hirdetés

Vízminőségmérők összehasonlító tesztje

Beavatás a sörfőzés alapjaiba

teszt
Vízminőségmérők összehasonlító tesztje 1

Forrás: Banggood.com

Ambient
írta: Ambient
2022-09-10

Hobbi sörfőzőként kifejezett motivációm van a csapvíz minőségi paramétereinek mérésére. Hasonlóan lehetnek ezzel növénytermesztők és mezőgazdászok is, vagy bárki, akinek például akváriuma, kerti tava, medencéje van otthon, borászkodik vagy csak kíváncsi, milyen minőségű csapvizet iszik. Kipróbáltam hát 2 különböző terméket, ami igazából 3, hogy megnézzem, miből főzök sört. Ehhez két terméket hívtam segítségül, a TVIRD PH0-14-et, amiért 7700, illetve a C-600-at, amiért 11 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, a Banggood és az Ali pedig fizeti utánuk az áfát.

TVIRD PH0-14 vízminőségmérő

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Forrás: Banggood.com

C-600 vízminőségmérő

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Elsősorban haltenyészetekben és akváriumokban (vízminőség), uszodákban (víz fertőtlenítése) lényeges,

mivel a sörfőzésben leggyakrabban az alkoholtartalom, a komlózás vagy egyszerűen a forralás megoldja ezt a problémát. Az utolsó paraméter pedig a sótartalom, a drágábbik eszköz ugyanis ezt is tudja mérni, de ez sem olyan érték, ami kiemelkedő érdeklődésre tartana számot.

Azért írtam egyszer 2, utána meg 3 eszközről, mert az egyik termék igazából egy csomag,

amelyben 2 különböző eszköz van (egy pH és egy TDS + EC mérő), míg a másik termék önmagában mér pH-t, EC-t, TDS-t, ORP-t és sótartalmat. Természetesen mindhárom automatikus hőmérsékletkorrekcióval rendelkezik, enélkül nem is lehetne pontos méréseket végezni a legtöbb esetben.

Számomra 2 érték az igazán mérvadó: a pH és a TDS, azaz a vizem kémhatása és keménysége. A többi azért nem annyira fontos, mert a szolgáltató, ha nem is tette közzé magától a csapvíz különböző paramétereit, de be lehet kérni tőle, így mérés nélkül is tudni, hogy milyen oldott anyagok vannak benne, és milyen mennyiségben literenként. Nekem nemcsak tudnom kell ezt, hanem beállítanom és újramérnem is. Magyarul van egy kiindulási alapom, ahonnan valahová el kell jutnom ahhoz, hogy a főzendő sörtípus tényleg olyan legyen, mint a nagykönyvben. Ezt pedig úgy lehet elérni, hogy elkérem a szolgáltatótól az adatokat, átengedem RO (fordított ozmózis) szűrőn, mérek, majd a kívánt értékekre „sózom” a vizet. Azaz hozzáadok konyhasót, kalcium-szulfátot, kalcium-kloridot, és magnézium-szulfátot a kívánt mértékben, vagy éppen tejsavat a pH csökkentése érdekében. Így készül a főzővíz.

Lássuk hát, hogy alkalmas-e az olcsóbb, 2 termékes szett (kreatívan TVIRD PH0-14 fantázianévvel ellátva) is a pH és vízkeménység mérésére, vagy érdemesebb beruházni egyetlen, többfunkciós, de drágább eszközbe (ez volna a C-600).

 

Vízminőségmérők összehasonlító tesztje 20

Forrás: Banggood.com

TVIRD PH0-14 – Olcsó, de vajon jó?

Mindkét szett csomagolása hozza a szükséges minimumot, ami viszont érthetetlen meglepetés a számomra, hogy az olcsóbbikban van egy műanyag doboz és egy műbőr hatású másik, amelyekben az eszközöket hordozni lehet. Szuper ötlet, de miért nem ugyanolyan a kettő? Vagy miért van 2 külön dobozuk egyáltalán? Na, mindegy, nem érthetek mindent. Rögtön neki is estem a PH0-14 pH mérőjének és kalibráltam a hozzá kapott 3 tasak segítségével.

Mindet kb. 250 ml vízben fel kellett oldani, így a tasakokra írt pH-jú oldatokat kaptam, amelyekhez már tudja igazítani magát a műszer. Az első kettőhöz sikeresen hozzá is tudtam kalibrálni, de a harmadikhoz, amelyhez 3 gombnyomás kellett volna, egyszerűen nem ment. A képeken az látható, hogy kalibráció és többszöri, kevert mérés után is tűpontosan mérte a 4.00-s oldatot, a 6.86-osat 6.79-re mérte (de ez simán lehet mérési hiba is), a 9.18-ast viszont (amelyhez nem tudtam kalibrálni) 8.87-re mérte, ami azért már megüti a számottevő eltérés kategóriát.

