hirdetés

Creality K1C 3D nyomtató teszt

Vagy a gép marad vagy az asszony

teszt
Creality K1C 3D nyomtató teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2024-04-23

A Creality K1C a K1 széria legújabb 3D nyomtatója, ami egy Core XY rendszerű, nagyon gyors eszköz. Nemcsak sebesen dolgozik, hanem olyan extrákat is felvonultat, mint a nyomtatást figyelő kamera, a szénszűrős rendszer, a WiFi-s kapcsolat és még sorolhatnám. A technológiailag meglehetősen komoly nyomtatót 187 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért adják az NNNCREK1C3D kuponnal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Fel kell még csavarni a ház hátuljára a filament tartó csövet, erről húzza le az anyagot a nyomtató, a tetejére kell dobni a műanyag takaróelemet és nagyjából ennyi az összerakás. Illetve, csak ennyi lenne, ha ezek a dolgok tökéletesen működnének, de mindkét előbb említett elem egy picit bután funkcionál. A takarólemez oldalát meg tudja lökni a mozgó fejen lévő vezetőszár, ami a filament betöltő csövet tartja a helyén, míg a filament tartó elég rossz helyen van, nehéz cserélni a tekercseket.

A vicces az, hogy a Creality K1C 3D nyomtató mellé adnak néhány tesztmodellt, amit a dobozban található PLA-val kinyomtathattok és az egyike ezeknek egy oldalra! felszerelhető filament tartó. Ha a cég is tudta, hogy a hátsó nem jó, miért nem alapból oldalra tette ezt? Teljesen érthetetlen. Mi van még az alapcsomagban? Szerszámok, letapadássegítő anyag, a felszedést segítő spatula és még néhány apróság a leírás mellett. Ez utóbbit érdemes átfutni, mert bár az üzembe helyezés nem nagy kaland – gyakorlatilag egy készre szerelt 3D nyomtatót kaptok -, a rögzítőcsavarokat, meg még néhány egyéb dolgot el kell távolítani.

A Creality K1C 3D nyomtató WiFi-s,

ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárhonnan vezérelhető, van appja és webes felülete, illetve a Creality cloudhoz kapcsolható. Ez egyben azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárhonnan eléritek az eszközt, és ennek bizony lesz a későbbiekben szerepe. Még pedig azért, mert 3 ventilátor is dolgozik a házban, egy a terület szellőztetéséért felel, egy a nyomtatott tárgyat hűti a jobb minőség érdekében, egy pedig a fejet. Erre mondja azt a gyártó, hogy 45 decibel a hanghatás, amire szintén visszatérünk a későbbiekben A szellőztető ventilátor mögött egy szénszűrős rendszer dolgozik, ami a mikroműanyagok összegyűjtéséért felel, persze a ház nem zár légmentesen. Ugorjunk a gyakorlati felhasználásra, mert úgyis ez az igazán izgalmas.

hirdetés

Creality K1C 3D nyomtató teszt – Kérem vigyázzanak, felszáll a jet

Az egyik kulcsadat a 3D nyomtatók sebessége, ami a Creality K1C esetében 600 mm/másodperc, amivel elég gyorsan be lehet járni a 220x220x250 mm-es munkaterületet. A 600 mm/másodperc kegyetlenül magas érték, az általunk is használt Creality Ender 3-Pro egy jelentősen felfejlesztett verziója nagyjából harmadekkora tempót tud. Iszonyatosan gyorsan tolja ki a modelleket, a képeken látható kishajót 16 perc alatt kidarálta. A fej mozgását is élvezet nézni, ahogy ide-oda csapódik villámsebesen.

Sajnálatos módon a nagy tempó nagy zajjal és hővel jár, emiatt a ventilátorok brutálisan pörögnek.

