hirdetés

Xiaomi Mi TV 4S és 4A teszt

4K-s falitapéta

teszt
Xiaomi Mi TV 4S és 4A teszt 1
SonkaMod
írta: SonkaMod
2019-12-06

Talán nem állítok valótlant azzal, hogy az eddigi legexkluzívabb Xiaomi termék járt a szerkesztőségünkben, ami nem más, mint a Mi TV 4S, a neves gyártó televíziója. Ráadásul a legnagyobb, 55 inch-es variáció került be a nappalimba, ami sok örömet adott, mindezt 155 000 forintért a Xiaomishoptól. Aztán egy kis idővel később a 32 inch-es 4A is járt nálam, ami már csak 80 000 forintba kerül.

Nagy bánatomra a lemezjátszóm helyét foglalta el, de 1-2 hétig el tudtam viselni a nélkülözését, mert cserébe remek videós tartalmakat fogyaszthattam a síkképernyős mennyországon. Aki falikonzolra szerelné a ’kicsit’, az természetesen megteheti a szabványos VESA furatoknak köszönhetően, amik a hátulján vannak.

Szerény véleményem szerint nagyon jól néz ki a monstrum. A kerete mindössze 1 cm, és az alsó kávája is csak ennek a kétszerese. Ezek a felületek szálcsiszolt alumíniumból készültek, az alján pedig fellelhető a visszafogott Mi logó. A hátoldala fekete műanyag borítást kapott, és két helyen vannak elhelyezve rajta a különféle csatlakozók. Az alábbi portok találhatók meg rajta: 3 db USB 2.0, 3 db HDMI 2.0 – amiből az egyik ARC kompatibilis (pl. házimozihoz) -, jack, CI kártya, ethernet port, AV bemenet és antenna bemenet. A DVB tuner teljesen Európa kompatibilis, nem lesz gond a hazai földfelszíni és kábeles digitális adások vételével sem.

Távirányítót is kapunk a készülékhez, ami szerencsére Bluetooth-os, így akár másik szobából is használható, nagyon hasznos kiegészítő. Sosem veszti el a kapcsolatot és villámgyorsan működik. Nincs rajta sok gomb, de az alapnavigáció elvégezhető vele, és van rajta gyorsgomb ami a Google Assistantre és a Xiaomi saját felületére, a PatchWallra visz. Ha valamiért nem menne a távvezérlő, akkor egy rejtett gomb található a készüléken, amivel vészhelyzet esetén ki- és bekapcsolhatjuk a TV-t.

Az első beüzemeléskor – lévén, hogy Android TV eszközről van szó – be kell jelentkezni a Google felhasználónkkal, onnantól kezdve pedig a határ a csillagos ég. Illetve az lenne, ha nem korlátozna le a rendszer. A Google Play-en elméletileg minden elérhető rá, de sajnos a valóságban ez nem igaz. A nem támogatott appok nem jelennek meg, így például a Google Chrome vagy egyéb épkézláb böngésző, de ami nagyobb érvágás, hogy a Netflix sem. Az HBO GO feltelepíthető, de 5.1-es hibakóddal nem enged lejátszani semmit sem. Ezt ki lehet kerülni a telefonunkkal a beépített chromecast segítségével, mivel onnan hajlandó lejátszani a tévére tükrözve a képet. Igen, a beépített ChromeCast nagyon jó funkció, de kár, hogy néha nincs más lehetőségünk, mint azt használni. A Netflixet is fel tudtam tenni megkerüléssel, gyors Google keresgélés után, de ezekre elég sok időm ráment. Tehát szoftveresen vannak gondok, főleg, hogy a távirányítóval sem lehet mindig megfelelően navigálni, így egy egér és billentyűzet kombót mindenkinek ajánlok hozzá használatra, bár azt gondolom, hogy az okostévéknél ez mindig elkerülhetetlen.

