hirdetés

ThundeaL TD98 projektor teszt

Fény az éjszakában

teszt
ThundeaL TD98 projektor teszt 1

Forrás: Banggood

írta: Don Kartács
2023-03-31

Eddig még nem járt nálam a ThundeaL cégtől projektor, de nem apróztam el, egyből az egyik csúcstermékükkel, a Banggood kínálatban legdrágább TD98-cal indítottam. A megjelenítő natív 1080p felbontással rendelkezik, de a 4K tartalmakat is képes megjeleníteni, a fényereje 12 000 lumen, duális WiFi-vel, Bluetooth modullal és egy beépített androidos rendszerrel is büszkélkedhet. Ezzel még csak a felső rétegét kapargattam meg a 130 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os eszköznek, ami ingyenes szállítással érkezik, az áfát pedig a webáruház fizeti utána.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 7

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A fentiekből kiviláglik néhány dolog, egyrészt, hogy a távirányító sajnos nem Bluetooth-os,

tehát „el kell találni” vele az IR szenzort, illetve a 2 darab HDMI bemenet miatt lehet több forrást is adni a TD98-nak. Ha oldalra fordítjátok a projektort, a tápkábel bemenete felett eléggé brutális alumínium hűtőbordák sejlenek fel a műanyag betét mögött. Ez nem véletlen, 205 W-ot fogyaszt a megjelenítő, ami már tisztességes teljesítmény. A hason van egy szintezéshez használható tekerőláb – ami sajna nem elég magas, teljesen kitekert állapotban sem –, míg a csúszásgátló tappancsokat eltávolítva hozzáférhettek a mennyezetre szereléshez szükséges furatokhoz.

A projektorban lévő LED élettartama állítólag 50 000 óra, míg a fényereje 12 000 lumen.

A csavar az, hogy ez nem ANSI lumen, igazából nem tudni pontosan, milyen szabvány szerint – vagy a nélkül – mért érték ez. Az ANSI lumen fényereje ugyanis a berendezések által vetített és végül észlelt képre vonatkozik, míg a fényforrás lumen – Light Source lumen – értéke csak azt mutatja meg, hogy milyen fényesnek érezzük a forrást, ha belenézünk. Van továbbá a gyártók által teljesen önkényesen használt LED lumen, ez az ember szeme által összegyűjtött világosságot takarja. A problémakörről a Benq oldalán van egy jó cikk, egy közelítő táblázattal, ami alapján át lehet számolni az értékeket. 17 000 fényforrás lumen nagyjából 1000 ANSI lumen, tehát ebből kiindulva a 12 000 durván 705 ANSI lumen – a gyártó 2500-at állít, de az egy „hangyányit” soknak tűnik –, ami igencsak tisztességes mennyiség. Viszonyítási alapnak a Wanbo projektorait használhatjátok, azok 200-550 ANSI lumen közötti értéket tudnak, vagyis a ThundeaL TD98 jó nagy fényerővel rendelkezik, ez a lényeg.

Forrás: Banggood

hirdetés

Adatkapcsolati oldalon duális WiFi és BT kapcsolat is rendelkezésetekre áll,

ami nem csoda, hiszen valahogy etetni kell bitekkel az androidos rendszert, ami az okosprojektoron fut. Elég vicces állítások vannak a sajtóanyagban, tök jó például, hogy nem 6-os droid fut rajta, hanem 9-es, csak hát „Kezit csókolom”, 2023-ban a 14-es főverziónál tart a világ. A rendszer 1 GB RAM-ot és 8 GB háttértárat kapott, ez utóbbi arra jó, hogy elférjen rajta az Android, de nem erről fogtok filmet nézni az tuti. Az ilyen projektoroknak általában pont a beépített TV box a gyengéje, már előre féltem, milyen kotvány rettenettel kell majd hadakoznom. Lássuk, tévedtem-e!

 

ThundeaL TD98 – Viccnek drága, komolynak még drágább

Bekapcsolás után elsőre feltűnt, hogy nem ez a világ legcsendesebb projektorja. Olyan 45-50 decibel körül van a hangja, ami csendes szobában már tud zavaró lenni, de egyébként a filmek és a zene hangja el fogja nyomni, csak hát ennyiért az ember többet vár el. A hangszórója elég jó és hangos is, minimális basszussal, amivel szintén lehet „javítani” az alapzajon, de lehet egyszerűen ventit cserélnék benne valami jobb minőségűre.

A bootolási folyamat során már tapasztalhattok néhányat a fontosabb funkciók közül, az egyik az automatikus fókuszállítás, ami hát tényleg automatikus, csak az élesség nem jön össze. Nincs is manuális tekerőgomb ehhez, csak elektronikusan mókolhattok, de sajnos ez sem elég. A gond az, hogy ha középen éles, akkor a széleken kissé életlen, ha alul éles, akkor középen kicsit életlen, felül meg nagyon, és ugyanez lehet fordítva. Ez tipikusan az olcsó lencsék sajátossága, csak az a baj, hogy ez nem egy olcsó projektor, legalábbis kínai mércével mérve, mert a nyugati márkákhoz képest még mindig az.

