hirdetés

Klatre LS1 csontrezgéses fülhallgató  

Elmaradt a világmegváltás

teszt
Klatre LS1 csontrezgéses fülhallgató   1

Forrás: Klatre

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-12-14

Több csontrezgéses fülhallgatóról adtunk már hírt, teszteltünk is jó néhányat, de eddig egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Klatre LS1 azonban nagyon más kategóriában játszik, az RK10  kuponnal 35 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek a prémium cuccért, és azt reméltük, hogy ez a korábbi modellek problémáit képes ellentételezni. Lássuk, igazunk volt-e, vagy ez is csak egy újabb fancy, de korlátosan használható projekt termék.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 7

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A cégnek viszont nem sok köze van a dánokhoz, echte kínai, shenzeni székhellyel, de szerintem remekül választottak terméknevet, az európai fülnek is jól cseng, és a weboldaluk is nagyon igényes.

Ami az LS1 minőségét illeti, egy szó jutott rá eszembe: a pazar.

Kellemes tapintású szilikongumi borítja, IP55 minősítésű a burkolat, vagyis gyakorlatilag por- és folyadék rezisztens, persze ne merítsétek vízbe, de az izzadtságot jól tűri. A formája a szokásos „collar”, vagyis nyakpántos, elvileg a benne lévő fém ötvözet felveszi a nyakformátokat, legalábbis a cég állítása szerint. Nem volt kényelmetlen viselet, nekem tetszett, szóval elhiszem hogy ez hosszabb távon is ilyen marad.

Klatre LS1 csontrezgéses fülhallgató   13 A három szín egymásmellett

Forrás: Klatre

A felületén 3 gombot találhattok, egyik rejtett, a bal szár végén lévő bumszliba dugták el, a másik a jobb oldalra került. Előbbi egy multifunkciós kapcsoló, 1/2/3 nyomásra lehet változtatni a működést, ami abban merül ki, hogy elindítja és megállítja a zenét, felveszi és lerakja a hívást, illetve lapoz a számok között oda-vissza, de a pontos parancsokat a leírásban találjátok. A másik 2 gombbal a hangerőt lehet szabályozni, mindhárom fizikai, jól kitapintható, szóval okosan kitalált a rendszer.

Azt mondjuk nem értem, miért sípol mindig ugyanolyan intenzitással a hangerő gomb megnyomására a füles, így ugyanis pont semmit nem jelez vissza a felhasználónak.

Az üzemideje 8 óra, ezt meg tudom a gyakorlatból is erősíteni, és gyorstöltéssel is rendelkezik, ami 60 perc alatt telenyomja a terméket elektronnal. 10 perc alatt 2 órányi delej vándorol át az LS1-be, amire már joggal mondhatjátok: ez bizony gyors.

 

Klatre LS1 – Magasra teszi a lécet

Mielőtt belemélyedek a személyes tapasztalatokba, egy kicsit rávilágítanék arra, hogy pontosan hogyan is működnek a csontrezgéses fülesek. Nem megdöbbentő módon nem a fülbe hatol be – mint az in-ear/agybadugós – és nem is oldalról fordul a hallójáratba – mint a semi in-ear típusú –, hanem felülről „kapaszkodik”” a fülcsontba és fizikailag a porcot rezgeti. A csontrezgéses technológia a működési elvéből fakadóan jelentős hátrányokat szenved el a konkurens megoldásokkal szemben:

 • gyengébb a hangminősége, szűkebb a hallható frekvenciatartomány
 • alacsonyabb a hangereje
 • nem tömíti a fület, így a hang nem egy zárt rezgőtérben „vibrál”
 • bizonyos funkciókat – pl. ANC – lehetetlen bele implementálni

Nyilván a technológia támogatói a másik oldalt, vagyis az előnyöket emelik ki, amik az alábbiak:

 • nem hatol be a fülbe, elvileg kényelmesebb (különösen annak, akit ez zavar, de engem például nem)
 • sérült dobhártyával is használható a rezgésalapú technológia miatt
 • magas hangerőn sem rontja a hallást
 • könnyebb magasabb IP szabvány adta védettséget létrehozni vele, mert nincs nyitott hangszóró membrán (persze ott a töltőcsatlakozó kérdése)
 • lehet tömíteni füldugóval, ha az első pont valakinek nem fontos
 • behallatszik a külső zaj, ami egyes esetekben – például futás, kerékpározás közben – előnyös lehet

A fentiek kapcsán annyit erősítenék meg, hogy füldugóval nagyságrendileg javul a hangminőség, szóval az előnyökből egyet zárójelbe is lehet tenni. Mint ahogy a kényelem is egy elég relatív fogalom, lévén rezgeti a csontot, ami nagy hangerő mellett – hiszen meg kell emelni, mert alapból halkabb – pici ütésekben, és kellemetlenül erős rezgésekben nyilvánul meg. Van akinek ez kényelmes, van akinek pedig nem, ebben a kérdésben nem törnék pálcát a fülhallgató felett. Szóval semmi sem fekete és fehér, a Klatre LS1 sem a fülhallgatók midaszi érintése, ez a technológia sem válik arannyá, attól hogy egy drágább terméket vásároltok.

