hirdetés

Hibrew G7 kávéőrlő teszt

Veri a belépő Catler/Graef őrlőket

teszt
Hibrew G7 kávéőrlő teszt 1

Forrás: RendeljKínait, Hibrew G7, generált háttérrel

Don Kartács
írta: Don Kartács
2025-04-23

A Hibrew G7 kávéőrlő egy rozsdamentes, kónikus megoldás, ami a kávébab szemek összezúzására hivatott. Kevesen tudják, hogy a kávékészítés Szent Grálja nem a kávéfőző, hanem az őrlő, így mindenkinek ajánlom egy beszerzését. Főleg, ha rozsdamentes acélból készül és mindenféle portafilter mérettel kompatibilis, illetve olyan szinten beállítható, mint a Hibrew G7. Ráadásul olcsóbb mint egy Graef, 37 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül az NNNHIBG7HU  kuponkóddal, így még kívánatosabb!

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 10
  • design és anyagminőség: 9
  • felszereltség, funkciók: 9
  • ergonómia: 9
  • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

7.6

  • megbízhatóság:10
  • design és anyagminőség:8
  • felszereltség, funkciók:10
  • ergonómia:9
  • ár/érték arány:1
Véleményt írok

Mi a puck prep?

Nagyjából azt a folyamatot jelenti, ami a leőrlés és a portafilterbe összepréselt pogácsa gépbe helyezése között történik, vagyis az előkészületeket. Ez egyrészt a kávéőrlemény kávétűvel való elrendezését, a megfelelő tamperálást – préselést – jelenti, az ideális körülményekhez közel. Aliexpress-ről lehet olcsón beszerezni az ehhez szükséges cuccokat, de a hazai boltok is árulnak mindenfélét háromszor ennyiért, ezekről itt írtam. Aki pedig szivacsként szívja magába a kávékészítés csínját-bínját, az olvassa el a szakmai fejtágítónkat a Tudnivalók rovatban.

Mielőtt belemegyünk a részletekbe, pár dolgot kiemelnék az eszpresszókészítés – ugyanis nem főzzük a kávét, hanem készítjük – kapcsán:

  • friss kávébab nélkül a legjobb gépek is csak kutya kávét készítenek
  • nem a kávéfőző, hanem az őrlő a fontosabb
  • szintén lényeges a puck prep, vagyis az őrlemény és a kávépogácsa elkészítése

Előnyös, hogy a Hibrew G7 kávéőrlőt úgy alakították ki, hogy van egy levehető profil az elején, amibe a portafiltert – az eszpresszógép karos eleme és a szűrőkosár – beilleszthetitek. Még pedig azért, mert

aki mérni akarja mérleggel a kávét és kiadagolni a 9/18 grammot a szimpla és a dupla eszpresszóhoz, az csak így tudja alátenni az edényt.

Okos, valaki olyan tervezte a cuccot, aki már látott közelről kávéőrlőt. Ami a minőséget illeti, az szerintem rendben van, a fényes műanyag elem gyűjti az ujjlenyomatokat, míg az acél nem. A babtartály szokás szerint műanyagból van, 160 grammos, ami nagyjából 18 adag elkészítésére elegendő.

Szerintem ez kicsi,

a G3-nak 250-es, vagyis a kilós zsák négyszer megy bele (ne vegyetek kilósat, de ez egy másik történet). Szóval, aki nem akar töltögetni és rámegy a minőségre, annak ez jó méret, aki egy lusta dög, mint én, annak meg kicsi lesz.

A Hibrew G7 lelke a kónikus őrlő, aminek a közepében egy körkés van, ezt ki is vettem, hogy lássátok a képeken, hogy néz ki egy ilyen. Ezek morzsolják össze a kávészemeket – és nem szabdalják, mint a mákdaráló -, viszonylag lassan és egyenletesen, nehogy megégjen az őrlemény. A babtartály forgatásával 48 fokozatban állítható az őrlés finomsága, amire először azt hittem, hogy a két végállapot ugyanaz, csak nagyon sok részre osztották a skálát. De kiderült a G7-es és a G3-at egymásmellé téve, hogy nem, a Hibrew G7 sokkal finomabbra, szinte porszerűre is tud őrölni.

