hirdetés

BodyPedia LM-S001 testösszetétel elemző okosmérleg teszt

Aranyáron mérik a valóságot

teszt
BodyPedia LM-S001 testösszetétel elemző okosmérleg teszt 1

Forrás: BodyPedia

Don Kartács
írta: Don Kartács
2024-05-03

A BodyPedia nem állít kevesebbet az LM-S001 névre keresztelt testösszetételt elemző mérlegével, mint hogy a szokásos tömeg, izomtömeg, víztartalom, csontsűrűség és sok más hasonló mutató kijelzése mellett olyan pontosan mér, mint a híres InBody és a Dexa megoldásai. Hiszi a piszi, gondoltam, de ha 73 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek egy mérőeszközért, olyan nagyon rossz nem lehet. Lássuk, igaz-e, amit ígértek!

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 8
  • design és anyagminőség: 10
  • felszereltség, funkciók: 10
  • ergonómia: 10
  • ár/érték arány: 8

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Sőt, az appja is egy katasztrófa, jelenleg el sem indul a mobilomon. Egyetlen olyan okosmérleggel találkoztam eddig, ami hellyel-közel hozza a bevezetőben említett, meglehetősen drága InBody testösszetétel elemzők szintjét, ezek az Omron BF szériás megoldásai. Persze ezek sem tudják pontosan ugyanazt, amit egy InBody, de azért már nem rosszak.

De egyáltalán mi az az InBody és Dexa mérés?

Az InBody egy speciális testösszetételt elemző berendezés, a legelterjedtebb modelljük az InBody 270, ami egy 2,5-3 millió forintos gép, vagyis az ára sokszorosa egy okosmérlegnek. A módszer lényege, hogy különböző frekvenciájú elektromos impulzusokat vezetnek át a testen, az adott testadatot a testet alkotó anyagok – zsír, izom, csont, folyadékok stb. – ellenállásából – a bioelektromos impedanciából – számítják ki. Ehhez négy elektródát kell érinteni, kettőt lábbal, kettőt pedig kézzel, így az elektroimpulzus át tud haladni a testrészeken. A vizsgálat nem különösebben drága, nagyjából 5000 Ft, 2 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes, az InBody gépek eredményeinek hitelességét pedig különböző tanulmányok bizonyítják. Én is szoktam járni rá, hogy az edzésadataimat pontosítsam, ebből látjátok a legutolsó állapotot a második és harmadik galériában, ahol összehasonlíthatjátok a BodyPedia azonos napon mért adataival.

A Dexa – Dual-energy X-ray Absorptiometry – testösszetételmérés az InBodynál is lényegesen drágább, cserébe pontosabb eljárás, itt elektromos impulzusok helyett röntgensugárral dolgoznak,

ahol a fotonok elnyelődéséből számítják ki az egyes anyagok – például a csont – sűrűségét. Elég sok speciális, például csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek megállapítására is alkalmas a testösszetétel mérés mellett, ez egy ténylegesen vett orvosdiagnosztikai berendezés. Mivel egy röntgengép meglehetősen drága, és nincs is egy minden sarkon, ezért ez az InBody mérésénél is jóval borsosabb, soktízezer forintot kérnek alkalmanként. Ezeket azért kellett tisztáznunk, hogy érthető legyen, mit is állít a BodyPedia az okosmérlegéről.

Konkrétan azt, hogy a termékük 97%-ban azonos eredményeket ad a Dexával,

és megközelítőleg azonosat az InBody 370-nel – ami meg azt állítja, hogy 95%-ban azonos a Dexaval -, ami az említett 270-esnél eggyel komolyabb modell, így lehetnek eltérések a mért értékeik között. Mivel a Dexára nem annyira egyszerű bejelentkezni és nem is filléres tétel, így maradtam az InBodynál, és fél órán belül mindkét berendezéssel elvégeztem a méréseket. Mielőtt elmondom, mi lett az eredmény, lássuk, hogy használati tárgyként milyen a BodyPedia mérlege.

hirdetés

BodyPedia LM-S001 testösszetétel elemző mérleg teszt – Szép és okos használati tárgy

A BodyPedia LM-S001 az okosmérleg piacon a már említett Omron BF508/511-gyel versenyez, amik elvileg klinikailag hitelesített berendezések, a gyártó saját állítása szerint. Ez azt jelenti, hogy viszonylag pontos adatokat szolgáltat, elvileg ezt tudja a BodyPedia LM-S001 is. Az viszont tesztalanyunk javára szól, hogy a doboz kibontása után előkerülő termék sokkal jobban néz ki az Omron sajátjainál.

