Hibrew G7 kávéőrlő teszt
Veri a belépő Catler/Graef őrlőket

Forrás: RendeljKínait, Hibrew G7, generált háttérrel
A Hibrew G7 kávéőrlő egy rozsdamentes, kónikus megoldás, ami a kávébab szemek összezúzására hivatott. Kevesen tudják, hogy a kávékészítés Szent Grálja nem a kávéfőző, hanem az őrlő, így mindenkinek ajánlom egy beszerzését. Főleg, ha rozsdamentes acélból készül és mindenféle portafilter mérettel kompatibilis, illetve olyan szinten beállítható, mint a Hibrew G7. Ráadásul olcsóbb mint egy Graef, 37 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül az NNNHIBG7HU kuponkóddal, így még kívánatosabb!
Galéria
Forrás: RendeljKínait
Mielőtt belemegyünk a részletekbe, pár dolgot kiemelnék az eszpresszókészítés – ugyanis nem főzzük a kávét, hanem készítjük – kapcsán:
- friss kávébab nélkül a legjobb gépek is csak kutya kávét készítenek
- nem a kávéfőző, hanem az őrlő a fontosabb
- szintén lényeges a puck prep, vagyis az őrlemény és a kávépogácsa elkészítése
Előnyös, hogy a Hibrew G7 kávéőrlőt úgy alakították ki, hogy van egy levehető profil az elején, amibe a portafiltert – az eszpresszógép karos eleme és a szűrőkosár – beilleszthetitek. Még pedig azért, mert
aki mérni akarja mérleggel a kávét és kiadagolni a 9/18 grammot a szimpla és a dupla eszpresszóhoz, az csak így tudja alátenni az edényt.
Okos, valaki olyan tervezte a cuccot, aki már látott közelről kávéőrlőt. Ami a minőséget illeti, az szerintem rendben van, a fényes műanyag elem gyűjti az ujjlenyomatokat, míg az acél nem. A babtartály szokás szerint műanyagból van, 160 grammos, ami nagyjából 18 adag elkészítésére elegendő.
Szerintem ez kicsi,
a G3-nak 250-es, vagyis a kilós zsák négyszer megy bele (ne vegyetek kilósat, de ez egy másik történet). Szóval, aki nem akar töltögetni és rámegy a minőségre, annak ez jó méret, aki egy lusta dög, mint én, annak meg kicsi lesz.
A Hibrew G7 lelke a kónikus őrlő, aminek a közepében egy körkés van, ezt ki is vettem, hogy lássátok a képeken, hogy néz ki egy ilyen. Ezek morzsolják össze a kávészemeket – és nem szabdalják, mint a mákdaráló -, viszonylag lassan és egyenletesen, nehogy megégjen az őrlemény. A babtartály forgatásával 48 fokozatban állítható az őrlés finomsága, amire először azt hittem, hogy a két végállapot ugyanaz, csak nagyon sok részre osztották a skálát. De kiderült a G7-es és a G3-at egymásmellé téve, hogy nem, a Hibrew G7 sokkal finomabbra, szinte porszerűre is tud őrölni.
Forrás: Geekbuying, Hibrew G7 aloldal
A legfinomabb őrlemény jellemzően a török kávéhoz kell, a legnagyobb szemcse pedig a french press-hez,
csináltam is egyet, hogy megmutassam, ez hogy néz ki, lejebb a galériában láthatjátok. Az eszpresszóhoz kb. az alsó állástól 1/3 távolságra kell elforgatni az őrlőt – 10-15 körülre -, de érdemes vele játszani egy kicsit, hogy lássátok, a Hibrew G7 mekkora szemcsemérettel dolgozik. A tömörítéskor egyből kiderül, mennyire tudjátok egyenletesen letömni a kávépogácsát.
A Hibrew G7 babtartályának tetején van egy extra, ami miatt én direkt megvettem annak idején a G3-mat:
egy powder blower, magyarul fújtató.
