hirdetés

SJCAM SJ8 Plus akciókamera teszt

Az i-n a pont

teszt
SJCAM SJ8 Plus akciókamera teszt 1
írta: Don Kartács
2019-06-17

Az SJCAM SJ8 Plus egy jó tradíció folytatása, amelyet több mint három évvel ezelőtt a gyártó az SJCAM SJ4000-rel kezdett el. Az volt az első olyan akciókamera, amely a GoPro szériával volt összemérhető, ám árban jóval kedvezőbb alternatívát nyújtott, ezt tudja mostani tesztalanyunk is. 4K 30 FPS felbontás, stabilizált videó, torzítás korrekció, érintőképernyő és számtalan egyéb szolgáltatás teszi kívánatossá a terméküket. Az ára 57.000 Ft, ami szintén jóval a legnevesebb konkurens alatt marad.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 8
  • design és anyagminőség: 8
  • felszereltség, funkciók: 10
  • ergonómia: 9
  • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ellentétben az olcsóbb konkurensekkel, itt a kocka fogását kellemesen puha műanyag javítja, az információ megjelenítéséért pedig 3 visszajelző LED, egy front kijelző, és egy hátlapi panel felel, igazi adat kánaán. Alul tripod mount bújik meg, illetve az akkumulátortartó ürege, ahol nemcsak az 1.200 milliamperórás telep, – amit szintén kínszenvedés kiműteni -, hanem a micro SD kártya is lakik. Okos ötlet, így védi a kamera az adathordozót a külső behatásoktól.

SJCAM SJ8 Plus akciókamera teszt 2

SJCAM SJ8 Plus tesztje

Kezdjük a kezeléssel, hiszen a kedves felhasználó is végig fogja lapozni a menürendszert. Nagyon egyszerű a használat, húzással lapozhatunk oldalra, ahol a két fő funkciót – a fényképezést és a videózást – találhatjuk, míg az alsó sorban a piktogramokkal válthatunk a két lehetőség deriváltjai között. Az oldalsó bekapcsoló gomb egyben vezérlőgomb is, míg a front kapcsoló az elsütésért felel.

Szerintem rendkívül jól működik a gyakorlatban ez a hibrid megoldás, ráadásul a dolgokat két módon is elérhetjük, így ha az egyik valamiért nem lenne elég intuitív számunkra, akkor is ott a másik. Jó ötlet volt a zoomolást is a keretre rakni, így a nem gesztusokkal kell vergődnünk a nagyjából 2,3 colos kijelzőn.

 

Nem fogom az összes beállítást megemlíteni, mert mindenki látott már EV, fehéregyensúly, felbontás és hasonló menüket, inkább csak az újdonságokra koncentrálok, illetve kivesézzük a hardvert is. A szenzort a Sony szállítja egy IMX 117 személyében, a chipet pedig a Novatek, amelyet a 96683 kódnév alatt kell keresnünk. Ez azért is nagyon örvendetes, mert a gyári specifikáció szerint nem interpolált módban is képes 4K 30 FPS megjelenítésére, giro stabilizálás mellett.

Full HD-ban 120 képkockával rögzíthetünk, amivel remek lassított felvételeket állíthatunk elő, de persze a time-lapse, a video-lapse, a sorozat mód, az autó vagy a víz alatti funkció sem maradhatott ki. Az erős hardver sok mindenre lehetőséget ad, a látószöget 3 fokozatban állíthatjuk, és halszemhatás kiegyenlítést is bekapcsolhatunk, bár ez utóbbit a giro stabilizálás üti.

Találtam néhány elég egyedi dolgot is, amit nem sok eszköz tud, persze érdemes elolvasni a 4K kamera megatesztünket, egy kis okosodáshoz. Fénymérés megváltoztatása, RAW formátum, kép megfordítása, FPV mód – analóg kimenet a Type-C porton ? -, és a Fast Record, ez utóbbi fogalmam sincsen, hogy mit csinál, még a hivatalos oldalon sem találtam meg. Elvileg képes H.264 és H.265 kódolással is adatot tárolni, ám az utóbbival nekem nem sok mindent tudott kezdeni a 2015-ös Premiere Pro, szóval ezzel csak ésszel játsszunk.

Már a fenti repertoár is szép, de először a kínai modellek esetében itt találkoztam duális WiFi-vel, vagyis a kamera képes 5 Ghz-n is kommunikálni a telefonunkkal, illetve meg is jegyeztethetjük az SJCAM SJ8 Plus-szal, hogy mi volt a kikapcsoláskori állapot, a kamera ugyanezekkel a beállításokkal folytatja. Az applikáción keresztül ráadásul online képesek vagyunk streamelni az anyagokat, ehhez a cloud control menüben kell az “on” gombra nyomnunk, bár ezt a funkciót később a szoftveres oldalon nem találtam meg.

