hirdetés

LDK Mini Retro konzol teszt

Tenyérnyi Szent Grál

teszt
LDK Mini Retro konzol teszt 1
írta: Don Kartács
2020-02-14

Amikor kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt teszteltük a RetroFc kézikonzolt, elég sokatoknak tetszett a kütyü. Volt azonban egy kis bökkenő, ugyanis a régi játékgépek mintájára nem lehetett elmenteni az állásokat, ezt pedig szóvá is tettétek. Azóta nyitott szemmel jártunk, és végre megleltük a megoldást, az LDK Mini retro konzolja a gémerek álma. A 20 000 forintos ár elsőre egy kicsit húzósnak tűnik – főleg a Super FC 280 szerű konzolokhoz képest -, de ha felfejtjük a szálakat, kiderül, hogy egyáltalán nem vészes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 8

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

LDK Mini Retro – Gémerekkel táncoló

A konzolt beröffentve kiderül, hogy a kijelző egy igen potens, 240×320 pixel felbontású LCD egység, aminek még a fényereje is állítható, ekkora méretben ez bizony nagyon jól néz ki. Bootolás közben felvillan a RetroFW logó, ami egy Linux alapú, Opendingux gyökerű custom oprendszer, és kizárólag arra gyártottak, hogy minél jobban fussanak rajta az emulátorok. A rendszer kezelése gyorsan kiismerhető és meglepő mélységekig testreszabható, ugyanakkor a beállítási műveletek megszokást igényelnek.

A gyári szetting szerint négy „asztallal” gazdálkodunk, ami 4 téma köré csoportosul: alkalmazások, játékok, emulátorok és beállítás. Ezeket a későbbiekben átnevezhetjük, törölhetjük és bővíthetjük ízlésünk szerint, de azt el kell mondanom, hogy d-paddal gépelni viszonylag utálatos elfoglaltság. Az asztalokon lévő ikonok és applikációk még sokoldalúbban testreszabhatók, kezdve az elnevezéstől egészen a programhoz társított órajelig, tényleg döbbenetes a lehetőségek száma.

Az előre telepített programok között van médialejátszó, két fájlkezelő, valamiféle jegyzetprogram és még egy primkó zeneszerkesztőt is sikerült rátenni. A „games” szekcióban a beépített játékok tanyáznak, amiket natívan futtat a gép, olyan klasszikusok, mint a Quake, a Tyrian és a Cave story. A lista bővíthető, de csak az erre az oprendszerre optimalizált játékokat futtatja, úgyhogy körültekintően kell installálni. A beállítások fül eléggé magáért beszél, a már említett alapossággal testreszabható minden, ezek mellett pedig skineket is pakolhatunk a kezelőfelületre. Itt található a súgó is, amit nagyon ajánlott forgatni, mert összetett a kezelés és nincs se billentyűzet, se egér, ami ezt megkönnyítené.

A lényeg pedig az emulátor tab, ott lakozik a magyarok istene. A kínálat nagyon impresszív, és szinte lefedi az egész 8\16 bites felhozatalt. Van itt Gameboy\Colour\Advanced emulátor, Atari 2600, Super Nintendo, PlayStation, PC Engine, M.A.M.E., Sega Megadrive\MasterSystem\GameGear szimuláció, de olyan nyalánkságok is helyet kaptak, mint a Neo-Geo, ColeoVision, Commodore64, avagy akár Capcom kabinetjeinek leképezése.

Elég combos a lista, már ez a felsorolás is hónapokra elegendő játékidőt biztosít. Akinek viszont ez kevés, vagy nem találja a kedvenc hardverét a listán, annak gyógyír lehet sebeire a platform körül izzó levegő. Nagyon szerteágazó és komoly rajongói bázisa van az LDK Mininek, számtalan fórum, reddit oldal, github lap és discord szoba várja az erre fogékonyakat, nem beszélve arról, hogy maga az anyaoldal is bőséges tudástárral szolgál az érdeklődőknek.

 

LDK Mini Retro – My body is ready

A konzol összeszerelési minőségéről már elmondtam a hozsannát, de a lényeg úgyis a játékélmény, ami egyszerűen: jó. Szívesen használnék szuperlatívuszokat, de a méretet nem találták el. Egyszerűen túl aprócska a gép, és hiába zseniális az emulálás, ha 25 perc után azt veszed észre, hogy kissé görcsben vannak az ujjaid.Azért is különösen vicces a sirámom, mert emlékszem, hogy kölökként a TV játékok és az idióta kontrollerek korában ugyanezek voltak a szimptómák, csak azóta már megépítettek pár sokkal ergonomikusabb eszközt és egyszerűen hozzászoktunk a jóhoz, na, meg a kezünk is megnőtt.

Szóval a kezelés megszokást igényel, de eléggé kifizetődő a dolog. A Gearbesttől kapott eszközön szerencsére előre telepített játékok vannak, ami az árat nézve elvárható extra, de nagyon megéri a tarifát. Amikor 2 éve legelőször nekiálltam egy Raspberry Pi alapú retro emulátort építgetni, csak a játékok felkutatásával eltöltöttem vagy egy hetet. Telepítés után persze elég hamar jön a felismerés, hogy rossz verziót szereztél be, másik rendszerhez való a játék, sérült a fájl, vagy simán csak játszhatatlan, mert rossz az implementálás.

Ehhez képest az LDK Mini tartalmaz a sok száz kínai nyelvű game mellett nagyjából 300 angolul beszélő és rendesen optimalizált játékot, amiért nem tudok elég hálás lenni. Konkrétan kicsomagolás után leültem a kanapéra és végignyomtam a Tyriant. Másnap este tévézés helyett nekiültem a Cadillacs & Dinosaurs-nak és sírtam a gyönyörtől.

A legjobb rész, hogy mivel a játékok emulálva vannak, végre minden erőlködés nélkül, két mozdulattal el tudom menteni a játékállást, ami a méretével egyetemben a „tökéletes hordozható kézikonzollá” teszi az LDK Minit. Egy kazuár gamernek már ez is elég lehet a boldogsághoz, de ha szereted a kihívásokat, játszi könnyedséggel bővítheted a játékok listáját, amire két opciód is van. Egyrészt, ha összedrótozod a konzolt a pécéddel, közvetlenül a „roms” könyvtár megfelelő alkönyvtárába másolhatod a gémet.

Ennek az a gyakorlati előnye, hogy a címek rögtön megjelennek az adott emulátor játékválasztó menüjében. Másrészt a gépben van egy TF kártyaolvasó is, így a játékokat micro SD kártyán is tarthatod, sőt cserélgetheted is őket, mert a beépített fájlkezelő ezt is lehetővé teszi. Ha esetleg elakadsz, vagy bármilyen kínzó kérdésed lenne, az LDK-val foglalkozó weblapokon és fórumokon biztosan megtalálod a választ.

Összegzés

Rajongó vagyok, ezt kár lenne tagadni. Hiába túl kicsi a gép – vagy túl nagy a kezem – a játékélmény annyira magával ragadó, hogy minden hibáját el tudom engedni. A fórumok tele vannak tippekkel és válaszokkal, hála istennek a játékromok is sokkal hozzáférhetőbbek, így nem marad más hátra, mindenkit arra biztatok, hogy vegyen egy LDK Minit, jó lesz, megígérem.

Pro

 • Iszonyat sok játék (ami bővíthető is)
 • Sokrétűen testre szabható
 • PC köthető és mókolható tetszés szerint
 • Igazi retro feeling, tényleg emulált ROM-okkal
 • Gyorsan fut rajta minden

Kontra

 • Drága
 • Sok idő kiismerni a működést

hirdetés