hirdetés

Blitzwolf BW-SC1 okosmérleg teszt

Szépségemet észre cseréltem

teszt
Blitzwolf BW-SC1 okosmérleg teszt 1
írta: Don Kartács
2019-10-30

A Blitzwolf BW-SC1 okosmérleg végre belecsempészte a repertoárba azt a funkciót, ami miatt annyiszor fohászkodtam az égiekhez: az applikáción kívüli mérési eredményeket is képes eltárolni. Ezen kívül sok apró fineszes megoldással is előálltak a fejlesztők, a lába kiegyenlíti a padló egyenetlenségeit, több mértékegységet is ismer, gyakorlatilag az összes fontos paramétert – csont, folyadék és zsírtömeg, számtalan index stb. – visszaadja és még csak nem is különösebben drága. 7600 Ft-ért új királya született a kategóriának?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

6.2

 • megbízhatóság:5.3
 • design és anyagminőség:7.7
 • felszereltség, funkciók:6.3
 • ergonómia:7.7
 • ár/érték arány:4
Véleményt írok

A súlymérő szerkezet alján van egy gomb, ezzel tudtok váltani font és kg között, illetve hosszú nyomásra WiFi módba tenni, ilyenkor lehet összepárosítani a telefonos szoftverrel. Ez egyben azt is jelenti, hogy mivel nem BT alapú, ha áthelyezitek másik lakásba, akkor újra kell konfigurálni a BW-SC1-et. A dobozban a mérlegen kívül egy leírás lakozik, amelyben egy beolvasandó QR kódra lelhettek rá. Ezzel leszedhetitek a Blitzwolf ökoszisztémához tartozó applikációt, ami leginkább a Xiaomi Mi Home-mal rokon, csak Villámfarkasék a fantáziadús „Blitzwolf” névre keresztelték el. Nincs más hátra, mint előre, párosítsátok az eszközt a telóval, és indulhat a mérleg móka.

Blitzwolf BW-SC1: megcsillogtatott erények

A méréseket a Blitzwolf BW-SC1 következetesen mentegeti az applikációba, azonban nagyobb súlyeltérés esetén sem ajánlja fel automatikusan egy új személy felvételét, ezt nektek kell kézzel megtennetek. Ilyenkor viszont két csoportba is bekerülhetnek, rögzíthetőek családtagként és „idegenként” is, ami azért van, mert az alkalmazás az okosotthon logikát követi, és a két eltérő kategória más jogosultságokat fog kapni, de ezt most terjedelmi okok miatt nem tárgyalom.

A truváj ezeknél az eszközöknél a mért paraméterek garmadája, amik jellemzően megegyeznek a konkurensek által is felkínáltakkal. Emlékeim szerint viszont 13 különböző testadatot még egyik mérleg sem mért. Hogy pontosan mik ezek, azt a felsorolásban láthatjátok: súly, BMI index, testtömeg zsír nélkül, testzsír százalék, vízhányad, izomtömeg, szükséges kalória naponta, viscerális, vagyis hasi zsír mennyisége, protein tartalom, csonttömeg, túlsúly visszajelzés és becsült életkor a paraméterek alapján.

Mint látható, nagyon sok a paraméter, de nem kell megijedni, a legtöbb érték egy egyszerű osztással – BMI – vagy saccolással jött ki. Sikerült is ez ügyben átvernem a mérleget, megadtam, hogy 28 éves vagyok, erre azt kamuzta, hogy a becsült életkorom 29, majd mikor 38-at adtam meg, akkor 37-et tippelt, szóval ezeket nem kell komolyan venni. Az applikációt ráadásul sikerült néha megtévesztenem gyors egymásutáni, nagy számú méréssel, ilyenkor nem jelennek meg az értékek és ilyenkor az adatokat sem jegyzi meg. Kell neki egy újraindítás, hogy helyre álljon a világbéke.

