hirdetés

Firefly Micro 2 mikrokamera teszt

Drónozásra kihegyezve

teszt
Firefly Micro 2 mikrokamera teszt 1
írta: Don Kartács
2019-10-17

A Firefly első szériája nem lopta be magát a szívembe, aminek az oka az elképesztően gyenge hardver és a pocsék hang volt. A Quelima sorozat mellett nagyon túlárazottnak érződött, és ezt a Firefly is érezte, így a második modell jelentős fejlesztéseken esett át. 2,5K 30 FPS vagy 1080p 60 FPS felbontás, analóg FPV kimenet, ami alkalmassá teszi drónozásra is, ráadásul kapott szilikonos védőborítást, illetve egy csomó OSD – képernyőre vetített adat – adatot is képes megjeleníteni. 18 000 Ft-ot kérnek érte, ami nem kevés, viszont a konkurens Runcam, Foxeer, GoPro Session modellek sem olcsóbbak.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 5
 • ár/érték arány: 8

7

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Kaptok még hozzá egy döntött platnit, értelemszerűen versenygépes felhasználáshoz, illetve egy panelt, amivel az OSD paramétereket állítgathatjátok egy külső megjelenítő segítségével. Az egy másik kérdés, hogy ha egyszer beledugjátok a hason elhelyezkedő nyílásba, akkor csak a kábelt tépve lehet kiszedni a csatlakozót, amiben rövid úton el fog fáradni.

Nem szoktam túl sokat foglalkozni a súllyal, de ebben az esetben fontos, hogy csak 31 grammos képrögzítőről van szó, hiszen egy quadkopternek kell majd hurcolnia. Ez a súly már kellően alacsony ahhoz, hogy egy bármilyen repülő járműre feltegyétek, de aki igazán versenyezni akar, az talál jobb megoldást is, ilyen például a Runcam Split széria. Éppen ezért nem zárnám ki a kamera alternatív felhasználásait, már csak azért sem, mert a platnin egy tripod mount is van, ilyet drónon biztosan nem fogtok találni, ellenben selfie botra vagy egyéb cuccra ezzel felszerelhető az eszköz.

Rühelltem viszont a gombok elhelyezkedését. Egyrészt mélyen ülnek, nehéz őket megnyomni, másrészt meg ha fent van a szilikontok, akkor kb. fogalmad sincs éppen milyen módban vagy, csak görcsösen böködsz aztán majd egyszer csak történik valami. Ugyan csipog, de nem túl konzekvensen, emiatt az ergonómia nagyon távol kerül attól, amit jónak mondanék.

Firefly Micro 2: szűk réteg játékszere

A beüzemelése nem különösebben bonyolult, egy legalább Class 10-es, 8-64 GB-os micro SD kártyát kell bele tennetek, majd a két gomb segítségével beállítani a megfelelő felbontást. Ez annyiban macerásabb az átlagnál, hogy nincs kijelző, csak egy státusz LED, vagyis tudnotok kell, hogy melyik szín mit jelent. Ezt nem különösebben nehéz megjegyezni, az 1080p kék, a 2,5K piros, a fotó mód pedig piros és kék egyszerre.

A FOV 160 fok, ami elég nagy, nem hiszem, hogy ennél kell több, maximum annyit érnétek el vele, hogy még inkább belekerülnének a fölösleges dolgok, mint például a propellerek vagy az autó A oszlopai. A Firefly Micro mikrofonját szidtam, ehhez képest a Firefly Micro 2 sajátja megváltás. Az viszont tud zavaró lenni, ha fúj a szél vagy valamiért nagy a háttérzaj. A beépített 500 mAh-s akkumulátorral durván 1 óra üzemidőt kaptok és kétszer ennyi idő feltölteni a telepet. Próbáltam kinyomozni, milyen szenzor lehet a FF Micro 2-ben, de nem találtam releváns adatot. A fotókat 12 Megapixel felbontásban készíti, de hogy ez mennyire interpolált, azt nehéz megtippelni.

Ami a képminőséget illeti, egészen jó ennyi pénzért, a színhűség és a részletesség kielégítő, a felhőket viszont egy picit bekékíti, és túl sok fény mellett bizony ki tudnak égni a részletek. Nagyobb baj, hogy semmilyen stabilizálás nincsen, emiatt a képek remegnek, ráadásul, ha gyors mozgást akartok felvenni vele, akkor a 2,5K 30 FPS-t is érdemes elengedni, maradjatok az 1080p-nél. Bár drónra nem tettem, mert nem volt éppen egyetlen működőképes darab sem nálam, azért uniciklivel szimuláltam nektek, nagyjából milyen lenne a pörgős akció, de kár volt, az EIS hiánya nagyon látszik a felvételeken.

Gondoltam, hogy gimballal lehet javítani a helyzeten, de a nagyobbakra a kicsi súly miatt nem olyan egyszerű felapplikálni a Firefly Micro 2-t, típusa válogatja, melyik képes a dobókockánál nem sokkal nagyobb eszközt stabilizálni.

Versenydrónt reptetők számára lehetnek hasznosak a következő adatok: a késleltetés az analóg kimeneten 40-50 milliszekundum, de szerintem senki nem fog vacakolni azzal, hogy az analóg kimenetet használja. Ahogy néztem a videókat, a dinamikus tartományt elég rosszul kezeli – bár ez lehet beállításbeli probléma is -, és elsötétíti az árnyékos helyeket, már pedig ez elég ciki tud lenni, ha egy fa alatt mentek át vagy berepültök egy ablakon, szóval a Firefly Micro 2-t véleményem szerint mindenki másodlagos kamerának fogja használni.

Összegzés

A Hawkeye által gyártott Firefly Micro 2 egy tipikus rétegtermék, alapvetően versenydrónokhoz találták ki, persze ez nem jelenti azt, hogy ti bármi másra ne használhatnátok. Amitől kellemetlen vele az élet, az az, hogy nincs semmilyen kijelzője, emiatt vagy megjegyzitek, melyik LED szín mit jelent, vagy kotorásztok a kézikönyvben. A képe nem rossz, de a piac kellően telített ahhoz, hogy legyen miből választani, például a Mobius Mini hasonló áron kelleti magát, de ott a sokkal jobb minőségű, ámbátor drágább GoPro Session sorozat is.

A hardcore drónozók pedig úgyis valamilyen beépített hardvert – például Runcam Split vagy Caddx hardverek – fognak használni, szóval a Firefly Micro 2 kicsit a „két szék közül a földre” esete: mind drónozáshoz, mind általános akciókamerának vannak jobb darabok a piacon, igaz, szinte mindegyikért többet kell fizetni. 18 000 Ft-ot viszont kiadni valamiért, ami egyik területet sem fedi le teljesen, nekem elég nagy luxusnak tűnik.

Pro

 • 2,5K 30 FPS felbontás
 • Könnyű

Kontra

 • Rétegtermék
 • Nincs kijelző, mindent meg kell jegyezni
 • Macerás beállítani
 • Nehéz feltenni a szilikontokot
 • Versenydrónhoz vannak ennél sokkal jobb cuccok is

hirdetés