hirdetés

Xiaomi Qualitell alvássegítő hangfal teszt

Viszlát álmatlanság?

teszt
Xiaomi Qualitell alvássegítő hangfal teszt 1
írta: Don Kartács
2020-01-15

Ha van rendhagyó eszköz a kínai cuccok között, akkor az a Xiaomi bábáskodásának köszönhetően elkészülő Qualitell alvássegítő hangfal. Aki álmatlanságban szenved, vagy egyéb alvásproblémája van, annak ez maga a megváltás lehet. Nem mellékesen még Bluetooth hangszóróként is használható a 9 000 Ft-os hiánypótló berendezés, amit Aliexpress-ről vámhatár alatti áron elérhettek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A tetején lévő villám nem a véletlen műve, ide vezetéknélküli töltésre képes telefonokat helyezhettek, hiszen erre is képes, 10 W teljesítményig. Ehhez adnak egy csúszásgátló szilikongumit is, és természetesen mikro USB kábelt, plusz egy kínai nyelvű leírást. A lekerekített sarkú doboz hátoldalán rejtett kapcsolóként bújik meg az egy szem oldalra húzható gomb, ami a bekapcsolást és az időzítést valósítja meg. Egy, kettő, kikapcsolt és folyamatosan bekapcsolt állapotok közül választhattok.

Ferraris manettino gyanánt a frontról mered előre egy „hangváltó” tekerőkapcsoló, aminek lényege, hogy itt váltogathatjátok a nyugtatási célzattal lejátszandó hangokat, illetve átkapcsolhattok sima Bluetooth hangszóró módba, de nyilván a Qualitell termékét senki nem fogja csak ezért megvenni. Bal oldalon találjátok az érintésérzékeny hangerő szabályzást és a pause gombot is. És ennyi volt a kezelés, szerintem nem bonyolultabb, mint egy faék, ugrok is a gyakorlati felhasználásra.

Xiaomi Qualitell alvássegítő – Nem hittem, de működik

Az alapötletet feljebb felvázoltam, már csak a tekerőgombbal kellett ráadnom a delejt, hogy eljöjjön az alvás nirvánája. Ehhez nektek kell eltalálnotok azt a hangot, amelyik számotokra álmosító, és tapasztalatból mondom, hogy bizony ezek egyénenként változnak. Kísérleti nyúlnak saját magamat és barátnőmet használtam, heteken keresztül próbálgatva a berendezést, és szerintem viszonylag kielégítő eredményeket kaptam.

Ha alsó állásból balra haladtok, az alábbi hangokat állíthatjátok be:

 • semmi, ez a szokásos BT módra kapcsol, amit egy fehér LED jelez
 • patakcsobogás
 • eső
 • ventilátor?, szélzúgást imitál
 • tenger morajlása
 • fák susogása
 • madárcsicsergés
 • rovarciripelés

A tapasztalataim szerint az eső mód elképesztően álmosító, nemcsak alvás előtt bekapcsolva, hanem nagyjából bármikor. Egyébként is szeretem hallgatni a természet hangjait, de ez még nappal is olyan hatással volt rám, hogy éreztem, ragadnak le a szemeim. A rovarciripeléstől meg valahogy az éjszakára asszociáltam, szintén nyugtató hatású, ez is tökéletesen működött, de az eső jobban bejött.

Mi az inszomnia?

Az inszomnia (latinos írásmóddal insomnia) pszichológiailag diagnosztizálható, kóros álmatlanság.

Típusai:

 • az elalvás zavarai
 • átalvási zavar (felborult bioritmus)
 • korai ébredés

Hossza szerint:

Forrás: Wikipedia

Ellenben a madárcsicsergés pont az ellenkezőjét váltotta ki nálam, inkább idegesített, mint segített elaludni. A fák susogása pedig teljesen vegyes hatást keltett, ha odafigyeltem rá, idegesített, ha nem, egészen jól el tudtam rá lazulni.

A többi hangot leginkább semlegesnek írnám le, a szélzúgást imitáló, de eléggé mesterséges „zajt” pedig nem igazán tudtam mire vélni, és itt jött az első csavar: a hangok hossza véges.

