hirdetés

TicWatch Pro 3 Ultra GPS teszt

A Wear OS végre felnőtt

teszt
TicWatch Pro 3 Ultra GPS teszt 1

Forrás: Mobvoi

Atika
írta: Atika
2022-12-07

A TicWatch okosórái már korábban is felbukkantak a RendeljKínait hasábjain, ugyanis nagyon gyorsan elég nagy népszerűségre tettek szert annak idején az olcsó Android Wear rendszerű óráikkal. Azóta elég sok víz lefolyt a Dunán, már az Android Weart is Wear OS by Google-nek hívják és a TicWatch is elkezdte használni az új, pörgősebb, kimondottan okosórákba szánt Snapdragon SoC-ket. A TicWatch Pro 3 Ultra GPS is egy ilyen eszköz, és a tudásához képest remek áron kapható.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.4

Népítélet

9.6

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:9
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok

A dobozt kinyitva egyből ott figyelt rám az óra, alatta pedig csak egy kis leírást, a töltőkábelt, illetve egy silica géles tasit találtam. A gyári szilikon szíj már eleve rajta volt az órán, az anyaga kimondottan kellemes, elég puha is, könnyen hajlik, így attól nem kell félni, hogy egykönnyen eltörik. Az óratest fekete, rozsdamentes acél, a hátlapja pedig üvegszállal megerősített nylon anyagból készült, ami elvileg sokkal ellenállóbb, mint egy mezei műanyag. Ez azért érdekes, mert az óra MIL-STD-810G minősítéssel rendelkezik, ami egy katonai szabvány, tehát elég strapabíró, erről itt olvashattok bővebben. Ezzel együtt természetesen IP68 védelemmel is rendelkezik, tehát lehet benne akár úszni is.

A hátlapon található a pulzus- és véroxigén, illetve egy viselést érzékelő szenzor és a mágneses töltőport. Az oldalán két gomb kapott helyet, ebből az egyik programozható, a másik pedig home/menü gombként funkcionál. A legérdekesebb része az órának azonban nem nagy meglepetésre a kijelző. Egy 1,4 colos, 454×454 pixel felbontású AMOLED panelt kapott, viszont ezzel nincs vége a felsorolásnak, ugyanis egy FSTN kijelző is ott figyel, ami egy alacsonyabb felbontású, változtatható háttérszínű LCD, hasonlókat használtak annak idején telefonokban is. Ennek az előnye a magas kontraszt, tökéletes láthatóság napfényben, de mégis van háttérvilágítása, így a sötétben is hasznos és nem utolsó sorban rendkívül keveset fogyaszt.

A hardver, ami a kijelző mögött lapul meg egy Snapdragon Wear 4100 SoC, 1 GB RAM és 8 GB belső tárhely társaságában. Mondanom sem kell, hogy ez chip végre elhozta a változást a Wear OS fanoknak, ugyanis ez már elég teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy a rendszer ne döcögjön és minden feladatot tökéletes elláthasson. A kommunikáció Bluetooth 5.0-n keresztül történik, illetve a repertoár része a 802.11b/g/n WiFi, illetve az NFC, amit a Google Wallettel tudtok kihasználni.

TicWatch Pro 3 Ultra GPS – Na, de hogyan teljesít?

Az első bekapcsolást követően elindul a beállítási folyamat, szinte mintha egy Androidos telefont kezdenétek el használni, attól eltekintve, hogy ehhez kell egy telefon, amihez csatlakoztatni tudjátok. A csatlakozást követően elindíthattok egy tutorialt, ami segít végigvenni egy Wear OS óra kezelésének alapjait, és hogy mit merre találtok. Aztán jöhet a felfedezés, a Mobvoi applikációk átnézése, ismerkedés a watch face-ekkel, és ehhez hasonló nyalánkságok.

