hirdetés

SwitchBot mozgás- és ajtónyitó szenzorok

Egyszerű és olcsó fejlesztések okosotthonokhoz

hír
SwitchBot mozgás- és ajtónyitó szenzorok 1
írta: Don Kartács
2021-06-22

A SwitchBotról írtunk már korábban a zseniális függönymozgató robotjuk kapcsán. Most tovább bővítik az otthoni automatizálásra szánt kütyüik repertoárját egy ajtónyitás- és egy mozgásérzékelő szenzorral. Ezek ma már filléres tételek, de jelentősen növelhetik a lakásotok biztonságát, és persze mindenféle egyéb automatizálásra is lehetőséget adnak. Ráadásul képesek távoli riasztásokat is leadni, amelyek megjelennek a telefonotok értesítési sávjában, így mindig értesültök arról, ha valamilyen galiba történi az ingatlanotok körül.

SwitchBot mozgás- és ajtónyitó szenzorok 2

SwitchBot ajtónyitás érzékelő szenzor

A nevéből kitalálható, hogy pontosan miről van szó, ez egy kétdarabos szett, aminek az egyik oldalát az ajtóra, a másikat az ajtófélfára kell ragasztani, és a SwitchBot appban megjeleníti az ajtónyitásokat és zárásokat is. Már önmagában néhány ilyen felszerelése sem egy elvetendő ötlet, de mivel ez egy okosotthon rendszer része, ezért különböző eseményvezérelt forgatókönyveket lehet vele lefuttatni. Ez alatt azt értem, hogy ha társítjátok más eszközökkel, akkor például hazaérkezésre elindítja a légkondicionálót vagy egy hangszóróhoz társítva riaszt, ha ablaknyitást érzékel. Persze a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt, rárakhatjátok a hűtőszekrény ajtajára, hogy figyelmeztessen, ha az nyitva maradt, de pl. ékszerdobozra is.

Összefoglalva a fentieket, a pici szerkezet az alábbiakra alkalmas:

  • érzékeli az ajtók/ablakok nyitását és zárását
  • push üzenetet küld róla a telefonotokra (ehhez egy SwitchBot Hub minire is szükségetek lesz)
  • kompatibilis Amazon Alexa és Goggle Assistant rendszerekkel, vagyis hang alapon vezérelhető
  • naplózza az eseményeket
  • 3 évig képes üzemelni 2 db AAA elemről
  • képes aktiválni más okoseszközöket

A rendkívül egyszerűen telepíthető ajtónyitó szenzorért 7500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kér a cég. A gyártó saját oldalán értékesíti a termékeit, de rendelkeznek Kínán kívül 5 darab EU raktárral is, így áfa- és vámmentesen küldik a cuccaikat. A szállítás a 110 dollárt meghaladó vásárlásoknál ingyenes és Magyarországra már 7-10 munkanap alatt meg is érkezik a rendelés.

SwitchBot mozgás- és ajtónyitó szenzorok 11

SwitchBot mozgásérzékelő szenzor

A következő kütyü a szintén okosotthonba integrálható mozgásérzékelő szenzor, ami nem meglepő módon az ingatlanban történő mozgásokról ad riasztásokat, és hasonlóképpen az előző termékhez, ez is képes üzenetekkel jelezni az aktivitásokat a SwitchBot applikációban. Az eszköz specialitása az, hogy nemcsak egy infravörös PIR szenzorral, hanem egy fényérzékelővel is rendelkezik. Ez utóbbi arra jó, hogy napszaknak megfelelően újabb automatizálásokat lehessen végrehajtani, vagy például a lámpa fel- és lekapcsolásához lehessen kötni parancsokat. Lehet az érzékelés távolságát is állítani – maximum 9 méterig -, hogy csökkentsétek a fals riasztásokat.

Összefoglalva a fentieket, az okosotthon kiegészítő az alábbiakra képes:

  • két szenzor – infravörös és fényérzékelő – alapján képes érzékelni
  • beállítható az érzékelési távolság
  • push üzenetet küld róla a telefonotokra (ehhez egy SwitchBot Hub minire is szükségetek lesz)
  • kompatibilis Amazon Alexa és Goggle Assistant rendszerekkel, vagyis hang alapon vezérelhető
  • naplózza az eseményeket
  • 3 évig képes üzemeleni 2 db AAA elemről
  • képes aktiválni más okoseszközöket

A termék ára megegyezik az ajtónyitó szenzoréval, vagyis 7500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek ezért a kiegészítőért is, és szintén érvényes rá az EU raktáras kiküldés, áfamentesség és a 110 dollár feletti ingyenes szállítás.

hirdetés