hirdetés

Bakeey automata öntöző teszt

Gyümölcsfarm otthonra

teszt
Bakeey automata öntöző teszt 1
írta: mrgergoke
2021-07-29

Rengeteg embernek vannak otthon növényei, elég csak végigsétálni a városok utcáin és megnézni az erkélyeket. Sokan pedig zöldségeket és gyümölcsöket is nevelnek a balkon fénygazdag, de mégis védettebb területén. Ehhez azonban rengeteg víz kell, amit vagy kézi öntözéssel, vagy automatikus locsolással oldhattok meg. Ez utóbbira kínál megoldást a Bakeey napelemről is üzemeltethető szettje. Ebből 3 különböző kiszerelés is van 13 600-16 800 Ft között, ezt az árat a BGc3368c kóddal lehet elérni. Mindegyik variánst Banggood Express áfa- és vámmentes szállítással rendelhetitek meg.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Amint a fenti képeken is látható, nincs extrém sok növényem, hogy valami nagyon komoly rendszerre szükségem lehessen, de azért van mit locsolni, erre már van értelme rendszert építeni, ha nincs mindig lehetőség a rendszeres öntözésre. Amikor június-július határán azok a brutális hőhullámok voltak, előfordult, hogy vidékre utaztam csütörtökön úgy, hogy rommá locsoltam mindent, és mire vasárnap délután visszaértem, szegény eprek fele szét volt száradva. Mivel nem tudok bármikor leakasztani a szögről egy ügyeletes locsolóembert – meg nem is akarom ezzel vegzálni az ismerőseimet -, így arra gondoltam, megnézem, mi kapható a Banggoodon, miután egyeztettem egy valódi ezermester ismerősömmel és beláttam, hogy nekem a késztermék is megfelelő lesz a DIY helyett.

Mivel egy 6. emeleti erkélyről van szó, ezért csak olyan megoldás jöhetett szóba, ami vödörből, vagy más, könnyen újratölthető tárolóból felszívja a vizet, és 20 fölötti, szabadon elhelyezhető pontra eljuttatja azt úgy, hogy közben lehetőleg állítani is lehessen a locsolás mértékén az egyes pontokon. Ez elsőre eléggé túlspecifikáltnak hangozhat, de lássatok csodát, egy csomó ilyen és hasonló terméket találni a BG-n.

Azért a Bakeey megoldását választottam, mert 3 különböző kiszerelés választható, amelyek közül a legnagyobb az alábbiakat tartalmazza.

Ez 24 helyet jelentett, és kapásból 21-et számoltam meg saját magamnál, így legalább marad egy kis játékterem, ha szükség lenne rá. A működése nem túl bonyolult. A vezérlőt és a szivattyút egybeépítették, ezen lehet időzíteni a locsolás gyakoriságát és időtartamát. Van beépített aksija – 2000 mAh -, tölthető a hozzá kapott napelemről is, de külső, USB-s áramforrást is fogad, például telefontöltőt vagy power bankot. Van egy szívó, meg egy nyomó oldala, előbbire némi csövet, meg annak a végére a fém szűrőt akasztva már meg is van a rendszer első fele. Utána a nyomó oldalra meg annyi kábeldarabot és T elosztót kell tenni, ahány helyen locsolni szeretnénk. Elméletileg vízálló, szóval nyugodtan lehet szabadtéren hagyni, nem árt neki az eső.

A cső 20 méteres,

ami nekem több mint elég volt. Pozitívum az is, hogy jól megválasztották az anyaghasználatot, mert nem túlzottan merev ahhoz, hogy tekeregjen a növények között, de nem is túl lágy ahhoz, hogy véletlenül megtörjön valahol és 1-1 növény kimaradjon a locsolásból. Az elosztók és a locsoló egyszerűen belecuppanthatók a csövekbe, és kellőképp bele is szorulnak ahhoz, hogy oldalt ne eresszenek.

Locsolni lehet úgy is, hogy a T elosztók szabad végére nem teszünk semmit, azokból folyik a víz, lehet megtoldani csődarabbal és a megfelelő pontig elvinni a vizet, de ráakasztható a csővégre egy menettel állítható átfolyású locsolófej is. Én ez utóbbit alkalmaztam, és ne lepődjön meg senki, a valóságban kb. 6-10 – egy magasságban lévő! – növény a határa annak, hogy még mindegyik szabad végű csőből folyjon víz, egyszerűen ennél több nyomást a gép nem képes produkálni. Szóval én azt csináltam, hogy az összes végére locsolófejet raktam, és mindegyiket minimum áteresztésre tekertem. Így a több méternyi csőben végig megmaradt a nyomás és a legtávolabbi fejből is kb. úgy jön a víz, mint a pumpához legközelebbiből.

