hirdetés

Ingco elektromos metszőolló teszt

Szőlészetek sztárja

teszt
Ingco elektromos metszőolló teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-08-09

Elektromos metszőollót még sosem teszteltünk, pedig fent volt a bakancslistánkon, lévén a RendeljKínait 2 tagjának is van családi szőlészete. Az Ingco akkus metszőollója egy jó eszköznek tűnt egy ilyen termék próbájához, tökéletes a növények „ápolásához”, vágáshoz, metszéshez, de a vékonyabb faágakat is elviszi. Nem egy olcsó eszköz, de ha egész évben szőlészkedik valaki, és nem akarja kinyírni az ízületeit, akkor már nem is tűnik olyan soknak ez az összeg. 46 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek az elektromos cuccért kínai raktárból, a BGa4468e  kuponnal, egyéb többletköltségekre pedig nem kell számítanotok.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 10
  • design és anyagminőség: 9
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 9
  • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A doboza és a rajta lévő papír „fedél” alapján egyébként echte Deko vagy Topshak fúrógépnek néz ki,

a műanyag táska is nagyon „ütvefúrós”, szóval egy igazi jóféle szerszámtáskát kaptok. Kár, hogy műanyag csatos, jobb lenne egy fém, de a plasztik fajtából legalább a masszívat kapjátok. A beltartalomban semmi meghökkentő nincsen, az elektromos metszőollón kívül van egy 2 Ah-s, 20 V-os akku és egy töltőállomás a dobozban, némi műszerészolaj egy pici tartóban, illetve egy fenőkő és egy leírás, ami a használatot taglalja.

Nem mintha nagyon kellene, mert ez a kapa és a lapát bonyolultságával vetekedő eszköz.

Egyetlen kallantyú van rajta, aminek a meghúzása összezárja az acélból készült éleket. Vicces, hogy a leírás svájci, SK-5 „rozsdamentes szénacélt” említ, ez az anyag hagyományosan japán – ez a kód ugyanis az amerikai 1080 jelölés japán megfelelője -. Meg hát a kifejezés sem állja meg a helyét, hiszen vagy szénacélról vagy rozsdamentesről van szó, mert a rozsdamenteseknek 13% krómot kell tartalmaznia, ami biztosítja a korrózióállóságot. A rozsdamentes acélhoz képest a szénacél általában puhább, de tartósabb fém, és tulajdonképpen csak az ötvözőanyagoktól függ, mennyire kopásálló, például a magas karbidtartalomtól lesz jó éltartó a penge.

De ne ragadjunk le a metallurgiai szakkifejezéseknél, hiszen az eszközt gyerekjáték használni. Mivel a brushless motoros metszőolló egy elég veszélyes szerszám, hiszen akár 25 mm-es faágakat – legalábbis puha fából – is át tud vágni, ezért az ujjatokat is simán lenyisszantja, ha felelőtlenül forgatjátok. Éppen ezért van hozzá egy műanyag élvédő elem, ami blokkolja a mechanika működését, illetve a bekapcsolást külön gombbal kell megtenni, aminek megtörténtére külön hangjelzéssel is figyelmeztet az Ingco. A fogása kifejezetten jó, a nyele gumírozott, eléggé indusztriális, de jó minőséget sugall az összhatás. Ez a narancs-fekete kombó pedig jól jön a jellemzően zöld színekkel telített szőlődombon, mert ha lerakjátok valahova, akkor utána könnyű megtalálni.

Az akkumulátoron van egy töltöttségjelző skála, ami három lépésben mutatja, mennyi delej van még benne,

illetve, hogy az Ingco harcra kész. Egyetlen kallantyú van rajta, ennek meghúzása zárja a pengéket, vagyis ekkor vág a szerkezet. Van továbbá egy fül a nyelén, ahová be lehet fűzni csuklópántot, de ilyet nem adnak hozzá, így ezt kicsit értelmetlennek éreztem. Mivel ez a szerkezet nem egy ördöglakat, jöhetett a teszt, de mivel messze van még a szüret, a metszési időszak meg már elmúlt, a kertben összeszedett ágak felaprításával teszteltem, igazat mondott-e a gyártó a keresztmetszet-átvágó képesség kapcsán.

Forrás: Banggood

Érdekesség, hogy a működtető ravasz meghúzásának ereje is befolyásolja, mennyire csukódik össze az olló, kicsire csak „bebólint” a penge, nagyra teljesen zár. Szóval fogtam egy rakat faágat, elvágtam őket, majd megmértem a keresztmetszetüket, és nem kellett csalódnom, az Ingco tudja, amit ígér. Szinte már ijesztő könnyűséggel vágta át az ágakat, érződik, hogy van még benne tartalék. Ami nem is baj, mert a nedves még élő fát mindig nehezebb átvágni, mint az élettelent. Kényelmes, hogy nem kell erőt kifejtenem a használathoz, az viszont feltűnt, hogy van rendesen tömege: 1157 grammot mutatott a konyhai mérleg. Az egyensúlya nagyon jó, így nem éreztem fáradtságnak a munkát, de nyilván az igazságra csak egy egész napos szüret tudna rávilágítani a szekszárdi szőlődombon. Körvonalazni viszont a kerti munka is tudja a lényeget: jó cucc ez, cserébe meg is kérik az árát.

Összegzés

Az Ingco P20S-et megvenném magamnak, ha lenne egy kertészetem, szőlészetem vagy nagy üzemben kellene gyümölcsfákat metszenem. Kényelmes a használata, jó a minősége, és kíméli az ízületeket, szóval teszi a dolgát, ahogy kell, és tényleg átvágja a 25 mm-es ágakat is.

Viszont nem egy olcsó szerkezet, 46 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek az elektromos cuccért kínai raktárból, a BGa4468e  kuponnal, egyéb többletköltségekre pedig nem kell számítanotok. A használat jellege ezt az eszközt eléggé rétegtermékké teszi, főleg, hogy kilencszer drágább, mint egy hagyományos, 5000 Ft-os kézi metszőolló. Ekkora összegért pedig a konkurensek is szép számmal árulnak akkus metszőollókat, igaz, azok jellemzően nem 20 V-osak és az akkus megoldások szerintem még mindig sokkal kevésbé macerásak mint az ipari, pneumatikus kivitelek.

Pro

  • Jó minőség
  • Átvág 25 mm-es ágakat is
  • 20 V-os rendszer
  • Kíméli a kezet

Kontra

  • Nem olcsó szerkezet

hirdetés