Ez nyomja ki a gépből a maradékot, ami egyrészt csökkenti az őrlési veszteséget, másrészt könnyebb a gépet tisztán tartani. Ajánlom mindenkinek, akinek még nincs, vegyen egyet, filléres és hasznos cucc.
Most vigyázó szemeteket a vezérlőpanelra vessétek. A piktogramok adják magukat, a bekapcsolás ikon ki- és bekapcsolja a Hibrew G7-et, az 1, illetve 2 kávéscsésze az adagokat jelenti, illetve van egy indít és egy megállít gomb a manuális őrléshez, ilyenkor addig őröl, amíg ti szeretnétek. Állítsátok be az őrlési finomságot, majd a portafilter méretét, amit mutat is a kijelző. Ehhez a két kávéscsésze ikont kell egyszerre nyomnotok. A gép képes:
- 51 mm-es portafilterre állni (hagyományos, otthoni kávéfőző portafilter mérete)
- 54 mm-es portafilterre állni
- 58 mm-es portafilterre állni (ez a vendéglátóipari szabvány)
Forrás: Geekbuying, Hibrew G7 aloldal
Nyilván a nagyobba több kávé fér, de nem kell telenyomni a kosarat. Honnan tudjátok, nektek milyen van? Vagy megméritek az átmérőt vagy 51 mm-re állítjátok, mert az otthoni készülékek 90%-a ilyen. Van két lámpácska is a vezérlőpanelen, egyik a túlmelegedésre figyelmeztet, a másik pedig arra, hogy rosszul van fent a babtartály, ilyenkor nem engedi forogni a Hibrew G7 az őrlőművet. Ezt eléggé szigorúan is veszi, szóval egyrészt ütközésig forgassátok el a tartály alját, másrészt az őrlési finomság beállításánál figyeljetek arra, hogy nehogy kimozdítsátok a végállásból, mert akkor kigyújta a kis piktogramját és nem enged majd őrölni. A legegyszerűbb ezt úgy kivitelezni, hogy bal kézzel megfogjátok a babtartályt jobbal pedig tekeritek a szemcseméretállító gyűrűt.
Az első használatnál több dologra is figyelmes lettem, a legtöbbje pozitív:
- zajszint: csendes, jóval kevesebb zajjal dolgozik, mint a Hibrew G3-mam
- szórás: egyáltalán nem szemetel, nem is kellett a portafilter magasítógyűrűjét használnom, pedig pont emiatt vettem
- őrlési mennyiség: iszonyatosan sokat kávébabot őröl le, mindenképpen vegyetek vissza az őrlési időből
Nyilván ezek paraméterezhetők a Hibrew G7-en, és át is kell őket állítani, mert az alapértelmezett portafilterméret 58 mm-es és jó eséllyel nem ilyen lesz a kávéfőzőtök. Kivéve, ha Hibrew H10A-val rendelkeztek, ami a vendéglátóipari szabványt használja, és szerintem a legjobb Hibrew termék. A teszttöltet 160 grammnyi kávébab volt – egy tartálynyi -, amiből nagyjából 20 kávét főztem le. Kétféle kávét készítettem:
Mi a french press?
A french press nem más, mint forró, de nem lobogó vízben készített kávé, ahol a kávéőrleményt egy üvegcsészében mozgó dugattyúval préselik át a vízen. Szokták dugattyús-szűrős kávékészítőnek is hívni a szerkezetet, amiben a french press készül. Párezer forintba kerülnek az olcsóbb, míg pártízezerbe a precízebb szerkezetek. A cold brew nem más, mint 12 óra áztatás után, egy french press kávékészítőben átpréselt kávé. Ez azért jó, mert kevesebb savas íz oldódik ki a kávéból, így nem terheli annyira a gyomrot, cserébe hígabb és szerintem ízetlenebb lesz az ital.
- eszpersszót: a klasszikus, 8-9 grammnyi kávéőrleményből, kis szemcsemérettel
- cold brewt: ez olyan, mint a french press, csak éppen hideg vízben kell a kávét áztatni 12 órán át és nagyon nagy szemcseméret mellett kell készíteni.
