hirdetés

Hoco BS30 BT hangszóró teszt

Retro, rossz értelemben

teszt
Hoco BS30 BT hangszóró teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-24

A Hoco BS30 BT hangszóró tipikusan az olcsó zajkeltők szegmensében próbál nagyot durrantani. Alacsony ár, csinos kinézet, BT 5.0 szabvány szerinti hangátvitel, no és persze a szükséges bemenetek. Igazi budget hangszóró, aminek az ára igen messze esik az áfa- és vámhatártól, a 7000 Ft-os terméket biztosan nem fogják megvámolni.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 9
  • design és anyagminőség: 5
  • felszereltség, funkciók: 6
  • ergonómia: 6
  • ár/érték arány: 8

6.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az alsó részen szilikongyűrű biztosítja, hogy ne csússzon meg, de ez is valahogy furán meggyűrődött állapotban érkezett, ami nem a minőségi anyaghasználat mementója. Van a tetején egy „menő” hegymászókötélből csomózott fül, így bringakormányra vagy akár a csuklótokra is akaszthatjátok. A hátoldalon porzáró elem védi – sajna az IP védettség szintje nem derül ki – a micro SD és AUX bemeneteket és itt lehet tölteni a Hoco BS 30-at. USB nincs, de minek, én is végig Bluetooth kapcsolatot használtam.

Felül a Hoco felirat körül helyezkednek el a vezérlőgombok, amelyek ki- és bekapcsolásra, illetve a zene felhangosítására szolgálnak. Androidos rendszerek esetében hosszú nyomásra itt lapozhatjátok a számokat is, illetve mivel a leírás említ mikrofont is – aminek a nyílása olyan szabálytalan, mintha egy villával lyukasztották volna ki az anyagot -, a hívások felvétele és letétele is itt történik. Összességében az a fő gond, hogy egy percig nem éreztem úgy, hogy ez egy minőségileg megfelelően összerakott termék, de ebben az árszegmensben sajnos ez a megszokott.

Hoco BS30 – És még hangja is van

Kicsit előhozakodnék az alacsony ár kontra kellemes hangzás problémájával. Sajnos szerintem ilyen berendezés nem nagyon van, így a 10 000 Ft alatti ársávban nem igazán érdemes ilyen eszközöket keresni. Egyszerűen senki nem ad ennyiért megfelelő minőséget, az sem, aki tudna olyat produkálni. Miért tennék, ha a konkurensek a saját termékeiket feljebb árazzák? Ebből a csapdából kellene kitörnie a Hoco BS30-nak, de ez nem igazán megy neki.

A legfőbb probléma az, hogy ez egy partihangszóró, amivel kapcsolatban az ember nem várja ugyan el, hogy a hurik énekével szórakoztassa a nagyérdeműt, ennek ellenére azért vannak paraméterek, amiknek meg kellene felelnie. Az egyik ilyen, hogy ha már buli zajkeltőnek néz ki, legyen meg a V karakterisztika, különösen a jó basszus a tuc-tuc zenékhez. Ehelyett a Hoco BS30 csak puffog, nem tud elég mélyre menni, és az ebben a frekvenciasávban előtörő hangok sem elég teltek.

Ha viszont nem elég mély, akkor egyben elkezdi alulról eszegetni a középtartományt is, vagyis a mélyebb énekhangot is kinyírja, egy nagy massza lesz az 500-1000 Hz-es rész. Vicces módon a legszebben felül szól, a magasabb énekhangok és a frekvencia szempontjából feljebb elhelyezkedő hangszerek hangja egészen jó. Van azonban még egy lépcső a „dedikált partihangszoró” státusz elérése előtt, ez pedig a teljesítmény.

Mivel összesen 5 W teljesítményt tud a Hoco BS30, ezért olyan nagyon nem lehet ordíttatni, már pedig az egymásba karoló részeg táncolókat csak akkor tudná túlzajongani a buliban, ha lenne mögötte nagyobb kraft is, de nincs. Felül ráadásul torzítani kezd, vagyis olyan nagyon nem érdemes a határokat feszegetnetek. Így viszont megmarad bringás BT hangszórónak, ami a kormányon lengedezve nyomja a zenét, és egyébként meg nem sajnáljátok, ha valaki egy megállónál elbugázza.

Becsületből kipróbáltam a kihangosítást is, de nem kellett volna. A csendes szobában, a számtól fél méterre elhelyezve a Hoco BS30-at sem hallotta tisztán a túloldal, mit mondok. Ahogy a beszélgetőpartnerem fogalmazott, nagyon „rákoncentrálósan” lehet csak érteni a szavakat, pocsék hangminőség mellett, vagyis nagyjából használhatatlan. Ez pedig beton a leszögelt koporsóra, a Hoco BS30 nem egy olyan eszköz, amit érdemes megvennetek, még akkor sem, ha az üzemideje egész jó: 6 órán keresztül zenél, 80%-os hangerő mellett.

Összegzés

Alacsony ár, alacsony minőség, nem különösebben szép hangkép, és még kihangosítónak is pocsék. Egy kicsit többet költve ennél sokkal jobb zenei élményt kínáló darabokat lehet kapni, hiába csak 7000 Ft, inkább legyen 10-12K, de szóljon szebben.

Szerencsére számtalan másik Bluetooth-os hangszórót teszteltünk már, ide nyomva válogathattok közöttük. Partihangszórók közül például a Tronsmart T6 Enusic/Eivotor vonal sokkal jobb, ha meg a brutál basszus a lényeg, a Blitzwolf BW-AS2 viszi a prímet, de azért ezeknél is kell kompromisszumot kötnötök.

Pro

  • Olcsó
  • Könnyen hordozható

Kontra

  • Minden, amit a Pro résznél nem soroltam fel

hirdetés