hirdetés

BlitzHome BH-AP2501 légtisztító teszt

Csúcsra tör, hegyi levegővel

teszt
BlitzHome BH-AP2501 légtisztító teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-01-23

A BlitzHome BH-AP2501 a BlitzWolf almárkája, ami egy ideje ontja a kiváló légtisztítókat, jellemzően a konkurenseknél olcsóbban. A korábbi BW-AP széria jelentős ráncfelvarráson esett át, ami új, pofásabb külsőt, modernebb appot, UV sterilizálást és anion kibocsájtást jelent. Meg a korábbiaknál nem sokkal vagy egyáltalán nem magasabb árat, 30 100 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a BGXIFD225  kóddal EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Mielőtt belecsapunk a lecsóba, érdemes tudni, hogy az AP2501 maximum teljesítményen, 280 köbméter levegőt képes átforgatni.

Hogy ez mit jelent, azt egy egyszerű példával illusztrálom: egy 5×5 méter alapterületű  – vagyis 25 négyzetméteres –, 3 méter magas szobában 75 köbméter levegő van, ezt forgatja át négyszer a BH-AP2501, óránként. Tehát elég nagy a teljesítménye, de maximum fokozatban nyilván hangos is, ezért gyorsan megmértem, ez mit jelent a gyakorlatban. 52/45/32 decibelt mutatott a mérőszoftver átlagosan a három fokozatban, és ennél még halkabb az éjszakai mód, ami gyakorlatilag kimérhetetlen, hiszen 25-30 dB alatt nem igazán lehet a zajokat hallani.

BlitzHome BH-AP2501 légtisztító teszt 9

Forrás: RendeljKínait

„Sleep” módban lekapcsolja a BH-AP2501 a fényeit, viszont a funkciók váltogatására csipog, pedig ez az, amit nem szeretnétek éjszaka hallani. Szóval vannak azért ergonómiai hibák, amin még lenne mit csiszolni, így ugrottam is az appra, hogy lássam, az mit tud. Valójában ez a felület sokkal meggyőzőbb, mint az érintőpanel, sőt a Xiaomi szoftverét is veri. A kezdőfelülete pofás, minden fontos adatot kiír, nagyjából ugyanazokat, amiket a LED panel is, plusz a hely adatokat – bár ennek nem tudom, mi a jelentősége –, a hőmérsékletet, az időjárást, illetve, hogy mennyi idő után fog lekapcsolni.

Ezzel csak egy probléma volt, 14:30-kor azt írta, hogy 3 óra 46 perc múlva, vagyis 18:16-kor kapcsol ki, pedig én 22:00-ra állítottam,

tehát az időszinkron nem futott le megfelelően a szoftverben.

Az időzítést 24 órára előre lehet megtenni, óránkénti bontásban, kár, hogy nagyobb intervallumot nem programoztak le, igaz a konkurensek sem. A „countdown”, vagyis a visszaszámlálás felülbírálja az időzítést, tehát ha mindkettő aktív, ez fog érvényesülni.

Ami a szűrési technológiát illeti, a szokásos H13-as HEPA filteres megoldást használják – valójában ez 3 réteg, egy elő- és egy szénszűrőt is tartalmaz –,

ahol a H13 a szűrési hatékonyságot mutatja, bővebben itt olvashattok róla. Ez azt jelenti, hogy 0,2 mikrométernél kisebb részecskéktől is megtisztítja a levegőt, 99,95%-ban. Ez az a méret, ami beletapad a tüdőbolyhokba és különböző gyulladásokat okoz, és többek között a por részecskékhez ragadva lélegzitek be, de ilyenek a különböző allergének is. További védőhálót alkot az UV sterilizálás, ami a baktériumokkal hivatott végezni, illetve az anion kibocsájtás is ezt csinálja, az ilyen berendezéseket szokták ionos légtisztítónak nevezni. A negatív ionok koncentrációja a vízesések közelében a legnagyobb, szokták „vízpermet szagnak” is nevezni, és lényege az, hogy akár a 0,01 mikrométer nagyságú részecskéket is megköti, például a bacikat és a vírusokat, sőt a kellemetlen szagokat okozó részecskéket is.

Itt ér véget a tudományos maszlag, a tapasztalataim az alábbiak: a BH-2501 egy csendes, jól működő berendezés, de a direkt hasznát pár nap alatt észlelni lehetetlen, ezt inkább el kell hinni, de ez minden légtisztítóra igaz. A szálló por mennyiségét képesek az ilyen eszközök csökkenteni, viszont a leülepedett port „nem szedik fel”, tehát a takarítást nem váltják ki. Ellenben a szagokat tényleg csökkenti, ezt főzés közben ti is kipróbálhatjátok, mint ahogy a konyhában az egekbe ugró PM értékek is beszédesek. Leginkább csendes módban használtam, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az 500 négyzetláb – átszámolva kb. 45 négyzetméter – alapterülethez tartozó levegőt csak maximum teljesítményen képes lecserélni egy óra alatt, ordíttatni viszont nem akartam. A szűrő állapotát – amit feltételezhetőn az átforgatott levegőből számol – nyomon követhetitek az applikációban, de gyanítom, hogy itt is a hat hónapos csereciklus lesz a mérvadó.

Mivel a Smart Life alkalmazásba felvett eszközöket lehet okosotthon rendszerbe is integrálni, ezért erre a BH-2501 esetében is lehetőségetek lesz,

sőt elvileg a Google Assistanttel is együtt kellene működnie. Gyakorlatilag viszont hiába kapcsoltam össze a Google Home-ot a Smart Life-fal, a légtisztítót nem emelte át, így a hangvezérlést nem tudtam kipróbálni. További probléma, hogy nincs hozzá csereszűrő, egyelőre, de ez idővel szinte mindig bevezetésre kerül a piacra.

Összegzés

Bosszantott, hogy a teljesen új BH-AP2501 még kicsit félkésznek érződik, olyan mint egy torta, aminek jó az íze, de az állaga nem megfelelő. Csukott szemmel élvezhető, sőt finom, csak túl kell lépni azon, hogy azért vannak itt hibák. A csipogást sehogyan sem tudtam kikapcsolni, az időszinkron több nap után sem állt helyre, illetve itt volt a Google Assistantes anomália, igaz, ebből leginkább az első zavart. Ezeket leszámítva jól működik az eszköz, viszont egyelőre a korábbi AP széria kellékanyag ellátása jobb, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy azoknak van, ennek meg nincs. Ha viszont ehhez hozzászámítom az árat, ami 30 100 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., a BGXIFD225  kóddal, akkor nem tűnnek sokkal jobb vételnek a korábbi eszközök sem. Persze pár hónap múlva, mikor már lesz filter a piacon és még olcsóbb lesz a cucc, akkor lesz igazán jó vétel, főleg, ha még mindig EU raktárból küldik, ingyenes szállítás mellett.

Frissítés: a kód is használható, ezzel egy tovább

Pro

 • Csendes
 • Pofás darab
 • Jó app
 • Okosotthonba integrálható

Kontra

 • Vannak buta dolgai, amit jobban is megoldhattak volna
 • Egyelőre nincs hozzá HEPA szűrő
 • Magasabb az ára a konkurenseknél

hirdetés