A Hibrew G7 esetében azért készítettem el két különböző kávéfajtát, hogy tudjam tesztelni az őrlési finomságot. A 48 elemű skála alsó részén iszonyatosan finomra őrli a kávét a G7, szinte porrá, ami inkább török kávéhoz és nem eszpresszóhoz jó, így a 48 elemű skálából 15-re állítottam a fokozatot. A cold brew esetében ugyanez 40 fölötti érték, mert ott nagy szemcseméretre van szükség. A pumpa miatt a maradék por is szépen kijön a Hibrew G7 őrlőből, a kónikus őrlőkést pedig a tartály levétele után könnyű kiemelni, így, ha sűrített levegővel átfújjátok, a takarítás sem egy nagy feladat.
Alapvetően az, hogy a Hibrew G7 kávéőrlővel milyen kávét lehet készíteni, azt ezer dolog befolyásolja.
Cold brewt először készítettem, az közel sem lett olyan mint szerettem volna. Eszpresszóból sikerült jót, mert friss volt a bab, tudtam a megfelelő szemcseméretet, kávétűvel elegyengettem az elegyet, megfelelően tamperáltam és már több százon túl vagyok. Majd az egészet agyoncsaptam forró kókuszitallal, ami szentségtörés kávés körökben.
Galéria
Forrás: RendeljKínait
De én így szeretem, más meg máshogy, ízlésekről pedig felesleges vitatkozni, de az nem kérdés: a Hibrew G7 egy jó kávéőrlő.
Összegzés
Fájó szívvel ismerem el, hogy a Hibrew G7 egy jobb őrlő, mint a saját Hibrew G3-am, de ezért még nem fogom kidobni az ablakon. A Hibrew G7-nek túl sok hibája nincs, az alapbeállításai szerintem nem jók, ezen kell egy picit mókolni, a tartálya sok embernek kicsi lesz, de ennyi. Szépen, egyenletesen őröl, csendes, pofonegyszerű takarítani, nem szóródik belőle az őrlemény, és több portafilter mérettel is kompatibilis. A konzolja levehető, tudtok grammolni, ha akartok.
Árban – de szerintem anyaghasználatban – is veri az alap Graef CM 800 őrlő szériát, de lássuk az árakat:
- Catler CG8011: 40 000 Ft (ugyanaz, mint a Graef CM 800, és nincs benne kávépumpa)
- Graef CM 800: 55 190 Ft
- Hibrew G7: 37 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). az NNNHIBG7HU kuponkóddal.
Az árak nagyon közel vannak egymáshoz, csak éppen a Graef/Catler pároson alig lehet állítani valamit, és nincs benne az árban a kávépumpa sem, szóval én vinném a Hibrew G7-et, mert szerintem az egy jobb termék. EU raktárból jön, a szállítás ingyenes.
Pro
- Csendes
- Remek minőség
- Remekül beállítható
- Nem szemetel össze-vissza
- Pumpa is jár a kávéőrlőhöz
Kontra
- Az alapbeállításokon kell egy picit csiszolni
- Nem lehet a kések forgási sebességét állítani
- A szokásosnál kisebb, 160 grammos babtartály
Mi a puck prep?
Nagyjából azt a folyamatot jelenti, ami a leőrlés és a portafilterbe összepréselt pogácsa gépbe helyezése között történik, vagyis az előkészületeket. Ez egyrészt a kávéőrlemény kávétűvel való elrendezését, a megfelelő tamperálást – préselést – jelenti, az ideális körülményekhez közel. Aliexpress-ről lehet olcsón beszerezni az ehhez szükséges cuccokat, de a hazai boltok is árulnak mindenfélét háromszor ennyiért, ezekről itt írtam. Aki pedig szivacsként szívja magába a kávékészítés csínját-bínját, az olvassa el a szakmai fejtágítónkat a Tudnivalók rovatban.