Forrás: Geekbuying, Hibrew G7 aloldal

A legfinomabb őrlemény jellemzően a török kávéhoz kell, a legnagyobb szemcse pedig a french press-hez,

csináltam is egyet, hogy megmutassam, ez hogy néz ki, lejebb a galériában láthatjátok. Az eszpresszóhoz kb. az alsó állástól 1/3 távolságra kell elforgatni az őrlőt – 10-15 körülre -, de érdemes vele játszani egy kicsit, hogy lássátok, a Hibrew G7 mekkora szemcsemérettel dolgozik. A tömörítéskor egyből kiderül, mennyire tudjátok egyenletesen letömni a kávépogácsát.

A Hibrew G7 babtartályának tetején van egy extra, ami miatt én direkt megvettem annak idején a G3-mat:

egy powder blower, magyarul fújtató.

Ez nyomja ki a gépből a maradékot, ami egyrészt csökkenti az őrlési veszteséget, másrészt könnyebb a gépet tisztán tartani. Ajánlom mindenkinek, akinek még nincs, vegyen egyet, filléres és hasznos cucc.

hirdetés

Hibrew G7 teszt – Beállítás, használatba vétel, eredmény

A Hibrew G7 őrlőnyílása és a belseje is elvileg antisztatikus, de ennek ellenére valamennyi kávépor beletapad. A veszteség kicsi, de attól is függ, hogyan állítjátok be a G7-et. Ehhez a front panel gombjait – döbbenet, mi? – kell nyomkodnotok. Minden kávéőrlő azonos logikát követ:

  • beállíthatjátok a portafilter méretét (a szűrő átmérője, mm-ben)
  • az őrlés módját, ami lehet „m”, 1 adag és 2 adag
  • az őrlési időt
  • amennyiben az őrlő támogatja, forgási sebességet is állíthattok (itt nincs ilyen)

Most vigyázó szemeteket a vezérlőpanelra vessétek. A piktogramok adják magukat, a bekapcsolás ikon ki- és bekapcsolja a Hibrew G7-et, az 1, illetve 2 kávéscsésze az adagokat jelenti, illetve van egy indít és egy megállít gomb a manuális őrléshez, ilyenkor addig őröl, amíg ti szeretnétek. Állítsátok be az őrlési finomságot, majd a portafilter méretét, amit mutat is a kijelző. Ehhez a két kávéscsésze ikont kell egyszerre nyomnotok. A gép képes:

  • 51 mm-es portafilterre állni (hagyományos, otthoni kávéfőző portafilter mérete)
  • 54 mm-es portafilterre állni
  • 58 mm-es portafilterre állni (ez a vendéglátóipari szabvány)

Forrás: Geekbuying, Hibrew G7 aloldal

Nyilván a nagyobba több kávé fér, de nem kell telenyomni a kosarat. Honnan tudjátok, nektek milyen van? Vagy megméritek az átmérőt vagy 51 mm-re állítjátok, mert az otthoni készülékek 90%-a ilyen. Van két lámpácska is a vezérlőpanelen, egyik a túlmelegedésre figyelmeztet, a másik pedig arra, hogy rosszul van fent a babtartály, ilyenkor nem engedi forogni a Hibrew G7 az őrlőművet. Ezt eléggé szigorúan is veszi, szóval egyrészt ütközésig forgassátok el a tartály alját, másrészt az őrlési finomság beállításánál figyeljetek arra, hogy nehogy kimozdítsátok a végállásból, mert akkor kigyújta a kis piktogramját és nem enged majd őrölni. A legegyszerűbb ezt úgy kivitelezni, hogy bal kézzel megfogjátok a babtartályt jobbal pedig tekeritek a szemcseméretállító gyűrűt.

Az első használatnál több dologra is figyelmes lettem, a legtöbbje pozitív:

  • zajszint: csendes, jóval kevesebb zajjal dolgozik, mint a Hibrew G3-mam
  • szórás: egyáltalán nem szemetel, nem is kellett a portafilter magasítógyűrűjét használnom, pedig pont emiatt vettem
  • őrlési mennyiség: iszonyatosan sokat kávébabot őröl le, mindenképpen vegyetek vissza az őrlési időből

Nyilván ezek paraméterezhetők a Hibrew G7-en, és át is kell őket állítani, mert az alapértelmezett portafilterméret 58 mm-es és jó eséllyel nem ilyen lesz a kávéfőzőtök. Kivéve, ha Hibrew H10A-val rendelkeztek, ami a vendéglátóipari szabványt használja, és szerintem a legjobb Hibrew termék. A teszttöltet 160 grammnyi kávébab volt – egy tartálynyi -, amiből nagyjából 20 kávét főztem le. Kétféle kávét készítettem:

Mi a french press?

