hirdetés

Eredeti és replika MVMT órák tesztje

Nem mindegy, hogy 100 vagy 3

teszt
Eredeti és replika MVMT órák tesztje 1
írta: Don Kartács
2019-06-30

Mostanában elég sok óra fordult meg nálam, de mindig is vágytam egy MVMT-re, és ha már sikerült egyhez hozzájutni, akkor egy replikát is beszereztem mellé. A kérdés persze az, hogy például az Aliexpress kínálatában 3 és 100 dollárért is megtalálható termékek között mi és mekkora a különbség. Annyit elárulhatok, hogy nem kicsi.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 8
  • design és anyagminőség: 7
  • felszereltség, funkciók: 7
  • ergonómia: 8
  • ár/érték arány: 6

7.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az órához jár egy „óradoboz” is, bár azért ezt a tartót csak nagy jóindulattal nevezném doboznak, sem a minősége, sem a kialakítása nem az, amit az ember szívesen nézeget a polcon. A komolyabb időmérő szerkezetek csillapítottan nyíló tartójához hasonlítani meg egyenesen nevetséges.

Az MVMT Black Link súlya rendben van, nem éreztem pillekönnyűnek és az anyaghasználata is korrekt, bár ezt a szintet szerintem a Megir órák is hozzák, jóval olcsóbban. A „fedlap” a mérsékelten karc- és ütésálló ásványi kristályüvegből készült, aminek a keménységét – 500-800 – a Vickers keménységi skálán szokták megadni. Az óratest és a síküveg illesztése közel sem sikerült parádésra, tapasztalataim szerint ide tud bemenni a legtöbb kosz, ami hosszabb távon nem teszi túl esztétikussá a kinézetet.

Az óraszíj zárómechanizmusát nem szerettem, csak egy spéci szerszámmal lehet  a szíjhosszt állítani, ez a művelet durván 1.000 Ft egy órásnál. Cserébe viszont gombnyomásra oldható a csat, ami praktikus a mindennapi használatban.

Az idő beállítását a korona – ami egy többállású tekerő – megfelelő mértékű kihúzásával tudjuk beállítani, ahogy a dátumot is. Az óra 3 atmoszféra nyomásig vízálló, ezt a gyakorlatban ugyan tesztelni nem tudtam, de ha a tömítésnek van gyenge pontja, akkor azt a koronazár környékén keresném. Az MVMT óra kinézete letisztult, de érdekesnek nem mondanám, a „semmi extra” kategória, és bár ez ízlés dolga, nekem a cégfelirat tipográfiája és a logójuk sem különösebben tetszik. A festés viszont az éleknél már kopni kezdett, ami nem a tartósságra adott bizonyíték.

Összességében viszont egyáltalán nem éreztem az összhatást gagyinak, de az nem biztos, hogy kiadnék egy ilyen időmérő termékért 100 dollárt, akkor inkább valamelyik Megir, de mivel tudjuk, hogy az óravásárlás szinte mindig érzelemből történik, megértem azt, aki mégis egy MVMT-re teszi le a voksát.

Eredeti és replika MVMT órák tesztje 14

MVMT replika: megér-e három dollárt?

A Redditen szokott nagy vita lenni arról, hogy a kínai replikák mennyire „jól” közelítik meg az eredeti MVMT órákat. Persze nem ártana definiálni a jóság mibenlétét, hiszen a sajtófotó alapján, a valódi kinézetében, anyaghasználatban vagy a működési pontosságában is igencsak eltérnek a másolatok az eredetitől. A legszebb az egészben az, hogy az olcsó, „utángyártott” típusok között akár szérián belül is lehet nagy szórás, szóval igazi zsákbamacskát kapunk a pénzünkért.

A kamu MVMT esetében nem a rozsdamentes acélt, hanem a bőrszíjas variánst – persze bőrhöz köze nincs – állítottuk az eredeti mellé. A legmegdöbbentőbb a két időmérő szerkezet között a súly, a háromdolláros pillekönnyű, ami nem csoda, főleg ha zamakból alkották meg az óratestet. Az óraszíj fura, nyúlós anyag, szerintem valami műanyag keverék, ami bőrre akar hasonlítani, de nem sikerül neki. Bekapcsolni nem éppen kéjes érzés, hajlik, tekeredik az egész, a minőség leghalványabb jele nélkül.

Az eredeti MVMT órateste matt, ez inkább fényes fekete, ami egyébként jól néz ki, de olyan leheletfinoman lett „felszellentve”a festék a felületre, hogy nem adnék neki túl sok időt a túlélésre. Természetesen a márkajelzés és a felirat lemaradt a szerkezetről, nehogy copyright jogok megsértésével vádolják a gyártót.

Maga az óraszámlap viszont elég jól sikerült, messzebbről kiköpött MVMT, a szín- és formavilág nagyon hasonló, de azért apróbb eltéréseket fel lehet fedezni. A beállítás megegyezik az eredetivel, a koronát két lépcsőben kihúzva tudjuk a mutatókat a megfelelő helyre terelni. A dátumbeállítás elég vicces, ha izomból megpörgettem a koronát, volt amikor egyszerre ugrott öt napot a korong, szóval csak finoman.

Ezen a ponton azt gondoltam, hogy semmi értelme nincs megvenni az MVMT másolatot, aztán kolléganőm az egyik nap azt mondta, milyen frankó óra van a csuklómon. Szóval a „megszépítő messzeség” sokat tud javítani a helyzeten.

Van egy alternatív felhasználási módja is, amire férfiként nem biztos, hogy rájöttem volna. Ha a ruhatárunkhoz akarunk kiegészítőket választani, akkor bizony több órára van szükségünk, hiszen viszonylag nagy számban fogjuk cserélgetni az időmérőket. Például a H&M-ben lehet kapni számtalan hasonló órát nagyjából ugyanebben a minőségben, mint az MVMT replika, csak 4-10.000 Ft között, nem pedig 2,52 dollárért, ami átszámítva 721 jó magyar forintot jelent.

Összegzés

Az MVMT időmérőjét tisztességes anyagokból rakták össze, kapunk hozzá óradobozt, vízálló, sebészeti acél alkotja, és az összbenyomás is közelebb áll ahhoz, amit normális órának nevezünk. Ennek ellenére azt gondolom, hogy aki olcsón akar időmérőt venni, az majd választ egy Megirt és kész, ha pedig márkás karórára vágyunk, nem az MVMT kínálatában fogunk keresgélni.

 

A replika értelemszerűen mindenben alulmúlja az eredetit, amiről koppintották. Sem anyaghasználatában, sem kinézetében nem mérhető össze vele, legalábbis mindaddig, amíg egy méteren belülről nézzük. Távolabbról viszont nagyon megtévesztő, és akit nem zavar, hogy semmi köze ahhoz, amit az emberek márkás órának hívnak, az nyugodtan megveheti 721 Ft-ért. Főleg akkor, ha több típust is be akarunk szerezni egyszerre, például, ha alkalomhoz illően akarunk közülük válogatni. Az eredeti MVMT árából biztosan kijön majd pár tucat.

Pro

  • eredeti MVMT: viszonylag jó minőség, óradoboz, és ez legalább eredeti
  • replika MVMT: iszonyatosan olcsó, egy marékkal vehetünk belőle az MVMT áráért

Kontra

  • eredeti MVMT: azért a komolyabb svájci órák minőségét nem közelíti meg
  • replika MVMT: silány anyagfelhasználás, rossz festés, gagyi szíj

hirdetés