Valójában a gördülékeny kezelés és az innovatív funkciók miatt nagyon megszerettem a kamerát. Sokkal jobb használni, mint a Thieye T5 Edge-t, pedig én pár hónapja amellett tettem le a voksomat. Néhány dolgot viszont hiányoltam, például a hang részleg szoftveres funkciói – például szélzaj csökkentés – kimaradtak. Cserébe applikációból, csuklópántról, és időzítőről is vezérelhető, ami állványra szerelve jöhet jól. További képeket itt találtok.

Ugorjunk a lényegre, milyenek az elkészült felvételek. Egy szóval: kiváló mind a fénykép, mind a videó, de azért vannak dolgok, amik árnyalják a képet. Az első dolog a részletesség, ami remek. Belenagyítva a képekbe sem sokat romlik a minőség, a részletesség jó, a színek szépek, viszont ha valamit nagyon közelről akarunk lekapni, akkor inkább a háttér lesz éles, mint a front. Elég jól kezeli az ellenfényt is, bár ha túl sok van belőle, picit kiégnek a színek.

A videók is jók, nagyjából az mondható el róluk, ami a képekről is, de a giro stabilizáláson konkrétan lehidaltam. Valami elképesztően brutálisan csillapít, konkrétan annyira, hogy szabályosan vízszintesbe húzza a képet. Sokan nem fogják elhinni, hogy ezt nem gimballal csináltam, hanem kézből, de én jó ilyen képkiegyenlítést még soha életemben nem láttam. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy a minőségen némileg ront a technika, helyenként “túlkompenzál”, de ha nincs elektromechanikus stabilizátorunk ez is megteszi, illetve akit  zavar az ugrálás, az majd kikapcsolja.

Sajnos 4K megjelenítőm nincs, ezért nem teljesen objektív a véleményem, az 1080p viszont szép, és a nagy FPS szám miatt csinálhatunk szuperlassításokat is. 720p-nél még fokozható a hatás, a 200 képkocka/másodperc miatt, ennél nem is kell több. A kamera tudja a time-lapse – képek egymás után -, video-lapse –képek egymás után, összefűzve – módokat, amivel mindenféle mókás anyagot lehet készíteni. A videó+fotó pedig a stream-ből kap ki egy-egy állóképet, szóval a variálásra minden lehetőség adott.

Az applikáció is kellemes, ebben sem sok kivetnivalót lehet találni. Sok gyártó elköveti azt a trükköt, hogy bizonyos funkciókat kiszanál az alkalmazásból, amivel az a gond, hogy ha tokban van a készülék, akkor máshogy nem tudnánk ezeket használni. Az SJCAM SJ8 szériához – ugyanis valójában három kameráról, az Air-ről, tesztalanyunkról a Plus-ról, és a legdrágább Pro-ról van szó – új programcsomag dukál, ami egy csomó funkciót tud a szokásokon túl. Egyike ezeknek az OTA firmware frissítés, így nem kell többé a kártyára másolnunk a telepítő fájlokat, legalábbis elméletben. Sajnos a stabilitással nem voltam maradéktalanul elégedett, kis trükközéssel ki lehet fagyasztani, és az új szoftvercsomagot sem sikerült letöltenem.

Gondoltam, hogy ha ennyi energiát öltek a termékbe, akkor valahol meg kell fogni a pénzt, tuti az üzemidőn spóroltak, de nem, az is rendben van, 100 percet állít a gyártó 4K 30 FPS felbontás mellett, ami nagyjából reális is, bár nem szoktam komplett mozifilm hosszúságú, folyamatos videókat készíteni. Cserébe szerintem lassabban tölt fel, mint az átlag, de ez legyen a legnagyobb hibája egy ilyen készüléknek.

Összegzés

Kezdem a hibákkal: az akkumulátort és a kamerát nehéz kivenni a helyükről, az applikáció helyenként nem tökéletes, illetve nem tud külső mikrofont fogadni. Minden más a pozitívumok oldalon kap egy rovátkát, vagyis a remek kép- és videóminőség, a tengernyi funkció, az általam eddig látott legjobb giro stabilizálás, az FPV, az autó és a víz alatti mód, a nagy felbontás, a szuperlassított videók, a hosszú üzemidő…

 

Nem akarom túlajnározni a kamerát, de végre a gyenge SJ7 Star és a semmirekellő S6 Legend után feltették a saját tortájuk tetejére a díszmeggyet. Ez a kamera közel tökéletes, főleg, hogy az 57.000 forintos ár kevésbé fáj, mint ennek a duplája, GoPro felirattal.

Pro

  • Remek 4K 30 FPS videók
  • Olcsó ahhoz képest, amit tud
  • Átlátható menü
  • Rengeteg kiegészítő

Kontra

  • Pár funkciót csak a Pro verzióban érhetünk el

hirdetés