hirdetés

Xiaomi Twentyseventeen óra teszt

A finommechanika nemcsak a svájciaké

teszt
Xiaomi Twentyseventeen óra teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-12-02

A mai teszt abból a szempontból rendhagyó, hogy automata órákat jellemzően nem kínai gyártóktól szoktatok meg, különösen nem a Xiaomi égisze alatt. Pedig a Twentyseventeen pont ilyen, bár a 21 köves Miyota szerkezet Japánból érkezik, és a dobozban kétféle szíj szettet, egy bőrt és egy rozsdamentes acélt is kaptok. Az „önfelhúzó” mechanikával szerelt órák esetében sokan 100 000 Ft körüli árat várnának, pedig ennek durván harmadáért, 33 000 Ft-ért érhető el a bgts15 kóddal. Ennyiért itthon egyetlen automata órát sem adnak, ráadásul még jól is néz ki, vagyis eléggé vonzó ajánlatnak tűnik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Csak hogy az árakkal képben legyetek, egy szíjcsere a Tissot órámon 16 000 Ft-ot kóstált volna, ami majdnem fele a Twentyseventeennek. Ráadásul így alkalomhoz illően cserélgethetitek, hiszen a már jól bevált gyorszáras megoldással oldható, amit a sportos okosórákról ismerhettek. Szerencsére az időmérő többi része is igen kellemes, finom kidolgozású az óratest, a korona – az óra funkcióinak beállítására használható gomb – viseli a cég logóját, a hátlapon pedig a rozsdamentes feliratot, és a vízzáróságra vonatkozó 5ATM nyomás elviselését jelző feliratot pillanthatjátok meg.

Kvarc vagy mechanika?

Az óraszerkezeket – werk vagy movement – alapvetően két nagy csoportra lehet osztani. Vannak kvarc és mechanikus szerkezetek, előbbiekben egy kvarckristály rezgése, utóbbiakban valamilyen mechanika szolgáltatja az időméréshez az alapot. A kvarcórákat elem, a mechanikusokat egy előfeszített rugó látja el energiával.

A mechanikus szerkezeteket két további nagy csoportra lehet bontani: kézihúzósak, ahol a korona forgatásával húzzuk fel az órát, és az automaták, itt egy rotor szolgáltatja az energiát a kézmozgásotok alapján. Fontos funkció még a hacking, ez azt jelenti, hogy ha kihúzzátok a koronát, a másodperc  mutató megáll.

Ami a pontosságot illeti, a nagyon drága mechanikus órák napi 5, míg az olcsóbbak napi 20 másodperces eltéréssel mérik az időt, míg egy pár ezer forintos kvarcóra durván 15 másodpercet szór havonta.

A számlap a szokásos római számozás helyett egyenes vonalakkal jelöli a hatvan perceket, kivéve a 12-t, itt dupla rovátkolás emeli ki a legfontosabb időpontot. Az ezüstös számlap kifejezetten szép, főleg ahogy játszik rajta a fény.

A textúra befele haladó, szűkülő tűk gyanánt ér össze középen, míg a mutatók – leszámítva a másodpercet – a klasszikus középen szélesebb, a vége felé elvékonyodó megoldással operálnak. Ezután egy MVMT óra gagyi játéknak tűnik, ami a kidolgozottságot illeti. Tudjátok, mennyibe kerül egy MVMT Jet Noir, ami nagyon hasonló ehhez? Nagyon nem 36 000 Ft.

Nézzetek rá az átlátszó hátlap mögött megbújó óraszerkezetre – amit hívnak werknek, vagy angol terminológiával movementnek is -, amin a beszédes „twenty-one jewels” és a „Miyota Japan” feliratokat fedezhetitek fel. Az előbbi a szerkezet egyes fogaskerekeinek tengelyein lévő csapok rubin csapágyköveinek számát adja meg, ez biztosítja a kopás-ellenállóságot.