Jó hír, hogy a Kodi megy rajta, azzal már elég sok probléma át is hidalható. A Xiaomi saját UI-t tett a készülékre, ami a PatchWall. Sajnos a magyar régióban nincs sok értelme, mert nincsen feltöltve helyi tartalommal, de szép lassan kúszik be a gyártó az európai piacra, így remélhetőleg a helyzet változni fog. Addig az Android TV felületét kell használni, de ez nem nagy érvágás, mivel az megfelelően működik. Mint említettem, a billentyűzet elengedhetetlen, de a hangkeresés funkcióval azért nagyjából kiváltható. A távirányítóba van szerelve a mikrofon, így azt a szánkhoz közel tartva simán felismeri a keresőszavainkat. Egy gond van vele, hogy nem mindig akarja meghallani, hogy beszélünk hozzá.

Hardveresen már inkább toppon van a készülék, hiszen a 4K felbontás önmagában elég meghatározó és erre még rájön a 60 Hz-es képfrissítés. Továbbá HDR10 képes a készülék, ennek köszönhetően körülbelül egymilliárd árnyalatot tud megjeleníteni, tehát  a színei nagyon szépek, és a kontraszt is nagyobb, mint SDR tartalmak esetén. Más kérdés, hogy az ilyen jellegű tartalmat vadászni kell a neten, de azért egyre terjed a dolog, és már sok játék is tud HDR-t, ha esetleg gémelésre fognánk be a TV-t. A betekintési szöge több, mint megfelelő az IPS technológiának köszönhetően, a panelt állítólag a Samsung gyártja. Ami még nagyon meglepett, hogy nagyon szép hangja van. Jó ideig nem is csatlakoztattam rá a saját erősítőmet, hanem a beépített hangszóróit használtam. Nem is csoda, hiszen két darab, egyenként 10 wattos hangforrást építettek bele.

Az okos funkciókhoz elengedhetetlen négy Cortex A55-ös maggal szerelt processzor került benne elhelyezésre, amihez 2 GB memória társul. Ez nem tűnik soknak, de a használat közben gyors a rendszer. A 8 GB-os háttértár már egy picit jobban fáj, de a legtöbb alkalmazásunk még így is kényelmesen ráfér. Egyedül a nagyméretű játékokkal gyűlhet meg a bajunk, de feltettem a Real Racing 3-at a többi app mellé, és egy kevéske helyem még úgy is maradt. A játék meglepően jó rajta, de ehhez be kell szerezni valamilyen kontrollert, amire figyelmeztet is a Google Play. A szép képe mellett meg kell említeni, hogy az arcokat elmossa a TV, de ez szokható, sajnos ebben az árkategóriában egyenesen borítékolt. A részletes beállítási lehetőségekről a  HelloXiaomi csinált egy remek videót, ezt mindenképp érdemes megnézni, ha a megvételén törjük a fejünket:

Én körülbelül 4 méterről néztem mindig a képernyőt, ahonnan már a FHD tartalmak is szépek voltak, de egy-egy 4K-s anyagtól még hídba is lementem. Furcsa, hogy nem minden filmnél volt ez a benyomásom, néha úgy éreztem, hogy csak ’elmegy’ a képe, máskor meg oda meg vissza voltam tőle. Nem sikerült feltárni ennek az okát, de alapvetően azért nem tartom rossz panelnek. Minden esetre az extrémsportos, látványos YouTube videókra ráfüggtem a TV hatására.

Xiaomi Mi TV 4S 55″

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 8

7.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Xiaomi Mi TV 4A 32″:Jobban megéri a kisebb?

Nem biztos, hogy azért veszünk kicsi TV-t, mert a nagyobbra sajnáljuk a pénzt, hanem mert egy-egy helységbe nem férne be nagyobb, és nem is lenne sok értelme. Tehát a 32 colos TV-re is így kell tekinteni, így nem kell feltétlenül lefikázni, mert a kicsiknek is meg van a létjogosultságuk.