Nagyjából olyan a a Creality K1C-t hallgatni, mintha egy éppen felszálló sugárhajtású repülőgép hátuljában ülnétek, ráadásul a gyártó által megadott 45 dB maximum akkor igaz, ha nullára húzzátok a ventik fordulatszámát, amit egyébként megtehettek az érintőképernyő menüjéből. 100%-on viszont bőven 50 decibel fölötti zajszintet mértem, ami még a helyiség távolabbi sarkában is zavaró. A kompakt építés pedig megnehezíti a később fejlesztéseket, a moddereknek nem lesz könnyű dolguk.

A működési folyamat elképesztően részletesen nyomon követhető,

a ventik sebessége, a fej hőmérséklete, a kalibrálás folyamata, a nyomtatásból hátralévő idő, gyakorlatilag minden. Nagyon informatív a folyamat, szinte élvezet nézni a munkálkodást, és miközben ezt tettem, azt éreztem, hogy valahogy sugárzik az eszközből az összeszedettség. Van viszont egy idegesítő bénasága a Creality K1C 3D nyomtatónak, ez pedig a LED-es megvilágítás. Egyetlen helyről, a frontról árad a fény befele, ami azért baj, mert sokszor a tárgyat takarja a nyomtatófej, így árnyékos a modell, rusztikusabban megfogalmazva: „sz@rt se látni abból, ami történik”, csak ha éppen jó pozícióban van minden. Ez kicsit béna megoldás, miért nem lehetett még 2-3, ötforintos LED-et a házba rakni?

Ami a nyomtatás minőségét illeti, az remek,

nagyon kevés a szálhiba, az artifactok – a nyomtatás hibáiból adódó „idegen elemek” – száma elenyésző, és mivel a 3D nyomtató hűti a tárgyat, ezért a szilárdulás is egyenletesebb, összességében szebb felületet alkot, mint az olcsóbb megoldások. A nyomtató elboldogul az alábbi anyagokkal: PLA, ABS, PETG, TPU, PA, PC, karbon és még néhány egyébbel, mi leginkább PLA-val dolgozunk. A fúvóka – nozzle – az úgynevezett „Unicorn” típusú, ami azt jelenti, hogy az acél-réz testben egy titánium ötvözetet helyeztek el, ami különösen hőálló, így a nyomtatófejet akár 300 Celsius fokig is fel lehet fűteni. Nem is fukarkodik a hővel a Creality K1C 3D, még a PLA-t is 220-on nyomta ki, pedig mi 190 körül szoktuk a másik Creality nyomtatónkkal. Az extruder kialakítása viszont egyedi, ahogyan a firmware is zárt – igaz, rootolható -, ez sem támogatja éppenséggel a moddingot.

Érdemes még néhány szót említeni a Creality K1C 3D nyomtató beépített kamerájáról. Ez eleinte valami eye candy funkciónak tűnik, pedig nagyon sok gyakorlati haszna van. Egyrészt lehet monitorozni távolról a folyamatot 720p-ben, lehet time-lapse videót készíteni vele, másrészt pedig az automatikus hibafelismerésnek ez az alapja. Ez azt jelenti, hogyha egy modellt a mágnesesen eltávolítható tárgyasztalon hagytok, akkor a nyomtató riaszt, hogy távolítások el azt, mielőtt az új munkafolyamat elkezdődne. Természetesen a Creality K1C 3D nyomtatót is felvértezték kifogyás elleni védelemmel, és áramszünet esetén is képes onnan folytatni a munkát, ahol az megszakadt, így nem kell a modellek nyomtatását újrakezdeni.

A Crealitynek van saját vágószoftvere Creality Print néven,

így nem kell a Cura, a Prusa, az Orca, a Bamboolab vagy valamelyik egyéb gyártó rendszerét használnotok. A Creality Print cloud login nélkül is megtalálta a hálózaton a Creality K1C 3D nyomtatót, és több adatot is tud kiolvasni a firmware-éből, mint a többi. Kár, hogy egy merő bughalmaz az egész, néha rosszul jelöli a tengelyeket, vagy nem lehet egyes adatokat felülírni, de olyan is volt, hogy a megadott hőmérséklet helyett visszarakott egy default értéket. Szerencsére általában fals pozitív dolgokat produkál, tehát ártani nem lehet vele, de azért idegesítő a béna működés.

