hirdetés

Xiaomi Populele 2 teszt

Számver óvördöréjnbó

teszt
Xiaomi Populele 2 teszt 1
írta: molcsa
2019-10-09

Ha nem tudsz zenélni, a Populele 2-vel 2 nap alatt fogsz tudni, ha pedig tudsz, akkor remekül fogsz szórakozni. Úgyhogy mindenki vegyen kettőt, mert a zenetanulás most forrt ki véglegesen. A Populele ugyanis egy okos ukulele, ami a bundok villogtatásával jelzi, hogy hol kell lefognunk, és applikációja segítségével népszerű dalokon keresztül sajátíthatjuk el az ukulelézés művészetét. És a legjobb benne, hogy meglepetésemre „offline” hangszernek sem utolsó. Mindezért 30 000 Ft-ot kell kicsengetnünk a GB$98PLB kuponkóddal, amiben az áfamentes EU Priority Line szállítás is benne van.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A Populele 2 teste teljes egészében műanyagból készült, ami nem szokott jó ómen lenni egy hangszer esetében, de meglepően szépen szól. Gyárilag felszerelt nylon húrokkal érkezik, amik nagyon kíméletesek az ujjakhoz, nem fárasztó rajtuk játszani. A hangolókulcsokkal már nem vagyok ennyire elégedett, elég hamar elhangolódik a hangszer, de szerencsére mindegyik húr hasonló módon, úgyhogy önmagához kb. tiszta marad, csak épp kicsúszunk a hangnemből. Az applikációban gyorsan előhúzható a hangoló funkció, úgyhogy ez nem akkora probléma, de mégis jó lenne, ha legalább pár napig tartaná a hangolást. Először azt hittem, hogy csak az új húrok nyúlnak még, de több hét után is megmaradt a probléma.

Az okos funkciókat két darab AAA elem behelyezésével és a bekapcsoló gomb megnyomásával hívhatjuk életre, ekkor rögtön fehér LED-ek karácsonyfaizzókat megszégyenítő táncát látjuk a fogólap alatt. Minden húr minden bundja alatt van egy-egy LED, ezzel jelzi, hogy melyik húron hova kell tennünk a kezünket.

Az alkalmazás Androidra és iOS-re érhető el, én telefonon és tableten is próbáltam. Tableten lehet, hogy érzéketlenebb a mikrofon, mivel ott nagyon sokszor nem hallotta, hogy lepengettem a kért akkordot, telefonon viszont nem volt semmi probléma. Használat előtt párosítanunk kell Bluetooth-on a Populelét, amit az app első indításkor fel is ajánl. Három fő részből áll a dolog: tanuló mód, örömzenélgetés és eszköztár. Az eszközök között hangolót, akkordgyűjteményt, fénybeállításokat találunk, és egyedi fénymintát is megadhatunk, amit azt jelenti, hogy bármelyik LED-et ki- és bekapcsolhatjuk manuálisan.

A tanuló mód az app fő része, itt az alapoktól kezdve, angol nyelvű oktató videókkal okosodhatunk, majd különböző akkordgyakorlatok elvégzése után dalokon keresztül leszünk egyre ügyesebbek. Amolyan Guitar Hero féle játékot kell elképzelni, egy kötélen jönnek az akkordok, és időben le kell őket pengetni, hogy pontot kapjunk, amit a sarokban ülő Holdacska nagy mosollyal nyugtáz. Az eszköz mikrofonját használja hallgatózásra, így érdemes hangosan és közel játszani, és persze mindig behangolva tartani a hangszert. A lefogandó akkordokat az ukulele is mutatja a fogólapján a LED-ek segítségével, így akár a telefonra pillantás nélkül is tudunk játszani. A menüben van hangoló, metronóm és lassíthatunk is a zene tempóján, hogy nyugodtan kigyakorolhassuk.

Az örömzene módban ismert slágereket coverelhetünk, itt viszont már nincs Guitar Hero mód, és nem is figyeli az app, hogy mit játszunk, csak mutatja az akkordokat és egy nagyon alap ritmust, amit követnünk kell. A zenei aláfestés a Nokia csengőhang és a shittyflute szintje között mozog valahol, sokszor egészen el van csúszva az ének rész, így elég nehéz megtalálni, hogy pontosan mikor is pengessünk. Beállítástól függően az akkordokat itt is tudja mutatni a hangszer, plusz a LED-ek fényereje a ritmusnak megfelelően lüktet, így erre is könnyebben ráérzünk.

A két játékmódot élőben az alábbi videóban láthatjátok 3:35-től és 5:22-től (örömzene módban nem volt bekapcsolva az akkordok mutatása):

Ha nem teljesen kezdőként álltok neki a Populelézésnek, akkor hamar zavaróan könnyűvé válnak a gyári ritmusok, de mindig lehet saját szakállra cifrázni, így egész jól el lehet lenni vele így is. Viszont engem nagyon zavart ez az „elúszás” a zenében, kezdőket szerintem teljesen össze tud zavarni, és nem segíti az egészséges ritmusérzék kialakulását. A tanuló módban sajnos ugyanez a helyzet: a dallam alapján mindig kicsit később kellene pengetni, mint ahogy a grafika ezt megkívánná. Én mindig a zene szerint játszottam, és 99%-ban elfogadta az app, hiába ért már túl a grafika a pengetési ponton, szóval a teljesítményt nem befolyásolja a megfelelő ritmus tartása, de mégis zavaró a dolog, főleg kezdőknek.

Összegzés

Tanulós hangszernek tökéletes a Populele 2 még az okos funkciók nélkül is, mert bár műanyagból van a teste, szépen szól. Egyetlen baja, hogy a húrok könnyen elhangolódnak. Az applikáció jópofa, de van még mit javítani rajta, kicsit gagyik a zenei aláfestések, és a hang és kép szinkronja sem tökéletes, ezért könnyen kiejthet a ritmusból. Teljesen az alapoktól építi fel az oktatóanyagot az app, így abszolút kezdők is viszonylag hamar és könnyen megtanulhatnak tábortűz mellett énekelve ukulelézni, amiben a hangszer fogólapja alatt lévő LED-ek is segítenek. Ha kiadnának egy frissítést az apphoz, ami fixálja az említett hibákat, akkor csont nélkül ajánlanám mindenkinek a Populele 2-t. Így viszont csak erősen javaslom, mert kezdőknek-haladóknak egyaránt jópofa dolog, és az ára sem vészes: a GB$98PLB kuponkóddal 30.000 Ft-ért, áfamentesen vihető (EU Priority Line szállítással).

Pro

 • Szép hangzás
 • Okos oktató funkciók
 • Menő, mai slágerek az appban

Kontra

 • Könnyen elhangolódik
 • Még fejlesztésre szoruló alkalmazás
 • Műanyag test

hirdetés