hirdetés

Alfawise BC42 FM transzmitter teszt

Még egy esélyt

teszt
Alfawise BC42 FM transzmitter teszt 1
írta: Don Kartács
2019-06-18

Az Alfawise BC42 FM transzmitterhez hasonló kütyüvel tele van a piac, mi is számtalant kipróbáltunk közülük. Reméljük ez a modell képes feledtetni a tipikus FM átjátszós betegségeket, ráadásul gyorstöltéssel is rendelkezik, így mindenképpen megér egy misét. A 3.400 Ft-os árat mindenesetre igazolnia kell valamivel.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

8.8

Népítélet

5.2

 • megbízhatóság:5
 • design és anyagminőség:5
 • felszereltség, funkciók:5.5
 • ergonómia:5
 • ár/érték arány:5.5
Véleményt írok

A mode gombbal váltogathatunk a lehetőségek között, a nyilak pedig – mily meglepő – vagy a számok vagy a frekvenciák között lapoznak. A felső gomb tekerésével állíthatjuk a hangerőt vagy ha nyomjuk a gombot, akkor felveszi a hívást, illetve hosszabb ösztökélésre hanghívásra vált, bár ez utóbbi a magyar nyelvű Androidok esetében kissé problémás. A működés egyébként kellően finom, az anyagok jók, Xiaomi szintet hoz az Alfawise BC42.

Alfawise BC42 FM transzmitter teszt 2

Alfawise BC42 FM transzmitter: működik vagy sem?

Miután megtaláltam a megfelelő pozíciót, az összes portot végigpróbálgattam. Érdekes, hogy micro SD kártyából 32 GB a maximum méret, amit kezel, cserébe megjegyzi, hol hagytuk abba a zenebonát. A két USB port közül a felső 5 V/1 A-t képes leadni, ide jön a pendrive, alá, a QC 3.0 portra pedig mobilokat érdemes csatlakoztatni. Tényleg gyorstölt, már ezért is érdemes lehet megvenni.

A bekapcsolás után kiírja a gépjárművünk akkumulátor feszültségét, szerencsére riasztás nincs, mint az S-10 esetében, ami halálra ijesztett a sípolásával. Cserébe a maximális hangerő elérésekor akkorát ordít, hogy majdnem leestem az M6-os autópályáról. Természetesen a lényeg az FM átvitel, ehhez BT segítségével kell összepárosítanunk az Alfawise BC42 transzmittert a mobilunkkal. Ez kifejezetten jól működik, a gyújtás ráadása után tízből tízszer automatikusan összetalált a telefonommal.

Nem tudom, hogy hány olyan eszköz van, ami képes értelmes hangot átvinni FM transzmitterként autórádióra, bár ez inkább a technológia, mint a kütyük hibája. A probléma abból fakad, hogy állandóan interferál az általunk beállított frekvencia valamivel, ami gyakorlatilag élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást, kivéve a BC42 esetében. A szivargyújtós kütyü ráadásul APE veszteségmentes tömörítést is kezel, tehát a technológia innenső oldalán tényleg megtettek mindent, amit lehet.

A minőség javítása érdekében azt találtam ki, hogy megnéztem a budapesti rádióadók frekvenciakiosztását, és megkerestem azt a frekit, ami a legmesszebbre esik a csatornáktól. Ez a 103,3 és a 104,7 Mhz közötti 104 Mhz, erre állítsátok be a kütyüt, legalábbis a fővárosban. Vidéken pedig a 103 Mhz-t használtam, Budapest-Pécs/Budapest-Kaposvár útvonalakon NULLA interferenciával találkoztam, ami kimagasló eredmény az FM transzmitterek között.-

A másik neuralgikus pontja ezeknek az eszközöknek a bejövő telefonhívások fogadása. Nekem a 12 V-os csatlakozó egy “gödörben” van az autóban, innen a hang soha nem fog úgy kijönni, hogy abból élvezhető hangminőség alakuljon ki. Ezért szoktam helyette headseteket használni, mert ott a mikrofon-száj távolság 10-15 cm, nem pedig 150-200.

Ennek ellenére az Alfawise BC42 kihozza a dologból a maximumot, ami még mindig nem elég 120 km/órás sebesség mellett. Sajnos a felvételért vagy az elutasításért is elég mélyre kell nyúlni, ami szerintem nem a legbiztonságosabb megoldás. Ezt persze gépjárműve válogatja, lehet, hogy nektek jobb helyre esik az aljzat, ami döntően befolyásolja majd a kezelést és a hangminőséget. Az viszont nagyon tetszett, hogy a funkciók működése hibamentes, ami sajnos nem minden konkurenséről mondható el.

Összegzés

Tetszetős minőség, sok funkció, gyorstöltés, hibamentes működés, veszteségmentes tömörítéssel dolgozó BT kapcsolat, kiváló FM alapú átvitel, egy korrekt egésszé állt össze az Alfawise BC42. Kihangosítónak viszont még mindig gyenge, ami leginkább abból fakad, hogy a legtöbb 12 V-os  szivargyújtó bemenet – és így a mikrofon is – túlságosan messze esik a szánktól.

 

Ennek ellenére ajánlott darab, mert a műfajból kihozta a maximumot, igaz ezért az átlagnál többet, 3.400 Ft-ot kell fizetni. Persze nem kötelező ezt választani, ezen az oldalon még számos hasonló kütyüt nézhettek meg.

Pro

 • Végre egy működő FM transzmitter
 • Gyorstölt
 • Egész jó funkciók, pl. akkufesz. figyelés

Kontra

 • A mikrofonja ennek is gyenge

hirdetés