bevonatos lapot a vasaló. Érdekesség, hogy ha a gőzadagoló gombot bőszen nyomkodjátok, akkor az egy picit lehűti a platnit, ilyenkor feltéve a dokkoló állomásra a terméket, pár másodperc alatt újra eléri a kívánt hőmérsékletet.

Használat közben két ergonómiai hibát vettem észre, az egyik, hogy a beöntő nyílás takarófedele lehetne jobb anyagból is, furán lifegve nyitható. A másik, hogy a hőfok és funkciószabályzó tekerőkapcsoló már attól el tud mozdulni, ha a fogantyúra vehemensebben ráfogok és az ujjam esetlegesen hozzáért. Ez a méretesebb csuklóval rendelkezőknél sokkal nagyobb probléma lesz, mint a kicsi női kacsóknál, nekem azért már néha gondot okozott, pedig nem vagyok egy hegyomlás.

A fentiek ellenére a gyakorlatban a dolog jól működik, tényleg kényelmesebb a használat, mint egy fixre kötött kábellel rendelkező darabbal. A felfűtés nagyjából 35 másodperc alatt bekövetkezik, utána több ruhát is végigvasalhattok, mielőtt újra a dokkolóra kéne tenni a Lofans YD-012V-t. Gyakorlatilag mindenfélét vasaltam vele, pólóktól a farmerekig. A gőzölő funkció is jól működik, tehát összességében betölti a feladatát az eszköz.

Azért, hogy ne csak én mondjak róla véleményt, megkérdeztem egy nálam szakavatottabb személyt is, aki nagyobb rutinnal rendelkezik a vasalásban. Két dolog tűnt fel neki, egyik, hogy a Lofans vasaló felületkezelése rosszabb, mint a Philips sajátja, egy kicsit nehezebb tolni. A másik, hogy nehezebb, különösen akkor, ha bele kell helyezni az állomásba és fixre kötve használja valaki. Az pedig, hogy vissza kell állítani a dokkolóra egy kicsi kényelmetlenséget jelent, viszont mire egy farmert megfordítotok, újra fel is fűt. Akkumulátor viszont nincs benne, így a vezeték nélküliség inkább tűnik alibi funkciónak.

Az viszont elgondolkodtató, hogy ha itthon kapható 8-10 000 Ft-ért egy fixre kötött kábellel rendelkező vasaló, akkor 1500 Ft-os felárért nem éri-e meg egyből egy vezeték nélkülit beszerezni. De hasonlítsuk az almát az almához, nézzük hogy Magyarországon milyen a „cordless” felhozatal. Tefal Freemove széria kb. 20 000 Ft, de Hauserben van már 10 000 Ft körül is elérhető modell. Még számtalan kisebb-nagyobb márkát mondhatnék a Lofanssal nagyjából azonos áron, így egy kicsit sokallom a 11 600 Ft-ot a teszttermékért, a reális valahol inkább 7-8000 körül lenne.

Összegzés

A Lofans vezeték nélküli vasaló összességében nem okozott csalódást, de azért vannak olyan ergonómiai hibák, amik bosszantóak használat közben. Az sem igazán segít, hogy kizárólag kínai leírás van hozzá, kínaiul jelölték fel a tekerőkapcsoló funkcióit, ráadásul nem is EU dugós a termék. A használhatóságra viszont nem lehet panasz, tökéletesen működik, de valós előnyt nem igazán tud felmutatni a hazánkban kapható konkurensekkel szemben a Lofans YD-012V. Az is sajnálatos, hogy nem akkumulátort szereltek bele, vagyis gyakorlatilag addig vasalhattok vele, míg ki nem hűl a lap, utána mehet vissza az állomására. Ha ennek ellenére is megvennétek, akkor a BG9LFYD012 kuponnal 10 800 Ft-ot kell kicsengetnetek, és mivel cseh raktárból érkezik, gyors szállításra számíthattok.

Pro

 • Jól használható
 • Gyorsan felfűt

Kontra

 • Ergonómiai hibák
 • csak kínai leírás és jelölések
 • Nem elég olcsó ahhoz, hogy versenyképes legyen
 • Nem EU dugós, így adapterezni kell
 • Ebben az esetben megtévesztő a vezeték nélküli szó

hirdetés