A french press nem más, mint forró, de nem lobogó vízben készített kávé, ahol a kávéőrleményt egy üvegcsészében mozgó dugattyúval préselik át a vízen. Szokták dugattyús-szűrős kávékészítőnek is hívni a szerkezetet, amiben a french press készül. Párezer forintba kerülnek az olcsóbb, míg pártízezerbe a precízebb szerkezetek. A cold brew nem más, mint 12 óra áztatás után, egy french press kávékészítőben átpréselt kávé. Ez azért jó, mert kevesebb savas íz oldódik ki a kávéból, így nem terheli annyira a gyomrot, cserébe hígabb és szerintem ízetlenebb lesz az ital.

  • eszpersszót: a klasszikus, 8-9 grammnyi kávéőrleményből, kis szemcsemérettel
  • cold brewt: ez olyan, mint a french press, csak éppen hideg vízben kell a kávét áztatni 12 órán át és nagyon nagy szemcseméret mellett kell készíteni.

A Hibrew G7 esetében azért készítettem el két különböző kávéfajtát, hogy tudjam tesztelni az őrlési finomságot. A 48 elemű skála alsó részén iszonyatosan finomra őrli a kávét a G7, szinte porrá, ami inkább török kávéhoz és nem eszpresszóhoz jó, így a 48 elemű skálából 15-re állítottam a fokozatot. A cold brew esetében ugyanez 40 fölötti érték, mert ott nagy szemcseméretre van szükség. A pumpa miatt a maradék por is szépen kijön a Hibrew G7 őrlőből, a kónikus őrlőkést pedig a tartály levétele után könnyű kiemelni, így, ha sűrített levegővel átfújjátok, a takarítás sem egy nagy feladat.

Alapvetően az, hogy a Hibrew G7 kávéőrlővel milyen kávét lehet készíteni, azt ezer dolog befolyásolja.

Cold brewt először készítettem, az közel sem lett olyan mint szerettem volna. Eszpresszóból sikerült jót, mert friss volt a bab, tudtam a megfelelő szemcseméretet, kávétűvel elegyengettem az elegyet, megfelelően tamperáltam és már több százon túl vagyok. Majd az egészet agyoncsaptam forró kókuszitallal, ami szentségtörés kávés körökben.

De én így szeretem, más meg máshogy, ízlésekről pedig felesleges vitatkozni, de az nem kérdés: a Hibrew G7 egy jó kávéőrlő.

Összegzés

Fájó szívvel ismerem el, hogy a Hibrew G7 egy jobb őrlő, mint a saját Hibrew G3-am, de ezért még nem fogom kidobni az ablakon. A Hibrew G7-nek túl sok hibája nincs, az alapbeállításai szerintem nem jók, ezen kell egy picit mókolni, a tartálya sok embernek kicsi lesz, de ennyi. Szépen, egyenletesen őröl, csendes, pofonegyszerű takarítani, nem szóródik belőle az őrlemény, és több portafilter mérettel is kompatibilis. A konzolja levehető, tudtok grammolni, ha akartok.

Árban – de szerintem anyaghasználatban – is veri az alap Graef CM 800 őrlő szériát, de lássuk az árakat:

  • Catler CG8011: 40 000 Ft (ugyanaz, mint a Graef CM 800, és nincs benne kávépumpa)
  • Graef CM 800: 55 190 Ft
  • Hibrew G7: 37 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). az NNNHIBG7HU  kuponkóddal.

Az árak nagyon közel vannak egymáshoz, csak éppen a Graef/Catler pároson alig lehet állítani valamit, és nincs benne az árban a kávépumpa sem, szóval én vinném a Hibrew G7-et, mert szerintem az egy jobb termék. EU raktárból jön, a szállítás ingyenes.

Pro

  • Csendes
  • Remek minőség
  • Remekül beállítható
  • Nem szemetel össze-vissza
  • Pumpa is jár a kávéőrlőhöz

Kontra

  • Az alapbeállításokon kell egy picit csiszolni
  • Nem lehet a kések forgási sebességét állítani
  • A szokásosnál kisebb, 160 grammos babtartály

hirdetés