hirdetés

Xiaomi Mijia monitor szemüveg teszt

A kék fény vége, akkor is ha behánysz tőle

teszt
Xiaomi Mijia monitor szemüveg teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-05-25

Munkavédelmi eszközként is felfoghatjátok a Xiaomi Mijia monitor szemüvegét, aminek lényege – azon kívül, hogy jól néz ki – , hogy védi a szemet a kék fénytől. Vagyis mindenkinek ajánlott, aki számítógép előtt tölti az ideje nagy részét, hiszen az fárasztja és kiszárítja a szemet. A szemcsiért 6800 Ft-ot kérnek kínai raktárból a BGHU2125  kóddal, az árban már benne van a szállítás költsége is.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 10
  • design és anyagminőség: 9
  • felszereltség, funkciók: 9
  • ergonómia: 8
  • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A keret színe fehér vagy sötétkék lehet – nekem az utóbbi jutott -,

viselni egyáltalán nem kényelmetlen, ráadásul pehelykönnyű is, mindössze 16 gramm. A keret anyaga a TR90 varázsrövidítésre keresztelt poliamid, de maradjunk annyiban, hogy ez is csak egy műanyag. A háromrétegű lencse is műanyag – mindkét oldalán 1-1 zsírtaszító felülettel -, de kapott egy kékes borítást, az alapszíne világos sárga, kicsit az éjszakai vezetéshez kitalált narancsos szemüvegek érzetét kelti, de annál világosabb. Az orrnyerget szilikongél papucsok védik, amik szintén nagyon kényelmesek, összességében a minőséget teljesen rendben levőnek találtam.

A gyártó szerint a kék fény 50%-át képes kiszűrni a szemcsi,

ami nem tűnik rossznak, feltéve ha igaz. Felvéve kicsit tanárbácsis, okoskodó fejem lett tőle, de igazán nem bánom, nem vagyok már „mai csirke”, és a monitor előtt ülve egyébként is az esztétika a másodlagos az egészségemmel szemben. Illetve másodlagos lett volna, ha nem fájdult volna meg kb. 5 perc alatt a fejem a viselésétől, illetve nagyjából fél óra után könnyed hányinger is erőt vett rajtam.

A fentiekhez érdemes azt tudni, hogy soha életemben nem viseltem semmilyen szemüveget, maximum a nap ellen. Több, mint 40 év alatt sem romlott el a szemem, pedig gyerekkorom óta a monitorokat – most éppen egyszerre hármat – bámulom. Édesapám ezt tette egész életében és bőven 40 fölött lett szemüveges, öcsém pedig gyerekkora óta az. Vagyis nagyrészt genetikai adottságok is meghatározzák azt, hogy kinek mikor romlik el a szeme, mint ahogy azt is, hogy pl. mennyire érzékeny a fényre – én kékszemű lévén nagyon – vagy hogy pl. a gyors mozgástól milyen gyorsan lesz hányingere. Én sajnos eléggé hamar rosszul leszek az ilyesmitől, meg attól is, ha valami a szemem előtt van, ezért is kellett abbahagynom az FPV szemüveges drón repülést, de például az FPS játékok gyors forgását sem bírom. Forgattam jobbra-balra a szemüveget, nézegettem a lencsét, de semmiféle torzulást vagy félrecsiszolást nem láttam rajta, így nem gondolom hogy a Xiaomi Mijia szemcsije okozná, valószínűleg az én egyedi metabolizmusom nem képes befogadni ezt az érzést.

Forrás: Banggood

Mivel képtelen voltam hosszabb távon viselni, viszont ki akartam zárni ezt a problémát, ezért átpasszoltam a szerkesztőségen belül SonkaMod kollégának, aki szemüveges, hogy mondjon róla ő is véleményt, amit az alábbiakban olvashattok:

„A viselés kapcsán semmi extrát nem tudok elmondani, nekem nem volt tőle hányingerem vagy rosszullétem, viszont hosszabb távon jobban zavart, hogy rajtam van egy szemüveg, mint hogy dől rám a kék fény, bár többek között ezért is váltottam 10 éve kontaktlencsére. Nem éreztem, hogy a Mijia termékétől kevésbé fáradna a szemem, de ezt egy átlagos munkanapon egyébként sem szoktam érezni, maximum akkor ha extrém sokat ülök monitor előtt. Igazából jobban zavart az, hogy egy filteren keresztül kell néznem mindent, ami kicsit befátyolosította a látóteremet, mintha helyette nem viseltem volna semmit.

Az anyagminőségéről csak jót tudok elmondani, talán annyit kell megjegyeznem, hogy az orrnyerget támasztó papucsok fixek, de nagyon kényelmesek, a tokja szuper, minőségi hatást kelt, jól néz ki, ebbe nem tudok belekötni.”

Összegzés

Alapvetően nem találtam fogást a Xiaomi Mijia monitor szemüvegén, jól néz ki, teszi a dolgát, minősége rendben van, és még kényelmes is. Mivel nem vagyok szemüveges, viszont érzékeny vagyok mindenre, ami a szememet takarja, ezért én szédültem a viselésekor, de ez egyedi hibának tűnik, SonkaMod kollégám például gond nélkül használta, viszont ő sem érzett különösebb pozitív hatást, persze ez nyilván hetek, hónapok vagy akár évek alatt jönne ki. Szóval az a fura helyzet állt elő, hogy ugyan a terméket teljesen jónak találtuk, lepontozni nem tudjuk, mégsem éreztük azt, hogy olyan nagyon szükségünk lenne rá, innentől kezdve inkább hit kérdése, hogy nektek kell-e egy ilyen, vagy sem.

A 6800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). pedig nem tűnik soknak egy kis egészség védelemért, amit a BGHU2125  kóddal érhettek el, és az árban már benne van a szállítás költsége is.

Pro

  • Jó minőség
  • Adnak hozzá hordtokot és mikroszálas kendőt
  • Kényelmes
  • Nem túl hivalkodó

Kontra

  • Nekem megfájdult tőle a fejem, de másoknak nem

hirdetés