Elméletben nem sokban különbözne a nagyobb testvértől, de sajnos pár dologban fapadosabb. Első ilyen pont, az anyaghasználat, mivel teljesen műanyag házat kapott, ami nem tűnik ki az olcsó egyen TV-k sorából. A felbontása sem túl acélos, nem éri el a full HD-t sem, pedig az ennyi pénzért elvárható lenne. 1366×768 pixelt jelentít meg, tehát ezt is 2-3 méterről kell nézni, hogy szép legyen a képe. A színei nagyon jók, élvezetes rajta a filmezés, de az okosfunkciók nagyon makacskodnak az eszközön. Ezen is ugyanaz az Android TV-s rendszer van, mint a nagytesón, csak itt nem pakolták mögé a megfelelő hardvert, tehát konkrétan használhatatlan. A processzor gyengébb benne, így a grafikus meghajtó is. RAM-ból csak 1 GB-ot kapott, ami durván érződik, még a menüben is képes nagyon akadni. Ha megnyitok egy Youtube-ot, akkor meg imádkozhatunk, hogy betöltsön egyáltalán. Furcsa mód, a tartalmakat szépen, gyorsan lejátssza, tehát azzal nincsen gond. A hangalapú keresés ugyanolyan rosszul megy, mint a nagyon, azt itt sem sikerült megoldani, ahogy a Netflix és az HBO GO támogatást sem.

Lényeg a lényeg, az olcsó – 79 990 forintos – , kicsi TV nem győzött meg, akkor már inkább érdemes egy jobb felbontású buta/félbuta készüléket venni, amihez megvehetünk egy erős TV boxot. Ehhez képest a nagy TV igazi felüdülés. Nem hibátlan, de alapvetően jó és exkluzív kütyü.

Xiaomi Mi TV 4A 32″

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 5
 • ár/érték arány: 5

5.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Összegzés

Mi 4S: A hardvert szépen összerakták, nagyon impozáns a hatalmas TV. A képe nem mindig győzött meg, de alapvetően szép, és ami nem elhanyagolható, elég olcsón hozzá lehet jutni. A szoftveres résszel voltak problémák, szenvedtem vele mire nagyjából úgy működött, ahogy én akartam, és sokat kell guglizni, meg nem hivatalos oldalról lehúzogatni az applikációkat, hogy minden jó legyen. Tehát nem annyira Plug and Play, de cserébe olcsó. A Xiaomishopban 154 999 Forint, amiért kapunk egy 55 inches, 4K televíziót, amit a konkurencia nem igazán tud felmutatni. Illetve hasonló áron kapható akár Samsung is, de ezeknél általában nincsenek olyan extrák együtt, mint a fém keret, HDR, IPS panel, Bluetooth-os vezérlő, Android TV vagy az a rengeteg csatlakozó, ami viszont a Xiaomiban mind megtalálható.

Mi 4A: A kicsit nem tudom jó szívvel ajánlani, szerintem túlárazott, az okos funkciók kihasználhatatlanok a gyenge hardver miatt, és a felbontása is kevés a 80 000 forintos árcédulája mellé. A képe viszont alapvetően szép, akit csak ez érdekel, és bele van bolondulva a Xiaomi márkába, annak még meg is érheti. Ha engedi a pénztárcátok, és a helyetek, akkor én az 55 inch-es TV-t javaslom, vagy egy kis várakozást az újabb szériára, ami már támogatni fogja a streaming szolgáltatókat is.

Pro

 • Mi TV 4S 55″: Android TV rendszer, gyönyörű kép bizonyos tartalmaknál, beépített Chromecast, remek anyagminőség
 • Mi TV 4A 32″: Android TV, beépített Chromecast

Kontra

 • Mi TV 4S 55″: Emberi arc és bőr megjelenítésének elmosása, hektikus a hangalapú keresés, korlátozott Google Play: nincs Netflix, nincs HBO GO támogatás
 • Mi TV 4A 32″: Nem jó a hangalapú keresés, tetűlassú, korlátozott Google Play: nincs Netflix, nincs HBO GO támogatás, alacsony felbontás

hirdetés