Egy nagyon kompakt, légies kinézetű, üveg felülettel ellátott, lekerekített sarkú téglatestet képzeljetek el,

középen egy fém logóval, amin a cég neve áll. Oldalt bújnak meg az impedancia méréséhez szükséges fogantyúk, amiket ki kell pattintani, nagyon diszkrét és ízléses az egész. Viszont a kihúzható kábel és a mögötte elhelyezkedő rugó lehet gyenge pont, kíváncsi lennék, hány kihúzásra tervezték. És erre meg is kaptuk a választ a gyártótól:

5000 ki-be mozgatás az élettartama, ami napi 1-gyel számolva is 13,7 év,

azt hiszem ez mindenkinek elég lesz. A hasán van az elemtartó, 4 darab AA telep szükséges a működtetéshez. Elsőre nem értettem,  miért nem akkus, de a cégtől erre is választ kaptuk: egy szett elemmel 3-6 hónapig működik a mérleg, és ezeket cserélni is egyszerű. Ha akkuról kapná az áramot, az állandó töltögetéssel elég gyorsan ki lehetne azt végezni, és akkor a mérleg is használhatatlanná válna. Így meg örök élet meg egy nap, ezért maradtak ennél a megoldásnál. A BodyPedia LM-S001 mentségére legyen mondva, hogy a konkurensek is ilyenek, úgyhogy mondhatjuk, ez az iparági sztenderd.

Az alapcsomag részeként kaptok még egy leírást és egy mérőszalagot, amivel például a derékbőséget és hasonlókat lehet ellenőrizni.

A vezérlő applikáció szintén BodyPedia névre hallgat és egy viszonylag egyszerű, de jól átlátható felületet kell elképzelnetek,

ami engem a sportórák alkalmazásaira emlékeztetett. Grafikában még lenne mit fejlődnie, nem a világ legszebb felülete, de funkcionális szempontból kifogástalan az app. A kapcsolat gyorsan felépült, és bár a leírás taglalja, melyik piktogram mit jelent, annyira egyértelmű a folyamat, hogy semmit nem kellett elolvasnom. A mérés nagyon hasonlóan történik ahhoz, ahogyan az InBody rendszerei is csinálják: először lefut egy testtömeg mérés, vagyis megkapjátok a szokásos kilogrammos értéket, majd jöhet a testösszetétel.

Meglepő módon a BodyPedia LM-S001 több értéket mér, mint a sokkal drágább InBody,

de az, hogy ezek mennyire relevánsak, már lehet vita tárgya. Én személy szerint szeretem a sok adatot, mert hónapról hónapra tudom követni a változásokat. Nemcsak „besaccolom a tükör alapján” hogy ez így jó, hanem az eltelt idő alatt kialakult eltérések miatt az arcomba tolja egy szoftver, hogy a munkát jól elvégeztem-e vagy sem, legyen szó fogyásról vagy izomépítésről. Plain and simple, ahogy mondani szokták, és nem tudom magamat átverni sem.

Mivel elég sok adatot kaptam vissza, az egészet egy táblázatba szerveztem – csak azokat, amiket mindkét berendezés mér -, hogy láthatók legyenek az InBody 270 és a BodyPedia LM-S001 által mért értékek közötti különbségek, íme:

Forrás: RendeljKínait

Őszintén szólva, eléggé megdöbbentem, hogy az InBody és a BodyPedia által mértek ebben az esetben mennyire közel voltak egymáshoz.

A korábbi mérlegem, – Yunmai Mini 2 – össze-vissza hantázott – például a láthatóan növekvő izomtömegemre megállapította, hogy elhíztam -, ehhez képest a BodyPedia LM-S001 szinte koppra ugyanazt hozta, mint az InBody sokkal drágább berendezése által mért értékek. Kiindulva abból, hogy ahova én járok méretni, az első mérés díja 6000 Ft, minden további kontroll mérés pedig 3500 Ft, és már párszor jártam ott a párommal, nagyjából 30-40 000 Ft-ot elköltöttem erre. A mérleg 4 embert képes kezelni, így ha már csak ketten vagytok egy háztartásban, és 1 évig akarjátok kéthavi rendszerességgel mérni a testösszetétel változásotokat – én havonta mérem -, az akkor is 2×6000+2x5x3500 Ft-ba, vagyis összesen 47 000 Ft-ba kerülne. Erre jön még rá az időpontfoglalás és a mérőhelyre járkálás nyűgje, szóval már önmagában ez is eléggé validálja a BodyPedia LM-S001 létezését.

Forrás: BodyPedia

Egyetlen dolgot azért hiányoltam szoftveres oldalon, ez pedig az összes érték utókövetése.