Sokkal érdekesebb, hogy a többi értéket vajon jól méri-e. A súlyt 5-180 kg között képes mérni, tapasztalataim szerint +-0,5 kg-os szórással, ami egy viszonylag pontos érték, legalábbis ennyi a különbség a Yunmai Mini 2-höz képest. Egy csomó értéket viszont a testetek ellenállásából fog „kiszámolni”, így adta magát a dolog, hogy összeeresszem a másik mérleggel.

 

Mért érték Blitzwolf BW-SC1 Eltérés Yunmai Mini 2
súly (kg) 77,2 kg – 0,6 77,8
BMI index 25,2 -0,2 25,4
testtömeg zsír nélkül (kg) 59,3 kg nem összehasonlítható NEM MÉRI
testzsír százalék 23,2% +7,1 16,1%
vízhányad 52,9% -8% 60,9%
izomtömeg 55,8 kg nem összehasonlítható 44,5%
szükséges kalória 1671 -108 1779
zsigeri zsír 9,5 más a skála 4
protein tartalom 19,2% +2,6 16,6%
csonttömeg (kg) 3,6 +0,3 3,3
túlsúly túlsúlyos megegyezik túlsúlyos
becsült életkor 36 -3 39

A fenti eredmények bennem inkább kétségeket ébresztettek azzal kapcsolatban, melyik eszköz mér jól. Vannak jelentős különbségek is, például nagyon nem mindegy, hogy valakinek 16% vagy 23% a testzsírja. Persze ezek nem laborműszerek, sokkal inkább az a lényegük, hogy kövessék testetek változását, és motiváljanak a hisztogramukkal arra, hogy ne adjátok fel. Ha látható a változás, az minden edzeni és fogyni vágyónak öröm, és képes titeket átlendíteni a holtponton.

A legfontosabb funkciója a mérlegnek az offline mentés képessége, vagyis nem kell, hogy az applikáció fusson, amikor a mérés történik, hiszen eltárolja az értékeket, és amikor felépül a kapcsolat, akkor szinkronizál. Ez egy nagyon hasznos tulajdonság, és sem a Yunmai Mini 2, sem az Icomon mérlege nem tudta. Arra viszont nem jöttem rá, hogy hány egymásutáni mérést képes eltárolni kapcsolat nélkül, és a sajtóanyag sem ad ilyen irányú tájékoztatást. Amit még felfedeztem, hogy a testem képes egy napon belül is viszonylag nagy ingadozást produkálni, volt mikor 2 kg-ot is eltűntettem egy 10 kilométeres futással. Az egyértelműen látszik, hogy egy kiadósabb evés vagy sport jelentősen tudja a paramétereket módosítani, és ezt a mérleg megbízhatóan le is követi.

Összegzés

A Blitzwolf BW-SC1 mérleg kicsit eklektikus dizájnnal készül, de ezen kívül túl sok rosszat a külcsínre és az anyaghasználatra nem tudok mondani. Ellenben az applikációra igen, egyrészt mivel az eszközt a Blitzwolf okosotthon ökoszisztéma részeként kezeli az alkalmazás, ezért helyenként fölösleges dolgokba is belefuthattok, viszont adott a lehetőség nagyobban gondolkodni. Másrészt viszont meg lehet hülyíteni a programot irreálisan sok méréssel, ami ugyan nem életszerű, de akkor is egy hiba.

A mérleg viszonylag pontos, visszaad csomó adatot testünkről és a felületkiegyenlítő lábakért is jár a piros pont, így összességében a külcsínt legyőzte a belbecs, de ez utóbbi azért működhetne megbízhatóbban. Szerintem a 10 000 Ft-os árkategóriában még alulárazott is a maga 7600 forintjával, amit a BGPKD2 kuponnal érhettek el. Így nem rossz választás, főleg, hogy ezzel az összeggel már áfa- és vámmentes kategóriába esik.

Pro

 • Offline is ment adatokat
 • Padlókiegyenlítő lábak
 • Sok mért adat
 • Blitzwolf ökoszisztémába illeszthető

Kontra

 • Megosztó, de nem csúnya dizájn
 • Nem veszi fel automatikusan a személyeket

hirdetés