hirdetés

iMars SP-B21 hordozható napelem teszt

Házira kicsinyítve

teszt
iMars SP-B21 hordozható napelem teszt 1

Forrás: Banggood.com

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-08-31

Magyarországon egy ideje tombol a napelem mánia, amit nem kis részben az állami támogatások tüzelnek. Az iMars úgy gondolta, hogy tudja ezt a dolgot kicsiben is, és polgári felhasználásra készített néhány variánst. Az SP-B21 kódnévre keresztelt darab a 21 W-os, kétkimenetes, hordozható verzió. A BGHU2483  kóddal 12 300 forintot kérnek, ez az ár már összemérhető pl. egy power bank árával. A napelemet Csehországból küldik, a szállítás pedig ingyenes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az elmúlt pár nap nem volt éppen ideális a teszteléshez, de szerencsére rápróbáltam már korábban, a 40 fokos hőség időszakában is a cuccra. Az első részen van egy zseb, amibe elrejtettek egy 2 USB-s panelt, az egyik képes QC 3.0 gyorstöltésre is, a működést egy piros LED jelöli. A másik USB port hagyományos 5 V 2,4 A-es megoldás, de ez sem olyan kevés, ha utánaszámoltok. Kicsit nehéz megmérni a leadott teljesítményt a napsütés hektikussága miatt, illetve azért is, mert kell találni egy eszközt, ami QC 3.0-s is, és kellően nagy feszen megfelelő mennyiségű áramot is vesz fel. Szóval nem egyszerű feladat, de elhiszem, hogy speciális esetekben kijön belőle a 18 W. 9 V-on sikerült 1,5-1,6 ampereket produkálnia, amire azt mondom, rendben van.

Persze a mai gyorstöltések mellett ez már nem olyan sok, viszont emiatt marad hordozható is az SP-B21. Hogy értsétek, miről van szó, az iMars ezen modellje összecsukva 255x200x50 mm, kihajtva 795x255x4,5 mm. Ebből látszik, hogy a panel magassága 255 mm, ezt kell oldalra kihajtani, ebből van három. A 40 W-os 350x205x55 mm összecsukva, kihajtva pedig 350x930x4,5 mm, vagyis 35 centi magas. Van egy 150 W-os variáns – SP-B150 néven -, ami akár 19 V-os feszültséget is képes előállítani, csakhogy ez már 380×490 mm és 3,5 kg, széthajtva pedig 1430×490 mm. Vagyis rohadt nagy, ezt nem fogjátok csak úgy pakolgatni, ellentétben az SP-B21-gyel. A legjobb megoldás egyébként az, ha egy nagyobb teljesítményű power banket vagy power stationt töltötök fel róla, mert az képes egyszerre több eszközt nagy árammal is kiszolgálni.

Összefoglalva a fentieket, a teljesítmény növekedésével drasztikusan nő a méret. A B21-ről még elhiszem, hogy a fülei segítségével egy táska hátoldalára felakasztjátok és menet közben töltötök róla. Azért egy sátor mellett jobban el tudom képzelni, mert ez sem annyira kicsi, de még kezelhető, viszont ha kell a kraft, akkor inkább a nagyobb tesóra mennék rá. Az SP-B21 cserébe befér egy túrazsákba, szóval itt is igaz a valamit valamiért elve, ez a hordozható, de gyengébb verzió.

Egy gyakorlati anomáliát viszont találtam, ha bedugtam a telefonomat tölteni, akkor azt is eszegette az UV sugárzás, ha pedig logikusan elrejtettem a napelem háta mögé, akkor meg melegedett,

hiszen egy fekete felület alatt helyezkedett el, és még az áram is ment bele. A konverziós ráta 22%-os, ami meglepett, mert egy átlagos tetőn lévő napelem 15-20% között mozog, de olvastam 24%-os hatásfokot is egyes monokristály szerkezetű napelemes lámpáknál, szóval ez a 22% nem tűnik hihetetlennek. Érdemes még megemlíteni a 300D vízállóságot, amiről lehet, hogy még sokan nem hallottak. Ez tulajdonképpen a poliészter anyag vastagságát jelöli, akit érdekel a pontos metódus, az ezen a linken olvasgasson. Ilyen 300D anyagból készülnek a sátrak, vagyis hívjuk inkább eső- mint vízállónak, de egy tóba azért ne dobjátok be az iMars termékét. Már csak azért se, mert az elején lévő zsebben megbújó két csatlakozó biztosan nem szereti a folyadékokat.

Összegzés

Hölgyeim és Uraim, engem meggyőzött az iMars terméke, csak nem szabad tőle többet várni, mint ami reálisan elvárható. Ez egyben azt jelenti, hogy a napsütés hektikussága miatt a leadott teljesítmény is változékony. Tölthető róla akár két eszköz is, de akkor nagyon sütnie kell a napnak, különben inkább csak egy USB-s kütyüt fog kiszolgálni. Aki komolyabb teljesítményt szeretne, az megveheti a nagyobb testvérei közül valamelyiket, de általánosságban az elmondható, hogy az SP-B21 egy jó anyagokból összerakott, használható hordozható napelem, aminek kevés hibája van, leszámítva talán a kihajtható lábak hiányát. A BGHU2483  kóddal 12 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek az iMars SP-B21-ért, a napelemet Csehországból küldik, a szállítás pedig ingyenes.

Ha a 40 W-os SP-B40-es variánst vinnétek, akkor a BGHU2336  kuponkódot használjátok, így jön ki a 23 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os ár, míg a 150 W-os iMars SP-B150 esetében a BGHU2484  kuponkóddal érhető el a 41 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).. Szóval választék van dögivel, nektek már csak döntenetek kell, pontosan mire van szükségetek.

Pro

 • Jó minőség
 • Egyszerű hordozhatóság
 • Működik a gyakorlatban is (de a maximum teljesítményt nehéz elérni vele)
 • Praktikus zseb, könnyű összehajthatóság, befér egy kisebb táskába is

Kontra

 • Nincs kihajtható lába, így nehéz ideális szögben a nap felé fordítani
 • Nincsenek karabinerek az alapdobozban

hirdetés