hirdetés

Xiaomi Smartmi PM detektor teszt

Megmondja levegőd minőségét, vagy nem

teszt
Xiaomi Smartmi PM detektor teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-03-11

Egy ideje már izgat, hogy amikor tesztelünk egy levegőtisztítót, akkor vajon a kiírt levegőminőség értékek valósak-e, így beszerváltam egy Xiaomi Smartmi levegőminőség ellenőrző detektort, és megnéztem mi az igazság. Aztán körbesétáltam a fél várost, és méregettem jobbra, balra, és igen érdekes eredményeket kaptam. Lássuk, hogy egy, a BG7630 kóddal 11 200 Ft-ba kerülő cuccal mit lehet összehozni. Szerencsére ez az ár már áfahatár alatti, így sima Banggood Express szállítással is rendelhetitek, további 600 Ft elköltésével.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 7
  • design és anyagminőség: 9
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 10
  • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Összesen egyetlen vezérlőgomb van a panel jobb oldalán,

ami hosszabb nyomásra ki- és bekapcsolja az eszközt, rövidre pedig a fényerőt változtatja 3 lépésben, és ennyi. Semmi mást nem lehet vele csinálni, leszámítva persze a mérést, ami automatikusan megtörténik. A kijelzőn megjelenik egy számadat, ami a részecskék mennyiségét mutatja, illetve egy színes indikátor, ami a levegő minőségét jeleníti meg. A zöld a jó, a narancs a kicsit, míg a piros a nagyon szennyezett állapotot jelenti. Alatta pedig kijelzi a 950 mAh-s akku töltöttségét, de mivel 30 perc után automatikusan kikapcsol a Smartmi PM mérő, ezért túl sokat nem kell töltögetnetek.

 

Xiaomi Smartmi PM detektor – Az igazság a számok között rejtezik

A fentiek jól megmutatják, mennyire egyszerű a cucc használata, viszont magára a folyamatra nincs túl sok ráhatásotok. A lézeres szenzor mér, kiírja a PM értéket, ti meg vagy elhiszitek vagy nem. De egyáltalán mi az a PM, és ebből hogyan lehet következtetni a levegő minősége? Erre érdemes egy kicsit kitérni, hogy miről is van pontosan szó.

A PM a particulate matter,

vagyis a mikrorészecske megnevezése angolul, a 2.5 pedig a 2,5 mikrométernél kisebb részecskéket jelöli. Hogy érthető legyen, ez mennyire kicsi, a hajszálat szokták használni példaként, ami 50-70 mikrométer vastagságú. Jó példa még a 10 mikrométer, ez a pollenek, a por és hasonló részecskék mérete, ezekkel az anyagokkal ti is biztosan találkoztatok. A 2,5 mikrométer az a méret, ami már mélyen bed tud ülni a tüdőbolyhokba és onnan nem is nagyon ürül ki, viszont gyulladásokat és fertőzéseket okozhat, és a halálozzásal is összefüggésbe hozták. Tipikusan járművek égéstermékéből vagy egyéb tűzelőanyagok felhasználásából keletkezik.

A lényeg az, hogy a PM2.5 érték minél kevesebb, nektek annál jobb,

de hogyan ellenőrizzem, hogy vajon az érték, amit a mérőeszköz mutat, helyes? Úgy, hogy megkértem Balázs kollégámat, aki az „utazó nagykövete” a Xiaomi Air Purifiereknek, és már vagy 3 éve használ 2 db Air Purifier 2H-t a lakásában, hogy mérjen a Smartmi-vel az eszközök mellett. Aztán úgy hozta a sors, hogy én is hozzáfértem egy Air Purifier 3-hoz, így azzal is össze tudtam hasonlítani a Smartmi értékeit.

Érdekesek lettek a képeken látható számok, különösen ott, ahol egy helyen volt az Air Purifier és a Smarti eszköze is. Mi látszik a számokból? Két dolog biztosan, az egyik, hogy nem teljesen ugyanazt mérik a szenzorok, de azért nem is nagyon különbözőt. A tiszta levegőhöz tartozó PM2.5 értéknek 0-75, a közepesen szennyezettnek 76-150 közé kell esnie, míg a nagyon szennyezettnek 150-nél magasabbnak kell lennie. A tartományt mindhárom eszköz eltalálta, a kérdés az, hogy ez hány részecskéből jött össze?

Erre semmilyen adatot nem találtam, és nagyon nem mindegy, hogy 100 vagy egymillió részecskéből jöttek össze a fenti számok, csak a sztenderd napi terhelést találtam meg, ami 12 mikrogramm/köbméter, de ez nem sokat segít. Az első esetben ugyanis 27% és 57% lenne az eltérés – vagyis 30%-os különbség lenne a mért adatok között – a másodikban pedig százezred százalék az eltérés. Emiatt döntöttem úgy, hogy megnézem a PM2.5 értékeket néhány tipikus helyen is, sok sávos utak mellett, illetve a természetben, ahol az eredményeknek sokkal alacsonyabbnak kell lennie. Körbejártam a várost, de nagyjából mindenhol ugyanazokat az adatokat adta vissza az eszköz, és egyik helyen sem jelzett az egészségesnél magasabb mennyiséget, itt kezdett el gyanús lenni a dolog.

Megpróbáltam Budapesten konkrét mérőállomásokat keresni – amelyek listáját ezen a linken éritek el -, de sajnos csak a PM10-es részecskéket mérik, így nem tudtam volna összehasonlítani a mért eredményt a hivatalosokkal. A fenti képekből az tűnik ki, hogy mivel tesztalanyunk nem mér PM10-es részecskéket, csak PM2.5-öt, vagyis pont arra nem jó, amire egy átlagember használná, tehát az általatok is érezhető szmogot, port és egyéb dolgok nagy koncentrációját nem mutatta meg az eszköz.

Magas értékeket egyetlen dologgal tudtam kiprovokálni belőle: főzéssel. Itt valóban az egekbe ugranak a számok, tehát a Smartmi eszköze működik, csak éppen objektíven nem használható.

Összegzés

A Smartmi PM mérője egy kicsit megtévesztő, hiszen pont a PM10-es részecskéket nem jelzi ki, ami a szálló por és egyéb dolgok kategóriája lenne. Arra viszont elvileg alkalmas, hogy ellenőrizzétek, milyen a levegő minősége, már amennyiben a PM2.5-ös értékekkel is megelégszetek. Sajnos közel sem olyan egzakt eredményeket kaptam, mint vártam, de ez leginkább annak tudható be, hogy nincs egy jó viszonyítási pont, amihez mérni lehetne a számokat, egy Xiaomi Air Purifiert meg nem tudok kivinni és üzemeltetni egy forgalmas csomópont mellett. Azt persze megmondja, hogy nagyjából milyen tartományba esik a levegőminőség, de ez számomra egy kicsit megfoghatatlan adat.

Azt sem állítanám, hogy minden háztartásban szükség van egy ilyenre 11 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért, amit a BG7630 kóddal érhettek el, és már a szállítást is tartalmazza. A mért értékekből viszont kiderülhet, szükségetek van-e légtisztító berendezésre, vagy sem, hiszen azok pont ugyanezt az értéket jelzik vissza. Én fogom kontroll eszközként használni az elkövetkezendő tesztekhez, hátha még közelebb jutunk az igazsághoz, hogy pontosan mennyi is az annyi.

Pro

  • Jó minőség
  • Egyszerű kezelhetőség

Kontra

  • Nem igazán egzakt a mért eredmény
  • A kínai leírás pont abban nem segít, hogyan kellene használni a cuccot

hirdetés