Első körben leszögezném, hogy egyrészt már van múltam a Wear OS-sel – annak idején volt LG G Watch-om és G Watch R-em, ezután pedig egy TicWatch E3-at használtam –, szóval van bőven viszonyítási alapom. Mivel a TicWatch E3 ugyanaezt az SoC-t használja, így ahhoz képest nem vettem észre sebességben különbséget, azonban, ha régen használtatok Android Wear órát, akkor lényeges információ, hogy az új chipeknek köszönhetően már kinőtték az akadozós, lefagyogatós, memória elfogyós hibáikat ezek az termékek. Konkrétan nehéz olyan műveletet végezni rajta, ami elhasaltatja – bár nem lehetetlen –, szóval a rendszer sebességére most már nem lehet panasz, pörgős, azt csinálja, amit szeretnétek.

TicWatch Pro 3 Ultra GPS teszt 7

Forrás: Mobvoi

A kijelző eszméletlenül jól néz ki, ráadásul az FSTN panel mindig aktív,

mutatja a dátumot, az időt, a megtett lépéseket és egy három csíkos elemen a töltöttséget is. A panel háttérvilágítása érintésre vagy a csukló felemelésére tud aktiválódni, így a sötétben is könnyedén ellenőrizhető a pontos idő. Egyetlen dolgot hiányolok, az FSTN kijelző tartalmának testreszabhatóságát. Sajnos ez egy fix „watch face”, nem lehet átállítani, hogy mi jelenik meg rajta, így be kell érnetek ennyi információval. Azonban, ha megnyomjátok a felső gombot, akkor az AMOLED kijelző feléled, és már lehet is használni az óra összes funkcióját. Jobbra húzva a Google Assisstant képernyő fogad, balra sorrendben azok az alkalmazások, amiket mi magunk tehetünk ki – a számuk korlátlan, viszont nem minden alkalmazás rendelkezik ilyen extra képernyővel –, én a számológépet, időzítőt és a pulzusmérő alkalmazások csempéit tettem ide ki, így bármikor gyorsan elérhetem őket.

Felfelé húzva az ujjatokat látjátok az értesítéseket, lefelé pedig a gyorsbeállítások jelennek meg. A felső fizikai gombot még egyszer megnyomva érhetitek el az applikációk listáját, itt rengeteg programot találtok már előre telepítve, ezek főleg alap Wear OS funkciókhoz tartoznak – időzítő, stopper, Play Store, ébresztő, Google Fit appok, időjárás stb. –, illetve a Mobvoi saját sport és élettani funkciókat monitorozó alkalmazásai.

TicWatch Pro 3 Ultra GPS teszt 8

Forrás: RendeljKínait

Ennél a pontnál érdemes megemlíteni, hogy a Wear OS applikáció szükséges a telefonotokra, hogy párosítsátok a két készüléket, azonban a Mobvoi is elkészítette a saját applikációját – egyszerűen csak Mobvoi néven –, amiben a különböző Mobvoi óra appok által gyűjtött adatokat tudjátok szinkronizálni a telefonotokra.

Összekapcsolhatjátok a Google Fit, Strava, Runkeeper vagy Apple Health alkalmazásokkal is, hogy minden edzésadatotokat egy helyen tudjatok összegyűjteni. Ez a Mobvoi app kicsit hasonlít a Zepphez, ami ugye a Xiaomi és Amazfit órákhoz használt applikáció, így aki ilyenről váltana, nem fog teljesen elveszni a programban.

Na, de vissza az órához, én ugyan nem vagyok sportember, és az időjárás sem kedvez mostanában a kültéri tevékenységeknek, de azért a GPS-t, a lépésszámlálót és a pulzusmérőt így is ki tudtam próbálni. Mondanom sem kell, mindegyik tökéletesen teszi a dolgát, ami nem véletlen, ugyanis nem filléres szenzorokkal szerelték fel a Pro 3 Ultrát.

A helymeghatározáshoz képes használni GPS, Beidou, Glonass, Galileo és QZSS műholdakat is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy

szabad téren másodperceken belül talál GPS jelet az óra és kezdődhet az edzés.

 A lépésszámláló és a pulzusmérő méréseibe sem tudtam belekötni, nem mutattak kiugróan alacsony vagy magas értékeket soha.