Mivel minden zaj ciklikusan ismétlődik, ezért ha eléggé figyeltek, akkor felfedezhetitek, hol kezdődik, és hol végződik a felvett hanganyag. Ha ezt egyszer elkapjátok, akkor folyamatosan erre fogtok koncentrálni, mivel nem elég hosszúak a darabok.

Persze fel lehetett volna venni 30 perces etapokat is, de itt inkább 30 másodpercről van szó, ami bizony eléggé rövid. Ahol pedig a vég és a kezdeti minta eltér, ott inkább zavaróak a megszakítások, minthogy segítenék az elalvást.

Ekkor döbbentem rá, miért volt hatékony az eső és a rovarciripelés: mert nagyon kicsi az eltérés a mintában, ezért nehezen észrevehető. Ugyanez a madarak esetében pont fordítva van, a füttyögésük jól elkülönül, emiatt a szekvencia újrakezdése is könnyedén hallható.

A tanulság az, hogy mindenkinek egyénileg kell megtalálnia azt, ami segít az elalvásban, de jó eséllyel ez a nehezen felismerhető minták közül kerül majd ki. Az ideális hangerő eltalálásához is érdemes egy kicsit játszani a gombokkal, mert a túl nagy hangzavar is tud idegesítő lenni.

Természetesen a teszt nem lett volna valós, ha nem próbáltam volna ki a Qualitell eszközét egy alvászavarban szenvedő egyénen is, hívjuk mondjuk Istvánnak. Ő többszintű alvászavarral küszködik, nehezen is alszik el és éjszaka is felébred. Az első esetben tökéletesen segített neki a berendezés, bár ő is felfedezte a ciklusokat a hangfájlokban. Azt is mondta, hogy a lejátszott zajok arra is jók, hogy ne „hülyeségeken” gondolkodjon, hanem a hangra figyeljen, és így könnyebben alszik el. Az éjszakai felébredésen viszont értelemszerűen nem tud segíteni a zajongó.

Ami a Bluetooth hangszóró részt illeti, a „ZS1001” nevű eszközt kell majd felvennetek a BT listáról, de semmi extrára nem kell számítanotok. Kicsit jobban szól, mint egy 8-10 000 Ft-os átlagos hangszóró – állítólag 20 W, de nyilván nem -, de nagy extrát ne várjatok tőle. A hangokat szépen „kiénekli”, viszont frekvenciában nem tud eléggé lemenni, így a basszus része nem különösebben hangsúlyos. Mivel műanyag a doboz, ezért puffog is egy kicsit, nem véletlen, hogy a komolyabb hangfalakat fából csinálják. A közép és magas viszont jó, és ami a legfontosabb, nem torzít, szóval végül is ez a funkció sem hiábavaló.

Összegzés

A Xiaomi műhelyéből kikerülő Qualitell alvássegítő készüléke meglepően jól működik, ha megtaláljátok magatoknak a megfelelő beállítást, ám azonban nem egy 1 napos meló, én is hetekig kísérleteztem vele. Akkor viszont nálam működött, tényleg segített az elalvásban, de ez azért eléggé egyénfüggő dolog, mint ahogy a betegség természete is változó.

Annak viszont, aki kínlódik ezzel a problémával, nem lehet tétel a megváltás 9 000 Ft-ért, ráadásul egy kellemesen összerakott terméket kaptok a pénzetekért, ami még Bluetooth hangszórónak is elmegy, szóval nagy rizikót nem vállaltok a dologgal. A termék vámhatár alatti, így az áfa és a vámolási procedúra miatt sem kell aggódnotok.

Slusszpoén: van egy fejlesztett verziója, a Qualitell ZS1001 Pro, ami picit többet tud, jóval drágábban.

Pro

 • Jó minőség és dizájn
 • Nekem működött az alvássegítés
 • Tűrhető hangszórónak is
 • Vezetéknélküli töltés

Kontra

 • A hatása nem bizonyítható mindenkinél

hirdetés