Ami béna a termékben, hogy az öntözőfejek hivatalosan állíthatók, és némelyik tényleg egész jól reagál is erre, de teljesen el nem zárhatók.

Tehát, van egy minimum átfolyásuk, ami alá nem lehet tekerni őket és ez az átfolyás nem is olyan kicsi. Nevezzük ezt offsetnek és a legtöbb fej nem is reagál jól az állításra, tehát inkább csak amolyan tessék-lássék megoldás az egész. Ez röviden szólva annyit jelent, hogy jelentősen eltérő vízigényű növények locsolására egyetlen közös rendszer nem alkalmas. Nekem most 8 órás gyakorisággal 180 másodperc időtartam van beállítva, és mivel 850 ml/perc a teljesítmény, ez naponta 7,65 liter vizet jelent. Ezek alapján kicsit kevesebb, mint 3 nap alatt ürülne ki egy 20 literes, nagy vödör. Lehet, hogy ettől többre lesz majd szükségük, ha megint jóval melegebb lesz az idő, de ez jelenleg tökéletesen elegendő.

Pozitívum, hogy a napelem kiválóan működik,

még a koraesti órákban, 5-6 között is töltötte az aksit, amikor közvetlen napfényt már hosszú órák óta nem kapott az erkély. Így biztosan nem kell attól félni, hogy lemerül a cucc. Kivéve persze, ha olyan gyakoriságra és időtartamra van állítva, hogy folyamatosan locsol, de az ilyesmit kevés növény szereti amúgy is. További pozitívum, hogy a kis fém szűrő megfelelően sűrűn szőtt ahhoz, hogy tényleg ne szívjon fel semmi retket, bár időnként illendő megnézni, nehogy leégjen a szivattyú a szűrő eltömődése miatt. A képeken látható vödör vizet tápoldatoztam, végre mindegyik növény pontosan ugyanannyi és ugyanolyan mennyiségű táphoz jut, nem kell vödrönként kevergetnem, majd a kannába öntögetni minden locsoláskor, így azért lényegesen egyszerűbb.

**2 hetes update: egyáltalán nem tartom magam hanyagnak növénygondozás tekintetében, de amióta az epreket 8 óránként locsolja ez a kütyü, nagyon durván megindultak, virágokat hoznak, rengeteg új hajtást, teljesen másképp néz ki az összes. Rendkívül lelkesítő ezt látni, ilyen látványos eredményre egyáltalán nem számítottam!**

Összegzés

Egész jó cucc a Bakeey terméke, de egy picit lehetne azért nagyobb teljesítményű. Így hazudnak a képek, mert nem működik az, hogy egyszerre üres csővég és locsolófej is lehet rajta, mert ahol fojtás van, ott nem fog víz kifolyni. Ilyen szemmel nézve pedig kifejezetten van létjogosultsága a legnagyobb kiszerelésnek is, de ez is úgy használható megfelelően, ha a növények kb. azonos magasságban vannak, mert a kis szivattyú kis nyomása könnyen elégtelenné válik, ha különböző vízoszlop magasságokkal kell dolgoznia.

Ha viszont hasonló a setup, mint nálam, és egy magasságban kell teríteni a vizet, akkor minimumra tekerve 20+ locsolófejet is simán képes ellátni azonos mennyiségű vízzel. A napelem remekül működik, és a 2000 mAh-s aksi sem ad okot aggodalomra lemerülés miatti kiszáradás tekintetében. A fentiek fejében tehát vagy a legkisebb 13 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., vagy a legnagyobb 16 800 Ft-os csomagot ajánlom megvásárlásra, mert a középső 1000 forinttal olcsóbb a legnagyobbnál, nem éri meg azt venni, így viszont szerintem nagyon jó áron van azért cserébe, amit kínál. A fenti árakat a BGc3368c kóddal lehet elérni.

Pro

 • Jól működik, tényleg képes automatán öntözni
 • A napelem elég energiát szolgáltat a folyamatos működéshez
 • Megtápolható mindenféle külső USB-s erőforrásról is
 • Háromféle kiszerelésben is kapható, így az igényekhez igazítható

Kontra

 • Lehetne erősebb a szivattyúja
 • A szivattyú anyaghasználata nem nagy szám

hirdetés