hirdetés

Luxun F30070M csillagászati távcső teszt

Bonyolult problémára rossz megoldás

teszt
Luxun F30070M csillagászati távcső teszt 1

Forrás: Banggood.com

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-11-04

Egy kicsit meg akartuk törni a monoton kínai tesztek sorát, ne mindig robotporszívó, projektor és fülhallgató legyen a felhozatal, így bekértünk egy csillagászati távcsövet tesztelésre, ami nem is volt olyan egyszerű feladat, mint gondoltuk. A Luxun F30070M-es darabja egy alap modell, de vajon alkalmas arra, amire szánták, a csillagok vizsgálatára? A termékért 21 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek a BGXIFD070  kuponnal, cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 4
 • design és anyagminőség: 5
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 4
 • ár/érték arány: 10

6.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A téma mélysége miatt a mostani teszt sok egyszerűsítést tartalmaz, a cél nem a mély szakmaiság megvalósítása, hanem a közérthetőség volt, ezért előre is elnézést kérünk azoktól, akiknek ez a szemét szúrja.

A Luxun F30070 egy lencsés távcső – vagyis egy refraktor -,

aminek a működési elve viszonylag egyszerű: a párhuzamosan beérkező fénycsóvákat egy kívülről nézve domború objektív lencse megtöri, és az okulárhoz – más néven szemlencse – vezeti. Ez utóbbi részegység az, amin keresztül belenéztek a távcsőbe. Gyorsan fejtsük meg a termék nevében szereplő számok jelentését. Ez valójában két különböző szám, az első a 300, ami azt jelenti, hogy 300 mm a gyújtótávolsága – a fókusza – a Luxun eszközének, míg a 70 a távcső objektívjének az átmérőjét mutatja milliméterben. Ez utóbbi határozza meg azt, hogy mennyi fényt képes beengedni a távcső, vagyis hogy az égbolton milyen halvány objektumok látszódnak majd.

Luxun F30070M csillagászati távcső teszt 2 A reflektorok és refraktorok működési elve.

Forrás: Wikipedia

Két fontos fogalmat kell még tisztáznunk, az egyik a fényerő, a másik a nagyítás.

Az előbbit úgy tudjátok kiszámolni, hogy az objektív fókusztávolságát elosztjátok az átmérőjével, ami ebben az esetben 300/70, vagyis f/4.2 lesz. A nagyítást pedig úgy kapjátok meg, hogy az objektív gyújtótávolságát elosztjátok az okulár gyújtótávolságával. Vagyis a 300 mm-es számot kell osztogatni az adott szemlencse méretével, ezért van ebből a dobozban kapásból három, illetve van benne 2 darab extender is – más néven Barlow-lencse –, amivel a fókusztávokat variálhatjátok. Hogy érthetőbb legyen, miről hadoválok, mutatom számadatokkal, hogy jön ki a leírásban látható 15-150-szeres nagyítás:

 • 1 darab H20 mm-es okulár: 300/20=15x nagyítás
 • 1 darab H12 mm-es okulár: 300/12=25x nagyítás
 • 1 darab H6 mm-es okulár: 300/6=50x nagyítás
 • 1 darab másfélszeres extender: 22,5x, 37,5x, 75x nagyítás
 • 1 darab háromszoros extender: 45 x, 75x, 150x nagyítás
Luxun F30070M csillagászati távcső teszt 3 Különböző lencsés és tükrös távcsövek.

Forrás: Telescopefinder.com

A másik fontos dolog pedig az állvány, amin a csillagászati távcső áll.

Általában két kategóriára oszlanak az állványok, az egyik az alt-azimutális – más néven AZ, és a fő tengelyét a föld forgására lehet állítani és így ívesen követni az égitesteket -, a másik pedig az ekvatoriális – más néven EQ -, amikkel X, Y koordinátákat lehet felvenni, vagyis bárhova állítható, de nem lehet vele köríveken mozogni, bővebben ezen a linken okosodhattok. Az EQ/AZ betűjelölések mögött szokott állni egy szám is, ez határozza meg a távcsőállványok stabilitását. A Luxunhoz nem egy csillagászati, hanem egy sima fotós állványt adnak, ami semmire nem jó, viszont itthon egy normális darab, mondjuk az EQ3 kategória bőven 100 000 Ft fölött van, szóval ez érthető egy ilyen árazású eszköznél. Most, hogy nagyjából tisztáztuk az alapfogalmakat, nézzük mit tud a Luxun távcsöve.