Ami viszont a hangerejét illeti, az meglehetősen magasra tud kúszni,

volt olyan, hogy csendes szobában vissza kellett belőle vennem, mert túl sok volt. Ilyet nem nagyon tapasztaltam más csontrezgéses kütyüknél, nem mondom, hogy forgalmas út mellett vagy autóban is elég, vagy hogy annyit tud mint egy agybadugós megoldás, de egyáltalán nem rossz. A hangja kifejezetten tetszett, szépen szól, pedig csak SBC/AAC átvitelt támogat. Használnak egy saját védjegyekkel ellátott technológiát, a BoostBass 1.0-t, amitől elvileg sok basszus kerül a hangképbe, de mivel az automatán működik, nem tudom mennyi lenne nélküle, de így sincs sok. Közép és magas tartományban szépen szól, kellően széles a színpad, sok részletet érzékelhettek, sőt, az egyik podcast alapú hírlevélben a hanghibát is észrevettem vele. Sajnos az nem derült ki számomra, mi a mögöttes technológia pontosan – hiszen nem csak a rezgésekkel, hanem két pici hangszóróval is dolgoznak az ilyen eszközök –, kár érte, érdemes lett volna tudni, mert a gyakorlatban is jól működött.

A mikrofonja remek, 9/10-es,

két gondolattal kiegészítve. Az egyik, hogy magas hangerőn késszerűen szúrta a túloldal fülét a hang, de én ezt értelemszerűen nem hallottam. A másik, hogy az ENC dolgozik, szépen lecsipegeti a háttérzajokat, de néha kicsit túlvág, így lekapja a mondat végét is. Nem mindig jön elő a probléma, de néha előfordul.

Jöhettek a sportok, amihez az alábbiakat választottam:

 • saját testsúlyos edzés, hasizom gyakorlatokkal, mert itt leng a felsőtest és a füles is, plusz egy kis súlyzózás
 • bouldering, vagyis biztosítókötél nélküli falmászás, erőltettem a negatív dőlésszögű falakat, hátha kiesik a fülemből a cucc
 • futás, mert itt tud pattogni a füles

Két dologra nem jó, nem lehet benne aludni háton, mert a pánt nem elég puha, és nyomja a nyakat, oldalt viszont igen. A másik, hogy nagyon zajos környezetben füldugó nélkül használhatatlan, de ezt már feljebb taglaltam. A saját testsúlyos edzést és a súlyzózást könnyedén vette, alig mozgott a fejemen. A hasizmozást is jól viseli, annyi, hogyha helytelenül végzitek a gyakorlatokat – vagyis lendületből felrántjátok magatokat – akkor beleng, szóval eggyel több ok, hogy szabályosan csináljátok. A futás is sima volt, alig pattogott, igaz ebben az időben sapkában pulóverben nyomtam, ami nyilván valamennyire lefogja a pántot. Aztán felvettem a full face bukómat is, mert érdekelt, hogy aláfér-e az LS1, és jelentem igen, használtam is elektromos egykerekűzés közben, Azonban amikor levettem, leszedte a fejemről a fülest. Nyilván soha nem használnék füldugót sisakban, viszont annyiban érdekes tapasztalat volt, hogy sokan nyitott bukósisakban bringáznak, és ha a teljesen zárt alá befért az LS1, akkor a nyitottal sem lehet probléma.

A falmászás trükkösebb volt, mert itt a fal dőlésszöge eléggé befolyásolja, lelóg-e a nyakatokból a cucc.

Mivel nem vagyok egy nagy spíler, nemrég kezdtem el boulderezni, ezért nagyon extrém utakon nem tudtam kipróbálni, de pár negatív dőlésszögű részt azért megmásztam. Nevéhez hűen a Klatre LS1 jól tűrte a mászást, nehezen mozdul ki, nem nagyon tudtam rávenni arra, hogy a füleimről lepottyanjon. Itt egyetlen gondolatom volt: ha leesne, én meg utána rá, akkor nem biztos, hogy túlélné az akciót a zajkeltő.

Összegzés

Nincs világmegváltó technológiai újítás a napirenden, a csontrezgéses cuccok hátrányait a Klatre LS1 sem tudja ellentételezni, leszámítva a hangot, ez ugyanis végre nem nagyon halk. Ezen felül elmondható, hogy remek a minősége, frankó a dizájnja, jó a hangja és a mikrofonja, gyorsan feltölt elég jó az üzemideje is, de ugye a 8 óra a töltőbölcsős konkurensekhez képest nem olyan nagy szám. Vicces érdekesség, hogy két spéci töltőkábelt is adnak mellé, ami nagyon figyelmes.

Arra a kérdésre a választ, hogy megér-e az RK10  kuponnal 35 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot, nem tudom, talán annak, aki utálja az agybadugós megoldásokat vagy nem hall teljesen tisztán. Az biztos, hogy ez a legjobb csontrezgéses füles, amit eddig próbáltam, de a technológiai korlátokat ez sem képes átlépni. A terméket EU raktárból küldik, ingyenes szállítás mellett, így többletköltségekkel nem kell számítanotok, illetve vállalnak rá 2 év garanciát is.

Pro

 • Remek minőség
 • Tetszetős dizájn és színek
 • Viszonylag hosszú üzemidő, nagyon gyors töltés
 • Kényelmes, nagyon nehezen esik le a fülről
 • Pofonegyszerű kezelhetőség
 • Jófejség, hogy egyből két töltőkábelt is adnak hozzá

Kontra

 • A csontrezgéses fülhallgatók korlátait ez sem tudja átugrani
 • A nulla tömítettség miatt autóban, motoron stb. csak füldugóval használható
 • Nem értem, miért sípol mindig ugyanúgy hangerőállítás közben
 • Nem éppen olcsó

hirdetés