A trapézkorrekció viszont nagyon jó, simán összehoztam vele a tökéletes téglalapot, ezzel nem is volt probléma.

hirdetés

A fényereje brutális, nem hazudott a gyártó, tényleg simán lehet vele nappal is filmet nézni,

nem lehúzott redőnyök mellett is. Cserébe rendesen termeli a hőt a lámpa, ezért is magas a hűtő alapzaja. Maga a rendszer nagyon gyors, a menü egyszerűen átlátható, minden fontos dolog egy helyre került – YT, zenelejátszás, streaming szolgáltatók és így tovább –, a távirányító remek, de nincs hangalapú keresés és airmouse sem. Ez akkor probléma, mikor egy álló androidos appot kéne lefele lapozni a fekvő megjelenítőn, csak éppen nincs mivel, így nem látjátok a teljes tartalmat. Ezt a DRM Info és hasonló programoknál tapasztaltam, amikor meg akartam nézni a Widevine szintjét, ami azt mondja meg, hogy a streaming tartalmakat milyen felbontásban képes lejátszani. Sajna ez L3, vagyis marad a 720p, hiába engedne többet az előfizetésetek.

Cserébe szinte majdnem minden hangformátumot lejátszott – flac, mp3 és wav –, wma-t viszont nem. Kodi helyett VLC filmlejátszó van rajta – persze utóbbi is feltelepíthető –, ami azért volt szerencsés, mert egy rakat beépített kodekkel rendelkezik. Emiatt sok formátumot lejátszott, mkv, avi, stb., egyedül a 10 bites tömörítésekkel kínlódott, illetve Quicktime formátumnál csúszott a hang. És bár a felbontása natív 1080p, támogatja a 4K formátumot is, így ráeresztettem az ilyen tesztfájlokra. A 4K 60 FPS-t vitte, mint forró kés a vajat, igazából semmivel nem volt gondja, ez a hardver eléggé bikának tűnik, szóval értem, hova ment el a pénz.

Ami kicsit fáj, hogy nem Android TV fut rajta,

hanem hagyományos Android 9, amihez egy szűrt App Store – igen ez a neve, nem Play áruház – tartozik, ami sok programot nem listáz. Természetesen ha leszeditek az APK-kat valahonnan, akkor az gond nélkül feltelepíthető, így lehet mókolni a szoftverkészleten. A fájlkezelője teljesen rendben van, és érdekes módon a print screeneket alapból nem a belső, hanem a külső tárolóra menti, logikusan. A perifériákat nemcsak az USB portra, hanem a BT modulra is rá lehet csatlakoztatni, így hoztam ki például a hangot és nem a jack-en keresztül. Persze ide rakhattok egeret, billentyűzetet vagy bármi mást, ami könnyíti a vezérlést. Aki pedig szereti a képernyőmegosztást, annak ott a Miracast, telón keresztül jókat lehet játszani a projektoron.

Végére pedig egy érdekesség: megnéztem van-e szoftveres update rá, és volt. Szépen le is szedte WiFi-n keresztül, majd újraindította magát és ennyi, gond nélkül működött, tehát van mögötte valamilyen szoftveres támogatás.

hirdetés

Összegzés

A ThundeaL projektornak egy kisebb és egy nagyobb hibája van: kicsit hangos, és nem elég éles a kép. Ez utóbbi filmnézésnél nem zavaró, mert a fókuszt középre állítva a széleken nem annyira észrevehető az életlenség, viszont a menüben ez sokkal inkább szembeötlő. Sokaknak fáj majd, hogy a streaming szolgáltatók tartalmait 720p-ben játssza csak le, de ezzel vége is a problémáknak. Ami hatalmas előnye, hogy a fényereje brutális, van egy tonnányi bemenete, jó a távirányítója, és alapvetően a szoftverezettsége sem rossz, csak hát kár, hogy nem Android TV fut rajta.

A BGXIFD459 kóddal elérhető 130 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os vételár azért nem kevés, és hát nem is egy kompromisszum mentes termék a ThundeaL TD98, de azért meg lehet venni, ami főleg a fényerőnek szóló gesztus, mert vannak hibái. A terméket kínai raktárból küldik, ingyenes szállítás mellett, az áfát pedig a Banggood fizeti a termék után.

Pro

 • Elég jó minőség
 • Brutális fényerő
 • Rengeteg port
 • BT és WiFi modul
 • Gyors rendszer
 • 1080p natív felbontás, de gond nélkül vitte a 4K 60 FPS filmeket is

Kontra

 • A hűtés lehetne csendesebb
 • Widevine L3
 • A kép a széleken életlen
 • Nem Android TV fut rajta

hirdetés