hirdetés

Tronsmart Encore Spunky BT füles teszt

Nem jó, de nem is tragikus

teszt
Tronsmart Encore Spunky BT füles teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-07-02

Lassan igazi Tronsmart nagyhatalom leszünk, hiszen a cég legtöbb termékét már teszteltük, de eddig a Tronsmart Encore Spunky kimaradt. Ez a furcsa szerzet egy TWS füles, amely hosszú üzemidőt, érdekes dizájnt, remek hangminőséget és alacsony, 14.800 Ft-os árat ígér, ami már a szállítást is tartalmazza. Ehhez használjátok a HISG5IEY kuponkódot. A kérdés az, hogy vajon ebből mi az igaz?

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 8
  • design és anyagminőség: 6
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 7
  • ár/érték arány: 7

7.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Valahogy az arányok sem stimmelnek, ormótlan az egész, amit nem ment meg a vicces nyitómechanika sem, ezzel tudjuk kilökni és oldalra elforgatni a felső takarópanelt. Az agybadugós füles az érintésérzékeny eszközök közé tartozik, de akkora, hogy szerintem egy légycsapóval is lehetne üzemeltetni. Azzal viszont nem vádolhatom, hogy nehéz lenne használni, lám, a nagy méretnek is vannak előnyei. A gumiharang mellett itt is találunk egy kis tartókacsot, a testet addig forgassuk, amíg bele nem akad a fülkagylónkba, utána egy pogó buliban sem fogjuk elveszíteni. Ideális sportoláshoz, amit az IPX5 szabvány is alátámaszt, nehéz lesz szétizzadni.

Tronsmart Encore Spunky: nem szól jól, de nem is olyan gáz

A címekkel kimaxoltam a Csernobil mémet, pedig a hatalmas méretnek van némi közük a mutációhoz. Ez a kettősség tulajdonképpen a hangnál is tetten érhető, igaz, ezzel kapcsolatban a sajtóanyag is megdöbbentő őszinteséggel nyilatkozik: „immersive sound”, „deeper bass”. Az mondjuk nem teljesen egyértelmű számomra, hogy minél mélyebb a basszus, mondjuk a 20 Khz-nél biztosan, de ettől még jónak nem mondanám.

Ha van idegesítő dolog zenehallgatás közben, az a dübögés, bár a Tronsmart Encore Spunky becsületére legyen mondva, hogy a Mifo O5 és a GGMM M3 után teszteltem, és az M3 a valaha volt legjobb BT hangfal, amit próbáltam, szóval magasra került a mérce a hangminőség tekintetében.

Ennek ellenére a túlzott basszus teljesen rátelepszik a hangképre, kinyírja az énekhangot meg a magas tartományt is, dübögő kakofóniává silányítva az egészet. Gondoltam akkor hajrá d&b, de ott is inkább idegesítő ez az állandó sub-basszus mentes dübörgés. Nem a színpad lesz tőle szélesebb és halljuk ki, ahogy a konga dobok egyenként megszólalnak, hanem egy nagy masszává gyúródik a zenei élmény. Nem áll össze, az erőlködés csak nyögéssé fajul menet közben.

A vezérlés eléggé tipikus, ha kivesszük a dokkolóból, akkor automatikusan kapcsolódik, vagy nem. Nekem ez a funkció nem volt száz százalékos, volt mikor vissza kellett raknom a bölcsőbe – ilyenkor visszavált töltésre – majd újra kivennem, hogy összetaláljanak. Jó hír, hogy angolul magyaráz, nem kínaiul és nem is összevissza csipog, tehát mindig tudjuk, mi történik. Érintésre megáll a lejátszás, a bal oldalon dupla koppra következő számra ugrik, jobb oldali dupla koppra elindítja a Sirit. Nagyjából ugyanezzel a logikával lehet felvenni és letenni a hívásokat. A szemfülesek már kiszúrhatták, hogy csak előrefelé lehet lapozni a számok között, hátra nem, ami azért elég furcsa.

A mikrofon egész jó, kicsit visszhangzik, de ezt leszámítva remekül használható. Direkt csináltam teszthívásokat, próbáltam trappolni, hangosan és halkan is beszéltem, de mindegyik esetben kielégítő volt. Az egy másik kérdés, hogy a fővárosi brutális háttérzaj mennyire veri agyon a beszélgetés minőségét. Például az Árpád hídon akkora a zaj, hogy sokszor a mellettem állóval is ordibálnom kell, de ez biztosan nem a Tronsmart Encore Spunky hibája.

Az üzemidejével viszont nem voltam különösen elégedett, 3,6 óra, ami nem jó, de nem is tragikus. Viccet félretéve, a QCY és a Mifo termékei eléggé elkényeztettek ezen a téren, emiatt a három óra maximum átlagosnak mondható. Ezt ma már mindenki hozza – leszámítva a Xiaomi AirDots Pro-t, ami szégyen -, ahogyan a dokkoló 470 mAh-ja sem egy nagy extra, de azért a standby idő így is 80 óra, ami viszont nem rossz.

Tronsmart Encore Spunky BT füles teszt 12 Kicsit X-aktás lett az úriember

A Bluetooth 5.0 szabvány – mondjuk a sajtóanyagban az X-akták „fekete olajjal fertőzött” úriembere 4.2-t állít – miatt a hangátvitelre nem lehet panasz, de ne hagyjátok magatokat becsapni a BT szabványokkal, hanem nézzétek meg a „compatibility” sort a kézikönyvben, és keressétek az aptX rövidítést, ha ez hiányzik – mint ahogy itt is – szinte biztos, hogy nem veszteségmentes az átvitel.

Összegzés

Sajnálom, hogy a Tronsmart elrontotta az eddig szinte makulátlan bizonyítványát, amiben olyan remek termékek szerepeltek, mint a T6 és a T6 Plus, de a Spunky nem lett egy nagy eresztés. A legnagyobb baja, hogy nagyjából olyan szép, mint a lóharapás, és az anyaghasználata is közelebb van a PET palackhoz, mint a titánhoz. A hangképe sem tetszett, elég dübögős, sok benne a basszus, ami a többi frekvencia rovására megy.

A legnagyobb baj mégsem ez, hanem a 14.800 Ft-os ár, , ami már a szállítást is tartalmazza és amelyet a HISG5IEY kuponkóddal érhetünk el. Ennyiért van QCY T1 Pro, QCY T1C, Redmi AirDots is, amik minden tekintetben elfenekelik a bátor Spunky-t. Mentsvár, hogy EU raktárból – vagyis pár nap alatt -, áfa- és vámmentesen érkezik meg hozzánk, de én akkor is a QCY T1C-t vinném, mert ennek igen jó az ára a Geekmaxin.

Pro

  • Hosszú standby idő
  • Jó mikrofon

Kontra

  • Csapnivaló anyaghasználat
  • Magas ár
  • Nem egy szépség

hirdetés