 

Luxun F30070M – Ez nem a te égboltod

A Luxun ezen modelljével nagyjából a holdat és az egyéb közeli égitesteket lehet(ne) megvizsgálni, illetve távolabbi földi objektumokat, mint a pár ezer méterre lévő épületek, esetleg ornitológiai ismereteiteket bővíthetitek. NAGYON FONTOS: SOHA NE NÉZZETEK VELE A NAPBA SPÉCI SZŰRŐ NÉLKÜL, ÉS A GYEREKEKET SE HAGYJÁTOK EGYEDÜL A TÁVCSŐVEL. A NAPBA NÉZÉS SZEMSÉRÜLÉST, SŐT VAKSÁGOT IS OKOZHAT. Természetesen speciális szűrővel ez is megoldható, de ez nem része a csomagnak.

A kalandunk nem indult könnyen, pedig vidéken akartam kipróbálni, ahol sokkal kisebb a fényszennyezettség és sötétebb az ég, de a 5 napból 4-ben sűrű köd uralkodott, így csak utolsó napon tudtam a cuccot égitestek keresésére használni. Ahogy kibontottam a dobozt, nem volt teljesen egyértelmű, hogy mi mire is való, ezért vegyük gyorsan át, melyik részegység mit is csinál.

A doboz tartalma az alábbi:

 • 3 darab okulár, amivel a nagyítást lehet állítgatni
 • 2 darab extender – Barlow lencse -, ami szintén a nagyításhoz szükséges
 • 1 darab star mirror, más néven kereső távcső, amibe belenézve a bolygókat lehet becélozni és a fő tubusra kell felszerelni
 • 1 darab alumínium állvány (de véletlenül sem csillagászati)
 • maga a távcső (más néven a tubus)
 • leírás

A leírás igazi förtelem, A4-es lapok rossz sorrendben összetűzve,

így össze-vissza keveredik az angol és a francia szöveg, ráadásul egyáltalán nem informatív, nem segít a használatban. Az alumínium állvány maga a szánalom, rossz minőségű, szállítás közben meg is nyomódott, és rezeg, mint a nyárfalevél. Ez azért nem szerencsés, mert minél nagyobb nagyítást használtok, annál inkább remeg, illetve eltolódik a kép. Öröm az ürömben, hogy szabványos tripod menetet használ, tehát valami értelmesre tudtam volna cserélni, ha tele lenne ilyenekkel otthon a kisszoba. De nyilván nincsen, és egy jobb állvány sokkal többe kerül, mint az egész szett.

Mi alapján válasszatok csillagászati távcsövet?

Erre a kérdésre többtíz oldalas választ is lehetne adni, de a két legfontosabb szempont szerintem az, hogy akarjátok-e hordozni, illetve, hogy csak a naprendszerünk objektumait szeretnétek szemügyre venni, vagy pedig a mélyűr – galaxisok, távolabbi bolygók, mindenféle ködök – alakzatait is meg akarjátok-e keresni. Érdemes továbbá azt is tudni, hogy egy jó állvány nélkül nincsen jó csillagászati távcső sem, ezért erre is figyeljetek oda. A beugró modellek valahol 100 000 Ft alatt kezdődnek, 2-3 millió forint körül pedig már motoros, programozható, automatikusan az égitestre álló megoldások is vannak, persze a határ a csillagos ég.

A Luxun távcsövének minősége a semmi extra kategória,

nem különösebben jó az anyaghasználat, de úgysem ez a lényeg, hanem a lencsék használhatósága. Egy dolgot azonnal kiszúrtam, hogy nincs hozzá telefontartó, vagyis a látott égitesteket nem tudjátok majd lefényképezni, amiért bizony kár, mondjuk ilyen remegés mellett nagyjából mindegy is. A távcsövet össze kell szerelni, vagyis fel kell rá rakni a kereső távcsövet, az okulárt, illetve ha a nagyítást növelni akarjátok, akkor az extendereket be kell helyezni az okulár és a tubus közé. Ezzel kezdődhet a móka, de előtte javaslom a Skyview app letöltését, aki pedig komolyabb programmal próbálkozna, az a PC-n elérhető Stellariumot használhatja, én az előbbire szavaztam. Az égitestek keresésére a legjobb módszer az, ha valamilyen ismertebbre ráálltok, például a Holdra, majd ahhoz képest megkeresitek a többit a progi segítségével.

Mielőtt nekifeszültem volna a csillagoknak, belőttem a pár száz méterre lévő épület kéményeit. Még ebben a távolságban is érezhető, hogy iszonyatosan remeg a kép, ami eléggé idegesítő. A színek az elmegy kategóriába esnek, a 150x-es nagyítás elég sok, ilyen távolságra túlságosan is, így visszavettem belőle, és úgy már egészen használható volt a dolog. A több száz méterről nem látható dolgokat – a téglák közötti fugát, az erkélyen lévő virágokat, és így tovább – lehet nézegetni, de elég nehéz kezelni a berendezést, mert nagyon tré az állvány. Aztán rápróbáltam egy 1500 méterre lévő adótoronyra, és 50-es nagyítás mellett simán el tudtam olvasni az Antenna Hungária feliratot a mikrohullámú átjátszón, viszont a háromszoros extrenderrel már itt is nagyon remegett a kép.