Ami érdekesség még, hogy az órába építettek egy barométert is, ami ugye meg tudja határozni a tengerszint feletti magasságot. Ez túrázóknak vagy hegymászóknak lehet érdekes adat, azonban sajnálatos, hogy ez a funkció csak akkor működik, ha a Mobvoi saját tevékenységfigyelő applikációját használjuk, azon belül is csak 5 különböző kültéri sport során méri ezt az adatot – kültéri futás, kültéri séta, kültéri kerékpározás, terepfutás és hegymászás. Én örültem volna neki, ha van egy képernyő, ahol láthatom edzésen kívül is a tengerszint feletti magasságot, de ez számomra inkább csak egy érdekes infó lett volna, mintsem hasznos.

Az egyik kollégám kedvenc funkciója, a zenehallgatás is megoldható a TicWatch Pro 3 Ultra GPS modellel, ugyanis letölthettek Spotify műsorlistákat közvetlenül az óra tárhelyére, majd egy Bluetooth-os fülesen keresztül hallgathatjátok azokat, így telefon nélkül is el tudtok indulni futni vagy edzeni egyet a teremben.

Amiről még szót kell ejtenünk, az az akkumulátor idő, ami nem tudott sokat fejlődni, az Amazfit óráktól továbbra is nagyon lemarad, de cserébe sokkal jobb integrálhatóságot és funkciókat kapunk cserébe, például a Google Walletes NFC fizetést vagy a Google Assisstant támogatást. A lényeg viszont az, hogy legjobb esetben is három naponta töltőre kell tenni az órát, ha az aksikímélő Essential módot használjátok – ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy csak az FSTN kijelző aktív és csak a lépésszámláló működik –, akkor akár 45 napig is képes életben maradni két töltés között. Egy valamit viszont én kiemelnék, ha iPhone-nal használnátok, mint én – igen, vegyek Apple Watch-ot, ha nem tetszik valami, tudom –, akkor számoljatok azzal, hogy az 577 mAh-s akkumulátor nagyjából fele annyi időt bír ki, mint egy Androidos telefonhoz csatlakozva.

Összegzés

Napestig sorolhatnám tovább a TicWatch Pro 3 Ultra GPS remek funkcióit és megoldásait, viszont már így is olyan hosszú lett ez az írás, hogy csak kevesen jutnak majd el a végére. A lényeg viszont az, hogy ez az óra végre egy olyan Wear OS rendszerű eszköz, ami megüti azt a szintet, amit egy okosórának meg kell ütnie, és Wear OS körökben is kiemelkedőt tud nyújtani. Rosszat nem tudok róla mondani, tényleg csak az iPhone-os aksiidő problémát tudom neki felróni, de az valószínűleg inkább a Google és az Apple kardoskodásának eredménye, mintsem a termék gyártójáé.

Ha már szuperlatívuszokban tudtam csak beszélni a cuccról, akkor jöjjön a fekete leves, ugyanis az óra nem éppen olcsó. Ha létrehoztok egy fiókot, akkor kaptok 5% kedvezményt, illetve, ha az alábbi „Irány a webshop” gombról indítjátok a vásárlást, akkor még további 5% lejön az árból, így 207,58 euróért, vagyis nagyjából 86 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vásárolhatjátok meg a TicWatch Pro 3 Ultra GPS okosórát. Ez nem egy alacsony ár, azonban körülnézve a Wear OS órák között nem is tűnik olyan soknak, főleg, ha azokat az extra funkciókat is hozzáveszitek, amiket ez a termék képes nyújtani egy átlagos okosórához képest.

Pro

 • A Wear OS sokoldalúsága
 • Strapabíró készülékház
 • Kiváló kijelző(k)
 • Testreszabhatóság
 • Gyors és pontos GPS
 • Rengeteg sport monitorozásának támogatása

Kontra

 • Az aksiidő továbbra is Wear OS-es, tehát 2 naponta tölteni kell
 • A barométer csak bizonyos sportok monitorozása mellett működik

hirdetés