A Miyota pedig egy japán gyártó, a jellemzően olcsóbb karórákban – Citizen, Festina, Invitca stb. – találtok ilyen belsőt. Típusszám szerint ez egy módosított Miyota 8215, ami 21600-at mozdul percenként, -20/+40 másodpercet késik naponta, a járástartaléka 40 óra. Lünetta nincs, ez nem egy sportóra, így szükség sincs rá, viszont az óratest felső része zafírüveg, ami remek karcállóságot biztosít.

A korona a szokásos módon működik, rövid kihúzásra dátumot, hosszú kihúzásra az időt állíthatjátok be. Tipikus gagyi óra jellemző, hogy a multifunkciós gomb forgatására a dátumszámlap többet ugrik egy napnál, ennek itt nyoma sincs, pont úgy fordul, ahogy kell. Kihúzásra megállítja a másodpercmutatót, ez az úgynevezett hacking, kvarzóráknál ez evidens, mechanikus órák esetében ez egy plusz funkció.

Érdekesség, hogy a Miyota 8215 ezt a funkciót nem tudja, vagyis valamit módosítottak a werken. Hátul helyezkedik el a lengősúly, ugyanis ez egy automata szerkezet. Ez azt jelenti, hogy a működéshez szükséges energiát a kézmozgásotokból meríti egy inga – más néven rotor -, ez feszíti meg az óra hajtórugóját. Vagyis nincs elemcsere, nem kell felhúzni a koronát, csak a gondtalan használat marad.

Gondolkodtam azon, hogy pontosan milyen alkalmakhoz lehet felvenni a Twentyseventeent, de szerencsére a válasz az, hogy majdnem mindenhez. Bár szerintem a fekete számlapos variáns elegánsabb – aminek a bőr szíja is ilyen színű -, de a duális megoldásnak köszönhetően öltönyóraként alkalmi viselet mellé és mindennapi használathoz is tökéletes. A mérete 40 mm, de ami ennél sokkal érdekesebb, az a magassága, ez 11 mm, szóval nem egy „mandzsetta” óra. Viszont az előbbi méretek tökéletesek arra, hogy bármilyen csuklón jól álljanak, igazi univerzális ketyegő, se nem túl nagy, se nem túl kicsi. Ami a szíjat illeti én a bőrt hordtam, egyszerűen azért, mert az kevésbé húzza a szőrt a kezemen, de rátok van bízva, melyiket preferáljátok.

Összegzés

Nagyon tetszett a Xiaomi Twentyseventeen automata órája, ha nem akarnék sokat költeni ilyesmire, simán megvenném egy 100-150 000 Ft körüli itthoni óra helyett. Szépek a szíjai, maga az óra is, finom a kidolgozása, és iszonyatosan olcsó, ahhoz képest amilyen technika van benne. Nyilván az alacsony árban erőteljesen benne van az is, hogy az órapiacon a Twentyseventeen ismeretlen név, így nem nagyon építették be a reklámköltségeket, az imázs árát, és még a „kiegészítőkön” is spóroltak.

Az óraszíjakon viszont nem, szóval aki „csak” egy automatát keres olcsón, annak remek választás az időmérő, és ki tudja, ha egyszer beindul a cég szekere, akkor akár még többet is érhet a 33 000 Ft-os áránál, amit a bgts15 kóddal érhettek el. Hiszen órát nem hónapokra, hanem évekre vagy évtizedekre vásároltok. Tegyétek mindezt EU Priority Line szállítással, úgy áfa- és vámmentes lesz a küldemény.

Pro

 • Gyönyörű, egyben diszkrét óratest, ízléses dizájn
 • Jó anyaghasználat
 • Két szíjat kaptok a csomagban
 • Néhány, óramániásoknak fontos funkció, mint a hacking
 • Megdöbbentően alacsony ár

Kontra

 • Viszonylag „nagy” pontatlanság

hirdetés