hirdetés

Alfawise A12 projektor teszt

Hihetetlen olcsó, hihetetlen jó

teszt
Alfawise A12 projektor teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-06-17

Lassan tengereket lehetne megtölteni a projektor tesztjeinkkel, de olyat, mint az Alfawise A12 még nem láttunk. Ez így azért enyhe csúsztatás, de ilyen olcsón valóban nem tudtunk még hasonló gépet beszerezni. A mindössze 28.000 forintos ár igen csábító, ráadásul az áfa- és vámmentes szállítási mód, az Eu Priority Line ingyenesen kérhető hozzá.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

9.1

 • megbízhatóság:9.5
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

A tetején találhatók a kezelőszervek: navigáció, bekapcsoló- és egyéb gombok. A fókuszállító görgőhöz is itt férünk hozzá. A hátulján találjuk meg a legfontosabbakat, mert a HDMI és a Jack bemenet is itt kapott helyet. Az AV dugaszt és a keystone funkciót is itt találjuk, de ezekre nagy szükségünk nem lesz. Az előbbire azért, mert elavult technológia, a másik pedig csapnivalóan működik. Elvileg +/-15o-ot tud a trapézkorrekció orvosolni, de valójában ez csak ront a képminőségen, nem érdemes használni.

Alfawise A12 projektor teszt 2

Az Alfawise A12 tesztüzeme

A bekapcsolásnál várni kell 5-6 másodpercet, mert csak utána pörög fel a gép, és mutatja a képet. Bár hozzánk az Android verziós vetítő került, elsőnek nem töltötte be a rendszert. Ezt a forrás megfelelő beállításával tudtam orvosolni. Az Amlogic S905X négymagos processzor ellenére gyors a bebootolás, és az 1GB memória szűkösségét is csak Youtube-ozás vagy hasonlóan energiaigényes folyamat közben lehet érezni.

Azt szoktam írni, hogy az olcsó projektorok jobbak lennének Android nélkül, mert nagyon lassúak, de most egy picit megváltoztattam a véleményem. Rengeteg feladatra valóban alkalmatlanok, de a médialejátszók gond nélkül futottak, és azt a problémát is megoldják, hogy a vetítő alapból egy csomó audiokodeket nem szeret, és nem játszik le hangot. Ezt a VLC Media Playerrel gyorsan ki tudjuk küszöbölni, ami fut a beépített rendszeren, de akár egy TV-boxon is.

A kezelőfelület szinte ugyanaz, mint az eddig kipróbált projektoroké, majdnem megegyezik az Alfawise X rendszerével. A menüpontok nincsenek jól átgondolva, rondák a piktogramok, de legalább minden használható. A WiFi-re gond nélkül felcsatlakozott, a nyelvet át tudtam állítani, és még a színeken is tudtam korrigálni, bármit akartam finomhangolni, sikerült. Régen éreztem hasonlót, hogy adott egy olcsó készülék, aminek minden egyes rezdülésén érezni a low budget effektet, de ez nem hátráltat, nincs az az érzésem, hogy ki kéne vágni a kukába.

A fényerőre sem panaszkodhatunk, papíron 2.000 lumenes, amit ugye lehetetlenség megmérni. Mindenesetre még némi fény mellett is jól látszik a vetített kép. Teljes világosság mellett azért már labdába sem rúg, de úgy gondolom, hogy ez nem is várható el tőle.

Vannak azért gyenge pontjai is a gépnek, hazudnék, ha tökéletesnek mondanám, de a gyönyörű képért cserébe lenyelhető, hogy például a beépített hangszóró csapnivaló. Minden háztartásban fellelhető valamilyen olcsó hangfal, tessék rákötni, és máris kiküszöböltük a problémát. A pendrive-okkal is meggyűlt néha a baja, nem kezelte őket mindig megfelelően, viszont ez az SD kártyára már nem volt igaz. A trapézkorrekciót felejtsük el, nincs sok értelme. Úgy kell beállítani a gépet, hogy teljesen vízszintesen vetítsen, és akkor a kütyü meghálálja ezt a csodálatos képével.

Bár említettem, hogy az Androidos rendszer nem jött rosszul, azért tartom magam ahhoz, hogy egy TV boxra vagy számítógépre csatlakoztatva a legjobb egy belépőszintű projektor. Az olcsó Androidos dobozok már nagyon jutányos áron beszerezhetők, érdemesebb egy komolyabb gépet vásárolni a beépítettnél.

Összegzés

Őszintén mondhatom, hogy nagy meglepetés volt az Alfawise A12. Annyira szép a képe, hogy többször rá kellett pillantanom az árcédulára, hogy elhiggyem, milyen olcsó. A negatívumaival együtt nagyon megéri, ennyi pénzért szinte ajándék. Az Androidos verzió 47.000 forintba kerül, de az operációs rendszer nélküli variáns csak 28.000 magyar forint, ami hihetetlenül kevés egy ilyen gépért. Hab a tortán, hogy ingyenes hozzá az EU priority Line szállítási mód, ami áfa- és vámmentes.

Pro

 • Röhejesen jó ár-érték arány
 • Remek képminőség
 • Jó fényerő

Kontra

 • Anyagminőség lehetne jobb
 • Gyenge beépített hangszóró

hirdetés