Hosszas tesztelgetés és különböző oldatokkal próbálgatás után azt tudom megállapítani, hogy a kalibráció sajátossága miatt savas tartományban mér nagyon pontosan, lúgosban kevésbé. Ez nekem pont kapóra jön, szóval a felhasználásban nem zavar, de azért nem túl szerencsés.

Párja, a TDS és EC mérő a sima csapvízre ~180 ppm értéket írt, azaz kb. 180 mg/l oldott anyag található benne 388 µS/cm vezetőképesség mellett. A szolgáltató adatai szerint 122 ppm és 428 µS/cm értékeket kellene produkálnia a víznek. Kétlem, hogy a mérő tévedne, ugyanis desztillált vízre hozta a 6 ppm-et és 13 µS/cm-t, ahogyan azt kell. A pH mérő a csapvízre kb. 7.6-ot mutatott a végén, az elég közel van a szolgáltató szerinti 7.7-es értékhez.

Vízminőségmérők összehasonlító tesztje 32

Forrás: Banggood.com

C-600 – Drágább, de sokkal jobb is

Ezután elővettem a tök szimpatikus dizájnnal megáldott, drágábbik, minden egyben-mérőt és elláttam a szükséges, 3 darab LR44-es gombelemmel (volt itthon még eBay-es beszerzésből). Bekalibráltam volna azt is, de alapból nagyon közeli értékeket írt, így nem bajlódtam vele, elkezdtem inkább a két mérőt összehasonlítani. Azt kell mondjam, a C-600 hamarabb érte el a várt értékeket és közelebb is állt a végén hozzájuk, mint a 2 külön mérő, illetve pH mérésnél a lúgos tartományban is pontosabb tudott maradni.

Összegészében stabilabban is mért bármilyen értéket (pH méréshez illik azért jó 15-20 másodpercet hagyni, mire beáll a végleges érték), mint a másik 2 kütyü. A zöld pH mérőt például könnyen meg lehetett bolondítani egy kis kavargatással, ez viszont végig sziklaszilárdan ragaszkodott az általa írt számokhoz.

Mindebből azt szűröm le, hogy a 2 termékes PH0-14 esetében több pénz ment el fura tokok gyártására, mint amennyi a gyártás minőségére,

így hiába drágább a C-600, inkább azt venném, mert többet tud (bár számomra teljesen fölöslegesen) és még az alapokat is stabilabban, megbízhatóbban jelzi vissza. Plusz elég csak ezt az egy eszközt elemmel ellátni és nem elhagyni a lakásban, nemhogy kettőt. Amatőr felhasználókat persze kiszolgál az olcsóbb szett is, nagyon nagy butaságot azok sem írnak, de ha már mérünk, mérjünk minél pontosabban, ezt pedig a fehér eszköz hozza inkább.

Anyagminőségben egyik termékre sem lehet panasz, jó minőségű, kellemes tapintású műanyag házban kaptak helyet,

bár a C-600 mintha egy fokkal strapabíróbbnak tűnne. Mindkét eszköznek van háttérvilágítása – a C-600 esetében lehet kapni háttérvilágítás nélküli verziót is -, bár pH mérésnél például rendszerint kialudt a fény, mire végleg beálltak az értékek, illetve mindkettő tudja tartani (jegyezni) a kiírt értékeket, így nem kell rögtön papírra vetni, nyugodtan lehet méregetni.

Összegzés

A TVIRD PH0-14 pontozásánál azt vettem figyelembe, hogy kevésbé megbízhatóan mér, nem annyira ergonomikus a 2 külön eszköz miatt, viszont ennyi pénzért tökéletes megoldás amatőr célokra. A C-600-nál nem volt mire kevesebb pontot adnom, tökéletesen működött minden alkalommal, házi körülmények között tesztelve végig pontos maradt, ez az eszköz többet is tud, mint kellene, viszont azt nem bánnám, ha egy egészen picurkát olcsóbb lenne.

Ugyan a TVIRD PH0-14-ért csak 7700 – de sajnos már nem kapható –, míg a C-600-ért 11 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, az utóbbi a meggyőzőbb, a Banggood pedig fizeti utánuk az áfát.

Pro

 • TVIRD PH-014: olcsó, aránylag megbízható, amatőr szinten megfelelő
 • C-600: pontos, multifunkciós, strapabírónak tűnik

Kontra

 • TVIRD PH-014: nem teljesen pontos, kalibráció során problémába ütköztem, 2 külön eszköz
 • C-600: egy picit lehetne olcsóbb

hirdetés