Három adatot ment el – ami a rengeteg mért értékhez képest meglehetősen kevés -, amelyek az alábbiak:

  • tömegváltozás
  • PBF, percentage of body fat index, magyarul százalékos testzsír változás
  • SMM, skeletal muscle mass, ami az vázizom tömegváltozását jelenti

Ezeket az adatokat szokták követni a fogyókúrázók és a testedzők/sportolók, illetve ezek testrészenkénti változását. A BodyPedia hisztogramján csak havi és éves kategóriákat lehet kiválasztani, viszont ezeken belül napi skálázás van. Vagyis, a lényeg az, hogy hosszabb távon nem a konkrét értékeket érdemes figyelembe vennetek, hanem a változás sebességét, nagyságát és a szórást. Ezért szoktam hetente egyszer, ugyanazon a napon, a lakás ugyanazon pontján, ugyanabban az időpontban egy mérést végezni, mert ebből látszik igazán, hogy a munkába fektetett energiám megtérült-e vagy sem. Nyilván a teszt miatt most sűrűbben méregettem, hogy nagyobb legyen az adathalmaz. A trendváltozásokat a lenti képeken követhetitek nyomon egy kéthetes intervallum alapján:

Azért itt már közel sem tökéletesek a számok,

de ehhez hozzá kell fűzni a saját tapasztalataimat is. Az elmúlt 2 hétben nagyon keveset edzettem, így a képeken látható izomtömeg csökkenés reális, de hogy 3 kilót veszítettem volna belőle? Aligha. A testzsírom 4%-ot nőtt, ami szintén jelentős és túlzónak érzem. Ezért, hogy újra validáljam a fentieket, a kéthetes kontroll időszak végén is készíttettem egy második InBody mérést, majd újra összevetettem az adatokat a BodyPedia által generáltakkal:

Forrás: RendeljKínait

Ez azért már nem adott olyan szép eredményeket, mint az első kör,

ebből is látszik, hogy több mérés szükséges a valós eredményhez. Még egy dolog torzíthatja az eredményeket: A Bodypedia az InBody 370-hez, és nem a 270-hez hasonlítja a mért értékeket, de sajnos a nagyobb gépből nem találtam a környezetemben. Hozzá kell tennem, hogy még mindig ez a legpontosabb, otthoni felhasználásra szánt testösszetétel mérő, amivel eddig találkoztam, szóval nem rossz ez, de azért nem is olyan pici az eltérés.

Hogy ez mennyire nem nagy szórás, arra az Alzán kapható Siguro SC-S45 ugyanezen a napon mért 20,4%-os testzsír értéke a legjobb példa. Tudjátok, ez mekkora különbség a BodyPedia értékeihez képest? Egy kép többet mond minden szónál (a 2. és 4. kockát kell néznetek):

Forrás: Intrainingsports

Egy további gondolat a fogyással és az edzéssel kapcsolatban, aki még nem próbálta, annak saját tapasztalatom alapján mondom: ha van rendszeres monitorozás, mindkét folyamat könnyebb.

Egyszerűen azért, mert a számok nem hazudnak, így magatoknak sem tudtok. És mivel a BodyPedia LM-S001 még nagyjából pontos is, arra sem lehet fogni a dolgokat, hogy az adatok úgyis pontatlanok. Nyilván nem versenysportolói szinten mér jól, de már egy amatőr sportolónak – amilyen szinten én és az olvasók többsége is van – tökéletesen elegendő.

Összegzés

A BodyPedia LM-S001 túlteljesítette a várakozásaimat, még akkor is, ha ez nem egy orvostechnikai műszer, és tanulmányokat sem láttam, amik hitelesítenék az értékeket. Viszont csak egy olyan dologba futottam bele, ami nem tetszett, ez pedig az akku hiánya. Miért kell 2024-ben ceruza elemekkel bohóckodni? Ezt leszámítva, ha a magas ár nem rettenti el a vásárlókat, más kötekedni valót nem tudok említeni. Csinos kinézet, jó minőségű anyagok, elég jó szoftver és az InBody 270-et sokszor megközelítő, de azért helyenként 5%-nál jobban szóró mért adatok. Igazából ez az ami validálja a terméket, a többi csak körítés, ezért viszont már érdemes fizetni.

73 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte, ingyenes szállítás mellett, ami egy mérleghez képest húzós, a tudásához képest viszont nem. Rétegtermék, ez nem kétség, annak viszont nem rossz. Az áfafizetésről viszont nincs pontos információnk, lehet, hogy többletköltségekre kell számítanotok.

Pro

  • Meglepő, de egész pontos
  • Nagyon jó anyaghasználat
  • Szép dizájn
  • Rengeteg mindent mér
  • Az app egyszerű, átlátható felületét jó használni

Kontra

  • Drága
  • Nincs klinikai validáció az adatok mögött

hirdetés