Forrás: Banggood.com

Ami a cucc fényerejét illeti, az f/4.2 nem is rossz,

viszont a lencsés távcsövek esetében, ha nagyobb lencseátmérőt és fókuszt alkalmaznának, akkor hatalmasra és iszonyatosan nehézre nőnének a berendezések, az árról nem is beszélve. Például egy SkyWatcher 114/900 EQ1 – ahol az objektív 114 mm és 900 mm a fókusztávolság – 13 kilogramm, és ez még csak egy belépő modell, ami a leggagyibb alumínium állványon áll, nem is egy komolyabbon. Szóval féltem, hogy az éjszakai égbolton az objektumok észlelése nem lesz annyira egyszerű, és hát nem is volt az. Szerencsére kitisztult az idő, így a Holdat szemügyre tudtam venni, ami tényleg gyönyörű, 50x nagyítás mellett látszanak a kráterek, 150x-es nagyításánál pedig a rojtos kráterszélek is, és mivel félhold volt, szépen elvált a sötét rész a világostól. Megpróbáltam lefényképezni, de mobillal, kézben tartva értékelhetetlen eredmények születtek, sajnos ehhez kellene egy jó állvány és egy telefontartó.

A többi bolygót viszont már nem nagyon tudtam befogni,

vagy pici, össze-vissza remegő pöttyöké silányultak az égen, vagy pedig valamelyik fényesebb égitest – jelen esetben a Hold – takarta őket ki. Élménynek viszont így is jó volt, és legalább abba belekóstolhattam, mit tudhat egy komolyabb távcső, ami a Luxunnál sajnos jóval többe kerül.

Összegzés

A Luxun F30070M igazából eléggé használhatatlan, és az amatőr csillagászat is egy elég niche téma, nagyjából a 3D nyomtatás és a lézergravírozás szintjére tudom belőni a hozzá szükséges tudást, azzal a különbséggel, hogy sokkal több ismeretlen fogalommal kell megbirkóznotok. Ha már valaki veszi erre a fáradtságot és beleöli az energiát, akkor ebbe a nagyon érdekes világba ne egy Luxunnal lépjen be, mert előbb meg fogja utálni az egészet, mint hogy eljutna az igazán izgalmas részig. Az állvány konkrétan alkalmatlan mindenféle csillagászati tevékenységre, de még sima fotózáshoz sem használnám, annyira hitvány. A távcső maga nem lenne nagyon rossz, de hát a képe nem igazán szép, a színei elég fakók, viszont legalább képet ad arról, hogy milyen lenne ez a rejtelmes és érdekes világ.

Az állvány ergonómiájára kizárólag 1-es pontszámot tudok adni, a távcső legyen mondjuk 6, akkor az átlaguk 3,5 és jó indulattal felfele kerekítettem. A gond az, hogy itt a megbízhatóság és a minőség kéz a kézben járnak, és hát ezek nem verdesik az egeket. Az árat pedig azért nehéz megítélni, mert itthon 35-40 000 Ft között kezdődnek a nagyon alap távcsövek csillagászati állvánnyal, de ennél csak feljebb van. Mivel azokat is elkerülném, így senkinek nem ajánlom, hogy a Luxun F300700M-et megvegye 21 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért – kuponkód: BGXIFD070  -, még akkor sem, ha ennyire olcsó, mert ennek itt igencsak nyomós oka van.

Utóirat: megnéztem a teljes kínálatot Banggoodon és egyetlen értelmes csillagászati távcsövet találtam, a Xiaomi támogatta Beebest cég XA90-jét, amiről elég sok teszt van a neten, normális állványon áll, és használhatónak tűnik az abszolút belépő kategóriában, de 88 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte cseh raktárból a BGXIFD071  kuponnal.

Pro

 • Arra jó, hogy a Holdat megnézzétek és hogy elkapjon a hév (azóta is ilyeneket nézegetek a neten)
 • Nagyon olcsó (de sajnos olyan is)

Kontra

 • A fotós állvány büntet
 • Összességében gyenge minőség, remegős kép
 • A leírás botrányosan rossz
 • Ez egy gyerekjáték, arra jó, hogy betekintsetek a műfajba, semmi többre
 • A műszaki adatok sehová nincsenek leírva, nekem kellett összevadásznom
 • Nincs telefontartó, esélytelen a fényképezés

hirdetés