Ezen az árszinten már említenem sem kellene, de természetesen fűtött és önszintező a tárgyasztal.

Ez utóbbit nagyon alaposan, viszont eléggé lassan csinálja, akár percekig is molyol vele, ami a rövid modellek esetében azért megdobja az elkészülési időt. A több órás nyomtatásoknál viszont semmit nem nyom a latba.

 

Creality K1C 3D nyomtató teszt 34

Forrás: Geekbuying

Kinek ajánljuk? – Tökéletes műhelynyomtató

A fenti tanulságokat egy kicsit kibontva gondolkodtunk, kinek lenne ideális a Creality K1C 3D nyomtató. Hangos, ezért egy kisebb lakásba nem jó, nehezen modolható, és ez már nem a filléres kategória. Viszont távolról menedzselhető, WiFi-s, kamerás, a zárt ház miatt jól fent tudja tartani a saját hőmérsékletét és nagyon gyors.

Szóval, akkor mi ez? Egy kiváló műhelynyomtató, ott a kutyát nem érdekli a hangja, távolról lehet nézegetni a folyamatokat, és a sokórás projekteket is gyorsan kitolja, addig meg úgysem őrzi senki. Limitáló tényező ugyan a 220x220x250 mm-es nyomtatási méret, de van a Creality K1C 3D nyomtatónak egy nagyobb testvére a Creality K1 Max, aminél ugyanez már 300x300x300 mm.

Van továbbá egy régebbi verzió, a Creality K1 – ez clusterbe is szervezhető -, amit a K1C szintjére lehet hozni upgrade kit-tel, amit ezen a linken értek el.

Összegzés

Távolról sem tökéletes a Creality K1C 3D nyomtató, a legnagyobb baja az, hogy hangos. Béna továbbá a felső takarólemez, a LED világítás és a filament tartó sincs jó helyen, de ezeket viszonylag egyszerűen lehet orvosolni. A moddereknek a zárt firmware, az egyedi fúvókafej és ventik cseréjének a problémája nem fog tetszeni. A vágószoftvere pedig eléggé kiforratlan, szerencsére számtalan alternatíva áll rendelkezésre ennek kiváltására. Cserébe elég sok mindent tudok felsorolni, ami viszont remek: nagyon gyors, kiváló minőségű, mindent automatán csináló printerről van szó, amit távolról menedzselhettek a webes felületén keresztül, de olyan niche dolgokkal is játszhattok, mint a time-lapse alapú kamerafelvétel vagy az el nem távolított tárgyak felismerése.

Ez már nagyon nem a belépő kategória, inkább a nem ipari masinák középkategóriáját hozza a Creality K1C, de az ára is ehhez mért. 187 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért adják az NNNCREK1C3D kuponnal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett, itthon nagyjából 50 000-rel drágább.

Ha esetleg valakinek a korábbi Creality K1 modell is elég, akkor az NNNCREK1ES  kuponnal 149 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., míg a nagyobb tárgyasztallal rendelkező Creality K1 Max is vihető az NNNESCEK1M  kóddal, 261 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért.

 

Pro

 • Nagyon gyors
 • Remek építési minőség
 • Szuper extrák: webes felület, kamera stb.
 • Karbonnal is nyomtathattok
 • Egyből működik, out of the box
 • Szinte mindent nyomon lehet követni
 • Automatán beállítja magát

Kontra

 • Meglehetősen hangos
 • Egyedi fúvóka, nem cserélgethetitek össze-vissza
 • Néhány gagyi apróság: felső tető, filament tartó
 • Lehetne nagyobb a nyomtatási terület
 • A Creality Print slicer idegesítően bugos

hirdetés